Browse through our Interesting Nodes on Business, Finance & Law in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-02-28

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Κυρ. Μητσοτάκη - τρόικας
  • [02] Αντιπαράθεση ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ για τη Χρυσή Αυγή
  • [03] Με τον Γιώργο Κουμουτσάκο συναντήθηκε ο Αντώνης Σαμαράς
  • [04] Συνεχίζεται η ένταση έξω από το υπουργείο Οικονομικών
  • [05] Νέο αρνητικό ρεκόρ καταγράφει η ανεργία
  • [06] «Οι Έλληνες ομογενείς της Ουκρανίας δεν αποτελούν στόχο»
  • [07] Ένταση έξω από το υπουργείο Οικονομικών
  • [08] Εκπτώσεις από τη ΔΕΗ στο βιομηχανικό ρεύμα
  • [09] Η κυπριακή Βουλή φέρνει νέο νομοσχέδιο για τις ιδιωτικοποιήσεις
  • [10] Ζ. Κλ. Γιούνκερ: Σημαντικό μήνυμα η στήριξη από ΝΔ και CDU
  • [11] Στον Λευκό Οίκο, στις 17 Μαρτίου, ο Μαχμούντ Αμπάς
  • [12] Εντός 15 ημερών ο Ν. Αναστασιάδης θα αποφασίσει εάν θα προβεί σε αντικατάσταση υπουργών ή πλήρη ανασχηματισμό
  • [13] Προς παραίτηση το υπουργικό συμβούλιο της Κύπρου
  • [14] Η Ουκρανία ζητά επείγουσα σύγκληση του Σ.Α. του ΟΗΕ

  • [01] Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Κυρ. Μητσοτάκη - τρόικας

    Ολοκληρώθηκε πριν λίγοη συνάντηση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκου Μητσοτάκη με τους εκπροσώπους της τρόικας, στο υπουργείο Οικονομικών.

    Ο κ. Μητσοτάκης,ενημέρωσε τους εκπροσώπους της ΕΚΤ, του ΔΝΤ και της ΕΕ, για την πορεία της διαδικασίας της κινητικότητας και των απολύσεων από το Δημόσιο.

    [02] Αντιπαράθεση ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ για τη Χρυσή Αυγή

    Αντιπαράθεση μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ με επίκεντρο τη χθεσινή καταγγελία του γραμματέα της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Βούτση, ότι η συγκυβέρνηση κάνει παιχνιδάκια επιχειρώντας να θέσει εκτός νόμου τη Χρυσή Αυγή, κλείνοντας έτσι το μάτι στο ακροδεξιό ακροατήριο, σημειώθηκε στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, με αφορμή τη συζήτηση του μεταναστατευτικού κώδικα.

    Ο γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, Παναγιώτης Ρήγας, επανήλθε σήμερα στο θέμα, αντιτείνοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτός που κλείνει το μάτι στην Ακροδεξιά, καταγγέλλοντας δήθεν πολιτικές διώξεις κατά της Χρυσής Αυγής και μεθοδεύσεις της κυβέρνησης, ώστε να τη θέσει εκτός νόμου». «Δεν αποδέχομαι τον χαρακτηρισμό και την άποψη ότι κάποιοι κλείνουν το μάτι στην Ακροδεξιά. Θα παρακαλούσα να μας πείτε αν εσείς κλείνετε το μάτι στην Ακροδεξιά και να υπάρξει διευκρίνιση για την τοποθέτησή σας στην Ολομέλεια περί πολιτικής δίωξης και μεθόδευσης της κυβέρνησης να τεθεί το κόμμα της Χρυσής Αυγής εκτός νόμου» ανέφερε ο κ. Ρήγας απευθυνόμενος στους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    [03] Με τον Γιώργο Κουμουτσάκο συναντήθηκε ο Αντώνης Σαμαράς

    Συνάντηση με τον Αντώνη Σαμαρα είχε, νωρίτερα το πρωί, ο υποψήφιος για την Περιφέρεια Αττικής Γιώργος Κουμουτσάκος, στο σπίτι του πρωθυπουργού στην Κηφισιά.

    «Σε καιρούς δύσκολους και διαφορετικούς, σαν αυτούς που βιώνουμε στην Ελλάδα, χρειαζόμαστε άλλο τρόπο σκέψης και δράσης» δήλωσε ο κ. Κουμουτσάκος, μετά τη συνάντηση και πρόσθεσε: «άλλη ματιά, άλλη καρδιά. Αυτή την ανάγκη θέλω να υπηρετήσω με όλες μου τις δυνάμεις στην Περιφέρεια Αττικής. Με πραγματική φροντίδα για τον πολίτη. Για μια νέα αρχή».

