Browse through our Interesting Nodes on the Eastern European States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-02-24

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους τέσσερις από τους συλληφθέντες για το λαθρεμπόριο καυσίμων
  • [02] Στις 22 Ιουλίου ξεκινάει η δίκη του ζεύγους Γριβέα
  • [03] Εικοσιτετράωρη απεργία των εργαζομένων στα λιμάνια την Τετάρτη
  • [04] Ποινή φυλάκισης σε οδηγό του ΟΑΣΘ για ρατσιστική συμπεριφορά
  • [05] Αναμένεται η απόφαση για την προφυλάκιση ή μη των τεσσάρων ατόμων, που φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση λαθρεμπορίας καυσίμων
  • [06] Ποινική δίωξη σε βάρος των οκτώ συλληφθέντων χθες στα διόδια της Πάχης Μεγάρων
  • [07] Μικρότερη η ενίσχυση των ασφαλιστικών Ταμείων το πρώτο δίμηνο του 2014
  • [08] «Άνοιξε» η ηλεκτρονική εφαρμογή υποβολής του Ε9
  • [09] Μείωση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας «βλέπει» το CEP
  • [10] Μ. Ντράγκι: Η ΕΚΤ είναι έτοιμη να λάβει μέτρα αν ενισχυθούν οι κίνδυνοι αποπληθωρισμού
  • [11] Η μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρεία της Γερμανίας καταργεί 3.500 θέσεις εργασίας
  • [12] Αμφιβολίες της Μόσχας για τη νομιμότητα των νέων ουκρανικών Αρχών
  • [13] Ένας χρόνος «ζωής» για το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου

  • [01] Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους τέσσερις από τους συλληφθέντες για το λαθρεμπόριο καυσίμων

    Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους αφέθηκαν, με σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα, οι τέσσερις συλληφθέντες (δύο οδηγοί, ένας πρατηριούχος και ένας χειριστής πλάστιγγας) οι οποίοι φέρονται, σύμφωνα με την αστυνομία, να εμπλέκονται στην υπόθεση λαθρεμπορίας καυσίμων με ναυτιλιακό καύσιμο. Στον πρατηριούχο επιβλήθηκε χρηματική εγγύηση 30.000 ευρώ, απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και εμφάνιση στο αστυνομικό τμήμα κατά περιόδους. Στον έναν οδηγό και στον χειριστή πλάστιγγας επιβλήθηκε χρηματική εγγύηση 7.000 ευρώ, απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και, επίσης, εμφάνιση στο αστυνομικό τμήμα κατά περιόδους. Τέλος στον άλλον οδηγό επιβλήθηκε απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.

    [02] Στις 22 Ιουλίου ξεκινάει η δίκη του ζεύγους Γριβέα

    Νέα δίκη, στις 22, 23 και 24 Ιουλίου, ορίστηκε για το ζεύγος Γριβέα, που κατηγορείται για την υπόθεση των επισφαλών δανείων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Αυτές τις ημέρες θα εξεταστεί, τελικά, από το ειρηνοδικείο του Ουέστμινστερ το αίτημα των ελληνικών Αρχών για την έκδοσή τους στη χώρα. Η υπεράσπιση του επιχειρηματία Κυριάκου Γριβέα και της συζύγου του, Αναστασίας Βάτσικα, κατέθεσε σειρά από αιτήματα- προϋποθέσεις, τα οποία έγιναν δεκτά, προκειμένου να διεξαχθεί η δίκη, το καλοκαίρι.

    Αυτά τα αιτήματα είναι: Πρώτον, να ζητηθούν πρόσθετες πληροφορίες- διευκρινίσεις από τις ελληνικές Αρχές για τα αδικήματα που κατηγορούνται.

    Δεύτερον, να οριστεί πραγματογνώμονας ο οποίος θα εξετάσει τις συνθήκες κράτησης στις φυλακές Κορυδαλλού. Τρίτον, να οριστούν δύο πραγματογνώμονες οι οποίοι θα αποφανθούν εάν θα γίνει δίκαιη δίκη.

