Read the King-Crane Commission Report of Mandates in Turkey (1919) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-03-25

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δ. Κουτσούμπας: Πολύτιμη παρακαταθήκη για τον λαό η επανάσταση του 1821
  • [02] Αποζημιώσεις και επίδομα ανεργίας για τους δημοσίους υπαλλήλους που απολύονται
  • [03] Κ. Παπούλιας: Σήμερα ο λαός δίνει τη μάχη για να σπάσει τον κλοιό των δανειστών
  • [04] Ο διοικητής της Bundesbank δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο αλλαγής της πολιτικής της ΕΚΤ
  • [05] Εν αναμονή του ροζ βίντεο με τον Ερντογάν η Τουρκία, παραμονές των δημοτικών εκλογών
  • [06] Τριάντα πέντε χώρες δεσμεύτηκαν να συνεργαστούν για να ενισχύσουν την πυρηνική ασφάλειά τους
  • [07] Το ουκρανικό κοινοβούλιο αποδέχτηκε την παραίτηση του υπουργού Άμυνας Τενιούκ
  • [08] Εξετάζεται σήμα του Boeing που ελήφθη από επίγειο σταθμό

  • [01] Δ. Κουτσούμπας: Πολύτιμη παρακαταθήκη για τον λαό η επανάσταση του 1821

    «Αυτές τις ημέρες περισσεύουν οι πανηγυρικοί λόγοι για την πατρίδα και το έθνος. Εθνικό και πατριωτικό όμως, είναι ο αγώνας για την ευημερία του λαού, δεν είναι η υποταγή στη σύγχρονη «Ιερά Συμμαχία του Μέτερνιχ», δηλαδή τη δικτατορία των μονοπωλίων, την ΕΕ, που συνέβαλαν στην οικονομική κρίση και τη σημερινή δυστυχία του λαού μας, που γεμίζουν με γκρίζες ζώνες το Αιγαίο, αυξάνουν την τουρκική επιθετικότητα, προωθούν νέα σχέδια Ανάν για το Κυπριακό, εμπλέκουν το λαό μας σε νέες περιπέτειες» δήλωσε για την 25η Μαρτίου, ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. «Η επανάσταση του 1821, όπως η μεγαλειώδης Εθνική Αντίσταση και οι ηρωικές - κορυφαίες στιγμές της ταξικής πάλης όλη τη δεκαετία του 1940, αποτελούν πολύτιμη παρακαταθήκη για τον λαό και τη νεολαία της πατρίδας μας» κατέληξε στην δήλωσή του, ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ.

    [02] Αποζημιώσεις και επίδομα ανεργίας για τους δημοσίους υπαλλήλους που απολύονται

    Αποζημιώσεις και επίδομα ανεργίας μέσω του ΟΑΕΔ, για τους δημοσίους υπαλλήλους που απολύονται προβλέπει διάταξη, που προωθεί ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης και αναμένεται να ενταχθεί στο πολυνομοσχέδιο που θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες στη Βουλή. Με την πρωτοβουλία αυτή αναμένεται να καλυφθεί ένα κενό που υπήρχε στη νομοθεσία, καθώς μέχρι σήμερα δεν είχε υπάρξει ανάγκη μιας και δεν προβλεπόταν απόλυση δημόσιου υπάλληλου. Επιπλέον, η ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης τονίζει ότι πρόκειται για ζήτημα ηθικής τάξης να αποκατασταθούν στο μέγιστο δυνατό βαθμό οι δημόσιοι υπάλληλοι που απολύονται.

    Πρακτικά αυτό σημαίνει πως ότι προβλέπεται για την απόλυση υπαλλήλου στον ιδιωτικό τομέα, θα ισχύει πλέον και στον δημόσιο τομέα.

    [03] Κ. Παπούλιας: Σήμερα ο λαός δίνει τη μάχη για να σπάσει τον κλοιό των δανειστών

    Κάτω από έναν λαμπρό ανοιξιάτικο Αττικό ουρανό, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας και με δρακόντεια μέτρα ασφαλείας ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 12.30 το μεσημέρι, η στρατιωτική παρέλαση στο Σύνταγμα για την επέτειο της 25ης Μαρτίου.

    «Πριν από 193 χρόνια, ένας ολιγάριθμος λαός με εξαιρετική γενναιότητα ξεδίπλωσε αρετές για τη λευτεριά του και κέρδισε. Σήμερα, ο λαός μας δίνει μάχη και αγώνα για να σπάσει τον κλοιό των δανειστών και αυτός ο αγώνας θα είναι νικηφόρος», δήλωσε στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Παπούλιας, μετά το πέρας της παρέλασης.

