Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-04-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Α. Τσίπρας: "Η Ευρώπη θα αλλάξει ως κοινότητα ισοτίμων κρατών ή δεν θα υπάρξει"
  • [02] Δ. Κουτσούμπας:« Ο λαός δεν θα βγει ωφελημένος από την έξοδο στις αγορές»
  • [03] Συγκέντρωση κατά της κυριακάτικης λειτουργίας των καταστημάτων
  • [04] Απάντηση ΑΠΕ-ΜΠΕ σε δημοσιεύματα για τη διόρθωση τηλεγραφήματος
  • [05] Επεισόδια στη Θεσσαλονίκη
  • [06] Το Παρίσι τάσσεται υπέρ της επιβολής "νέων κυρώσεων σε περίπτωση στρατιωτικής κλιμάκωσης"

  • [01] Α. Τσίπρας: "Η Ευρώπη θα αλλάξει ως κοινότητα ισοτίμων κρατών ή δεν θα υπάρξει"

    "Η Ευρώπη θα αλλάξει ως κοινότητα ισοτίμων κρατών ή δεν θα υπάρξει" υπογραμμίζει σε συνέντευξή του στο ΕΘΝΟΣ της Κυριακής ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. Χαρακτηρίζει ως εγκληματικό το διαχωρισμό σε Βορρά και Νότο, ενώ επισημαίνει ότι οι Αριστερές δυνάμεις σε όλη την Ευρώπη στηρίζουν την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για ευρωπαϊκή διάσκεψη για το χρέος προκειμένου να αποφασιστεί σημαντική διαγραφή.

    Σημειώνει πως "είναι για το συμφέρον όλου του Ευρωπαϊκού Νότου η πρόταση για το χρέος" και τονίζει ότι οι εκπρόσωποι της Δεξιάς και της σοσιαλδημοκρατίας υποστηρίζουν τη σημερινή πολιτική για το χρέος.

    Απαντώντας στις επικρίσεις ότι είναι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ακροαριστερά δηλώνει σκωπτικά "όταν στέκεσαι τόσο δεξιά, όσο ο κύριος Σαμαράς και ο δηλωμένος αντικομουνιστής φίλος του ο κύριος Μπαλτάκος, είναι φυσικό να βλέπεις τον ΣΥΡΙΖΑ ως ακροαριστερά".

    Ο κ. Τσίπρας τονίζει ακόμη ότι η ψήφος στις ευρωεκλογές δεν θα είναι χαλαρή και σημειώνει " οι ευρωεκλογές, όπως και οι εκλογές στις περιφέρειες και στους Δήμους, θα βάλουν τους τίτλους τέλους στη σημερινή κυβέρνηση και στην πολιτική της".

    [02] Δ. Κουτσούμπας:« Ο λαός δεν θα βγει ωφελημένος από την έξοδο στις αγορές»

    Ο λαός δεν θα βγει ωφελημένος από την έξοδο στις αγορές, αν και δεν αποκλείεται η έξοδος να αποτελεί δείγμα ανάκαμψης, δηλώνει ο γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ κ. Δημήτρης Κουτσούμπας, σε συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής. Ο κ. Κουτσούμπας απορρίπτει το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ και χαρακτηρίζει τον κ. Τσίπρα "σκυλάκι του καναπέ" έναντι των εταίρων.

    Αναφορικά με τον κ.Τσίπρα, επεσήμανε ότι: «όποιος παριστάνει ότι εκπλήσσεται από την στάση του ΚΚΕ, ή απλά είναι αυτό, που λέει η νεολαία «UFO» ή θέλει να κοροϊδέψει ασύστολα τους ψηφοφόρους. Αν ρωτήσετε αυθόρμητα ψηφοφόρους όλων των κομμάτων, τι θα βάζανε ως ετικέτα στον όρο «πολιτικός καιροσκοπισμός», σίγουρα θα έβαζαν τη φωτογραφία του ΣΥΡΙΖΑ και του κ. Τσίπρα. Καιροσκοπισμός είναι να λες δεν θέλω την τρόικα και τα μνημόνια, αλλά θέλω την ΕΕ που είναι τα 2/3 της τρόικα και φέρνει μνημόνια διαρκείας. Είναι το να το παίζεις «λιοντάρι» στην Ελλάδα και όταν μιλάς στους Γερμανούς βουλευτές ή στις Βρυξέλλες να είσαι «σκυλάκι του καναπέ».

