Visit our archive of Documents on Greece & the Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-03-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μισή μονάδα προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ σε εκτίμηση εκλογικής επιρροής
  • [02] Δημ. Κούρκουλας: «Η Ευρώπη αλλάζει για να διασώσει τα καλά χαρακτηριστικά της»
  • [03] Προς κατάργηση οι ατομικές ερασιτεχνικές άδειες αλιείας
  • [04] «Θύματα σεξουαλικής κακοποίησης το 16% των παιδιών στην Ελλάδα»
  • [05] Β. Κορκίδης: Η συστηματική πάταξη της παραβατικότητας θα βελτιώσει την κατάσταση στην αγορά
  • [06] «Πριν από το Πάσχα θα είναι έτοιμος ο δείκτης για το ελάχιστο όριο αξιοπρεπούς διαβίωσης»
  • [07] Αστυνομική έρευνα στο σπίτι του κυβερνήτη του χαμένου Boeing
  • [08] «Είμαι υπέρ της επιστροφής των εκπατρισμένων έργων τέχνης»
  • [09] Γ. Σκαφιδά: «Να βρούμε λύσεις για εμάς»

  • [01] Μισή μονάδα προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ σε εκτίμηση εκλογικής επιρροής

    Οριακό προβάδισμα μισής ποσοστιαίας μονάδας φέρει τον ΣΥΡΙΖΑ να προηγείται (28,5%) έναντι της Νέας Δημοκρατίας (28%) στην εκτίμηση εκλογικής επιρροής, αναφορικά με το ενδεχόμενο βουλευτικών εκλογών, όπως καταγράφει το τρίτο και τελευταίο μέρος της Έρευνας Πολιτικής Συγκυρίας που πραγματοποίησε για τον Μάρτιο η Public Issue. Τρίτο κόμμα παραμένει η Χρυσή Αυγή(10,5%) και ακολουθούν το ΚΚΕ(7,5%), το Ποτάμι(7%), το ΠΑΣΟΚ(5,5%) οι Ανεξ.Έλληνες(5%) η ΔΗΜΑΡ(3,5%) και λοιπά( 5%).

    Σε σύγκριση με τη μέτρηση του Φεβρουαρίου, όλα τα κόμματα πλην της Χ.Α και των «Λοιπών» καταγράφουν μειωμένα ποσοστά. Στην ίδια έρευνα οι εκλογείς παραμένουν διχασμένοι για την αναγκαιότητα πρόωρων εκλογών, ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση καταγράφει πρωτιά στην παράσταση νίκης.

    [02] Δημ. Κούρκουλας: «Η Ευρώπη αλλάζει για να διασώσει τα καλά χαρακτηριστικά της»

    «Για να κερδίσουμε την καρδιά και το μυαλό των ευρωπαίων πολιτών, δεν πρέπει να λησμονούμε ότι πάνω απ΄όλα οι άνθρωποι ζητούν ασφάλεια και σιγουριά για τους ίδιους και τις οικογένειές τους. Στη μεταπολεμική Ευρώπη δημιουργήθηκε το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Μοντέλο, αυτή ήταν η ειδοποιός διαφορά ανάμεσα στην Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο. Σήμερα αυτό πρέπει να μεταρρυθμιστεί, στη συνέχεια των δημογραφικών και οικονομικών αλλαγών. Όμως, θα πρέπει να υπογραμμίσουμε, ότι οι αλλαγές χρειάζονται για να διασφαλιστεί το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Μοντέλο. Αλλάζουμε και μεταρρυθμίζουμε την ΕΕ και την ευρωζώνη όχι για να καταστρέψουμε τα καλά του παρελθόντος, αλλά για να τα διασώσουμε για τις επόμενες γενιές. Και όταν αυτό το μήνυμα εμπεδωθεί στους ευρωπαίους πολίτες, τότε μπορούμε να υπολογίζουμε στην υποστήριξή τους για τις περαιτέρω αλλαγές».

    Αυτά τόνισε σήμερα ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημ.Κούρκουλας μιλώντας σε ημερίδα της γερμανικής δεξαμενής σκέψης Kοrber-Stiftung, στην Εθνική Βιβλιοθήκη, με θέμα «ο αντίκτυπος της κρίσης στην Ένωση: χτυπημένη και λαβωμένη;». Ο κ.Κούρκουλας αναδεικνύοντας την κρισιμότητα του έτους που διανύουμε, σημείωσε ότι το 2014 θα είναι σημείο αναφοράς καταρχάς «λόγω των προσδοκιών, ότι θα είναι το έτος-τομή στις προσπάθειές μας να ανακάμψουμε από την κρίση, να αποκαταστήσουμε την ανάπτυξη και να μειώσουμε την ανεργία», αλλά επίσης λόγω των ευρω-εκλογών του Μαίου, της αλλαγής στην ηγεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των άλλων υψηλών αξιωματούχων το φθινόπωρο.

