Visit the Greek-American Folklore Society (GAFS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-02-25

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στο Στρασβούργο μεταβαίνει σήμερα ο πρωθυπουργός
  • [02] Με επεισοδιακό τρόπο ξεκίνησε η 13η μέρα της δίκης για υπεξαίρεση στον δήμο Θεσσαλονίκης
  • [03] Παραμένουν στα μπλόκα οι αγρότες της Πελοποννήσου
  • [04] Δραστική μείωση των εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου από τη Naftogaz
  • [05] Μείωση 11% στο εμπορικό έλλειμμα της χώρας το 2013
  • [06] Επτά προτάσεις αναπτυξιακού χαρακτήρα από το ΕΒΕΠ
  • [07] Μέχρι 28 Φεβρουαρίου θα δέχονται οι τράπεζες τις υπεύθυνες δηλώσεις για προστασία της α' κατοικίας
  • [08] «Από περισσότερη ελευθερία κινήσεων για την Αθήνα θα συνοδεύεται ενδεχόμενο νέο πακέτο»
  • [09] Αφέθηκε ελεύθερη η πρώην σύζυγος του Ρώσου μεγιστάνα Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ
  • [10] Συνομιλίες για τον κίνδυνο αποσχιστικών τάσεων στην Ουκρανία
  • [11] Ο ...θείος Όσκαρ κρύβεται στα πιο απίθανα μέρη
  • [12] «Τέλος εποχής» για την υπηρεσία ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του Facebook

  • [01] Στο Στρασβούργο μεταβαίνει σήμερα ο πρωθυπουργός

    Στο Στρασβούργο μεταβαίνει σήμερα ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς προκειμένου να παρευρεθεί, με την ιδιότητα του προεδρεύοντος της ΕΕ, στη διαδικασία ανάληψης από τον πρώην πρωθυπουργό της Ιταλίας Μάριο Μόντι, των καθηκόντων του επικεφαλής της Ομάδας Εργασίας Υψηλού Επιπέδου για τους «ιδίους πόρους» της ΕΕ. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να επιστρέψει στην Αθήνα αυθημερόν.

    [02] Με επεισοδιακό τρόπο ξεκίνησε η 13η μέρα της δίκης για υπεξαίρεση στον δήμο Θεσσαλονίκης

    Με επεισοδιακό τρόπο ξεκίνησε η 13η μέρα της δίκης, σε δεύτερο βαθμό, για την πολύκροτη υπόθεση υπεξαίρεσης από τα ταμεία του δήμου Θεσσαλονίκης. Η πολιτική αγωγή προσκόμισε στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων, όπου δικάζεται η υπόθεση, έγγραφες αναφορές υπαλλήλων του δήμου, σύμφωνα με τις οποίες, ο εκ των κατηγορουμένων πρώην διευθυντής της ταμειακής υπηρεσίας Γιώργος Γκαϊδατζής, επιχείρησε προ εβδομάδας να αποσπάσει φακέλους από το δημοτικό αρχείο. Η αποκάλυψη αυτή προκάλεσε την παρέμβαση του εισαγγελέα της έδρας, Δημήτρη Νάιντου, ο οποίος ζήτησε να διωχθεί αυτεπαγγέλτως ο κατηγορούμενος για απόπειρα υπεξαγωγής δημοσίων εγγράφων.

    Ο κ. Γκαϊδατζής, κληθείς να σχολιάσει το συμβάν, είπε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που μετέβη στο δημοτικό αρχείο, αναζητώντας έγγραφα προκειμένου να υπερασπιστεί τον εαυτό του. «Είχα ενημερώσει την προϊσταμένη. Δεν μου είπε κάτι. Ήταν η πολλοστή φορά που κατέβηκα. Από τον Σεπτέμβριο έχω πάρει πολλά χαρτιά με παρόμοιο τρόπο» τόνισε, ενώ οι συνήγοροί του, έκαναν λόγο για επιλεκτική ροή εγγράφων από την πολιτική αγωγή. Ο εισαγγελέας της έδρας ζήτησε να διωχθεί ο κατηγορούμενος, επειδή όμως έχει παρέλθει το αυτόφωρο, πρότεινε να κινηθεί η διαδικασία μετά το πέρας της δίκης. Στο μεταξύ, η ακροαματική διαδικασία συνεχίζεται με την εξέταση της πρώην προϊσταμένης του τμήματος εξόδων του δήμου Αγοραστής Μόσχογλου.

