Find out about The HR-Net Group Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-03-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Παραιτήθηκαν από την ΚΟ των ΑΝΕΛ, οι βουλευτές Χρυσούλα Μαρία Γιαταγάνα και Κων. Γιοβανόπουλος
  • [02] Α. Λοβέρδος: Ετσι όπως είναι οι ρυθμίσεις για το γάλα και τα φάρμακα, δεν τις ψηφίζω
  • [03] Συλλήψεις τριών γυναικών, που πραγματοποιούσαν εράνους για ΑΜΕΑ με «βιτρίνα» ΜΚΟ
  • [04] Μεγάλη ποσότητα λαθραίων τσιγάρων εντοπίστηκε στο λιμάνι της Πάτρας
  • [05] Η Σουηδία ζητεί να κατανεμηθεί πιο δίκαια το βάρος της υποδοχής προσφύγων στην ΕΕ
  • [06] Αστυνομικοί συγκρούσθηκαν στην Κωνσταντινούπολη με ριζοσπαστικούς ισλαμιστές από τη Συρία
  • [07] Συνεχίζονται οι έρευνες για ανεύρεση των συντριμμιών και των μαύρων κουτιών του Boeing
  • [08] Είκοσι τέσσερις οι νεκροί από την κατολίσθηση στην Ουάσινγκτον
  • [09] Διαζύγιο για την Γκούινεθ Πάλτροου και τον Κρις Μάρτιν
  • [10] Η κλιματική αλλαγή θα ευνοήσει τα ελαιόδενδρα στην Ελλάδα
  • [11] Ανακαλύφθηκε ελαττωματικό γονίδιο που καθυστερεί την εφηβεία

  • [01] Παραιτήθηκαν από την ΚΟ των ΑΝΕΛ, οι βουλευτές Χρυσούλα Μαρία Γιαταγάνα και Κων. Γιοβανόπουλος

    Την παραίτησή τους από την ΚΟ των Ανεξάρτητων Ελλήνων και την επιθυμία τους να είναι ανεξάρτητοι, δηλώνουν με επιστολή τους προς τον Πρόεδρο της Βουλής, Ευάγγελο Μεϊμαράκη, οι βουλευτές Χρυσούλα Μαρία Γιαταγιάνα και Κωνσταντίνος Γιοβανόπουλος.

    [02] Α. Λοβέρδος: Ετσι όπως είναι οι ρυθμίσεις για το γάλα και τα φάρμακα, δεν τις ψηφίζω

    Μόνον εάν αλλάξουν οι ρυθμίσεις για το γάλα και τα φάρμακα, θα δώσει θετική ψήφο στη Βουλή, δήλωσε ο Ανδρέας Λοβέρδος στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ 1. «Έτσι όπως είναι οι ρυθμίσεις - με βάση και τις υπάρχουσες πληροφορίες- για το γάλα και τα φάρμακα, δεν τις ψηφίζω» ανέφερε ο κ. Λοβέρδος. Κράτησε, ωστόσο, επιφυλάξεις για να δει τις τελικές διατυπώσεις, στο τελικό κείμενο του νομοσχεδίου.

    [03] Συλλήψεις τριών γυναικών, που πραγματοποιούσαν εράνους για ΑΜΕΑ με «βιτρίνα» ΜΚΟ

    Με την κατηγορία της απάτης και παράβασης του νόμου περί λαχειοφόρων αγορών συνελήφθησαν, χθες το απόγευμα, από αστυνομικούς, στη Λεωφόρο Σούδας των Χανίων, τρεις γυναίκες που παρουσιάζονταν ως εθελόντριες της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης με την ονομασία «Αγγελιοφόρος του κινήματος των ΑΜΕΑ» εισπράττοντας χρήματα από πολίτες.

    Πρόκειται για δύο Ελληνίδες 45 και 64 ετών και μια υπήκοο Αλβανίας 40 ετών, οι οποίες γυρνούσαν «πόρτα - πόρτα» και εισέπρατταν χρήματα υπέρ της οργάνωσης, χωρίς να έχουν τα απαραίτητα έγγραφα και άδειες. Οι αστυνομικοί που τις συνέλαβαν κατέσχεσαν 545 ευρώ, όσα χρήματα φαίνεται ότι είχαν συγκεντρώσει τη χθεσινή ημέρα, καθώς και μπλοκ αποδείξεων τα οποία δεν ήταν νομότυπα.

