Find out about The HR-Net Group Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-04-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ομπάμα: Η Ελλάδα και οι ΗΠΑ στέκονται δίπλα ως εταίροι και σύμμαχοι
  • [02] Σύγκρουση φορτηγών πλοίων ανοιχτά της Μυτιλήνης
  • [03] Η Gazprom ζητεί από την Ουκρανία 11 δισ. δολάρια αναδρομικά, για το φυσικό αέριο

  • [01] Ομπάμα: Η Ελλάδα και οι ΗΠΑ στέκονται δίπλα ως εταίροι και σύμμαχοι

    «Για μια μέρα, όλοι είμαστε Έλληνες» τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, υπογραμμίζοντας ότι «η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες στέκονται δίπλα-δίπλα ως εταίροι και σύμμαχοι». Μιλώντας στην καθιερωμένη ετήσια εκδήλωση που διοργανώθηκε στο Λευκό Οίκο, σήμερα το πρωί (ώρα Ελλάδας), για να τιμηθεί η 25η Μαρτίου 1821, ο πρόεδρος Ομπάμα ξεκίνησε και φέτος τον χαιρετισμό του με τη λέξη «Καλησπέρα» στα ελληνικά. Στη συνέχεια, υπογράμμισε το «βαθύ αντίκτυπο» των Ελληνοαμερικανών στο αμερικανικό έθνος, ενώ αναφέρθηκε συγκεκριμένα στις ελληνικές κοινότητες του Τάρπον Σπρινγκς (Φλόριντα) και του Σικάγου. Ο Αμερικανός ηγέτης ολοκλήρωσε το σύντομο χαιρετισμό του αναφωνώντας «Ζήτω η Ελλάς!».

    Η τελετή ξεκίνησε με την ομιλία του αντιπροέδρου, Τζο Μπάιντεν, ο οποίος αναφέρθηκε στην προχθεσινή τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, τον οποίο συνεχάρη, όπως επεσήμανε, για την ελληνική εθνική εορτή, καθώς και για την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα στον τομέα της οικονομίας. Ο κ. Μπάιντεν μίλησε για τους «δεσμούς που συνδέουν» τις δύο χώρες, σημειώνοντας την κληρονομιά της Αρχαίας Ελλάδας στο δυτικό κόσμο, ενώ αναφέρθηκε στο Θουκυδίδη και στο ρητό του «Το μυστικό της ευτυχίας είναι η ελευθερία. Το μυστικό της ελευθερίας είναι η τόλμη». Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος τόνισε επίσης την υποστήριξη των ΗΠΑ για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

    Ακολούθως, έλαβε το λόγο ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, ο οποίος αρχικά ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Ομπάμα για τη φιλοξενία και τη «μεγάλη τιμή» προς την Ορθόδοξη Ελληνοαμερικανική κοινότητα κατά τη διάρκεια και των έξι χρόνων της διακυβέρνησής του. Αφού μίλησε για τις «κοινές αξίες» που ενώνουν Έλληνες και Αμερικανούς, αναφέρθηκε στους «κοινούς αγώνες» και στη συνεισφορά της ελληνοαμερικανικής κοινότητας.

    Την Ελλάδα εκπροσώπησαν ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Πάνος Παναγιωτόπουλος, η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη και ο πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον Χρίστος Παναγόπουλος.

    [02] Σύγκρουση φορτηγών πλοίων ανοιχτά της Μυτιλήνης

    Δεν υπήρξαν τραυματισμοί, ούτε θαλάσσια ρύπανση, από τη σύγκρουση δύο φορτηγών πλοίων με ξένη σημαία τα ξημερώματα, 18 μίλια βορειοδυτικά της Μυτιλήνης.Πρόκειται για το πλοίο «angel alia» με σημαία cook islands και πλήρωμα 16 Συρίους και το πλοίο «ameland» με σημαία antiqua Barbuda και πλήρωμα 11 Ρώσους. Το «angel alia» από τη σύγκρουση υπέστη μικρά ρήγματα στο κύτος του εμπρός και δεξιά, που ωστόσο δεν δημιουργούν πρόβλημα στην ασφαλή ναυσιπλοΐα του και αναχώρησε κανονικά για τον προορισμό του. Το πλοίο είχε αποπλεύσει άφορτο από την Καζαμπλάνκα με προορισμό τη Μαύρη Θάλασσα. Μικρότερες ζημιές υπέστη το φορτηγό πλοίο «ameland» που είχε αποπλεύσει από λιμάνι της Ουκρανίας με προορισμό τη Γαλλία.

    Το πλοίο δεν έχει γίνει γνωστό τι μεταφέρει ενώ αναμένει οδηγίες από την πλοιοκτήτρια εταιρεία για να συνεχίσει το ταξίδι του. Στη θαλάσσια περιοχή όπου σημειώθηκε το συμβάν έπνεαν άνεμοι 6 με 7 μποφόρ ενώ το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού και Έρευνας έστειλε άμεσα στο σημείο απο την πρώτη στιγμή, ένα πλωτό και ένα πλοίο ανοιχτής θαλάσσης του λιμενικού σώματος ελληνικής ακτοφυλακής.

    [03] Η Gazprom ζητεί από την Ουκρανία 11 δισ. δολάρια αναδρομικά, για το φυσικό αέριο

    Ο πρόεδρος της ρωσικής κρατικής εταιρείας ενέργειας Gazprom Αλεξέι Μίλερ δήλωσε σήμερα ότι η Ουκρανία πρέπει να καταβάλει τα 11,4 δισεκατομμύρια δολάρια που αντιστοιχούν στην έκπτωση στην τιμή του φυσικού αερίου η οποία είχε γίνει στη χώρα τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Η μείωση αυτή προβλεπόταν στην συμφωνία του Χαρκόβου, που υπογράφηκε τον Απρίλιο του 2010 και βάσει της οποία παρατάθηκε η ενοικίαση των βάσεων του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού στη Σεβαστούπολη, στην Κριμαία.

    Εφόσον η συμφωνία αυτή ακυρώθηκε αυτή την εβδομάδα, υποστήριξε ο Μίλερ στη διάρκεια συνέντευξης στα ρωσικά κρατικά τηλεοπτικά δίκτυα, η Ουκρανία πρέπει να καταβάλει το ποσό. «Η Ρωσία πλήρωνε για να διατηρήσει τον στόλο της στην Ουκρανία για να παραταθεί η συμφωνία, οπότε μπορούμε να πούμε ότι η Ρωσία πλήρωνε προκαταβολικά. Αυτά τα 11,4 δισεκατομμύρια δολάρια είναι λοιπόν ένα χρέος το οποίο η Ουκρανία οφείλει στη Ρωσία», εκτίμησε ο Μίλερ. Η Ρωσία ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα την ακύρωση της συμφωνίας του Χαρκόβου, εκτιμώντας ότι δεν μπορεί πλέον να ισχύει αφού η Κριμαία είναι πια ρωσική. Η Ουκρανία πρέπει να πληρώνει πλέον 485 δολάρια για κάθε 1.000 κυβικά μέτρα φυσικού αερίου και η Gazprom ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να ζητήσει άμεσα τα 2,2 δισεκατομμύρια δολάρια που αντιστοιχούν στις πρόσφατες παραδόσεις αερίου στο Κίεβο.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 5 April 2014 - 10:30:31 UTC