    [04] Συνεχίζεται η ένταση έξω από το υπουργείο Οικονομικών

    Συνεχίζονται οι μικροεντάσεις έξω από το υπουργείο Οικονομικών, στην πλατεία Συντάγματος, μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών δυνάμεων. Οι διαδηλωτές παραμένουν μπροστά από το υπουργείο φωνάζοντας συνθήματα, αν και τα μέλη της τρόικας έχουν αποχωρήσει από το υπουργείο, όπου συναντήθηκαν με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκο Μητσοτάκη. Εκπαιδευτικοί, σχολικοί φύλακες και καθαρίστριες συγκεντρώθηκαν από νωρίς το πρωί έξω από το υπουργείο Οικονομικών, για να διαμαρτυρηθούν για το μέτρο της διαθεσιμότητας. Νωρίτερα, σε περιορισμένης έκτασης επεισόδια σημειώθηκαν λιποθυμίες διαδηλωτών -μεταξύ αυτών και ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ Θέμης Μπαλασόπουλος- ενώ η αστυνομία έκανε περιορισμένη χρήση χημικών.

    [05] Νέο αρνητικό ρεκόρ καταγράφει η ανεργία

    Δραματική παραμένει η κατάσταση της ανεργίας στην Ελλάδα, η οποία το Νοέμβριο του 2013 κατέγραψε νέο αρνητικό ρεκόρ, ενώ στις γυναίκες και τους νέους η χώρα μας εμφανίζει σταθερά τα υψηλότερα ποσοστά στην ΕΕ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, τον Νοέμβριο, η συνολική ανεργία ανήλθε στη χώρα μας στο 28% (1,382 εκατ. άτομα) από 27,7% τον Οκτώβριο. Το ποσοστό αυτό είναι το υψηλότερο στην ΕΕ ενώ στις επιμέρους κατηγορίες το ποσοστό ανεργίας στους άνδρες ήταν 24,9%, στις γυναίκες 32,2% και στους νέους κάτω των 25 ετών 59% (173.000 άτομα).

    [06] «Οι Έλληνες ομογενείς της Ουκρανίας δεν αποτελούν στόχο»

    Οι ομογενείς που ζουν στην Ουκρανία δεν αποτελούν στόχο ουδεμίας πλευράς στην ουκρανική κρίση, τονίζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στην Μαριούπολη, Δημήτρης Παπανδρέου. «Η κατάσταση που επικρατεί στις νοτιοανατολικές περιοχές της Ουκρανίας, όπου διαβιεί και η συντριπτική πλειοψηφία των ομογενών μας, είναι ήρεμη. Δεν έχουν υπάρξει επεισόδια σε βάρος ομογενών ούτε έχει καταγραφεί κάποιο σοβαρό περιστατικό βιαιοπραγίας. Οι Έλληνες είναι βέβαια ανήσυχοι και προβληματισμένοι, όπως και όλοι οι Ουκρανοί πολίτες για τις εξελίξεις, αλλά αυτό δεν έχει τους έχει οδηγήσει ούτε σε κατάσταση πανικού ούτε συμβαίνει κάτι ανησυχητικό. Αυτό μπορώ να σας το διαβεβαιώσω με τον πιο υπεύθυνο τρόπο» τονίζει ο κ. Δημ. Παπανδρέου.

    Ο Έλληνας πρόξενος στην Μαριούπολη, η οποία βρίσκεται στη νοτιοανατολική πλευρά της Ουκρανίας, περίπου 60 χιλιόμετρα από τα ρωσικά σύνορα, τονίζει ότι οι ομογενείς στην Ουκρανία ανέρχονται σε 100.000 με 105.000, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του κράτους. "Είναι οργανωμένοι σε 110 συλλόγους. Στη Μαριούπολη και στα γύρω χωριά ζουν οι περισσότεροι. Είναι ιστορικές οι κοινότητες των Ελλήνων εδώ. Μεταφέρθηκαν από την Κριμαία πριν 200-250 χρόνια. Είναι άγνωστη η ιστορία του Ελληνισμού της Μαριούπολης σε σύγκριση με άλλες περιοχές και πατρογονικές εστίες του Ελληνισμού, αλλά είναι πάρα πολύ συγκινητική και πάρα πολύ ενδιαφέρουσα.