    [04] Μεγάλη ποσότητα λαθραίων τσιγάρων εντοπίστηκε στο λιμάνι της Πάτρας

    Μεγάλη ποσότητα λαθραίων τσιγάρων εντόπισαν άνδρες του κεντρικού λιμεναρχείου της Πάτρας, μέσα σε φορτίο με φράουλες. Κατά τη διενέργεια ελέγχου που έκαναν οι λιμενικοί σε φορτηγό, πριν το όχημα μπει σε πλοίο με προορισμό λιμάνι της Ιταλίας, βρήκαν μέσα σε ειδικά διαμορφωμένη κρύπτη, κάτω από το πάτωμα του επικαθήμενου, 28.740 πακέτα λαθραίων τσιγάρων. Οι λιμενικοί συνέλαβαν τον 43χρονο οδηγό του φορτηγού, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες, για να διαπιστωθεί σε ποιο σημείο φορτώθηκαν τα λαθραία τσιγάρα, αλλά και ποια άλλα άτομα εμπλέκονται στην υπόθεση.

    [05] Η Σουηδία ζητεί να κατανεμηθεί πιο δίκαια το βάρος της υποδοχής προσφύγων στην ΕΕ

    Καθώς ο αριθμός όσων ζητούν άσυλο στην Ευρώπη έχει αυξηθεί στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο δεκαετιών, ο υπουργός Μετανάστευσης της Σουηδίας τόνισε την Τρίτη ότι πολλά κράτη μέλη της ΕΕ προτιμούν να αγνοούν αυτή την κρίση, προειδοποιώντας ότι χρειάζεται το βάρος για την εισδοχή των μεταναστών, ειδικά από τη Συρία, να κατανεμηθεί πιο δίκαια. Ανάμεσα σε 44 βιομηχανικά κράτη, η Σουηδία κατατάσσεται στην τέταρτη θέση όσον αφορά τον αριθμό των αιτούμενων άσυλο που υποδέχεται και στη δεύτερη θέση κατ' αναλογία με τον πληθυσμό της, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ.

    Η Σουηδία αποτελεί μια σπάνια εξαίρεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς προσφέρει αμέσως μόνιμη άδεια παραμονής στους Σύρους αιτούμενους άσυλο. Η Στοκχόλμη υπολογίζει ότι το συνολικό κόστος της εισδοχής Σύρων προσφύγων θα αυξηθεί σημαντικά, στα 7 δισεκ. κορόνες (1,3 δισεκ. ευρώ) φέτος, από 5,1 δισεκ. κορόνες το 2013. Ωστόσο εκφράζονται πλέον ανησυχίες ότι η πολιτική που εφαρμόζει η σουηδική κυβέρνηση καταπονεί το γενναιόδωρο σύστημα πρόνοιας της χώρας, ιδίως με δεδομένη την αύξηση των δαπανών για τη στέγαση και την παιδεία.

    [06] Αστυνομικοί συγκρούσθηκαν στην Κωνσταντινούπολη με ριζοσπαστικούς ισλαμιστές από τη Συρία

    Η αστυνομία στην Κωνσταντινούπολη συγκρούσθηκε με ένοπλα μέλη της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε (ΙΚΙΛ), με αποτέλεσμα να τραυματισθούν τρεις αστυνομικοί, αναφέρεται σε σημερινά δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης. Η αστυνομία και ειδικές δυνάμεις πραγματοποίησαν τη νύκτα της Τρίτης επιδρομή στη συνοικία Ουμρανίγε της Κωνσταντινούπολης για να προβούν σε συλλήψεις. Οι ύποπτοι άνοιξαν πυρ και τραυμάτισαν τους αστυνομικούς. Δύο ύποπτοι, ένας άνδρας και μια γυναίκα, τραυματίσθηκαν επίσης και αργότερα συνελήφθησαν, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ντογάν.

    Η σύγκρουση σημειώθηκε λίγο μετά την ανακοίνωση πως μέλη της ΙΚΙΛ βρίσκονταν πίσω από επίθεση που πραγματοοιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στην κεντρική Τουρκία με αποτέλεσμα το θάνατο ενός στρατιώτη και ενός αστυνομικου. Οι ύποπτοι φέρεται ότι προέρχονταν από την ανατολική Ευρώπη και ένας πιστεύεται πως είναι κάτοχος ελβετικού διαβατηρίου.