    Τέταρτον, να εξεταστούν οι επιπτώσεις που θα έχει η παράδοση του ζεύγους στις ελληνικές Αρχές για τα δύο ανήλικα παιδιά τους, τα οποία ζουν στη Βρετανία. Σήμερα ήταν η τρίτη φορά που το ζεύγος Γριβέα εμφανίστηκε ενώπιον του βρετανικού δικαστηρίου.

    [03] Εικοσιτετράωρη απεργία των εργαζομένων στα λιμάνια την Τετάρτη

    Εικοσιτετράωρη απεργία σε όλα τα λιμάνια της χώρας έχει κηρύξει, για την Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου, η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας (ΟΜΥΛΕ), με αφορμή την παρουσίαση από το ΤΑΙΠΕΔ στη Βουλή, της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τον ΟΛΠ. Για την ίδια ημέρα έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος, στις 10 το πρωί, και πορεία προς τη Βουλή.

    [04] Ποινή φυλάκισης σε οδηγό του ΟΑΣΘ για ρατσιστική συμπεριφορά

    Ποινή φυλάκισης δέκα μηνών, με τριετή αναστολή, και χρηματικό πρόστιμο 1000 ευρώ, επέβαλε το Δ' Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης σε βάρος οδηγού του ΟΑΣΘ, ο οποίος κατηγορείτο ότι υποχρέωσε δύο Αφρικανούς επιβάτες να αποβιβαστούν από λεωφορείο του Οργανισμού, με το πρόσχημα ότι ήταν δήθεν «λαθρεπιβάτες». Το δικαστήριο τον έκρινε ένοχο για άρνηση παροχής υπηρεσίας για λόγους ρατσιστικής συμπεριφοράς. Η υπόθεση ήρθε στο «φως» της δημοσιότητας, τον περασμένο Απρίλιο, ύστερα από σχετική αναφορά που έκανε ομάδα δικηγόρων, καταγγέλλοντας τον συγκεκριμένο οδηγό για ρατσιστική συμπεριφορά.

    [05] Αναμένεται η απόφαση για την προφυλάκιση ή μη των τεσσάρων ατόμων, που φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση λαθρεμπορίας καυσίμων

    Ολοκληρώθηκαν σε ανακριτή και εισαγγελέα οι απολογίες των υπολοίπων τεσσάρων ατόμων, της τρίτης ομάδας που σύμφωνα με την αστυνομία εμπλέκεται στην υπόθεση λαθρεμπορίας καυσίμων με ναυτιλιακό καύσιμο. Ανακριτής και εισαγγελέας αναμένεται να συνεδριάσουν, προκειμένου να αποφασίσουν αν θα προφυλακιστούν. Στο μεταξύ, ο συνήγορος του τμηματάρχη διεύθυνσης εποπτείας Διαχείρισης Πετρελαιοειδών του ΥΠΕΚΑ, που εμπλέκεται στην υπόθεση, κατέθεσε στον έβδομο ανακριτή Πειραιά το υπ' αριθμό 1494/2012 βούλευμα, που είχε εκδοθεί για σχετική υπόθεση και ακυρώνει πράξεις της προδικασίας, και με βάση το οποίο υπέβαλε ένσταση ακυρότητας του κατηγορητηρίου. Ο συνήγορος υποστηρίζει ότι η ποσότητα του λαθρεμπορεύματος που έχει κατασχεθεί και κοστολογείται, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, στα 662.880 ευρώ, δεν έχει προσδιοριστεί από αρμόδια όργανα, που σε αυτή την περίπτωση είναι το τελωνείο. με σχετική έκθεση προσδιορισμού διαφυγόντων φόρων και δασμών. Ο ανακριτής σύμφωνα με πληροφορίες έχει διαβιβάσει το αίτημα στην εισαγγελέα που αναμένεται να προχωρήσει στη σύνταξη υπομνήματος προς το δικαστικό συμβούλιο. Εξάλλου, στις 3 το μεσημέρι αναμένεται να οδηγηθούν στις φυλακές Κορυδαλλού πέντε άτομα, ο πρόεδρος της εταιρείας ΕΤΕΚΑ και της ομάδας του Ατρομήτου Γ.Σπανός, ο υπεύθυνος εγκαταστάσεων της εταιρείας, ένας τελωνειακός, ο τμηματάρχης της διεύθυνσης εποπτείας Διαχείρισης Πετρελαιοειδών του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και ένας μηχανικός πλοίου.

