Browse through our Interesting Nodes on Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-03-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Ναι» του ΣΥΡΙΖΑ στην άρση ασυλίας των βουλευτών της Χρυσής Αυγής
  • [02] «Ο Α. Τσίπρας στη Σλοβενία σε αποστολή ανασύνταξης των αριστερών δυνάμεων ενόψει των ευρωεκλογών»
  • [03] Το Ποτάμι» «κλέβει» ιδέες και από την Αριστερά και από τη φιλελεύθερη Δεξιά
  • [04] Με άνοδο 5,26% έκλεισε το Χρηματιστήριο της Μόσχας
  • [05] Αλλαγή εκλογικού νόμου μόνο για τη βουλή στην Ιταλία
  • [06] Ρωσία: Αν οι ΗΠΑ επιβάλλουν κυρώσεις, θα λάβουν ανάλογη απάντηση
  • [07] Τζον Κέρι: Η Μόσχα αναζητά ένα πρόσχημα για να εισβάλει στο ουκρανικό έδαφος

  • [01] «Ναι» του ΣΥΡΙΖΑ στην άρση ασυλίας των βουλευτών της Χρυσής Αυγής

    Υπέρ της άρσης της ασυλίας των βουλευτών της Χρυσής Αυγής κατά την ψηφοφορία που θα γίνει τις επόμενες ημέρες στο κοινοβούλιο, τάχθηκε η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη σημερινή συνεδρίασή της. Η πρόταση αυτή θα υποβληθεί στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος.

    Σύμφωνα με τη συζήτηση και το σκεπτικό που συνοδεύει την πρόταση της Πολιτικής Γραμματείας, ο ΣΥΡΙΖΑ αποσυνδέει το θέμα της άρσης της ασυλίας από τη συζήτηση και τον προβληματισμό που αναπτύσσεται για το αν πρέπει να τεθεί εκτός νόμου η Χρυσή Αυγή.

    [02] «Ο Α. Τσίπρας στη Σλοβενία σε αποστολή ανασύνταξης των αριστερών δυνάμεων ενόψει των ευρωεκλογών»

    Σε άρθρο υπό τον τίτλο «Έλληνας αριστερός πολιτικός ανασυντάσσει ομολόγους του στη Σλοβενία», η διαδικτυακή πύλη EUobserver αναφέρει ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας βρέθηκε στη Σλοβενία το Σαββατοκύριακο «σε αποστολή ανασύνταξης των αριστερών δυνάμεων ενόψει των ευρωεκλογών».

    Στο δημοσίευμα αναφέρεται επίσης ότι ο Α. Τσίπρας δήλωσε πως νιώθει σαν στο σπίτι του στη Σλοβενία, όπου παρατηρείται αύξηση των ποσοστών των αριστερών κομμάτων και ειδικότερα του IDS, του TRS και του DSD. Επισημαίνεται τέλος ότι η νέα γενιά των Σλοβένων αριστερών ελπίζει ότι τα κόμματά της θα καταλάβουν μία τουλάχιστον έδρα από τις 8 που δικαιούται συνολικά στο ευρωκοινοβούλιο η Σλοβενία.

    [03] Το Ποτάμι» «κλέβει» ιδέες και από την Αριστερά και από τη φιλελεύθερη Δεξιά

    Τον πολιτικό σχηματισμό «Το Ποτάμι» -ο οποίος θα συμμετάσχει στις επερχόμενες ευρωεκλογές- παρουσίασε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου ο επικεφαλής του, Σταύρος Θεοδωράκης.

    Ο κ. Θεοδωράκης ανέφερε ότι «Το Ποτάμι» «κλέβει» ιδέες και από την Αριστερά και από τη φιλελεύθερη Δεξιά, όμως τόνισε ότι δεν θέλει να το κατατάξει στη μια ή στην άλλη πολιτική πλευρά. Όπως υποστήριξε «τα προβλήματα, τώρα, απαιτούν λύσεις σε άλλο επίπεδο. Μετά, το αν θα βάψουμε τους δρόμους μπλε ή κόκκινους είναι άλλο θέμα». Σχετικά με το ψηφοδέλτιο, είπε ότι είναι υπό διαμόρφωση, και ότι θα δοθεί στη δημοσιότητα όταν πράξουν αναλόγως και τα άλλα κόμματα.