    [07] Συνεχίζονται οι έρευνες για ανεύρεση των συντριμμιών και των μαύρων κουτιών του Boeing

    Οι έρευνες για την ανεύρεση των συντριμμιών και των μαύρων κουτιών του Boeing 777 της εταιρείας Malaysia Airlines, οι οποίες είχαν διακοπεί λόγω της κακοκαιρίας, επανελήφθησαν σήμερα στον Ινδικό Ωκεανό όπου φαίνεται πως έχει συντριβεί το αεροπλάνο κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες. Οι σφοδροί άνεμοι που συνοδεύονταν από ισχυρές βροχοπτώσεις είχαν οδηγήσει χθες, Τρίτη, σε διακοπή των ερευνών που οργανώνονται από το Περθ, τη μεγάλη πόλη της δυτικής Αυστραλίας που βρίσκεται σε απόσταση 2.500 χλμ. από την εκτεταμένη ζώνη των ερευνών.

    Δώδεκα αεροπλάνα, από τα οποία επτά στρατιωτικά, πρόκειται να επωφεληθούν σήμερα από τη βελτίωση των καιρικών συνθηκών για να επιστρέψουν στη ζώνη και να επιχειρήσουν να βρουν δύο αντικείμενα που εντοπίσθηκαν από δορυφόρο και μπορεί να είναι συντρίμμια του αεροπλάνου το οποίο εξαφανίσθηκε στις 8 Μαρτίου ενώ εκτελούσε δρομολόγιο από την Κουάλα Λουμπούρ στο Πεκίνο με 239 επιβαίνοντες. Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Τόνι Άμποτ διαβεβαίωσε πως οι έρευνες θα συνεχισθούν μέχρι που να μην υπάρχει η παραμικρή ελπίδα να βρεθεί κάτι.

    [08] Είκοσι τέσσερις οι νεκροί από την κατολίσθηση στην Ουάσινγκτον

    Τα συνεργεία διάσωσης δεν βρήκαν χθες, Τρίτη, κανέναν επιζώντα στα ερείπια του χωριού που καταστράφηκε από κατολίσθηση κοντά στο Σιάτλ, στις βορειοδυτικές ΗΠΑ, ενώ η ανακάλυψη άλλων 10 πτωμάτων ανεβάζει τον απολογισμό της τραγωδίας σε 24 νεκρούς. «Δυστυχώς δεν βρήκαμε σήμερα καμιά ένδειξη ζωής», δήλωσε ο Τράβις Χοτς, επικεφαλής των πυροσβεστών της κομητείας του Σνοχόμις, αρνούμενος ωστόσο να εγκαταλείψει: «Δεν έχουμε χάσει την ελπίδα» να βρούμε επιζώντες, δήλωσε χθες το βράδυ προς τους δημοισογράφους.

    Η αγροτική κοινότητα του Όσο, σε απόσταση περίπου 100 χλμ. βορειοανατολικά του Σιάτλ, καταστράφηκε το Σάββατο από κατολίσθηση λάσπης, όταν ένα ολόκληρο κομμάτι λόφου κατέρρευσε σ' ένα γειτονικό ποτάμι. Στη διάρκεια της ημέρας, οι διασώστες έβγαλαν άλλα δύο πτώματα από τα ερείπια και εντόπισαν οκτώ άλλα, σύμφωνα με τον Χοτς, ανεβάζοντας τον προσωρινό απολογισμό στους 24 νεκρούς. Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος αποδέσμευσε ομοσπονδιακή βοήθεια, κάλεσε από τη Χάγη «όλους τους Αμερικανούς να προσευχηθούν» για τις οικογένειες και τους φίλους των αγνοουμένων. «Θέλουμε να είμαστε αισιόδοξοι, όμως πρέπει να παραδεχθούμε πως η κατάσταση είναι δύσκολη» δήλωσε.

    [09] Διαζύγιο για την Γκούινεθ Πάλτροου και τον Κρις Μάρτιν

    Η διάσημη ηθοποιός Γκουίνεθ Πάρλτροου και ο σύζυγός της Κρις Μάρτιν, μέλος του δημοφιλούς συγκροτήματος Coldplay, ανακοίνωσαν την Τρίτη την απόφασή τους να πάρουν διαζύγιο μετά από 10 χρόνια γάμου. «Με τις καρδιές μας γεμάτες θλίψη αποφασίσαμε να χωρίσουμε», ανακοίνωσε το ζευγάρι μέσω ανάρτησης στην ιστοσελίδα της Πάλτροου, Goop.com. «Καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι ενώ αγαπιόμαστε πολύ, θα παραμείνουμε χώρια. Είμαστε, όμως και θα παραμείνουμε οικογένεια και αισθανόμαστε ότι είμαστε πιο κοντά από όσο ήμασταν ποτέ», αναφέρεται στην ανάρτηση.

