Browse through our Interesting Nodes of Museums in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-04-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μισέλ Μπαρνιέ: Η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές είναι σημαντική για όλους
  • [02] Ανακοίνωση της ΠΟΕΣΥ με αφορμή τις διαμαρτυρίες, για την επίμαχη παράγραφο της ανακοίνωσης της γερμανικής Καγκελαρίας
  • [03] Ελεύθερος ο πρόεδρος της ΕΤΕΚΑ, Γ. Σπανός για την υπόθεση λαθρεμπορίας καυσίμων
  • [04] Ένας νεκρός και τέσσερις ελαφρά τραυματίες στο τροχαίο στην περιφερειακή Θεσσαλονίκης
  • [05] Αποκλιμάκωση της ανεργίας το 2014, προβλέπει το ΙΟΒΕ
  • [06] Έως τις 30 Απριλίου η νέα εκκαθάριση ΦΑΠ 2012-2013 για τα ακίνητα σε Παλαιό Ψυχικό και Φιλοθέη
  • [07] ΕΛΣΤΑΤ: Μειωμένοι μισθοί και συντάξεις
  • [08] Πρώτη φορά δημιουργήθηκε και μεταμοσχεύθηκε (σε πειραματόζωα) οισοφάγος δημιουργημένος στο εργαστήριο

  • [01] Μισέλ Μπαρνιέ: Η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές είναι σημαντική για όλους

    Εξαιρετικά σημαντική, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χαρακτηρίζει την έξοδο της χώρας στις αγορές, ο Ευρωπαίος επίτροπος, αρμόδιος για την Εσωτερική Αγορά και τις Υπηρεσίες, Μισέλ Μπαρνιέ. Σε συνέντευξή του στη Web-TV του ΑΠΕ- ΜΠΕ, ο κ. Μπαρνιέ επισημαίνει ότι «η εμπιστοσύνη επιστρέφει» και εκτιμά ότι «οι μεταρρυθμίσεις φέρνουν αποτέλεσμα στην Ελλάδα, στη σωστή κατεύθυνση».

    Ερώτηση:Πριν από μερικές ημέρες η Ελλάδα βγήκε και πάλι στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Μπορείτε να κάνετε ένα σχόλιο; Απάντηση:Είναι μία κατάσταση εξαιρετικά σημαντική, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για όλους μας. Είχα πει τη στιγμή της κρίσης, όταν βρέθηκα ενώπιον της Βουλής στην Αθήνα, ότι η Ελλάδα θα πρέπει να κάνει προσπάθειες, αλλά δεν είναι μόνη. Υπάρχει και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Υπάρχει μια απαίτηση, είναι ο κανόνας, η πειθαρχία, εξαιρετικά σκληρή. Γνωρίζουμε τις προσπάθειες και τις θυσίες που έκαναν πολλές οικογένειες στην Ελλάδα, που κάνουν πολλοί άνθρωποι ακόμη και σήμερα. Πολλοί άνεργοι. Αλλά δεν ήταν μόνη. Υποστηρίχθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, από τη Διεθνή Κοινότητα και βλέπουμε ότι όλες αυτές οι προσπάθειες καρποφορούν και ότι η εμπιστοσύνη επιστρέφει. Και πώς θα έρθει η ανάπτυξη αν δεν υπάρχει εμπιστοσύνη; Των Ελλήνων στους εαυτούς τους, αλλά και των άλλων στην Ελλάδα. Και αυτή η εμπιστοσύνη δείχνει να έρχεται. Να γιατί είναι μια καλή είδηση όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Ερώτηση:Πιστεύετε ότι θα χρειασθεί και άλλο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων ή αρκεί το ίδιο; Απάντηση:Η κατάσταση δεν είναι ακόμη ομαλή. Χρειάζεται λοιπόν να συνεχιστούν οι προσπάθειες σύμφωνα με τις ενδείξεις, τη βούληση, τις προτάσεις, τις αποφάσεις της κυβέρνησης Σαμαρά που είναι κυβέρνηση εθνικής ενότητας, και που επέδειξε μεγάλο θάρρος- αυτό είναι που μπορώ να πω με την ιδιότητα του επιτρόπου, ως Γάλλος πολίτης γιατί στη Γαλλία τρέφουμε μεγάλο θαυμασμό και σεβασμό σε αυτό που κάνει ο ελληνικός λαός, και για τις αποφάσεις και το κουράγιο των ελληνικών Αρχών σήμερα.