    [07] Ένταση έξω από το υπουργείο Οικονομικών

    Ένταση επικράτησε σήμερα στο Σύνταγμα, κατά τη διάρκεια της πορείας που πραγματοποιούν εκπαιδευτικοί, σχολικοί φύλακες και καθαρίστριες έξω από το υπουργείο Οικονομικών, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη η συνάντηση της τρόικας και του Κυριάκου Μητσοτάκη. Όλα ξεκίνησαν όταν οι διαδηλωτές προσπάθησαν να κλείσουν τον δρόμο και απωθήθηκαν από τους αστυνομικούς. Σύμφωνα με πληροφορίες, μία γυναίκα τραυματίστηκε. Στο μεταξύ αφέθηκαν ελεύθεροι οι 17 προσαχθέντες από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης το πρωί, όταν διαδηλωτές προσπάθησαν να εισέλθουν στον προαύλιο χώρο του υπουργείου.

    [08] Εκπτώσεις από τη ΔΕΗ στο βιομηχανικό ρεύμα

    Σημαντικές εκπτώσεις στα βιομηχανικά τιμολόγια της ΔΕΗ εγκρίθηκαν από τη γενική συνέλευση των μετόχων της επιχείρησης που συνεδρίασε σήμερα για το συγκεκριμένο αντικείμενο. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν γίνει γνωστές, οι εκπτώσεις φθάνουν ή και ξεπερνούν το 20% σε σχέση με τα δημοσιευμένα τιμολόγια της ΔΕΗ για τις μεγάλες επιχειρήσεις ενώ αποφασίστηκαν και πρόσθετες μειώσεις τιμών για τις επιχειρήσεις που λειτουργούν τις ώρες χαμηλής ζήτησης (νυχτερινές ώρες και Σαββατοκύριακα).

    [09] Η κυπριακή Βουλή φέρνει νέο νομοσχέδιο για τις ιδιωτικοποιήσεις

    Νέο διαφοροποιημένο νομοσχέδιο για τις ιδιωτικοποιήσεις ημικρατικών οργανισμών, στέλνει σήμερα η κυβέρνηση στη Βουλή, μετά τη χθεσινή απόρριψη του προηγούμενου. Στο νέο νομοσχέδιο θα ενσωματωθούν οι τροπολογίες για τις οποίες δόθηκε η συγκατάθεση του υπουργείου Οικονομικών, μετά τις διαβουλεύσεις με τα κόμματα.

    Στο νέο νομοσχέδιο προβλέπεται η διατήρηση του ρόλου της Βουλής καθ' όλη τη διαδικασία των ιδιωτικοποιήσεων, ενώ τα δικαιώματα των εργαζομένων είναι διασφαλισμένα. Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, δήλωσε ότι η ενσωμάτωση των τροπολογιών είναι προϋπόθεση για την υπερψήφιση του νομοσχεδίου. Η Βουλή ενδέχεται να συνεδριάσει για να εξετάσει το νομοσχέδιο σήμερα ή, κατά πάσα πιθανότητα, την Τρίτη 4 Μαρτίου.

    [10] Ζ. Κλ. Γιούνκερ: Σημαντικό μήνυμα η στήριξη από ΝΔ και CDU

    Σημαντικό μήνυμα για τη διασφάλιση του χρίσματος του υποψηφίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος χαρακτηρίζει ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ την στήριξη της Νέας Δημοκρατίας και των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), σύμφωνα με την ελληνική υπηρεσία της Ντόιτσε Βέλε (DW).

    Ο Λουξεμβούργιος τέως πρωθυπουργός και πρόεδρος της Ευρωομάδας (Eurogroup) Ζ. Κλ. Γιούνκερ, αναφέρει η DW, έκανε ένα ακόμη βήμα για τη διασφάλιση του χρίσματος του ΕΛΚ. Όπως ανακοίνωσε το κόμμα του CSV, ο Γιούνκερ έχει τη στήριξη του αδελφού κόμματος της ΝΔ. Στις αρχές της εβδομάδας και η γερμανική Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU) «τάχθηκε υπέρ του να ηγηθεί ο Γιούνκερ του ψηφοδελτίου των της χριστιανοδημοκρατικής ευρωπαϊκής οικογένειας», όπως αναφέρει η εφημερίδα Luxemburger Wort. Υπενθυμίζεται ότι η ψηφοφορία για το χρίσμα του επικεφαλής του ΕΛΚ θα λάβει χώρα στις 7 Μαρτίου στο Δουβλίνο.

