Visit our archive of News, Documents, Maps & Position Papers on the Imia Issue (1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-02-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αλ. Τσίπρας σε αγρότες: Παραγωγική ανασυγκρότηση, μόνο με κυβέρνηση της Αριστεράς
  • [02] Κλήσεις σε απολογία σε 9 πρώην στελέχη των ΕΑΣ
  • [03] Β. Σόιμπλε: Βοήθεια προς την Ελλάδα, αλλά όχι κούρεμα
  • [04] Δεν σχετίζεται η εταιρεία με τις προσλήψεις, τονίζει η Ryanair
  • [05] Χαμηλότερες κατά 982,7 εκατ. ευρώ οι δαπάνες
  • [06] O Ομπάμα θα συνομιλήσει με τον Πούτιν για τη συμφωνία στην Ουκρανία
  • [07] Ο Ματέο Ρέντσι παρουσίασε τη σύνθεση της κυβέρνησής του
  • [08] Συμφωνία για τον τερματισμό της κρίσης στην Ουκρανία

  • [01] Αλ. Τσίπρας σε αγρότες: Παραγωγική ανασυγκρότηση, μόνο με κυβέρνηση της Αριστεράς

    Την ιδιαίτερη σημασία του πρωτογενούς τομέα στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της σημερινής συνάντησής του με αντιπροσωπείες 32 αγροτικών συλλόγων από τη Μακεδονία και τη Θράκη.

    Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε στους βασικούς άξονες της αγροτικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ και στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη μείωσης του ενεργειακού κόστους, στην ελάφρυνση της φορολογίας των αγροτών, στη στοχευμένη παραγωγή, τη σύναψη διακρατικών συμφωνιών προώθησης της αγροτικής παραγωγής, καθώς και στη δημιουργία τράπεζας ειδικού σκοπού για την εξασφάλιση ρευστότητας του αγροτικού χώρου.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύτηκε ότι το κόμμα του θα φέρει ξανά το θέμα στη Βουλή και τόνισε ότι για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα στην καρδιά του, απαιτείται αυτοοργάνωση του αγροτικού κόσμου, ενωτικός- συλλογικός αγώνας, διεκδίκηση και σύγκρουση με τις πολιτικές τής παρούσας κυβέρνησης, αλλά και στήριξη της προσπάθειας παραγωγικής ανασυγκρότησης που μόνο μια κυβέρνηση της Αριστεράς μπορεί να πετύχει.

    [02] Κλήσεις σε απολογία σε 9 πρώην στελέχη των ΕΑΣ

    Σε απολογία για κακουργηματικού βαθμού απιστία, με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου, καλεί ο ανακριτής Διαφθοράς εννέα πρώην στελέχη της εταιρείας Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ).

    Τα κατηγορητήρια που έχουν σχηματιστεί σε βάρος των εννέα πρώην μελών Διοικήσεων της εταιρείας, οι οποίοι αποτελούν την πρώτη ομάδα που καλείται σε απολογία (καθώς οι κατηγορούμενοι στην υπόθεση είναι τουλάχιστον 19) αφορούν τα στοιχεία έρευνας των Εισαγγελέων Διαφθοράς για κακή οικονομική διαχείριση στα ΕΑΣ επί περίπου μία επταετία και μέχρι το 2010, που φέρεται να προκάλεσε ζημιά στο Δημόσιο που υπερβαίνει τα 50 εκατομμύρια ευρώ.

    Οι πρώτοι εννέα κατηγορούμενοι που θα βρεθούν ενώπιον του Ανακριτή είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, πρώην πρόεδροι και μέλη των ΔΣ των ΕΑΣ μέχρι το 2006.

    Σύμφωνα με τη δικογραφία, που χειρίζεται ο ανακριτής Διαφθοράς , οι υπεύθυνοι της εταιρείας φέρονται να χορηγούσαν σε υπαλλήλους που αποχωρούσαν λόγω συνταξιοδότησης αποζημιώσεις που έφθαναν έως και τέσσερις φορές παραπάνω από τις προβλεπόμενες στο νόμο περί Εταιρειών Κοινής Ωφέλειας που ορίζει πλαφόν 15 χιλιάδων ευρώ.