    «Σήμερα στείλαμε ένα μήνυμα ισχύος, ένα μήνυμα ειρήνης. Η Ελλάδα πέρασε τα χειρότερα. Ας παλέψουμε για τα καλύτερα που έρχονται», δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος.

    Νωρίς το πρωί είχε πραγματοποιηθεί δοξολογία στον ιερό ναό του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου.

    [04] Ο διοικητής της Bundesbank δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο αλλαγής της πολιτικής της ΕΚΤ

    Ο διοικητής της Bundesbank Γενς Βάιντμαν άφησε σήμερα ανοιχτό το ενδεχόμενο να αγοράσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) τραπεζικά στοιχεία σε μια προσπάθεια να καταπολεμηθεί ο αποπληθωρισμός, ένδειξη ότι η γερμανική κεντρική τράπεζα μαλακώνει την άκαμπτη στάση που τηρούσε στο θέμα αυτό μέχρι τώρα. Η λεγόμενη ποσοτική χαλάρωση (QE) είναι η αγορά δανείων ή άλλων περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών από μια κεντρική τράπεζα. Μια τέτοια ενέργεια θα σηματοδοτούσε ριζική αλλαγή στην πολιτική της ΕΚΤ η οποία μέχρι σήμερα, πιεζόμενη και από τη Γερμανία, αρνιόταν να προβεί σε μια τέτοια κίνηση. Ο Βάιντμαν, ο οποίος είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δήλωσε σε συνέντευξή του στον ειδησεογραφικό οικονομικό ιστότοπο MNI ότι το περιθώριο δράσης των συμβατικών εργαλείων που έχει στη διάθεσή της η ΕΚΤ, όπως για παράδειγμα η μεταβολή των επιτοκίων, είναι περιορισμένο.

    [05] Εν αναμονή του ροζ βίντεο με τον Ερντογάν η Τουρκία, παραμονές των δημοτικών εκλογών

    Κρίσιμη για τις δημοτικές εκλογές της 30ης Μαρτίου έχει καταστήσει τη σημερινή μέρα η φιλολογία εδώ και μέρες γύρω από τη φήμη ότι «αυτά που θα αποκαλυφθούν στις 25 Μαρτίου θα στριμώξουν για τα καλά τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν». Μία ολόκληρη χώρα περιμένει ουσιαστικά να δει τι περιεχόμενο θα έχει το φημολογούμενο βίντεο που εμφανίζει τον Ερντογάν σε ιδιαίτερες στιγμές με πρώην μοντέλο. Ο ίδιος ο Ερντογάν, σε προεκλογική ομιλία που έκανε χτες στην Τραπεζούντα αναφέρθηκε στις ηχογραφήσεις και μαγνητοσκοπήσεις.

    Οι εξελίξεις με την αποκάλυψη συνομιλιών αφορούν κυρίως τον Ερντογάν. Τον ίδιο αφορά όμως και η διαδικασία φίμωσης κοινωνικών μέσων, αφού δηλώνει συνεχώς πως εκτός από το «twitter» που έχει ήδη κλείσει, ενδέχεται να κλείσουν και δίκτυα όπως «youtube» και «facebook». Ο ίδιος εισπράττει και τις αντιδράσεις που προκαλούνται λόγο της φίμωσης. Ίσως ένα από τα σημαντικότερα ερωτήματα των εκλογών της 30ης Μαρτίου είναι το αν αυτές θα σηματοδοτήσουν την απαρχή συγκεκριμένων εξελίξεων εντός των κυβερνώντος κόμματος που θα θέσουν σε αμφισβήτηση την απόλυτη κυριαρχία του Ερντογάν, αλλά και τις συνέπειες της κυριαρχίας αυτής. Με βάση τον πολιτικό ρεαλισμό πάντως, διαδικασίες αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών της απόλυτης κυριαρχίας του Ερντογάν, θα μπορούσαν να εκδηλωθούν εντός του κυβερνώντος κόμματος, μόνο σε περίπτωση που αποδειχθεί η αρνητική συνέπεια, η οποία θα είναι απλώς η ενδεχόμενη σημαντική κάμψη στην εκλογική δύναμη.

    [06] Τριάντα πέντε χώρες δεσμεύτηκαν να συνεργαστούν για να ενισχύσουν την πυρηνική ασφάλειά τους

    Τριάντα πέντε χώρες δεσμεύτηκαν σήμερα στη Χάγη να ενισχύσουν την πυρηνική ασφάλειά τους, κυρίως εφαρμόζοντας πιο αυστηρούς κανονισμούς, ώστε να εμποδίσουν τρομοκράτες να αποκτήσουν υλικό που θα τους επέτρεπε να κατασκευάσουν ατομικές βόμβες. Περισσότεροι από 50 ηγέτες χωρών από ολόκληρο τον κόσμο συμμετέχουν στην 3η σύνοδο στόχος της οποίας είναι να διασφαλιστεί ότι οι τρομοκρατικές οργανώσεις δεν θα καταφέρουν να αποκτήσουν πυρηνικά υλικά.