    Στο άρθρο της DW σημειώνεται πως, ο Λουξεμβούργιος πρώην πρωθυπουργός εμφανίζεται αισιόδοξος για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στο ΕΛΚ, μολονότι έχει να αντιμετωπίσει και τις υποψηφιότητες του Γάλλου πρώην υπουργού Εξωτερικών Μισέλ Μπαρνιέ και του Λετονού πρωθυπουργού Βάλντις Ντομπρόφσκις, Σε συνέντευξή του προς την Luxemburger Wort, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ εξέφρασε την χαρά του για το γεγονός ότι η υποψηφιότητα του στηρίζεται από τη Γερμανία και την Ελλάδα, υπογραμμίζοντας ότι συνιστά «σημαντικό μήνυμα» η στήριξη τόσο από τις βόρειες όσο και από τις νότιες χώρες της Ευρώπης. «Δεν είμαι υποψήφιος καμίας συγκεκριμένης περιοχής, αλλά όλης της Ευρώπης», δήλωσε χαρακτηριστικά ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός.-

    [11] Στον Λευκό Οίκο, στις 17 Μαρτίου, ο Μαχμούντ Αμπάς

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα θα δεχθεί τον παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς στις 17 Μαρτίου για να συζητήσουν για τις ειρηνευτικές συνομιλίες με το Ισραήλ, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος. Η συνάντηση αυτή θα πραγματοποιηθεί δύο εβδομάδες μετά την προγραμματισμένη συνάντηση του προέδρου Ομπάμα και του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, επίσης στην έδρα της αμερικανικής προεδρίας. Με τον Αμπάς, ο πρόεδρος Ομπάμα επιθυμεί «να εξετάσει την πρόοδο που έχει σημειωθεί στις ισραηλινο-παλαιστινιακές διαπραγματεύσεις». Οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν επίσης μέτρα για την «ενίσχυση των θεσμών που μπορούν να υποστηρίξουν την ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους», διευκρίνισε ο Λευκός Οίκος.

    [12] Εντός 15 ημερών ο Ν. Αναστασιάδης θα αποφασίσει εάν θα προβεί σε αντικατάσταση υπουργών ή πλήρη ανασχηματισμό

    Η αποχώρηση των τεσσάρων υπουργών του ΔΗΚΟ (Υγείας, Ενέργειας, Άμυνας και Παιδείας) από την κυβέρνηση του Προέδρου, Ν. Αναστασιάδη, λόγω της διαφωνίας του κόμματος με τους χειρισμούς του στο Κυπριακό, είχε ως συνέπεια να θέσουν και οι υπόλοιποι υπουργοί τις παραιτήσεις τους στη διάθεση του κ. Αναστασιάδη. Αυτό ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Στυλιανίδης, μετά την έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

    Όπως ανέφερε ο κ. Στυλιανίδης, ο κ. Αναστασιάδης ζήτησε από τους υπουργούς, λόγω των εκκρεμοτήτων που υπάρχουν και των ανειλημμένων υποχρεώσεών του στο εξωτερικό, καθώς αναχωρεί την ερχόμενη εβδομάδα για το Δουβλίνο, να παραμείνουν στις θέσεις τους μέχρι να οριστικοποιήσει τις αποφάσεις του, τουλάχιστον έως τις 15 Μαρτίου. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν διευκρίνισε εάν ο ανασχηματισμός θα αφορά ολόκληρο το υπουργικό ή μόνο τους υπουργούς του ΔΗΚΟ.

    [13] Προς παραίτηση το υπουργικό συμβούλιο της Κύπρου

    Τις παραιτήσεις τους θα θέσουν σήμερα ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, εκτός από τους υπουργούς του ΔΗΚΟ, και οι υπόλοιποι υπουργοί, σύμφωνα με πληροφορίες, που καταγράφει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων. Όπως αναφέρει το ΚΥΠΕ, λίγο πριν τις 10:30 ξεκίνησε στο Προεδρικό η έκτακτη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, που θα εξετάσει την κατάσταση μετά την απόρριψη του νομοσχεδίου για τις αποκρατικοποιήσεις από τη Βουλή.

    [14] Η Ουκρανία ζητά επείγουσα σύγκληση του Σ.Α. του ΟΗΕ

    Το κοινοβούλιο της Ουκρανίας κάλεσε σήμερα τη Μόσχα να σταματήσει τις όποιες κινήσεις μπορούν να υπονομεύσουν την εδαφική ακεραιότητα της χώρας ύστερα από τις καταλήψεις στη διάρκεια της νύχτας δύο αεροδρομίων της Κριμαίας.

    Το κοινοβούλιο ζήτησε επίσης από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την επείγουσα σύγκλησή του με θέμα την κρίση στη χώρα. Ανέφερε συγκεκριμένα ότι απευθύνει έκκληση προς το ΣΑ των Ηνωμένων Εθνών να συγκληθεί για να εξετάσει την κατάσταση στην Ουκρανία υπό το φως της συμφωνίας του 1993 με την οποία δεσμεύονται οι μεγάλες δυνάμεις να εγγυηθούν την εδαφική ακεραιότητα της χώρας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 28 February 2014 - 11:30:26 UTC