    Το ΚΚΕ είναι συνεπές, δίπλα στο λαό. Είναι το μόνο κόμμα που δικαιώθηκε για την ΕΕ, όταν όλοι οι υπόλοιποι μιλούσαν για τη «μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια». Δε διστάσαμε ποτέ να πάμε κόντρα στο ρεύμα, έστω και αν αυτό είχε κόστος. Έχουμε ρεαλιστική πρόταση κόντρα στο σημερινό δρόμο, που υπηρετούν κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτή τη σύγκλιση θα την αναδεικνύουμε, ό,τι και αν λέει ο κ. Τσίπρας».

    [03] Συγκέντρωση κατά της κυριακάτικης λειτουργίας των καταστημάτων

    Δεκάδες εργαζόμενοι στον κλάδο του εμπορίου έχουν συγκεντρωθεί στην οδό Ερμού, στο κέντρο της Αθήνας, από το ύψος της πλ.Συντάγματος μέχρι το ύψος της Καπνικαρέας, κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα διαμαρτυρόμενοι για τη λειτουργία των καταστημάτων την Κυριακή. Οι συγκεντρωθέντες στέκονται μπροστά από προσόψεις καταστημάτων, χωρίς να εμποδίζουν την είσοδο πελατών σε αυτά, ωστόσο η κίνηση στα καταστήματα παραμένει μικρή.

    Την άποψη ότι η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές δεν προκαλεί αύξηση του τζίρου στο εμπόριο, εξέφρασε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Θάνος Βασιλόπουλος, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Πρόσθεσε, δε, ότι το 90% των επιχειρήσεων στην Ελλάδα έχουν κάτω από δέκα εργαζόμενους και απασχολούν το 80% του κόσμου της εργασίας. Ακόμη επεσήμανε, ότι με τις μειώσεις των μισθών δεν μπορεί να υπάρξει αύξηση της κατανάλωσης, ο τζίρος δεν έχει αυξηθεί, ούτε η ανεργία έχει μειωθεί και ότι η υιοθέτηση του μέτρου εξυπηρετεί μόνον τις μεγάλες πολυεθνικές του εμπορίου.

    [04] Απάντηση ΑΠΕ-ΜΠΕ σε δημοσιεύματα για τη διόρθωση τηλεγραφήματος

    Απάντηση ΑΠΕ-ΜΠΕ σε δημοσιεύματα για τη διόρθωση τηλεγραφήματος

    Ορισμένα μέσα θέλησαν να εκμεταλλευτούν τη διόρθωση ενός τηλεγραφήματος που μεταδόθηκε από το ΑΠΕ- ΜΠΕ την Παρασκευή υπό τον τίτλο «Γερμανία: Μήνυμα στήριξης της Γερμανικής κυβέρνησης φέρνει στην Αθήνα η Αγ. Μέρκελ, αναφέρεται σε ανακοίνωση της Καγκελαρίας».