    [02] Ανακοίνωση της ΠΟΕΣΥ με αφορμή τις διαμαρτυρίες, για την επίμαχη παράγραφο της ανακοίνωσης της γερμανικής Καγκελαρίας

    Ανακοίνωση, «με αφορμή τις διαμαρτυρίες και το ντόρο που ξέσπασε στα Μέσα Ενημέρωσης, για το αν έπρεπε να μεταφραστούν με τις λέξεις "λιτότητα" ή "μέτρα εξυγίανσης" η επίμαχη παράγραφος της ανακοίνωσης της γερμανικής καγκελαρίας, για την επίσκεψη της Άγκελα Μέρκελ στην Ελλάδα» εξέδωσε το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ). Στην ανακοίνωση, υπό τον τίτλο «Όχι στις παρεμβάσεις όχι στη λογοκρισία» τονίζεται η ανάγκη «απόλυτου σεβασμού στους κανόνες δημοσιογραφικής δεοντολογίας από όλους τους λειτουργούς της Ενημέρωσης, ιδιαίτερα σ' αυτή την κρίσιμη προεκλογική περίοδο». «Η ΠΟΕΣΥ», προστίθεται στην ανακοίνωση, «εκφράζοντας όλο το δημοσιογραφικό κόσμο, διακηρύσσει την απόλυτη αντίθεσή της στην αλλαγή ή παραποίηση ενυπόγραφου δημοσιογραφικού κειμένου, από οιονδήποτε, χωρίς συναίνεση του συντάκτη του, εφόσον μάλιστα διατηρείται η υπογραφή του.

    Αποκρούει οποιαδήποτε παρέμβαση, από κυβερνητικό, πολιτικό ή εργοδοτικό παράγοντα, στα δημόσια και ιδιωτικά Μέσα και οργανισμούς Ενημέρωσης, για τον τρόπο άσκησης και το περιεχόμενο του έργου του δημοσιογράφου. Η υπεράσπιση της ελευθεροτυπίας, με ακλόνητη και ασυμβίβαστη εναντίωση σε κάθε απόπειρα ή ενέργεια λογοκρισίας, είναι το βασικό και ύψιστο καθήκον όλων των δημοσιογράφων και των συνδικαλιστικών φορέων τους. Η ΠΟΕΣΥ παραμένει αταλάντευτη σ' αυτό το καθήκον και θα συνεχίσει τον αγώνα της προς κάθε κατεύθυνση, υπερασπίζοντας τις δημοκρατικές και συνταγματικές αρχές ελευθερίας του Τύπου και των δημοσιογράφων».

    [03] Ελεύθερος ο πρόεδρος της ΕΤΕΚΑ, Γ. Σπανός για την υπόθεση λαθρεμπορίας καυσίμων

    Ελεύθεροι, με καταβολή χρηματικής εγγύησης, αναμένεται να αφεθούν ο πρόεδρος της εταιρείας ΕΤΕΚΑ και της ομάδας του Ατρομήτου, Γ. Σπανός, ο υπεύθυνος εγκαταστάσεων της εταιρείας και ένα υπάλληλος του υπουργείου Περιβάλλοντος, που είχαν κριθεί προσωρινά κρατούμενοι και φέρεται να είχαν εμπλακεί σε υπόθεση λαθρεμπορίας καυσίμων. Συγκεκριμένα, ο εισαγγελέας, μετά από αίτημα των συνηγόρων υπεράσπισης που κατέθεσαν αποδεικτικά στοιχεία, ζήτησε την αντικατάσταση των προσωρινών όρων κράτησης με χρηματική εγγύηση και να αφεθούν ελεύθεροι, μέχρι να οριστεί τακτική δικάσιμος. Η πρόταση του εισαγγελέα έγινε σήμερα δεκτή και από τον ανακριτή και έτσι σε λίγες ώρες αναμένεται να αφεθούν ελεύθεροι. Σημειώνεται ότι για την υπόθεση, παραμένουν προφυλακισμένα δύο άτομα, ένας τελωνειακός και ένας μηχανικός πλοίου. Ο Γιώργος Σπανός, που κρατείται από τις 23 Φεβρουαρίου στις φυλακές Κορυδαλλού, αναμένεται να καταβάλει χρηματική εγγύηση 300.000 ευρώ και 100.000 ευρώ, ο υπεύθυνος εγκαταστάσεων της εταιρείας.