    [03] Παραμένουν στα μπλόκα οι αγρότες της Πελοποννήσου

    Παραμένουν στα μπλόκα οι αγρότες της Πελοποννήσου, στους Γαργαλιάνους Μεσσηνίας, στο Βλαχιώτη, τη Συκιά, τους Μολάους, τη Λίμνη και τη Σπάρτη στη Λακωνία, καθώς και στην είσοδο της πόλης του 'Αργους και στο Αίγιο. Η συντονιστική επιτροπή των ανεξάρτητων αγροτικών μπλόκων και φορέων της Πελοποννήσου, αποφάσισε ομόφωνα να μείνουν στα μπλόκα έως την προσεχή Παρασκευή. Οι αγρότες περιμένουν τις απαντήσεις της κυβέρνησης στα αιτήματα τους, όπως εκφράστηκαν και στηρίχτηκαν, χθες βράδυ, από το περιφερειακό συμβούλιο Πελοποννήσου, με ψήφισμα που υιοθετήθηκε λαμβάνοντας αυξημένη πλειοψηφία. Την Παρασκευή, η συντονιστική επιτροπή θα αποφασίσει την περαιτέρω πορεία των κινητοποιήσεων.

    [04] Δραστική μείωση των εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου από τη Naftogaz

    Η ουκρανική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου Naftogaz μείωσε από χθες 24 Φεβρουαρίου τις εισαγωγές φυσικού αερίου από τη ρωσική Gazprom στα 28 εκατομμύρια κυβικά μέτρα ημερησίως, από 147 εκατομμύρια κ.μ. που εισήγαγε προηγουμένως, δήλωσαν δύο πηγές της ρωσικής βιομηχανίας. Οι δύο πηγές διευκρίνισαν ότι η μείωση των εισαγωγών από τη Naftogaz ξεκίνησε σταδιακά από την 1η Φεβρουαρίου. Εκπρόσωπος της Gazprom αρνήθηκε να σχολιάσει τον όγκο των εισαγωγών της Naftogaz, όμως διαβεβαίωσε ότι η διέλευση του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη δεν έχει επηρεασθεί.

    [05] Μείωση 11% στο εμπορικό έλλειμμα της χώρας το 2013

    Μείωση 11% καταγράφηκε το 2013 στο εμπορικό έλλειμμα της χώρας (συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών), μετά τη μείωση κατά 2,1% τον περασμένο Δεκέμβριο. Χαρακτηριστικό, όμως, είναι η μεγάλη πτώση των εξαγωγών τον Δεκέμβριο (κατά 14%), που είναι άκρως ενδεικτική της «κόπωσης» που έχει πλέον εμφανιστεί στις ελληνικές εξαγωγές. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) για την πορεία των εμπορευματικών συναλλαγών, σύμφωνα με τα οποία: Η συνολική αξία των εισαγωγών- αφίξεων ανήλθε στο ποσό των 3.497,8 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο 2013, έναντι 3.870,2 εκατ. ευρώ τον ίδιο μήνα του 2012, παρουσιάζοντας μείωση 9,6% (χωρίς τα πετρελαιοειδή, παρουσίασε μείωση κατά 301,7 εκατ. ευρώ, ή 11,8%).

    [06] Επτά προτάσεις αναπτυξιακού χαρακτήρα από το ΕΒΕΠ

    Επτά προτάσεις για τη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020, οι οποίες εάν υλοποιηθούν θα συμβάλουν καθοριστικά στην ανάπτυξη του Πειραιά και της κοινωνίας του, ζητεί να προωθηθούν ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, Β. Κορκίδης. Και τούτο, με επιστολές του στον πρωθυπουργό, την ηγεσία των υπουργείων Ανάπτυξης, Οικονομικών και Eσωτερικών, καθώς και της Περιφέρειας Αττικής, τους αντιπεριφερειάρχες Πειραιά, Νήσων, Ανατολικής και Δυτικής Αττικής, τον δήμαρχο Πειραιά και την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος. Οι προτάσεις περιλαμβάνουν: 1. Δημιουργία & Λειτουργία Χρηματιστηρίου Εμπορευμάτων & Ναυτιλιακών Αξιών Πειραιά (Χ.Ε.Π.). 2. Δημιουργία Συστάδας Επιχειρήσεων με έμφαση στη Ναυτιλία & συναφείς υπηρεσίες (Clusters). 3. Δημιουργία Ανοικτών Κέντρων Εμπορίου (Α.Κ.Ε.). 4. Κέντρα Εξυπηρέτησης Επιχειρήσεων (Κ.Ε.Επ.). 5. Γραφείο Σύνδεσης Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης με την Απασχόληση (Κόμβος Ε.Β.Ε.Π.). 6. Δράσεις Κατάρτισης μέσω του Κέντρου Διαμεσολάβησης Πειραιώς (KΕ.ΔΙ.Π.). 7. Κατάρτιση, Συμβουλευτική, Πιστοποίηση Τεχνικής Ικανότητας Ανέργων (Δυναμώνω-Συνεχίζω).

