Read the UN Convention on the Law of the Sea (10 December 1982) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-03-17

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Έκρηξη σε υποσταθμό της ΔΕΗ στη Θεσσαλονίκη - Ένας σοβαρά τραυματίας
  • [02] Αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο έκδοσης ευρωπαϊκών ενταλμάτων σύλληψης, οι Φ. Λυγινός και Όλαφ Έσλερ
  • [03] Ιερέας εξαπατούσε άνεργους, τάζοντάς τους δουλειά
  • [04] Σε εξέλιξη η συνάντηση με την τρόικα
  • [05] Deutsche Bank: Σημαντική η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος
  • [06] Το απόγευμα η συνέχιση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα
  • [07] Η Ευρώπη σκοπεύει να επιβάλει περισσότερες κυρώσεις στη Ρωσία
  • [08] Η Κριμαία εθνικοποιεί δύο εταιρείες ενέργειας
  • [09] Ο Παρθενώνας στο επίκεντρο του εορτασμού της 25ης Μαρτίου
  • [10] Γιατί ο Βαν Γκογκ προτιμούσε το κίτρινο χρώμα;
  • [11] Σε τελική επεξεργασία, το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίων

  • [01] Έκρηξη σε υποσταθμό της ΔΕΗ στη Θεσσαλονίκη - Ένας σοβαρά τραυματίας

    Έκρηξη σημειώθηκε σε υποσταθμό της ΔΕΗ που βρίσκεται ανάμεσα στον Βαθύλακκο και τη Γέφυρα, βορειοδυτικά της Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, από την έκρηξη και τη φωτιά που προκλήθηκε στη συνέχεια, τραυματίστηκε σοβαρά ένας 42χρονος υπάλληλος της Επιχείρησης, ενώ συνάδελφοί του υπέστησαν μικροτραυματισμούς. Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Στο σημείο βρίσκονται τρία οχήματα της Πυροσβεστικής και δέκα άνδρες που επιχειρούν για την κατάσβεση της φωτιάς. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η έκρηξη εκτιμάται ότι προκλήθηκε από βραχυκύκλωμα.

    [02] Αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο έκδοσης ευρωπαϊκών ενταλμάτων σύλληψης, οι Φ. Λυγινός και Όλαφ Έσλερ

    Το ενδεχόμενο έκδοσης ευρωπαϊκών ενταλμάτων σύλληψης σε βάρος των Φάνη Λυγινού και Όλαφ Έσλερ, κατηγορουμένων στην υπόθεση των εξοπλιστικών, μελετούν οι ανακριτές της υπόθεσης, καθώς οι δύο δεν προσήλθαν σήμερα σε απολογία. Οι δύο κατηγορούμενοι, που φέρονται να έχουν διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στη διακίνηση παράνομων χρημάτων, βρίσκονται πλέον υπό την απειλή έκδοσης σε βάρος τους ευρωπαϊκών ενταλμάτων σύλληψης τις επόμενες ημέρες και εφόσον παραμείνουν «απόντες» από το γραφείο των ανακριτών τις δύο-τρεις επόμενες ημέρες. Σύμφωνα με πληροφορίες, μετέβη στο γραφείο των ανακριτών η συνήγορος του τραπεζίτη, Ιωάννα Λαχανά. Οι δύο κατηγορούμενοι κατονομάστηκαν στην απολογία του ήδη προφυλακισμένου πρώην αναπληρωτή διευθυντή εξοπλιστικών, Αντώνη Κάντα, ως εμπλεκόμενοι στη διακίνηση «ωφέλημων πληρωμών» για την προμήθεια 24 αυτοκινούμενων πυροβόλων από τη γερμανική εταιρία «Wegmann».

    [03] Ιερέας εξαπατούσε άνεργους, τάζοντάς τους δουλειά

    Το υστέρημα από τουλάχιστον 166 άνεργους, στους οποίους έταζε δουλειά στην εγχώρια αλλά και την ευρωπαϊκή αγορά, απομυζούσε σπείρα απατεώνων, «εγκέφαλος» της οποίας φέρεται -κατά την Αστυνομία- ένας 30χρονος ιερέας. Το κέρδος που αποκόμισε η σπείρα εκτιμάται ότι ξεπερνάει τις 78.000 ευρώ, ποσό που κατατίθετο από τα ανυποψίαστα θύματα σε τραπεζικούς λογαριασμούς ή εταιρείες μεταφοράς χρημάτων, προκειμένου να προχωρήσει η υποτιθέμενη διαδικασία εύρεσης εργασίας.