    [04] Ένας νεκρός και τέσσερις ελαφρά τραυματίες στο τροχαίο στην περιφερειακή Θεσσαλονίκης

    Ένας νεκρός και τέσσερις ελαφρά τραυματίες είναι ο απολογισμός του τροχαίου που προκλήθηκε νωρίτερα στην περιφερειακή οδό Θεσσαλονίκης, στο ύψος του κόμβου Πανοράματος- Πυλαίας. Ο νεκρός, ήταν οδηγός οχήματος με βουλγάρικες πινακίδες, είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής Τροχαίας Θεσσαλονίκης Θεόδωρος Τυριακίδης. Το τροχαίο προκλήθηκε, όταν επικαθήμενο όχημα τηλεοπτικού συνεργείου που κινείτο από δυτικά προς ανατολικά συγκρούστηκε- αρχικά- με δύο Ι.Χ. αυτοκίνητα στο ίδιο ρεύμα και στη συνέχεια πέρασε από τα προστατευτικά κιγκλιδώματα και κατέληξε στο ρεύμα προς δυτικά, όπου συγκρούστηκε με άλλα πέντε διερχόμενα αυτοκίνητα. Το ένα εξ' αυτών οδηγούσε ο άνδρας που έχασε τη ζωή του. Στο μεταξύ, ο κ. Τυριακίδης σημείωσε ότι, οι Αρχές έχουν δώσει στην κυκλοφορία τη δεξιά λωρίδα της περιφερειακής οδού στο ρεύμα προς δυτικά, ενώ στο άλλο ρεύμα προς ανατολικά η κυκλοφορία διεξάγεται κανονικά.

    [05] Αποκλιμάκωση της ανεργίας το 2014, προβλέπει το ΙΟΒΕ

    Σταθεροποίηση του προϊόντος της ελληνικής οικονομίας το 2014 και πιθανή μικρή αύξησή του, καθώς και αποκλιμάκωση της ανεργίας στο 26%, μια μονάδα χαμηλότερα από το προηγούμενο έτος, για πρώτη φορά από το 2008, προβλέπεται από το ΙΟΒΕ, στην τελευταία τριμηνιαία έκθεσή του για την ελληνική οικονομία. Ειδικότερα για την ανεργία εκτιμάται ότι η αποκλιμάκωση θα προέλθει από την αναθέρμανση της παραγωγικής δραστηριότητας και διευκολύνεται από τις διαρθρωτικές αλλαγές στην αγορά εργασίας την τελευταία διετία, στις οποίες προστέθηκαν πρόσφατα όσες αποφασίστηκαν από τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα (πχ μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9%).

    [06] Έως τις 30 Απριλίου η νέα εκκαθάριση ΦΑΠ 2012-2013 για τα ακίνητα σε Παλαιό Ψυχικό και Φιλοθέη

    Μέχρι τις 30 Απριλίου θα έχει ολοκληρωθεί η εκκαθάριση του ΦΑΠ των ετών 2012-2013, για τους ιδιοκτήτες ακινήτων του Παλαιού Ψυχικού και της Φιλοθέης που κατέβαλαν φόρο με βάσης τις υψηλές αντικειμενικές τιμές που ακύρωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας. Αυτό προβλέπεται σε εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών στην οποία σημειώνεται ότι μετά την εκκαθάριση θα αποσταλεί στους ιδιοκτήτες των περιοχών αυτών ενημερωτικό μήνυμα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Για τη νέα εκκαθάριση του φόρου ακίνητης περιουσίας νομικών προσώπων, απαιτείται η υποβολή χειρόγραφης τροποποιητικής δήλωσης στην αρμόδια Δ.Ο.Υ., στην οποία θα αναγράφονται οι νέες αξίες.