    [03] Β. Σόιμπλε: Βοήθεια προς την Ελλάδα, αλλά όχι κούρεμα

    «Μια περαιτέρω, περιορισμένου ύψους, βοήθεια προς την Ελλάδα στα τέλη του 2014, όταν λήξει το υφιστάμενο πακέτο βοήθειας και υπό την προϋπόθεση ότι η χώρα θα έχει εκπληρώσει τους δανειακούς όρους, δεν θα περιλαμβάνει ένα νέο κούρεμα χρέους» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε συνέντευξή του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC, επισημαίνοντας ότι «δεν θα υπάρξει νέο κούρεμα» και «είπαμε τότε πως ήταν μια έκτακτη περίπτωση και δεν θα επαναληφθεί».

    Ο κ. Σόιμπλε ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι η Ελλάδα, όπως και η υπόλοιπη ευρωζώνη, βρίσκεται στον σωστό δρόμο οικονομικής ανάκαμψης.

    [04] Δεν σχετίζεται η εταιρεία με τις προσλήψεις, τονίζει η Ryanair

    «Οι προσλήψεις και η εκπαίδευση του προσωπικού δεν σχετίζονται με τη Ryanair. Συνεργαζόμαστε με πέντε εταιρείες για τις προσλήψεις που κάνουμε. Εμείς απλά θέλουμε εκπαιδευμένο προσωπικό» δήλωσε σήμερα ο Τζον Αλμποράντε, διευθυντής μάρκετινγκ της ιρλανδικής αεροπορικής εταιρείας Ryanair για την Ιταλία, την Ελλάδα και την Κροατία σε ερώτηση για την πρακτική των προσλήψεων, τα χρηματικά ποσά που καλούνται να πληρώσουν οι υποψήφιοι καθώς και την παρέμβαση της ΓΣΕΕ.

    Από την πλευρά της, την άμεση παρέμβαση του υπουργείου Εργασίας και όλων των αρμοδίων αρχών, σχετικά με την τακτική και την πρακτική των προσλήψεων της αεροπορικής εταιρείας, ζητεί η ΓΣΕΕ.

    «Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην επίσημη ιστοσελίδα της αναδόχου εταιρείας, που έχει αναλάβει την πρόσληψη των εργαζομένων, όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις για να προσληφθούν και χωρίς αυτό να κατοχυρώνει την πρόσληψή τους, αναγκάζονται να πληρώνουν δίδακτρα εκπαίδευσης, που αγγίζουν το συνολικό ποσό των 4.000 ευρώ. Είναι ανήκουστο και πρωτοφανές ο εργοδότης, που στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι η Ryanair, εκμεταλλευόμενος την ανάγκη για εργασία, να λειτουργεί ως Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης, όπως απαράδεκτο είναι εάν ισχύουν τα όσα καταγγέλλονται να καταστρατηγούνται βασικές και αδιαπραγμάτευτες αρχές του εργατικού δικαίου. Η υπόθεση επιβάλλεται να διερευνηθεί άμεσα» καταλήγει η ΓΣΕΕ σε ανακοίνωσή της.

    [05] Χαμηλότερες κατά 982,7 εκατ. ευρώ οι δαπάνες

    Εντός των στόχων του προϋπολογισμού κινήθηκαν οι δαπάνες στο σύνολο των υπουργείων κατά το 2013. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το υπουργείο Οικονομικών οι πραγματοποιηθείσες δαπάνες και η μεταβολή των απλήρωτων υποχρεώσεων του συνόλου των υπουργείων είναι χαμηλότερες σε σχέση με τον στόχο που έχει τεθεί κατά 982,7 εκατ. ευρώ ή ποσοστό 1,9%.

    Ωστόσο, υπήρξαν φορείς της γενικής κυβέρνησης όπως τα υπουργεία Υγείας , Τουρισμού και Δικαιοσύνης που παρουσίασαν σημαντικές αποκλίσεις από τους στόχους που είχαν τεθεί.