    «Δεν είμαι ευρωσκεπτικιστής» δήλωσε ο κ. Θεοδωράκης, σημειώνοντας ότι «εμείς υπερασπιζόμαστε το δυνάμωμα της Ευρώπης, αυτή είναι η οικογένειά μας» και «η μάχη πρέπει να δοθεί μέσα στην Ευρώπη για μια άλλη Ευρώπη». Σχετικά με το σε πια πολιτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα ενταχθεί «Το Ποτάμι» (σε περίπτωση εκλογής ευρωβουλευτή) δήλωσε πως δεν είναι εύκολο να πει συγκεκριμένη ομάδα. Όπως ανέφερε «θα το αποφασίσουμε όταν -και αν- πάμε στις Βρυξέλλες. Αυτό το «παλιό» που λέμε για την Ελλάδα, ισχύει και για την Ευρώπη. Και εκεί θα πάμε με αυτούς που θα θέσουν τα μεγάλα ζητήματα».

    [04] Με άνοδο 5,26% έκλεισε το Χρηματιστήριο της Μόσχας

    Με μεγάλη άνοδο, που ξεπέρασε το 5%, έκλεισε σήμερα το Χρηματιστήριο της Μόσχας, κερδίζοντας ένα μέρος του χαμένου εδάφους μετά την κατακόρυφη πτώση του τη Δευτέρα, λόγω της ανησυχίας των επενδυτών για την κρίση στην Ουκρανία και τις επιπτώσεις που ενδεχομένως θα έχει η κατάσταση αυτή στη ρωσική οικονομία.

    Οι δύο βασικοί δείκτες του Χρηματιστηρίου της Μόσχας, ο Micex και ο RTS, έκλεισαν με άνοδο 5,26% και 6,20% αντίστοιχα.

    Τη Δευτέρα το Χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση μεγαλύτερη του 10%. Η σημερινή συνεδρίαση ξεκίνησε θετικά και η άνοδος συνεχίστηκε μετά τις πρώτες δηλώσεις που έκανε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν για το θέμα της Ουκρανίας μετά την αποπομπή του προέδρου της χώρας Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

    Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από την προεδρική κατοικία στα περίχωρα της Μόσχας, ο Πούτιν κατήγγειλε το "πραξικόπημα" που εκδηλώθηκε στην Ουκρανία και "την κατάληψη της εξουσίας δια των όπλων". Εκτίμησε όμως ταυτόχρονα ότι "δεν είναι αναγκαία προς το παρόν" η αποστολή ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία και διέψευσε ότι οι ουκρανικές στρατιωτικές βάσεις στην Κριμαία έχουν περικυκλωθεί από Ρώσους στρατιώτες. Υποστήριξε δε ότι οι άνδρες που έχουν αναπτυχθεί γύρω από τις βάσεις αυτές ανήκουν στις τοπικές δυνάμεις αυτοάμυνας.

    [05] Αλλαγή εκλογικού νόμου μόνο για τη βουλή στην Ιταλία

    Αναβάλλεται προς το παρόν η συνολική τροποποίηση του εκλογικού νόμου στην Ιταλία που αποτέλεσε μια από τις βασικές εξαγγελίες της κυβέρνησης του Ματέο Ρέντσι και σε πρώτη φάση προωθείται η τροποποίησή του μόνο σε ό,τι αφορά τη Βουλή.

    Η μεταρρύθμιση των διατάξεων του νόμου που αφορούν την ανάδειξη των μελών της γερουσίας αναμένεται πλέον να προωθηθεί μαζί με την μετατροπή της σε ένα σώμα της τοπικής αυτοδιοίκησης.

    Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της ηγετικής ομάδας του κόμματος Φόρτσα Ιτάλια το απόγευμα, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι άφησε να διαρρεύσει ότι αποδέχεται το νέο σχέδιο για την κατά φάσεις τροποποίηση του εκλογικού νόμου, την οποία του πρότεινε πριν από μερικές ημέρες ο Ρέντσι.

    «Το σημαντικό είναι να αρχίσουν να εγκρίνονται οι αλλαγές τις οποίες χρειάζεται επειγόντως η χώρα μας» είπε στενός συνεργάτης του κεντροδεξιού Ιταλού πρώην πρωθυπουργού.

    «Πρόκειται για ένα πρώτο βήμα. Η τροποποίηση του εκλογικού νόμου πρέπει να συνδεθεί με τις υπόλοιπες μεταρρυθμίσεις, διαφορετικά δεν θα είχε νόημα να πάμε να ψηφίσουμε σε τρεις μήνες με καινούριο νόμο» δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος στην βουλή, Ρομπέρτο Σπεράντσα.

    [06] Ρωσία: Αν οι ΗΠΑ επιβάλλουν κυρώσεις, θα λάβουν ανάλογη απάντηση

    Η Μόσχα απείλησε σήμερα ότι θα απαντήσει λαμβάνοντας μέτρα σε αντίποινα σε περίπτωση που οι ΗΠΑ επιβάλουν κυρώσεις στη Ρωσία με αφορμή το θέμα της Ουκρανίας.

    "Θα πρέπει να απαντήσουμε" ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Αλεξάντερ Λουκασέβιτς. "Όπως γίνεται πάντα σε τέτοιες καταστάσεις, που προκαλούνται από τις βιαστικές και ανεύθυνες ενέργειες της Ουάσινγκτον, επισημαίνουμε: δεν είναι δική μας επιλογή".

    "Έχουμε εξηγήσει συχνά στους Αμερικανούς (. . .) γιατί οι μονομερείς κυρώσεις δεν αρμόζουν στα κριτήρια των πολιτισμένων σχέσεων μεταξύ κρατών" σημείωσε.

    Ο Λουκασέβιτς δεν διευκρίνισε τι είδους μέτρα μπορεί να λάβει η Μόσχα σε αντίποινα για τις κυρώσεις, αλλά μόνο ότι η ρωσική απάντηση δεν θα αντικατοπτρίζει κατ' ανάγκην τις αμερικανικές κυρώσεις.

    [07] Τζον Κέρι: Η Μόσχα αναζητά ένα πρόσχημα για να εισβάλει στο ουκρανικό έδαφος

    Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι κατηγόρησε σήμερα τη Ρωσία ότι αναζητά ένα "πρόσχημα" για "να μπορέσει να εισβάλει στην Ουκρανία" και την προειδοποίησε ότι κινδυνεύει να απομονωθεί διπλωματικά εάν συνεχίσει αυτή την πολιτική.

    Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, που επισκέπτεται το Κίεβο, καταδίκασε μια "επιθετική ενέργεια" της Ρωσίας σε βάρος της Ουκρανίας, διαβεβαιώνοντας ωστόσο ότι η Ουάσινγκτον δεν επιδιώκει την "αντιπαράθεση" με τη Μόσχα.

    "Είναι σαφές ότι η Ρωσία εργάζεται σκληρά για να δημιουργήσει ένα πρόσχημα ώστε να εισβάλει" και στην υπόλοιπη Ουκρανία, πέραν της Κριμαίας, τόνισε. "Οι ΗΠΑ επαναλαμβάνουν την αφοσίωσή τους στην εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας με βάση το διεθνές δίκαιο. Καταδικάζουμε την επιθετική ενέργεια της Ρωσικής Ομοσπονδίας" είπε ο Κέρι σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Κίεβο.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 4 March 2014 - 19:30:28 UTC