    Η Πάλτροου, 41 ετών και ο Μάρτιν, 37 ετών, ενώθηκαν με τα δεσμά του γάμου τον Δεκέμβριο του 2003 και έχουν αποκτήσει δύο παιδιά, την Άπλ και τον Μόζες. Όπως ανακοίνωσαν, οι δύο πρώην σύζυγοι θα «χωρίσουν αλλά θα φροντίζουν από κοινού τα παιδιά τους».

    [10] Η κλιματική αλλαγή θα ευνοήσει τα ελαιόδενδρα στην Ελλάδα

    Μπορεί η κλιματική αλλαγή να έχει πολλαπλές δυσμενείς επιπτώσεις στα οικοσυστήματα του μέλλοντος, όμως οι ελαιοπαραγωγοί μάλλον θα τη γλυτώσουν ή ακόμη θα βγουν και κερδισμένοι. Σύμφωνα με μια νέα ιταλική επιστημονική έρευνα, τα ελαιόδενδρα στη λεκάνη της Μεσογείου (και στην Ελλάδα) θα είναι από τις λίγες καλλιέργειες που θα ευνοηθούν από την άνοδο της θερμοκρασίας και θα εμφανίσουν αυξημένη απόδοση και κερδοφορία.

    Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Λουίτζι Πόντι του Εργαστηρίου Βιώσιμης Διαχείρισης των Αγροοικοσυστημάτων του Κέντρου Ερευνών Casaccia της Ρώμης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών (PNAS) των ΗΠΑ, σύμφωνα με το «Science», εκτιμούν ότι μια μέση άνοδος της παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά 1,8 βαθμούς Κελσίου μεταξύ 1960 και 2050, θα δώσει ώθηση στην ανάπτυξη των ελαιόδενδρων, ενώ παράλληλα θα δυσκολέψει την επιβίωση της μύγας του δάκου (Bactrocera oleae), του χειρότερου εχθρού της ελιάς. Η μελέτη εκτιμά ότι στη λεκάνη της Μεσογείου, όπου παράγεται το 97% των ελιών παγκοσμίως, σύμφωνα με το Διεθνές Συμβούλιο Ελιάς, η κλιματική αλλαγή θα αυξήσει κατά 4,1% κατά μέσο όρο την παραγωγή και κατά 9,6% τα καθαρά κέρδη των ελαιοπαραγωγών.

    [11] Ανακαλύφθηκε ελαττωματικό γονίδιο που καθυστερεί την εφηβεία

    Βρετανοί επιστήμονες ανακάλυψαν ένα ελαττωματικό γονίδιο που είναι «ένοχο» για την καθυστέρηση της εφηβείας στα αγόρια και τα κορίτσια. Το εν λόγω γονίδιο, ελέγχει την ανάπτυξη νευρώνων του εγκεφάλου, που ρυθμίζουν τις ορμόνες και «λένε» στο σώμα πότε να ωριμάσει σεξουαλικά. Περίπου το 4% των εφήβων εμφανίζει καθυστέρηση στην εμφάνιση της εφηβείας του. Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Queen Mary του Λονδίνου, με επικεφαλής τη δρα Σάσα Χάουαρντ, που έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο ετήσιο συνέδριο της Εταιρείας Ενδοκρινολογίας, σύμφωνα με το BBC, μελέτησαν τις περιπτώσεις καθυστερημένης εφηβείας σε επτά οικογένειες και έτσι εντόπισαν τελικά ένα κοινό γενετικό «παρονομαστή». Πρόκειται για ένα προβληματικό γονίδιο που απορρυθμίζει, στον εγκέφαλο του εμβρύου στη μήτρα, την ομαλή λειτουργία των νευρωνικών κυττάρων που ελέγχουν την παραγωγή της ορμόνης GnRH (εκλυτικής ορμόνης των γοναδοτροφινών).

    Η ανακάλυψη μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για νέα διαγνωστικά τεστ και νέες θεραπευτικές παρεμβάσεις. Υπό φυσιολογικές συνθήκες, τα κορίτσια δείχνουν τα πρώτα σημάδια εφηβείας (ανάπτυξη στήθους) πριν την ηλικία των 13 ετών και τα αγόρια στα 14 ή 15 τους (ανάπτυξη γεννητικών οργάνων). Αν ένα παιδί εμφανίζει καθυστέρηση στην έναρξη της εφηβείας του, το ζήτημα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί από γιατρό.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 26 March 2014 - 8:30:26 UTC