    Στο πρώτο τηλεγράφημα αναφερόταν:«Μήνυμα ότι η γερμανική κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει τα επιτυχή μέτρα λιτότητας της Ελλάδας μεταφέρει η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ στην Αθήνα »

    Στη διόρθωση το τηλεγράφημα είχε ως εξής: «Μήνυμα ότι η γερμανική κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει την πορεία εξυγείανσης στην Ελλάδα μεταφέρει η καγκελάριος Αγγελα Μέρκελ στην Αθήνα...».Είναι εμφανές ότι τα «επιτυχή μέτρα λιτότητας» είχαν αντικατασταθεί από το «πορεία εξυγείανσης».Η επίμαχη λέξη είναι «sparkurs». Όπως μας διαβεβαίωσε πλειάδα μεταφραστών και γερμανομαθών, προέρχεται από το ρήμα sparen (αποταμιεύω, εξοικονομώ, φείδομαι) και το ουσιαστικό kurs (πορεία, ρότα, πρόγραμμα).Η αυστηρή του μετάφραση στα ελληνικά είναι «πορεία αποταμίευσης-εξοικονόμησης». Ελαστικά το μεταφράζει κανείς «πρόγραμμα- πορεία- οδικό χάρτη συνετής διαχείρισης, αποταμίευσης, εξυγίανσης, συνετό κουμάντο», αλλά πάντως, όχι «λιτότητα».

    Είναι σαφές ότι επρόκειτο περί ενός λάθους στη μετάφραση που το ΑΠΕ- ΜΠΕ όφειλε να διορθώσει. Τα υπόλοιπα, ανήκουν στη σφαίρα της μυθοπλασίας.

    [05] Επεισόδια στη Θεσσαλονίκη

    Ένταση σημειώθηκε τα ξημερώματα στη διασταύρωση των οδών Αγίου Δημητρίου και Δημητρίου Γούναρη στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

    Σύμφωνα με την αστυνομία, στις 2:45 ομάδα περίπου 15 ατόμων με καλυμμένα τα πρόσωπα προέβησαν σε ρίψη αυτοσχέδιων εμπρηστικών μηχανισμών εναντίον διμοιρίας των ΜΑΤ που βρισκόταν στη συμβολή των δύο οδών.

    Οι αστυνομικές δυνάμεις απώθησαν τους κουκουλοφόρους, οι οποίοι εισήλθαν στο χώρο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και συνέχισαν τη ρίψη μολότοφ εναντίον των αστυνομικών στην οδό Εθνικής Αμύνης. Ένας αστυνομικός τραυματίστηκε ελαφρά στο χέρι.

    Οι έρευνες της αστυνομίας είναι σε εξέλιξη και σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες έχουν γίνει προσαγωγές ατόμων που συμμετείχαν στα επεισόδια.

    [06] Το Παρίσι τάσσεται υπέρ της επιβολής "νέων κυρώσεων σε περίπτωση στρατιωτικής κλιμάκωσης"

    Το Παρίσι θα προτείνει την επιβολή "νέων κυρώσεων σε περίπτωση στρατιωτικής κλιμάκωσης" στην Ουκρανία, όπου οι συγκρούσεις μεταξύ φιλορώσων και της φιλοευρωπαϊκής κυβέρνησης του Κιέβου ενισχύονται, δήλωσε σήμερα ο Ζαν-Μαρί Λε Γκεν, υφυπουργός αρμόδιος για τις σχέσεις με το Κοινοβούλιο, στη διάρκεια πολιτικής εκπομπής στο Europe 1.

    "Δεν υπάρχει στρατιωτική λύση στο πρόβλημα", συνέχισε ο σοσιαλιστής αξιωματούχος συνοψίζοντας τη θέση της γαλλικής κυβέρνησης, "σε συνεννόηση με τις αρχές" της Ουκρανίας: "εδαφική ακεραιότητα" και"σεβασμός των εκλογών της 25ης Μαΐου".

    "Η σημερινή κατάσταση αφήνει περιθώριο δράσης στους προβοκάτορες, πρέπει συνεπώς να υπάρξει απ' όλες τις πλευρές --και χονδρικά από τις δύο πλευρές-- μια πολιτική κατευνασμού, αποκλιμάκωσης", δήλωσε ο Λε Γκεν .


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 13 April 2014 - 10:30:26 UTC