    Ήδη, συνελήφθη ο 30χρονος ιερωμένος, ο οποίος χειροτονήθηκε τον περασμένο Αύγουστο και λειτουργούσε σε ιερό ναό στην περιοχή του Λαγκαδά Θεσσαλονίκης, όπως επίσης κι ένας 45χρονος άεργος, ενώ στην υπόθεση εμπλέκεται κι ένας 40χρονος δικηγόρος που δεν συνελήφθη, λόγω παρέλευσης του αυτοφώρου. Παρουσιάζοντας την υπόθεση, ο διευθυντής Ασφάλειας Θεσσαλονίκης Αθηναγόρας Παζαρλής δήλωσε ότι ο 30χρονος κατηγορούμενος ως «διευθύνων» της σπείρας έχει συλληφθεί τον Αύγουστο του 2008 για παρόμοιες πράξεις, με το παράνομο περιουσιακό όφελος που αποκόμισε κατά την τότε δράση του να ξεπερνάει τις 132.000 ευρώ, ενώ είχε αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ενόψει του ποινικού δικαστηρίου.

    [04] Σε εξέλιξη η συνάντηση με την τρόικα

    Στο υπουργείο Οικονομικών βρίσκεται εκ νέου το κλιμάκιο της τρόικας μετά το δίωρο διάλειμμα των διαπραγματεύσεων. Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία ότι υπάρχει πιθανότητα ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων απόψε.

    [05] Deutsche Bank: Σημαντική η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος

    «Η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος του προϋπολογισμού είναι σημαντική. Μειώνει την πιθανότητα ενός τρίτου προγράμματος και καθιστά λιγότερο αναγκαία νέα δάνεια από τον EFSF. Είναι επίσης προϋπόθεση για μία ελάφρυνση του χρέους», αναφέρει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank για την Ευρωζώνη Mark Wall, σε συνέντευξη στο naftemporiki.gr . Ερωτηθείς πόσο ρεαλιστική είναι η επιστροφή του ελληνικού δημοσίου στις αγορές εντός του 2014 αναφέρει ότι «η επιστροφή της Ελλάδας στην αγορά κρατικών ομολόγων δεν είναι μη ρεαλιστική. Οι αγορές φοβούνται λιγότερο από πριν το ρίσκο, αυξάνοντας ευρύτερα την όρεξη κινδύνου».

    [06] Το απόγευμα η συνέχιση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα

    Διακόπηκαν για περίπου δυο ώρες οι διαπραγματεύσεις του οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής της τρόικας προκειμένου και οι δυο πλευρές να εξετάσουν τον βαθμό προόδου που έχει επιτευχθεί έως τώρα. Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία ότι υπάρχει πιθανότητα ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων απόψε.

    [07] Η Ευρώπη σκοπεύει να επιβάλει περισσότερες κυρώσεις στη Ρωσία

    Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν στο έκτακτο συμβούλιό τους, σήμεραστις Βρυξέλλες, στην επιβολή κυρώσεων σε βάρος προσωπικοτήτων στη Ρωσία, σύμφωνα με συγκλίνουσες πηγές. Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της Λιθουανίας, οι κυρώσεις αυτές αφορούν 21 πρόσωπα και περιλαμβάνουν ταξιδιωτικές απαγορεύσεις και πάγωμα πόρων.

    Σύμφωνα με τον ίδιο, θα ακολουθήσει η επιβολή περισσοτέρων κυρώσεων τις αμέσως προσεχείς ημέρες, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

    Εν τω μεταξύ, ηΕυρωπαϊκή Ένωση και η Ουκρανία θα υπογράψουν το πολιτικό σκέλος της συμφωνίας σύνδεσής τους στις 21 Μαρτίου, στο περιθώριο της Συνόδου των ηγετών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, προκειμένου να υπογραμμιστεί η ευρωπαϊκή στήριξη στις νέες αρχές του Κιέβου, ανακοίνωσε σήμερα μια διπλωματική πηγή.

    [08] Η Κριμαία εθνικοποιεί δύο εταιρείες ενέργειας

    Το κοινοβούλιο της Κριμαίας, της ουκρανικής χερσονήσου που κήρυξε σήμερα την ανεξαρτησία της, ψήφισε σήμερα υπέρ της εθνικοποίησης των εταιρειών ενέργειας Chornomornaftohaz και Ukrtransgaz, σύμφωνα με ανακοίνωση στον ιστότοπο του κοινοβουλίου. Την προηγούμενη εβδομάδα ένας αξιωματούχος από την Κριμαία είχε δηλώσει ότι οι τοπικές αρχές ενδέχεται να πουλήσουν την εταιρεία Chornomornaftohaz σε μια ρωσική εταιρεία «όπως η Gazprom» μόλις η επαρχία αναλάβει τον έλεγχο της.