    [06] Ποινική δίωξη σε βάρος των οκτώ συλληφθέντων χθες στα διόδια της Πάχης Μεγάρων

    Ποινική δίωξη σε βαθμό πλημμελήματος άσκησε ο εισαγγελέας σε βάρος των οκτώ συλληφθέντων χθες στα διόδια της Πάχης Μεγάρων για το αδίκημα παρακώλυσης συγκοινωνιών. Σε έναν εξ αυτών απαγγέλθηκε επιπλέον κατηγορία και για επικίνδυνη σωματική βλάβη. Οι κατηγορούμενοι παραπέμφθηκαν να δικαστούν στο Αυτόφωρο πλην ενός που λόγω της ιδιότητας του ως δικηγόρου η υπόθεση διαχωρίστηκε. Υπενθυμίζεται ότι οι κατηγορούμενοι συνελήφθησαν χθες σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα διόδια της Πάχης Μεγάρων για τη λειτουργία πλευρικών διοδίων στην περιοχή τους. Μεταξύ των συλληφθέντων είναι ο δήμαρχος Μεγαρέων, ένας αντιδήμαρχος και δύο δημοτικοί σύμβουλοι. Στα δικαστήρια βρίσκονταν από το πρωί προς συμπαράσταση των κατηγορουμένων πολλοί κάτοικοι της περιοχής.

    [07] Μικρότερη η ενίσχυση των ασφαλιστικών Ταμείων το πρώτο δίμηνο του 2014

    Μικρότερη από την προγραμματισμένη ήταν η ενίσχυση των ασφαλιστικών Ταμείων το πρώτο δίμηνο του 2014. Συγκεκριμένα, από το 16,7% της συνολικής κρατικής επιχορήγησης συντάξεων για το 2014, έχει απορροφηθεί το 16,5%. «Η εξέλιξη αυτή δείχνει ότι είμαστε σε καλό δρόμο», δήλωσε ο υπουργός Εργασίας με αφορμή την ανακοίνωση των στοιχείων της 9ης έκθεσης του πληροφοριακού συστήματος «ΗΛΙΟΣ» που αφορά στις συντάξεις και τα προνοιακά επιδόματα για τον μήνα Φεβρουάριο και την απέδωσε στη "νοικοκυρεμένη" διαχείριση των κοινωνικών μεταβιβάσεων, με όρους διαφάνειας, δικαιοσύνης και αποτελεσματικότητας σύμφωνα και με τις κατευθύνσεις του Πρωθυπουργού, αλλά και όπως επιβάλει ο σεβασμός στα χρήματα και τους κόπους των ίδιων των εργαζομένων». «Με την εφαρμογή του συστήματος «Ήλιος» φωτίζεται και χαρτογραφείται πλήρως κάθε πτυχή του συνταξιοδοτικού συστήματος και των επιδομάτων πρόνοιας, ενώ αποτρέπεται κάθε απόπειρα παραβατικότητας. Σήμερα, συντάξεις και επιδόματα πρόνοιας περνούν, πλέον, από την «τρύπα της βελόνας» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Βρούτσης.

    [08] «Άνοιξε» η ηλεκτρονική εφαρμογή υποβολής του Ε9

    «Άνοιξε» η ηλεκτρονική εφαρμογή υποβολής δηλώσεων στοιχείων ακινήτων (έντυπο Ε9) για το έτος 2014, από τις 17/02/2014, ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, επισημαίνοντας ότι τηρείται το χρονοδιάγραμμα που είχε ανακοινωθεί από την αρχή του έτους. Υποχρέωση να υποβάλουν δήλωση έχουν όσοι είχαν μεταβολές στην περιουσιακή τους κατάσταση εντός του έτους 2013, οι οποίες υπάρχουν και την 1η Ιανουαρίου 2014.