    [07] Μέχρι 28 Φεβρουαρίου θα δέχονται οι τράπεζες τις υπεύθυνες δηλώσεις για προστασία της α' κατοικίας

    Μέχρι και την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014, οι τράπεζες θα παραλαμβάνουν τις υπεύθυνες δηλώσεις των οφειλετών για την προστασία της κύριας κατοικίας από πλειστηριασμό, όπως επισημαίνει ο υφυπουργός Ανάπτυξης Θανάσης Σκορδάς σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή. Η προθεσμία αυτή είχε τεθεί με δελτίο Τύπου της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και πρόκειται ουσιαστικά για την εφαρμογή διάταξης του Ν. 4224/2013 (άρθρο 2, παρ. 2α) η οποία ορίζει ότι «κατά τη διάρκεια απαγόρευσης του πλειστηριασμού οι οφειλέτες έχουν υποχρέωση υποβολής στον δανειστή με κάθε πρόσφορο μέσο, υπεύθυνης δήλωσης του ν. 1599/1986 (Α΄ 75), όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 13 του ν. 2479/1997 (Α΄ 67), στην οποία αναγράφονται τα πλήρη στοιχεία του οφειλέτη, λεπτομερή και επικαιροποιημένα στοιχεία επικοινωνίας, περιγραφή της πλήρωσης των παραπάνω προϋποθέσεων και λεπτομερής αναγραφή των κινήσεων λογαριασμού που ξεπερνούν το ποσό των χιλίων (1.000) ευρώ τους τελευταίους είκοσι τέσσερις (24) μήνες πριν την υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης. Σε περίπτωση μη τήρησης της υποχρέωσης της παρούσας υποπαραγράφου μέχρι 31.1.2014, ή εντός δύο (2) μηνών από την επίδοση επιταγής προς εκτέλεση, αίρεται για τον συγκεκριμένο οφειλέτη και τη συγκεκριμένη οφειλή η απαγόρευση πλειστηριασμού».

    [08] «Από περισσότερη ελευθερία κινήσεων για την Αθήνα θα συνοδεύεται ενδεχόμενο νέο πακέτο»

    Περισσότερη ελευθερία στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, χωρίς αυστηρή περιγραφή των προβλεπόμενων μεταρρυθμίσεων, θα προσφέρει στην Ελλάδα ενδεχόμενο τρίτο πακέτο βοήθειας, σύμφωνα με σχέδιο της γερμανικής κυβέρνησης το οποίο επικαλείται η εφημερίδα «Die Welt», σε αποκλειστικό δημοσίευμά της. «Αντί να προσδιορίζονται οι 100 στόχοι μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια, θα μπορούν να δοθούν στους Έλληνες 20 μεγάλοι στόχοι. Με ποια μέτρα θα τους υλοποιήσουν είναι κάτι που θα μπορούσαν να αποφασίσουν μόνοι τους» αναφέρεται στο δημοσίευμα. «Θέλουμε να ξεφύγουμε από την πρακτική που προέρχεται κυρίως από την εμπειρία του ΔΝΤ σε αναπτυσσόμενες χώρες» επισημαίνει στην εφημερίδα γερμανική κυβερνητική πηγή.

    Στο δημοσίευμα επισημαίνεται πάντως ότι ως το τέλος της περασμένης εβδομάδας οι Ευρωπαίοι δεν είχαν καταγράψει ικανοποιητικό αποτέλεσμα, καθώς η Αθήνα δεν είχε υλοποιήσει πολύ περισσότερες από τις μισές μεταρρυθμίσεις. Στο δημοσίευμα σημείωνεται, ακόμη, ότι οι δυνατότητες των Ευρωπαίων να ασκήσουν πίεση στους Έλληνες είναι περιορισμένες, καθώς υπάρχουν οι ευρωεκλογές και ενδεχομένως να ενισχυθούν η ριζοσπαστική Αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ και η δεξιά της Χρυσής Αυγής.