    [03] Προς κατάργηση οι ατομικές ερασιτεχνικές άδειες αλιείας

    Στην κατάργηση των ατομικών ερασιτεχνικών αδειών αλιείας αναμένεται να προχωρήσει το υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου, ενώ περίπου 850 λιμενικοί αναμένεται να αποδεσμευθούν από τη συγκεκριμένη διαδικασία από τα λιμεναρχεία όλης της χώρας, προκειμένου να απασχοληθούν σε ελεγκτικούς μηχανισμούς και σε άλλες μάχιμες υπηρεσίες.

    Σύμφωνα με το άρθρο 14 του νέου νομοσχεδίου «Τουριστικά Πλοία και Αλλες Διατάξεις» που έχει κατατεθεί στη Βουλή και την επόμενη εβδομάδα θα συζητηθεί «καταργείται η ατομική ερασιτεχνική άδεια αλιείας καθώς και η υποχρέωση εφοδιασμού των σκαφών ή των επιβαινόντων σε αυτό με την αντίστοιχη ερασιτεχνική αλιείας». Στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου αναφέρεται ότι στόχος από την εν λόγο ρύθμιση είναι ότι οι υπηρεσίες θαλάσσιου και αλιευτικού τουρισμού θα πρέπει να γίνουν πιο ελκυστικές και ανταγωνιστικές στη χώρα μας, ενώ η κατάργηση της έκδοσης και θεώρησης των ερασιτεχνικών αδειών θαλάσσιας αλιείας, αναμένεται να οδηγήσει στην εξοικονόμηση σημαντικού αριθμού εργατοωρών και προσωπικού για τις Λιμενικές Αρχές, που θα διευκολύνει και θα βελτιώσει το ελεγκτικό τους έργο, ιδίως ως προς τη διέλευση των συνόρων και την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας.

    [04] «Θύματα σεξουαλικής κακοποίησης το 16% των παιδιών στην Ελλάδα»

    Στην Ελλάδα ένα σημαντικό ποσοστό, που φτάνει το 16% των παιδιών είναι θύματα σεξουαλικής κακοποίησης ανέφερε η βουλευτής Έλενα Ράπτη, συντονίστρια της Εκστρατείας «ΕΝΑ στα ΠΕΝΤΕ». Μιλώντας σε σεμινάριο, που οργάνωσε το «Hope For Children» UNCRC Policy Centre (HFC), για την πρόληψη της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης με θέμα: «Κανένα παιδί δεν αξίζει να κακοποιείται σεξουαλικά», η κ. Ράπτη εξήγησε ότι «πρέπει να διδάξουμε στα παιδιά ότι το σώμα τους δεν το αγγίζει κανείς χωρίς την άδειά τους για αυτό πρέπει να λένε «όχι» όταν αντιλαμβάνονται ανάρμοστη συμπεριφορά». Το σεμινάριο στόχευε στην ενημέρωση του κοινού για την παιδική σεξουαλική κακοποίηση, τους τρόπους πρόληψης, όσο και τους τρόπους αντιμετώπισης του φαινομένου.

    Εκτός από την κ. Ράπτη εισηγητές στο σεμινάριο ήταν η βουλευτής Στέλλα Κυριακίδου,γενική εισηγήτρια για τα παιδιά στην κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, ο δρ. Αντώνης Στυλιανού, μέλος του Ανωτάτου Συμβουλίου Συμβούλων του HFC και ο Joseph Varughese, γενικός διευθυντής του HFC. Στην εισαγωγική του ομιλία ο κ. Varughese δήλωσε ότι «καθημερινά είμαστε αντιμέτωποι με ειδήσεις που αφορούν την κακοποίηση των παιδιών με διάφορους τρόπους και αυτή είναι η στιγμή να σταματήσουμε όσους βλάπτουν τα παιδιά».

    [05] Β. Κορκίδης: Η συστηματική πάταξη της παραβατικότητας θα βελτιώσει την κατάσταση στην αγορά

    Η συστηματική και στοχευμένη πάταξη της κάθε μορφής παραβατικότητας, θα βελτιώσει αισθητά την κατάσταση στην αγορά, σημείωσε σε δήλωσή του με την ευκαιρία του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Καταναλωτή, στις 15 Μαρτίου, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ( Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου) Β. Κορκίδης. Ο κ. Κορκίδης υπογράμμισε όλοι ότι οι έμποροι οφείλουν να συμμετάσχουν στην εθνική προσπάθεια του «Ελληνικού Σήματος» ποιότητας, για τη διαμόρφωση μίας αγοράς αμοιβαίου σεβασμού και συνεπούς συμπεριφοράς, η οποία είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη πολυπόθητη οικονομική ανάκαμψη.