    [07] ΕΛΣΤΑΤ: Μειωμένοι μισθοί και συντάξεις

    Τη συνεχή μείωση των μισθών και συντάξεων των υπαλλήλων και συνταξιούχων του ευρύτερου δημόσιου τομέα και τον περαιτέρω περιορισμό των κοινωνικών δαπανών του κράτους, καταγράφει εκ νέου η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), με την έρευνα των τριμηνιαίων μη χρηματοοικονομικών λογαριασμών Γενικής Κυβέρνησης. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα συγκεκριμένα στοιχεία: Οι αμοιβές εξαρτημένης εργασίας μειώθηκαν στο 22% των συνολικών δαπανών (ανήλθαν σε 5,595 δισ. ευρώ) το δ΄ τρίμηνο 2013, από το 23,1% (6,439 δισ. ευρώ) και το 23,5% (6,96 δισ. ευρώ) τα αντίστοιχα τρίμηνα το 2012 και το 2011. Οι δαπάνες για κοινωνικές παροχές διαμορφώθηκαν στο 39,6% των συνολικών δαπανών (ανήλθαν σε 10,087 δισ. ευρώ) το δ΄ τρίμηνο πέρυσι, από 42,7% (11,901 δισ. ευρώ) και 41,6% (12,318 δισ. ευρώ) τα αντίστοιχα τρίμηνα το 2012 και το 2011. Στον αντίποδα, αυξητικός ρυθμός καταγράφεται στις πρωτογενείς δαπάνες, οι οποίες διαμορφώθηκαν στο 93,1% των συνολικών δαπανών το δ΄ τρίμηνο 2013, από 92,8% και 87,6% τα αντίστοιχα τρίμηνα το 2012 και το 2011. Σημειώνεται, εξάλλου, ότι οι φόροι στο εισόδημα διαμορφώθηκαν στο τέλος του 2013 στο 23,2% των συνολικών εσόδων της Γενικής Κυβέρνησης. Τέλος, το δημόσιο χρέος ανήλθε στο τέλος της περυσινής χρονιάς σε 318,7 δισ. ευρώ, με το 99,1% των δανείων να είναι μακροπρόθεσμα.

    [08] Πρώτη φορά δημιουργήθηκε και μεταμοσχεύθηκε (σε πειραματόζωα) οισοφάγος δημιουργημένος στο εργαστήριο

    Οι επιστήμονες δημιούργησαν για πρώτη φορά στο εργαστήριο οισοφάγο, χρησιμοποιώντας βλαστικά κύτταρα και, στη συνέχεια τον μεταμόσχευσαν με επιτυχία σε πειραματόζωα (αρουραίους). Μέχρι σήμερα είχαν δημιουργηθεί στο εργαστήριο διάφορα όργανα και ιστοί (τραχεία, ουροδόχος κύστη, αιμοφόρα αγγεία κ.α.), όμως, παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες, είχε αποδειχτεί πολύ δύσκολο να αναγεννηθεί ένας κατεστραμμένος οισοφάγος. Πρόκειται για ένα ακόμη επίτευγμα στο πεδίο της αναγεννητικής ιατρικής, το οποίο θα πρέπει να επαναληφθεί σε ανθρώπους, κάτι όμως που θα χρειαστεί αρκετό χρόνο, καθώς ανάμεσα στους οισοφάγους των αρουραίων και των ανθρώπων υπάρχουν δομικές διαφορές (π.χ. διαφορετικά είδη μυών). Επιπλέον, παραμένει το ζήτημα της διαφορετικής κλίμακας μεγέθους, καθώς ο οισοφάγος ενός αρουραίου είναι πολύ μικρότερος από τον ανθρώπινο. Γι? αυτό, το επόμενο ενδιάμεσο βήμα θα είναι να δοκιμαστεί η νέα τεχνική σε μεγαλύτερα πειραματόζωα.
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 16 April 2014 - 12:30:25 UTC