    [09] Ο Παρθενώνας στο επίκεντρο του εορτασμού της 25ης Μαρτίου

    Ο Παρθενώνας έχει την τιμητική του, φέτος, ανήμερα της 25ης Μαρτίου στο Μουσείο Ακρόπολης. Την ημέρα της εθνικής επετείου, οπότε το Μουσείο θα είναι ανοιχτό από τις 9:00 έως τις 17:00 με ελεύθερη είσοδο, οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να μάθουν περισσότερα για το μοναδικό μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, που απασχόλησε τόσο τους προγενέστερους όσο και τους σημερινούς θεατές του. Συγκεκριμένα, αρχαιολόγοι - φροντιστές του Μουσείου θα είναι εκεί για να συζητήσουν με τους ενδιαφερόμενους ζητήματα σχετικά με την αρχιτεκτονική, τον γλυπτό διάκοσμο και τον τρόπο έκθεσής του, τον συμβολισμό και την ιστορία του περίφημου μνημείου. Οι παρουσιάσεις -στις οποίες θα συμμετέχουν 30 επισκέπτες ανά θεματική παρουσίαση- θα πραγματοποιηθούν στα ελληνικά στις 12:00 και στις 13:00, στα αγγλικά στις 11:00 και στα γαλλικά αντίστοιχα στις 11:00. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας, ενώ η διάρκεια της παρουσίασης είναι 50 λεπτά. Τέλος, όπως πληροφορεί το Μουσείο, το εστιατόριο του δευτέρου ορόφου θα υποδέχεται τους επισκέπτες με «Ελληνικό Παραδοσιακό Πιάτο».

    [10] Γιατί ο Βαν Γκογκ προτιμούσε το κίτρινο χρώμα;

    Γιατί ο Βαν Γκογκ στην τελευταία περίοδο της ζωής του έδειχνε προτίμηση στο κίτρινο χρώμα; Μήπως δεν ήταν απλώς μια προτίμηση στο συγκεκριμένο χρώμα, αλλά μια παρενέργεια βοτάνων και ουσιών που έπαιρνε ο καλλιτέχνης και γι' αυτό έβλεπε τα πάντα κίτρινα; Κατά καιρούς έχουν διατυπωθεί εικασίες ότι ο Βαν Γκογκ είχε ξανθοψία, είτε λόγω κατανάλωσης αφεψήματος δακτυλίτιδας (ενός καρδιοτονωτικού βοτάνου που μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα χρησιμοποιούταν ως καταπραϋντικό σε ψυχικές παθήσεις), είτε λόγω κατανάλωσης αψεντιού. Κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά ότι ο Βαν Γκογκ έκανε χρήση δακτυλίτιδας, το σίγουρο όμως είναι ότι έπινε αψέντι.

    Κάνοντας μια αναδρομή στη βιβλιογραφία, ο καθηγητής Φαρμακολογίας στο Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου των Ιωαννίνων, Μάριος Μαρσέλος, φτάνει στο σημείο, όπου η ιστορία της Ιατρικής συναντά την ιστορία της Τέχνης και δίνει απαντήσεις σε ερωτήματα του ΑΠΕ-ΜΠΕ σχετικά με αυτές τις εικασίες.

    [11] Σε τελική επεξεργασία, το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίων

    Σε φάση τελικής επεξεργασίας βρίσκεται το Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που αφορά στην Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου, όπως γίνεται γνωστό με έγγραφο του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος, Σταύρου Καλαφάτη, το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή. Ερώτηση σχετική είχε κατατεθεί από τη βουλευτή της ΔΗΜΑΡ, Νίκη Φούντα, η οποία ζητούσε να ενημερωθεί σε ποιο στάδιο βρίσκεται και γιατί καθυστερεί η εφαρμογή του θεσμού της ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίου και αν εισήχθη το ΠΔ προς επεξεργασία στο ΣτΕ. Η βουλευτής ζητούσε ακόμη να ενημερωθεί εάν έχουν εγκατασταθεί στο ΥΠΕΚΑ τα κεντρικά υπολογιστικά συστήματα της ταυτότητας κτιρίου. Ειδικά για το έργο «Σύστημα δημιουργίας και διαχείρισης ψηφιακής ταυτότητας κτιρίων», όπως αναφέρει ο κ. Καλαφάτης αυτό προχωρά με βάση τα χρονοδιαγράμματα.
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 17 March 2014 - 14:30:26 UTC