Browse through our Interesting Nodes for Industrial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-03-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αλ. Τσίπρας: Η Αριστερή εναλλακτική για την Ευρώπη
  • [02] Απαραίτητη η κατασκευή του αγωγού South Stream, δηλώνει ο Βούλγαρος υπουργός Ενέργειας
  • [03] Απεβίωσε η «ηρωίδα της Kουβανικής Eπανάστασης» Μέλμπα Ερνάντες
  • [04] Δύο Ουκρανοί δημοσιογράφοι απήχθησαν στην Κριμαία
  • [05] Αποφυλακίστηκαν άλλοι 13 από τους καταδικασθέντες για την υπόθεση Εργκενεκόν
  • [06] Νικητής του βραβείου «Δημήτρης Χορν» ο Γιώργος Χρυσοστόμου

  • [01] Αλ. Τσίπρας: Η Αριστερή εναλλακτική για την Ευρώπη

    Η ψήφος κάθε Ευρωπαίου πολίτη, παντού στην Ευρώπη, μετράει όπως ποτέ πριν υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφιος για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας απόψε σε συνέδριο στο Δουβλίνο με θέμα «Η Αριστερή εναλλακτική για την Ευρώπη».

    Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε αναλυτικά την πρόταση και το όραμα της Αριστεράς για την Ευρώπη, σε αντιπαράθεση με τις θέσεις που παρουσιάζουν άλλοι υποψήφιοι όπως ο Μάρτιν Σουλτς και ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, απαριθμώντας το σύνολο των προβλημάτων που έχουν προκαλέσει οι πολιτικές λιτότητας τα τελευταία χρόνια.

    Αναφερόμενος στην σημασία των ευρωεκλογών ο κ. Τσίπρας είπε ότι το αποτέλεσμά τους μπορεί και πρέπει να αλλάξει την πορεία της Ευρώπης, γιατί όπως τόνισε, ο νεοφιλελευθερισμός και η γερμανική ηγεμονία έχουν οδηγήσει την ΕΕ σε ένα στρατηγικό αδιέξοδο.

    [02] Απαραίτητη η κατασκευή του αγωγού South Stream, δηλώνει ο Βούλγαρος υπουργός Ενέργειας

    Το υπουργείο Ενέργειας της Βουλγαρίας ανακοίνωσε σήμερα ότι ο αγωγός φυσικού αερίου South Stream πρέπει να κατασκευαστεί, καθώς το έργο έχει μεγάλη σημασία για την ενεργειακή ασφάλεια της βαλκανικής χώρας.

    «Για το υπουργείο Ενέργειας, ο South Stream είναι ένα στρατηγικό έργο εθνικής σημασίας» ανέφερε ο υπουργός Ενέργειας Ντράγκομιρ Στόινεφ σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου το οποίο έστειλε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

    [03] Απεβίωσε η «ηρωίδα της Kουβανικής Eπανάστασης» Μέλμπα Ερνάντες

    Η ηρωίδα της Κουβανικής Επανάστασης Μέλμπα Ερνάντες, που ήταν μία από τις δύο γυναίκες που είχαν συμμετάσχει στο κίνημα του Φιντέλ Κάστρο, πέθανε την Κυριακή στην Αβάνα σε ηλικία 93 ετών, ανέφερε σήμερα ο κουβανικός Τύπος.

    «Μα βαθιά θλίψη η ηγεσία του (Κομμουνιστικού) Κόμματος και το κράτος ενημερώνουν τον λαό μας ότι η ηρωίδα της Μονκάδα, η Μέλμπα Ερνάντες Ροντρίγκες, πέθανε τη νύχτα της Κυριακής 9 Μαρτίου εξαιτίας επιπλοκών του διαβήτη από τον οποίο έπασχε εδώ και χρόνια», έγραψε η εφημερίδα Granma, όργανο της κεντρικής επιτροπής του ΚΚ της Κούβας.

    Ο Μέλμπα Ερνάντες, δικηγόρος, ήταν μαζί με την Αϊντέ Σανταμαρία μεταξύ των πρώτων γυναικών που συμμετείχαν στο κίνημα του Κάστρο εναντίον του δικτάτορα Φουλχένσιο Μπατίστα. Και οι δύο συμμετείχαν στις 26 Ιουλίου 1953 στην επίθεση εναντίον του στρατώνα Μονκάδα, στο Σαντιάγο ντε Κούβα.

    Μετά την αποτυχία της επιχείρησης αυτής η Ερνάντες συνελήφθη και αφέθηκε ελεύθερη το 1954. «Η Μέλμπα διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στη συγκέντρωση των σημειώσεων του Φιντέλ Κάστρο από τη φυλακή και στη συνέχεια στην εκτύπωση και την μυστική διανομή τους», σημειώνει η Granma.

    [04] Δύο Ουκρανοί δημοσιογράφοι απήχθησαν στην Κριμαία

    Ένοπλοι, η ταυτότητα των οποίων παραμένει αδιευκρίνιστη, απήγαγαν δύο Ουκρανούς δημοσιογράφους στην Κριμαία, ανακοίνωσε σήμερα η οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα, προειδοποιώντας ότι αυτοί που ευθύνονται για τις επιθέσεις εναντίον εκπροσώπων των μέσων ενημέρωσης προσπαθούν να μετατρέψουν την περιοχή σε μια "μαύρη τρύπα για τις ειδήσεις".

