Read the European Union Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-03-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Υπέρ μιας Ευρώπης που να βοηθά τους πολίτες της, ο Ευ. Βενιζέλος
  • [02] Έκτατη συνεδρίαση τη Δευτέρα των ΥΠΕΞ της ΕΕ για την Ουκρανία
  • [03] «Πράσινο φως» για στρατιωτική δράση της Ρωσίας στην Κριμαία
  • [04] Βέροια-Απόλλων Σμύρνης1-1 και Ξάνθη-Λεβαδειακός 4-1

  • [01] Υπέρ μιας Ευρώπης που να βοηθά τους πολίτες της, ο Ευ. Βενιζέλος

    Ολοκληρώνεται αυτήν την ώρα στην Ρώμη το συνέδριο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, οι συμμετέχοντες στο οποίο εξέλεξαν τον Μάρτιν Σούλτς ως υποψήφιο για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Κατά την παρέμβασή του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, τόνισε ότι «οι ευρωπαίοι σοσιαλιστές θέλουν μια Ευρώπη που να βοηθά τους πολίτες της και αυτή την Ευρώπη, αντιπροσωπεύει, ακριβώς, η υποψηφιότητα του Μάρτιν Σουλτς για την προεδρία της Κομισιόν».

    «Οι σοσιαλδημοκρατικές και σοσιαλιστικές δυνάμεις πρέπει να δώσουν έμφαση στην αλληλεγγύη, στον πλουραλισμό, στην δημιουργικότητα, στην τόνωση της απασχόλησης», υπογράμμισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

    «Λέμε όχι στον ευρωσκεπτικισμό και στους οικονομικούς εθνικισμούς και θεωρούμε ότι η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση αφορά όλες τις προηγμένες κοινωνίες μας, όλους τους πολίτες μας», πρόσθεσε ο υπουργός των εξωτερικών, ο οποίος θεωρεί βασικής σημασίας «να πείσουν οι ευρωπαίοι σοσιαλιστές τους πολίτες ότι η ενωμένη Ευρώπη δεν σημαίνει ανεργία, ύφεση και λιτότητα, αλλά ανάπτυξη, κοινωνική συνοχή και απασχόληση".

    Παράλληλα, στην σημερινή συνάντηση των ευρωπαίων σοσιαλιστών συμμετείχε, μεταξύ των άλλων και ο νέος Ιταλός πρωθυπουργός, Ματτέο Ρέντσι, ως επικεφαλής του κεντροαριστερού «Δημοκρατικού Κόμματος».

    [02] Έκτατη συνεδρίαση τη Δευτέρα των ΥΠΕΞ της ΕΕ για την Ουκρανία

    Οι υπουργοί Εξωτερικών των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συνεδριάσουν εκτάκτως τη Δευτέρα για να συζητήσουν την κατάσταση στην Ουκρανία, ανακοίνωσε σήμερα ένας Ευρωπαίος διπλωμάτης.

    Οι υπουργοί των 28 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συναντηθούν τη Δευτέρα στη 13:00 (ώρα Βρυξελλών, 14:00 ώρα Ελλάδας)» ανέφερε η πηγή αυτή που δεν ήθελε να κατονομαστεί.

    [03] «Πράσινο φως» για στρατιωτική δράση της Ρωσίας στην Κριμαία

    Το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας (Άνω Βουλή) επέτρεψε με ομόφωνη απόφαση τη χρήση των ενόπλων δυνάμεων της χώρας στο έδαφος της Ουκρανίας, ικανοποιώντας το σχετικό αίτημα του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν. Όπως επισημαίνεται στη σχετική απόφαση αυτό γίνεται "με αφετηρία τα συμφέροντα ασφαλείας των πολιτών, συμπεριλαμβανομένων των Ρώσων και του στρατιωτικού σώματος, που σταθμεύει στο έδαφος της Ουκρανίας". Το αίτημα που ικανοποιήθηκε προβλέπει άδεια χρήσης των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων "έως την ομαλοποίηση της κοινωνικο-πολιτικής κατάστασης στη χώρα αυτή".

    Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δεν έχει ακόμη λάβει απόφαση για την αποστολή ρωσικών στρατευμάτων στην Κριμαία, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος τύπου του, Ντμίτρι Πεσκόφ, λίγο μετά το πράσινο φως που έδωσε η ρωσική γερουσία σε μια έκτακτη συνεδρίαση. Η απόφαση ανάπτυξης ρωσικών στρατευμάτων στην Κριμαία «αποτελεί την άποψη του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (της Γερουσίας). Ο πρόεδρος αποφασίζει. Προς το παρόν δεν υπάρχει καμία απόφαση για κάτι τέτοιο» τόνισε ο Πεσκόφ σε δηλώσεις που μετέδωσε το πρακτορείο Ria Novosti.

    Νωρίτερα ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Γκριγκόρι Καρασίν είχε δηλώσει ότι η απόφαση της Άνω Βουλής να δώσει το πράσινο φως για την ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων, όπως είχε ζητήσει ο Βλαντίμιρ Πούτιν, δε σημαίνει ότι θα εφαρμοστεί σύντομα. «Η συναίνεση την οποία ο πρόεδρος έλαβε δε σημαίνει κυριολεκτικά ότι θα κάνει χρήση αυτού του δικαιώματος σύντομα» είπε ο Καράσιν.