    Επίσης συμπλήρωσε: «Όλοι μας αντιλαμβανόμαστε την κρισιμότητα της κατάστασης και πιστεύουμε ότι η συστηματική και στοχευμένη πάταξη της κάθε μορφής παραβατικότητας, θα βελτιώσει αισθητά την κατάσταση στην αγορά. Το ελληνικό εμπόριο θέλει έμπρακτα να εκφράσει στον Έλληνα καταναλωτή την ευγνωμοσύνη του για την ανάσα ζωής που προσφέρει στον αγώνα της μικρομεσαίας επιχείρησης για την επιβίωσή της. Βασικός μας στόχος ήταν και πρέπει πάντα να είναι η προστασία του συμφέροντος του Έλληνα καταναλωτή, αφού όλοι είμαστε καταναλωτές και προς αυτή την κατεύθυνση η ΕΣΕΕ οφείλει να συνεχίσει να προσπαθεί ώστε να δημιουργήσει ένα υγιές πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς. Υποσχόμαστε ότι θα συνεχίζουμε να δίνουμε τον καλύτερό μας εαυτό για να προσφέρουμε άριστες υπηρεσίες, χαμηλές τιμές και ποιοτικά προϊόντα στο ελληνικό κοινό και ευχαριστούμε όλους μέσα από τη καρδιά μας, για τη πολύτιμη προτίμηση σας στην ελληνική μικρομεσαία εμπορική επιχείρηση».

    [06] «Πριν από το Πάσχα θα είναι έτοιμος ο δείκτης για το ελάχιστο όριο αξιοπρεπούς διαβίωσης»

    Πριν από το Πάσχα θα είναι έτοιμος ο δείκτης για το ελάχιστο όριο αξιοπρεπούς διαβίωσης από την Επιτροπή Ιδιωτικού Χρέους, όπως είπε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Αθ. Σκορδάς στην ημερίδα της ΕΚΠΟΙΖΩ με θέμα:«Υπερχρέωση: Ρύθμιση των χρεών και προστασία της στέγης-Η ευρωπαϊκή πρόκληση». Επίσης ο υφυπουργός υπενθύμισε ότι ετοιμάζεται και ο κώδικας δεοντολογίας από την Τράπεζα της Ελλάδος που θα αφορά στις καλές πρακτικές για τις σχέσεις τραπεζων και δανειοληπτών εκ παραλλήλου με το θεσμό της διαμεσολάβησης για τον οποίο 450 δικηγόροι έχουν εκπαιδευτεί από το υπουργείο Δικαιοσύνης.

    «Από το 2008 μέχρι σήμερα έχουμε διαμορφώσει το πιο ολοκληρωμένο δίκτυο προστασίας υπερχρεωμένων πολιτών από ότι υπάρχει στις άλλες ευρωπαικές χώρες» σημείωσε ο κ. Σκορδάς. Σε μήνυμα του υπουργείου Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων αναφέρεται ότι άνω των 85.000 είναι οι αιτήσεις για υπαγωγή στη νομοθεσία για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. «Χρειάζονται νέα εργαλεία. Δεν είναι ανεκτό να διαιωνίζεται η αγωνία των πολιτων για το αν θα έχουν δεύτερη ευκαιρία αλλά και να μην εκμεταλλεύονται τη νομοθεσία για την προστασία των αδύναμων πολιτών κάποιοι επιτήδειοι» σημειώνεται από το υπουργείο.

    [07] Αστυνομική έρευνα στο σπίτι του κυβερνήτη του χαμένου Boeing

    Οι αστυνομικές αρχές της Μαλαισίας πραγματοποίησαν έρευνα στο σπίτι του κυβερνήτη του Boeing 777 της εταιρείας Malaysian Airlines σήμερα το πρωί, λίγη ώρα αφότου ο πρωθυπουργός της χώρας επιβεβαίωσε ότι το αεροσκάφος άλλαξε σκόπιμα πορεία. Σύμφωνα με έναν ανώτατο αξιωματικό της αστυνομίας, οι αστυνομικοί έφτασαν στο σπίτι του 53χρονου κυβερνήτη Ζάχαρι Άχμαντ Σαχ αμέσως μόλις ολοκληρώθηκε η συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο πρωθυπουργός Νατζίμπ Ραζάκ για να παρουσιάσει τα νεότερα στοιχεία των ερευνών.

    Από τις μέχρι στιγμής πληροφορίες επιβεβαιώνεται ότι το αεροσκάφος που εντοπίστηκε από στρατιωτικό ραντάρ ήταν όντως η πτήση ΜΗ370 και ότι τα συστήματα επικοινωνιών του είχαν απενεργοποιηθεί λίγη ώρα προτού να φτάσει στα ανατολικά παράλια της Μαλαισίας.