    "Οι δυνάμεις που ελέγχουν την Κριμαία έχουν την ευθύνη για την τύχη αυτών των δημοσιογράφων" ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Κριστόφ Ντελουάρ, ο γενικός γραμματέας της οργάνωσης.

    "Έχουμε θορυβηθεί από την σταθερή κλιμάκωση στην παραβίαση των δικαιωμάτων των δημοσιογράφων στην Κριμαία, η οποία μετατρέπεται σε μια περιοχή ανομίας, ελεγχόμενη από ένοπλες ομάδες, η ανωνυμία των οποίων διασφαλίζει την ατιμωρησία τους" πρόσθεσε ο Ντελουάρ.

    [05] Αποφυλακίστηκαν άλλοι 13 από τους καταδικασθέντες για την υπόθεση Εργκενεκόν

    Δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης διέταξε σήμερα την αποφυλάκιση 13 ανθρώπων που είχαν καταδικαστεί σε βαριές ποινές κάθειρξης με την κατηγορία της εμπλοκής σε απόπειρα πραξικοπήματος, τρεις ημέρες μετά την απελευθέρωση του πρώην αρχηγού του γενικού επιτελείου στρατού της Τουρκίας Ιλκέρ Μπασμπούγ που είχε κατηγορηθεί για την ίδια υπόθεση.

    Μεταξύ των 13 περιλαμβάνονται δημοσιογράφοι, δικηγόροι, απόστρατοι αξιωματικοί και ένα μέλος των υπηρεσιών πληροφοριών. Όλοι τους αποφυλακίστηκαν επωφελούμενοι από τον νέο νόμο που περιορίζει τη μέγιστη διάρκεια προφυλάκισης των κατηγορουμένων. Είχαν καταδικαστεί το 2013 για τη συμμετοχή τους στο λεγόμενο δίκτυο Εργκενεκόν, στόχος του οποίου φέρεται ότι ήταν η ανατροπή της ισλαμοσυντηρητικής κυβέρνησης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

    [06] Νικητής του βραβείου «Δημήτρης Χορν» ο Γιώργος Χρυσοστόμου

    Η συμμετοχή του στο «Mistero Buffo» του Ντάριο Φο, σε σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου , που ανέβηκε για δύο σεζόν στο «Θησείον, Ένα θέατρο για τις Τέχνες» ήταν αυτή που ανέδειξε παμψηφεί τον Γιώργο Χρυσοστόμου φετινό νικητή του Βραβείου «Χορν» , η απονομή του οποίου πραγματοποιήθηκε νωρίτερα σε ειδική τελετή στο θέατρο Χορν της οδού Αμερικής. Πρόκειται για τον δέκατο τέταρτο στη σειρά ηθοποιό στον οποίο απονέμεται η διάκριση, ως αναγνώριση της καλύτερης ανδρικής ερμηνείας της περασμένης θεατρικής περιόδου. Συνυποψήφιοί του ήταν ο Ιωάννης Καπελέρης , ο Κωνσταντίνος Μπιμπής και ο Δημήτρης Μοθωναίος.

    Ο νεαρός ηθοποιός ευχαρίστησε τους συμπρωταγωνιστές του στην παράσταση που τον οδήγησε στη βράβευση (Αννα Μάσχα, Κώστα Μπερικόπουλο, Αργύρη Ξάφη και Θάνο Τοκάκη), την «καλή νεράιδα» του θεάτρου - για τη στήριξή της- Ξένια Καλογεροπούλου και αφιέρωσε το βραβείο στον Θωμά Μοσχόπουλο που «είχε την πρωτοφανή γενναιοδωρία για έναν σκηνοθέτη σαν κι αυτόν να συνεργαστούμε και όχι να μας σκηνοθετήσει, κάτι το οποίο ήταν μια πολύ όμορφη πολιτική πράξη και όχι μία πράξη πολιτικής». Οι δυο τους συνεργάζονται και φέτος στον εμβληματικό «Ρινόκερο» του Ιονέσκο , με τον Γιώργο Χρυσοστόμου να κρατά το ρόλο του Ζαν.

    Μαζί με το επαμειβόμενο έπαθλο (αξίας 3.000 ευρώ), ο νικητής φόρεσε στο λαιμό του και το χρυσό σταυρό του Δημήτρη Χορν, που σαν σκυτάλη, μεταφέρεται κάθε χρόνο από τον έναν ηθοποιό στον άλλον. Φέτος ήταν η σειρά του περσινού νικητή, Χάρη Φραγκούλη να τον παραδώσει στον τιμώμενο, μαζί με μία περγαμηνή που συνοδεύει το βραβείο. Την επιτροπή η οποία αποφάσισε μεταξύ των υποψηφίων, αποτελούν οι Κώστας Γεωργουσόπουλος, Σταμάτης Φασουλής, Ξένια Καλογεροπούλου, Λυδία Κονιόρδου και η δημοσιογράφος Αντιγόνη Καράλη.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 10 March 2014 - 22:30:24 UTC