    Προκειμένου να μην εμποδιστούν όσες χώρες το επιθυμούν να προχωρήσουν στη λήψη μέτρων πέρα από τους όρους που θέτουν οι συμφωνίες που έχουν υπογραφεί μέχρι σήμερα, οι ΗΠΑ, η Ολλανδία και η Νότια Κορέα πρότειναν στους συμμετέχοντες να συμφωνήσουν σε μια σειρά κανονισμών που θα βασίζονται σε εκείνους της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ). Μεταξύ των 35 χωρών που υπέγραψαν την πρόταση αυτή είναι η Γαλλία, η Τουρκία, η Ουκρανία, η Ιαπωνία και το Ισραήλ. Δεν περιλαμβάνονται ωστόσο η Ρωσία και η Κίνα. Η συμφωνία των 35 στοχεύει στην οικοδόμηση ενός παγκόσμιου "δικτύου" που θα εγγυάται την ασφάλεια των πυρηνικών προωθώντας μεγαλύτερη διαφάνεια, την ανταλλαγή πληροφοριών και την εγκαθίδρυση "ορθών πρακτικών" που θα τηρούνται από όλους.

    [07] Το ουκρανικό κοινοβούλιο αποδέχτηκε την παραίτηση του υπουργού Άμυνας Τενιούκ

    Το κοινοβούλιο της Ουκρανίας απέπεμψε τον υπουργό Άμυνας Ίγκορ Τενιούκ, λίγη ώρα αφότου είχε απορρίψει την παραίτηση που υπέβαλε ο Ουκρανός αξιωματούχος με αφορμή τις επικρίσεις που δέχτηκε για τους χειρισμούς του στην προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία. Οι βουλευτές προχώρησαν σε νέα ψηφοφορία μετά από διαβουλεύσεις μεταξύ των κομμάτων και του προέδρου του κοινοβουλίου και προσωρινού προέδρου της χώρας Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ. Στην δεύτερη ψηφοφορία ενέκριναν την αποπομπή του Τενιούκ με 228 ψήφους υπέρ. Αμέσως μετά το κοινοβούλιο, μέσα σε τεταμένη ατμόσφαιρα, εξέλεξε νέο υπουργό Άμυνας, με 251 ψήφους, τον Μιχαΐλο Κόβαλ, τον επικεφαλής της συνοριοφυλακής της Ουκρανίας. Ο Κόβαλ υπηρετούσε στην Κριμαία και μάλιστα στις αρχές Μαρτίου είχε συλληφθεί και κρατηθεί για μικρό χρονικό διάστημα από τις φιλορωσικές δυνάμεις.

    [08] Εξετάζεται σήμα του Boeing που ελήφθη από επίγειο σταθμό

    Τα στοιχεία που ελήφθησαν από δορυφόρους και επιβεβαίωσαν ότι το Μπόινγκ 777 των αερογραμμών της Μαλαισίας συνετρίβη στον Ινδικό Ωκεανό περιλάμβαναν και ένα τελευταίο ηλεκτρονικό σήμα το οποίο είναι ακόμη υπό διερεύνηση, αποκάλυψε σήμερα ο υπουργός Μεταφορών της χώρας Χισαμουντίν Χουσέιν. «Υπάρχουν ενδείξεις για μια μερική επικοινωνία μεταξύ του αεροσκάφους και ενός επίγειου σταθμού στις 00.19 (GMT)» είπε ο Χουσέιν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. «Επί του παρόντος δεν κατανοούμε τη μετάδοση του σήματος» το οποίο εξετάζεται ακόμη, τόνισε.

    Ο υπουργός διευκρίνισε ότι η έρευνα για τον εντοπισμό του αεροσκάφους θα επικεντρωθεί αποκλειστικά στο νότιο τμήμα του Ινδικού Ωκεανού. Η περιοχή της έρευνας έχει περιοριστεί σε μια έκταση 469.407 τετραγωνικών ναυτικών μιλίων, από τα 2,24 εκατομμύρια τετραγωνικά μίλια που περιλάμβανε έως τώρα. Η αμερικανική συσκευή εντοπισμού που θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανεύρεση των μαύρων κουτιών του αεροσκάφους αναμένεται να φτάσει στην περιοχή των ερευνών στις 5 Απριλίου, σύμφωνα πάντα με τον Χουσέιν. Τα μαύρα κουτιά του Μπόινγκ 777 εκτιμάται ότι θα συνεχίσουν να εκπέμπουν σήμα για άλλες δύο ημέρες, οπότε θα εξαντληθεί η μπαταρία τους.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 25 March 2014 - 12:30:23 UTC