    [08] «Είμαι υπέρ της επιστροφής των εκπατρισμένων έργων τέχνης»

    Η έρευνα στην Αλεξάνδρεια, σε στεριά και θάλασσα, δε σταματά ποτέ για τον κορυφαίο αρχαιολόγο Ζαν Υβ Αμπερέρ. Τα ενάλια ευρήματά του τη δεκαετία του ΄90 στο λιμάνι της αιγυπτιακής πόλης, ανάμεσά τους αρχιτεκτονικά μέλη του περίφημου Φάρου -ενός από τα επτά θαύματα του κόσμου- της πόλης των Πτολεμαίων, ενδυνάμωσαν τη διεθνή φήμη του Γάλλου ελληνιστή, του οποίου η σκαπάνη του έχει φέρει επίσης στο φως την περίφημη «Νεκρόπολη» (σσ. που περιγράφει ο Στράβων) στην περιοχή Γκαμπαρί, ελληνικές κατοικίες με ψηφιδωτά και τόσα άλλα...

    Ο Ζαν Υβ Αμπερέρ βρέθηκε στην Αθήνα με αφορμή την παρουσίαση του τόμου «Αναμνήσεις 1899» της Πηνελόπης Δέλτα, στο γαλλικό πρωτότυπο, και σε επιμέλεια της φιλολόγου Μαρί-Σεσίλ Ναβέ-Γκρεμιγιέ, σε έκδοση του Κέντρου Αλεξανδρινών Σπουδών. Το βιβλίο είχε κυκλοφορήσει σε ελληνική μετάφραση το 1990, σε επιμέλεια του Παύλου Ζάννα, με τη φροντίδα του Αλέξανδρου Π. Ζάννα. «Ένα βιβλίο που έγραψε η Πηνελόπη Δέλτα στην Αλεξάνδρεια στα γαλλικά και εκδόθηκε στην Αλεξάνδρεια από το Κέντρο Αλεξανδρινών Σπουδών. Ευτυχής συγκυρία» σχολίασε -σε άψογα ελληνικά- στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γάλλος αρχαιολόγος το ηλιόλουστο απόγευμα στον κήπο της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής στην Αθήνα, λίγο πριν ξεκινήσει η παρουσίαση. Διόλου τυχαίος ο χώρος επιλογής της παρουσίασης, αφού ο Ζ.Υ.Αμπερέρ, υπήρξε για μια δεκαετία και πριν εγκατασταθεί στην Αλεξάνδρεια, γενικός γραμματέας της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής.

    Ερωτηθείς ποια είναι η θέση του για το θέμα της επιστροφής των Mαρμάρων του Παρθενώνα, απαντά «Τώρα που οι συνθήκες συντήρησης των μαρμάρων είναι επαρκέστατες, το βρίσκω φυσιολογικό, μια μέρα να επιστρέψουν στο Μουσείο της Ακρόπολης».

    [09] Γ. Σκαφιδά: «Να βρούμε λύσεις για εμάς»

    Η υποκριτική δεν συμπεριλαμβανόταν στα παιδικά της όνειρα για το μέλλον. Όταν ήταν μικρή ήθελε να γίνει αστροναύτης και αστροφυσικός. Διάλεξε το θέατρο «για να επικοινωνήσει με τον κόσμο, να εκφράσει τα συναισθήματά της με το άλλοθι ενός σεναρίου». «Δεν ήμουν από τα παιδάκια που λέγανε ποιήματα, χόρευαν και τραγουδούσαν μπροστά σε όλους. Ήμουν πολύ ντροπαλή και εσωστρεφής», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Γιούλικα Σκαφιδά, μία από τις πιο ταλαντούχες και συνειδητοποιημένες ηθοποιούς της γενιάς της και φετινή νικήτρια του θεατρικού Βραβείου Μελίνα Μερκούρη.

    Πηγή έμπνευσης για την 32χρονη ηθοποιό, η καθημερινότητα και η ίδια η ζωή. «Πέρασα ένα μεγάλο μέρος της ζωής μου, που ήμουν από τη δουλειά στο σπίτι και από το σπίτι στη δουλειά και στο ενδιάμεσο είχα παρωπίδες. Τα τελευταία χρόνια συνειδητοποίησα πως δεν πρέπει να αποφεύγω τη ζωή. Προσπαθώ να μην χάνω στιγμές, να τις ζω 100% και να εμπνέομαι από αυτά που συμβαίνουν γύρω μου ακόμα και τα πιο απλά, ένα ηλιοβασίλεμα, μια ωραία μουσική..», θα πει η ίδια. Σαν κοινωνία δεν πιστεύει πως βρισκόμαστε σε αδιέξοδο. «Είμαι αισιόδοξη. Ακόμα και στο αδιέξοδο μπορείς να γυρίσεις πίσω και να πάρεις άλλο δρόμο..».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 15 March 2014 - 10:30:24 UTC