    [06] O Ομπάμα θα συνομιλήσει με τον Πούτιν για τη συμφωνία στην Ουκρανία

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα σχεδιάζει να έχει απόψε μια τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν σχετικά με την ειρηνευτική συμφωνία που υπογράφηκε με στόχο τον τερματισμό των βιαιοτήτων και τη διευθέτηση της πολιτικής κρίσης στην Ουκρανία, δήλωσε κορυφαίο στέλεχος του Λευκού Οίκου στο αμερικανικό δίκτυο MNSBC.

    Ο βοηθός σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τόνι Μπλίνκεν υπογράμμισε ότι υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά να γίνει προκειμένου να αποκλιμακωθεί η κατάσταση στο Κίεβο μετά την επίτευξη της συμφωνίας για την επίλυση της πολιτικής κρίσης αφότου δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν αυτήν την εβδομάδα.

    «Δεν έχουμε ακόμη βγει από την κρίση» είπε ο Μπλίνκεν. Η συμφωνία «πρέπει να εφαρμοστεί», επέμεινε, προσθέτοντας πάντως ότι «η Ουκρανία έχει απομακρυνθεί» από το χείλος του γκρεμού.

    [07] Ο Ματέο Ρέντσι παρουσίασε τη σύνθεση της κυβέρνησής του

    Η κυβέρνηση του Ματέο Ρέντσι παρουσιάστηκε απόψε στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Τζόρτζο Ναπολιτάνο.

    Συνολικά, οι υπουργοί είναι δεκαέξι, εκ των οποίων οι οκτώ είναι γυναίκες.

    Η 40χρονη κεντροαριστερή Φεντερίκα Μογκερίνι, αναλαμβάνει το υπουργείο Εξωτερικών, ενώ ο γραμματέας της Νέας Κεντροδεξιάς, Αντζελίνο Αλφάνο διατηρεί το υπουργείο Εσωτερικών.

    Το υπουργείο Οικονομικών αναλαμβένει ο Πιέρ Κάρλο Παντοάν, ως σήμερα διακεκριμένο στέλεχος του ΟΟΣΑ. Ο Παντοάν είναι επίσης επικεφαλής του Ιταλικού Ινστιτούτου Στατιστικής Istat. Παλαιότερα χρημάτισε διευθυντής του ιδρύματος Italianieuropei, το οποίο είχε συστήσει ο κεντροαριστερός πρώην πρωθυπουργός Μάσιμο Ντ' Αλέμα.

    Η νέα κυβέρνηση θα ορκισθεί αύριο το πρωί στις 11:30 ώρα Ιταλίας.

    [08] Συμφωνία για τον τερματισμό της κρίσης στην Ουκρανία

    Ο Ουκρανός πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς και οι ηγέτες της αντιπολίτευσης υπέγραψαν σήμερα συμφωνία για τον τερματισμό της πολιτικής κρίσης στη χώρα, εξαιτίας της οποίας σχεδόν 80 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους τις τρεις τελευταίες ημέρες. Τα βασικά σημεία της συμφωνίας:

    Σε διάστημα 48 ωρών μετά την υπογραφή της συμφωνίας πρέπει να υιοθετηθεί και να εγκριθεί ένας νόμος που θα αποκαθιστά το σύνταγμα του 2004, ο οποίος όμως θα λαμβάνει υπόψη του τις τροποποιήσεις που έχουν ψηφιστεί έκτοτε.

    Οι υπογράφοντες δεσμεύθηκαν να δημιουργήσουν έναν συνασπισμό και να σχηματίσουν μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας μέσα σε διάστημα 10 ημερών μετά την αποκατάσταση του Συντάγματος του 2004.

    Οι εργασίες για την τροποποίηση του Συντάγματος, το οποίο θα προβλέπει την εξισορρόπηση των εξουσιών του προέδρου, της κυβέρνησης και του κοινοβουλίου, θα ξεκινήσουν αμέσως και θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί ως τον Σεπτέμβριο του 2014.

    Οι προεδρικές εκλογές θα διεξαχθούν όταν ψηφιστεί και επικυρωθεί το νέο Σύνταγμα και πάντως όχι αργότερα από τον Δεκέμβριο του 2014.

    Στο μεταξύ, το κοινοβούλιο ψήφισε νόμο που οδηγεί στην απελευθέρωση της Γιούλια Τιμοσένκο.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 21 February 2014 - 19:30:23 UTC