    Ο ασκών καθήκοντα προέδρου της Ουκρανίας, Αλεξάντρ Τουρτσίνοφ, κάλεσε σήμερα σε έκτακτη συνεδρίαση τους επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας της χώρας, ανακοίνωσε η εκπρόσωπός του. Η σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ουκρανίας από τον Τουρτσίνοφ έγινε μετά την απόφαση του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν να ζητήσει την έγκριση της Άνω Βουλής της Ρωσίας για την ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων στην Κριμαία.

    Ο πρώην πυγμάχος Βιτάλι Κλίτσκο, εκ των ηγετών της ουκρανικής αντιπολίτευσης κατά τη διάρκεια των τρίμηνων κινητοποιήσεων εναντίον του πρώην προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς, έκανε έκκληση σήμερα για "γενική κινητοποίηση" του στρατού της χώρας ώστε να αντιμετωπιστεί η "ρωσική επιθετικότητα". "Το κοινοβούλιο πρέπει να ζητήσει από τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων να κηρύξει τη γενική κινητοποίηση του στρατού", ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Κλίτσκο, ο οποίος ζήτησε επίσης την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για να συζητηθούν οι εξελίξεις στο θέμα της Ουκρανίας.

    Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών θα πραγματοποιήσει μια νέα συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών απόψε στη Νέα Υόρκη με αντικείμενο την κατάσταση στην Ουκρανία και την Κριμαία, δήλωσαν διπλωμάτες. Η συνεδρίαση αυτή, η δεύτερη που συγκαλείται εκτάκτως σε διάστημα 2 ημερών, για το θέμα αυτό θα ξεκινήσει στις 14:00 (ώρα Νέα Υόρκης, 21:00 ώρα Ελλάδας) και θα συμμετάσχουν οι πρεσβευτές των 15 χωρών μελών του ΣΑ, μετά από αίτημα της Βρετανίας.

    Οι υπουργοί Εξωτερικών των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συνεδριάσουν εκτάκτως τη Δευτέρα για να συζητήσουν την κατάσταση στην Ουκρανία, ανακοίνωσε σήμερα ένας Ευρωπαίος διπλωμάτης. Οι υπουργοί των 28 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συναντηθούν τη Δευτέρα στη 13:00 (ώρα Βρυξελλών, 14:00 ώρα Ελλάδας)» ανέφερε η πηγή αυτή που δεν ήθελε να κατονομαστεί.

    Στην Ουκρανία σπεύδει αύριο το πρωί ο Βρετανός υπουργός εξωτερικών Γουίλιαμ Χέιγκ σε μια ύστατη προσπάθεια να βρεθεί λύση, «μέσω της διπλωματίας», στην κρίση που έχει ξεσπάσει στην χώρα. Στο πλαίσιο αυτό «θα συναντηθεί με τους προσωρινούς αρχηγούς της Ουκρανίας» αναφέρει σημερινή ανακοίνωση του Βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών. Εξάλλου, σήμερα το πρωί ο Βρετανός ΥΠΕΞ τηλεφώνησε στον Ρώσο ομόλογο του Σεργκεί Λαβρόφ σε μια προσπάθεια «να βοηθήσει στην αποκλιμάκωση της κρίσης». Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών, ο κ. Χέιγκ ζήτησε από τον ομόλογο του, «η Ρωσία να σεβαστεί την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας». Ο Γουίλιαμ Χέιγκ μίλησε επίσης και με τον Γερμανό ομόλογο του Φράνκ-Γουόλτερ Σταϊμάγερ. Οι δύο άντρες συζήτησαν «πιθανές διεθνείς διπλωματικές ενέργειες ώστε να αντιμετωπιστεί η κρίση».

    Στην Ουάσινγκτον ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε "ιδιαίτερα ανήσυχος από τις πληροφορίες για μετακινήσεις δυνάμεων από τη ρωσική ομοσπονδία στην Ουκρανία". "Οι ΗΠΑ θα είναι αλληλέγγυες με τη διεθνή κοινότητα για να υπογραμμίσουν ότι θα υπάρξει κόστος σε οποιαδήποτε στρατιωτική επέμβαση στην Ουκρανία", τόνισε προειδοποιώντας τη Μόσχα.

    [04] Βέροια-Απόλλων Σμύρνης1-1 και Ξάνθη-Λεβαδειακός 4-1

    Χωρίς νικητή έληξε το ντέρμπι της Βέροιας με τον Απόλλωνα Σμύρνης, που δίνουν «μάχη» για την αποφυγή του υποβιβασμού, καθώς αναδείχθηκαν ισόπαλοι 1-1 στην πρωτεύουσα της Ημαθίας, σε αναμέτρηση για την 27η αγωνιστική της Σούπερ Λίγκας. Η «βασίλισσα του βορρά» προηγήθηκε με τον Μπεν στο 43΄, ενώ η «ελαφρά ταξιαρχία» ισοφάρισε στο 63΄ με τον Πετρόπουλο.

    Νίκη που φέρνει την Ξάνθη ακόμη πιο κοντά στο στόχο της παραμονής σημείωσε η ακριτική ομάδα στα Πηγάδια επί του Λεβαδειακού με 4-1, στην εναρκτήρια αναμέτρηση της 27ης αγωνιστικής στη Σούπερ Λίγκα. Σκόρερ της γηπεδούχου ήταν ο Εστέμπαν Σολάρι, που επέτρεψε στα γκολ «χτυπώντας» δύο φορές (3΄, 49΄ πέναλτι), Νικολά Μαρέν επίσης με πέναλτι (84΄) και Καρίμ Σολτάνι (86΄), ενώ για τους φιλοξενούμενους είχε μειώσει στο 75΄ ο Γεωργίου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 1 March 2014 - 17:30:27 UTC