    [09] Αφέθηκε ελεύθερη η πρώην σύζυγος του Ρώσου μεγιστάνα Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ

    Ελεύθερη αφέθηκε από την Αστυνομία Κύπρου, η συλληφθείσα χθες στο αεροδρόμιο Λάρνακας 48χρονη Ελένα, σύζυγoς του Ρώσου μεγιστάνα Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ, ο οποίος υπήρξε μεγαλομέτοχος της Τράπεζας Κύπρου και πρόσφατα αγόρασε το Σκορπιό της οικογένειας Ωνάση. Το Αρχηγείο Αστυνομίας ανακοίνωσε ότι η συλληφθείσα ανακρίθηκε από το Τμήμα Ανιχνεύσεως Εγκλημάτων στη Λεμεσό, χωρίς να προκύψει οτιδήποτε εναντίον και έτσι δεν θα προσαχθεί στο Δικαστήριο. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η σύλληψη έγινε για κλοπή σπάνιου αντικειμένου μεγάλης αξίας, το οποίο ανήκει στο «Domus Trust», που διασφαλίζει την περιουσία των θυγατέρων του ζεύγους Ριμπολόβλεφ.

    [10] Συνομιλίες για τον κίνδυνο αποσχιστικών τάσεων στην Ουκρανία

    Ο υπηρεσιακός πρόεδρος της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι θα έχει συνάντηση με υπηρεσίες επιβολής του νόμου σήμερα για να συζητήσει «τις επικίνδυνες ενδείξεις αποσχιστικών τάσεων» που εκδηλώνονται σε ορισμένες περιοχές της χώρας μετά την αποπομπή του Βίκτορ Γιανουκόβιτς. Την ανακοίνωση έκανε ο Αλεξάντρ Τουρτσίνοφ, ο οποίος είναι επίσης πρόεδρος του κοινοβουλίου, στους βουλευτές χωρίς να δώσει λεπτομέρειες. Μέλη του ουκρανικού κοινοβουλίου έχουν προειδοποιήσει για τον κίνδυνο διαίρεσης της χώρας εξαιτίας των αντιδράσεων των ρωσόφωνων περιοχών της ανατολικής και της νότιας Ουκρανίας μετά την αποπομπή του Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

    Το ουκρανικό κοινοβούλιο ανέβαλε την ψηφοφορία για τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας για την Πέμπτη, ώστε να δοθεί χρόνος για τη συνέχιση των διαβουλεύσεων.

    [11] Ο ...θείος Όσκαρ κρύβεται στα πιο απίθανα μέρη

    Το πιο πολύτιμο αντικείμενο στο Χόλιγουντ είναι ίσως το χρυσό αγαλματίδιο που απονέμεται στους νικητές των βραβείων Όσκαρ και γι αυτό δεν αποτελεί έκπληξη ότι πολλοί από αυτούς το φυλάσσουν στους πιο παράξενους, αλλά ασφαλείς--κατά την κρίση τους- χώρους. Για παράδειγμα, η Έμα Τόμσον--δύο φορές νικήτρια, για τις ταινίες «Επιστροφή στο Χάουαρντς Εντ» και «Λογική κι Ευαισθησία»--έχει κρύψει τα βραβεία της στο μπάνιο του σπιτιού της στο Λονδίνο. «Είναι γεμάτο με τα πιο πολύτιμα υπάρχοντά μου. Ετσι δεν θεωρείται ασέβεια. (Το μπάνιο) είναι ένας σημαντικός χώρος για μένα. Και το μπάνιο στο ισόγειο είναι ένας χώρος που χρησιμοποιούν όλοι οι προσκεκλημένοι. Κι είναι ωραίο γι αυτούς να τα αγγίζουν (τα αγαλματίδια)», εξηγεί η ηθοποιός. Το Ρόιτερς αναφέρει επίσης το παράδειγμα της Κέιτ Μπλάνσετ, η οποία θεωρείται φαβορί για το φετινό Όσκαρ ¶ Γυναικείου Ρόλου για την ταινία «Θλιμμένη Τζάσμιν», και η οποία πρέπει να...πληρώνει για να βλέπει το Οσκαρ που έχει κερδίσει για την ταινία «Ιπτάμενος Κροίσος» ("The Aviator").

    [12] «Τέλος εποχής» για την υπηρεσία ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του Facebook

    Το κοινωνικό δίκτυο Facebook προχωρά στο κλείσιμο της υπηρεσίας ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του (στη διεύθυνση @facebook.com), η οποία ξεκίνησε να λειτουργεί πριν από μια τριετία. Πλέον, οι χρήστες του κοινωνικού δικτύου θα δέχονται την ηλεκτρονική αλληλογραφία τους στα emails που είχαν καταχωρήσει κατά την εγγραφή τους στο Facebook. Εκπρόσωπος του κοινωνικού δικτύου ανακοίνωσε ότι το Facebook αποφάσισε να σταματήσει την υπηρεσία καθώς «η πλειονότητα των χρηστών δεν την χρησιμοποιούν».
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 25 February 2014 - 11:30:25 UTC