    [09] Μείωση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας «βλέπει» το CEP

    Η Ελλάδα δεν έχει σχεδόν καμία πιθανότητα να αποπληρώσει τα δάνεια που έχει λάβει από το εξωτερικό, ενώ μειώνεται με ταχύτητα η πιστοληπτική της ικανότητα, σύμφωνα με Έκθεση του Κέντρου για την Ευρωπαϊκή Πολιτική (CEP) του Φράιμπουργκ, την οποία επικαλείται η εφημερίδα «Die Welt». Το Κέντρο δεν διακρίνει μάλιστα καθόλου τάσεις βελτίωσης.

    «Οι Έλληνες εξακολουθούν να ζουν πάνω από τις δυνατότητές τους» επισημαίνει η εφημερίδα, επικαλούμενη στοιχεία της Έκθεσης που υποδεικνύουν ότι «το ποσοστό κατανάλωσης επί του διαθέσιμου εισοδήματος στην Ελλάδα δεν είναι το υψηλότερο μόνο στην Ευρωζώνη, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση», με το ποσοστό αυτό να ξεπερνά το 100% από το 2002, ενώ αυξήθηκε και πέρυσι. Αυτό, σύμφωνα με την εφημερίδα, σημαίνει ότι η Ελλάδα υπερχρεώνεται όλο και περισσότερο στο εξωτερικό προκειμένου να χρηματοδοτήσει καταναλωτικές δαπάνες, γεγονός το οποίο οξύνει την κρίση. «Χωρίς δραστική μείωση του ποσοστού κατανάλωσης, δεν είναι δυνατόν η χώρα να ανακτήσει την πιστοληπτική της ικανότητα», τονίζει το CEP και συμπεραίνει ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για τέτοια πολιτική περικοπών, με συνέπεια η πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας να συνεχίζει να πέφτει και μάλιστα σαφώς ταχύτερα από ό,τι σε όλες τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης - για αυτό και η Ελλάδα, για αρκετό διάστημα θα συνεχίσει να εξαρτάται από την βοήθεια άλλων χωρών.

    [10] Μ. Ντράγκι: Η ΕΚΤ είναι έτοιμη να λάβει μέτρα αν ενισχυθούν οι κίνδυνοι αποπληθωρισμού

    Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι δήλωσε ότι η τράπεζα είναι έτοιμη να αυξήσει τη στήριξή της στην οικονομία, εάν οι προοπτικές για τις τιμές επιδεινωθούν, αν και για την ώρα δεν υπάρχουν ενδείξεις αποπληθωρισμού στην Ευρωζώνη, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg. «Δεν έχουμε καθόλου ενδείξεις ότι ο κόσμος αναβάλλει τα σχέδια δαπανών του με την προοπτική να αγοράσει τα ίδια πράγματα σε χαμηλότερες τιμές (αργότερα), με άλλα λόγια δεν βλέπουμε αυτό που ορίζεται ως αντιπληθωρισμός», δήλωσε ο κ. Ντράγκι χθες στο Σίδνεϊ, μετά τη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών και κεντρικών τραπεζιτών των 20 μεγαλύτερων αναπτυγμένων και αναπτυσσόμενων οικονομιών του κόσμου (G20). «Έχουμε επίγνωση των κινδύνων. Το διοικητικό συμβούλιο είναι πρόθυμο και έτοιμο να λάβει οποιοδήποτε μέτρο σε περίπτωση που οι κίνδυνοι αυτοί ενισχυθούν», πρόσθεσε ο επικεφαλής της ΕΚΤ.

    [11] Η μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρεία της Γερμανίας καταργεί 3.500 θέσεις εργασίας

    Η εταιρεία Barmer GEK, ο μεγαλύτερος πάροχος ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στη Γερμανία, ανακοίνωσε ότι καταργεί 3.500 θέσεις εργασίας, οι οποίες αντιστοιχούν στο 20% του συνολικού προσωπικού της, επικαλούμενη τις επιδεινούμενες συνθήκες τις αγοράς και τις μεταβολές στις συμπεριφορές των πελατών της.

    Ο διευθύνων σύμβουλος της Μπάρμερ Κρίστοφ Στράουμπ ανέφερε σε μια ανακοίνωση της εταιρείας που εκδόθηκε σήμερα ότι η επιχείρηση σχεδιάζει να μειώσει τον αριθμό των γραφείων που υποδέχονται πελάτες και να βελτιώσει αντ' αυτών τις υπηρεσίες της μέσω του κέντρου τηλεφωνικής εξυπηρέτησης και του διαδικτύου.

    [12] Αμφιβολίες της Μόσχας για τη νομιμότητα των νέων ουκρανικών Αρχών

    Η Μόσχα έχει σοβαρές αμφιβολίες για τη νομιμότητα των νέων Αρχών της Ουκρανίας μετά την καθαίρεση του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς από το αξίωμά του, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ υποστηρίζοντας ότι η αναγνώρισή τους από ορισμένες χώρες -κυρίως της Δύσης- συνιστά «παρεκτροπή». «Υπάρχουν μεγάλες αμφιβολίες για τη νομιμότητα μιας ολόκληρης σειράς θεσμικών οργάνων που λειτουργούν σήμερα στην Ουκρανία», πρόσθεσε. «Δεν υπάρχει κανείς με τον οποίο να μπορούμε να μιλήσουμε σήμερα», συνέχισε, σημειώνοντας ότι είναι δύσκολο να υπάρξουν συνομιλίες με μια κυβέρνηση ανθρώπων που «περιπλανώνται στο Κίεβο φορώντας μαύρες κουκούλες και κρατώντας Καλάσνικοφ». Αναφερόμενος στην ανανέωση της συμφωνίας για την παροχή φυσικού αερίου στην Ουκρανία, ο Μεντβέντεφ είπε ότι αυτό θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ των ουκρανικών εταιρειών και της κυβέρνησης. «Η απόφαση όσον αφορά το φυσικό αέριο έχει συγκεκριμένη χρονική περίοδο εφαρμογής. Το τι θα συμβεί μετά τη λήξη της είναι ένα θέμα προς συζήτηση με τις ουκρανικές εταιρείες και με την ουκρανική κυβέρνηση, εάν αναδειχθεί κάποια εκεί».

    [13] Ένας χρόνος «ζωής» για το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου

    Το 1857 ο Γάλλος Φρανσουά Φεράλντι αναλαμβάνει το έργο του φωτισμού της Αθήνας με φωταέριο. Έκτοτε, το φωταέριο θα φωτίσει τους αθηναϊκούς δρόμους για περισσότερο από έναν αιώνα. Για 130 χρόνια το εργοστάσιο φωταερίου της Αθήνας παρείχε φωτισμό στην πόλη, μέχρι το 1984, οπότε έκλεισε οριστικά. Τριάντα χρόνια μετά, στον ίδιο χώρο, που τη δεκαετία του '80 χαρακτηρίστηκε μνημείο από το υπουργείο Πολιτισμού, φιλοξενείται το πρώτο βιομηχανικό μουσείο της Αθήνας.

    Το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου περιλαμβάνει έναν μουσειακό περίπατο με 13 στάσεις. Μέσα από αυτόν ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να περιηγηθεί στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου, να παρακολουθήσει τη γραμμή παραγωγής του φωταερίου, να γνωρίσει τον μηχανολογικό εξοπλισμό και τα παλαιά μηχανήματα, αλλά και τις συνθήκες εργασίας της εποχής. Το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου συμπλήρωσε έναν χρόνο λειτουργίας και γιόρτασε τα πρώτα του γενέθλια με εκδήλωση χτες, Κυριακή, στην «Τεχνόπολις».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 24 February 2014 - 13:30:25 UTC