Read the European Union Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-01-29

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στην Αθήνα οι εισηγητές της έκθεσης για τον ρόλο και τη λειτουργία της τρόικας
  • [02] Στην Κεφαλονιά ο πρωθυπουργός
  • [03] Αγνοείται 27χρονος που επέβαινε μόνος του σε ιστιοφόρο
  • [04] Γερ. Παπαδόπουλος: Είμαστε πιο κοντά στην άποψη ότι ο σεισμός της Κυριακής ήταν και ο κύριος
  • [05] Προβλήματα στις πτήσεις σήμερα και αύριο λόγω στάσεων εργασίας
  • [06] Συνάντηση Αθ. Τσαυτάρη με την Πανελλαδική Επιτροπή των «μπλόκων»
  • [07] Το 2014, έτος αποκατάστασης της τιμής του αστρονόμου - ερευνητή Simon Marius
  • [08] 'Ανοιξε η εφαρμογή για τα ηλεκτρονικά παράβολα
  • [09] Ψήφο εμπιστοσύνης έλαβε η νέα κυβέρνηση της Τυνησίας
  • [10] Απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων στο μετρό Θεσσαλονίκης

  • [01] Στην Αθήνα οι εισηγητές της έκθεσης για τον ρόλο και τη λειτουργία της τρόικας

    Διήμερη επίσκεψη στην Αθήνα πραγματοποιεί, σήμερα και αύριο, επταμελής αντιπροσωπεία της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Θεμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ), στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγει το ΕΚ για τη λειτουργία και τα αποτελέσματα της εφαρμογής των πολιτικών της Τρόικα στα κράτη-μέλη τα οποία βρίσκονται σε πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής. Στην αντιπροσωπεία συμμετέχει ο αντιπρόεδρος του ΕΚ Ότμας Κάρας και συνεισηγητής της σχετικής έκθεσης της εν λόγω επιτροπής, καθώς επίσης και ο συνεισηγητής και μέλος του ΕΚ, Γάλλος ευρωβουλευτής, Λιέμ Χοάνγκ Νγκοκ. Από ελληνικής πλευράς, συμμετέχουν οι ευρωβουλευτές Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου και Νίκος Χουντής.

    Το κλιμάκιο του ΕΚ, θα ξεκινήσει τις επαφές με την επίσκεψη στη Βουλή και τη συνάντηση με τον πρόεδρο Ευ. Μεϊμαράκη. Επίσης, η αντιπροσωπεία θα έχει συναντήσεις, με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, τους αντιπροέδρους της Τράπεζας της Ελλάδος, εκπροσώπους της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, στελέχη του ΣΕΒ, της ΓΣΕΒΕΕ, του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, της ΑΔΕΔΥ και της ΓΣΕΕ, πανεπιστημιακούς και εμπειρογνώμονες, καθώς και φορείς της Κοινωνίας των Πολιτών.

    [02] Στην Κεφαλονιά ο πρωθυπουργός

    Τις πληγείσες περιοχές στο Ληξούρι πρόκειται να επισκεφτεί σήμερα ο κ. Σαμαράς, ο οποίος βρίσκεται από χθες βράδυ στην Κεφαλονιά προκειμένου να επιθεωρήσει την κατάσταση και να δει από κοντά το μέγεθος της καταστροφής που προκλήθηκε από τον μεγάλο σεισμό της Κυριακής. «Ήθελα να δω ο ίδιος τις συνέπειες του σεισμού. Θα κάνουμε τώρα μια πρώτη σύσκεψη. Απόψε θα κοιμηθούμε εδώ και αύριο το πρωί με το καλό, με το φως του ήλιου, θα δούμε περισσότερα και θα έχουμε να πούμε περισσότερα» δήλωσε κατά την άφιξή του στο νησί.

    Χθες βράδυ ο κ. Σαμαράς έλαβε μέρος σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, το οποίο από το σχέδιο «ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ» αποτελεί το κέντρο επιχειρήσεων σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης, και ενημερώθηκε αναλυτικά για την μέχρι τώρα κατάσταση στο νησί.

    Διαβάστε επίσης:

    Γερ. Παπαδόπουλος: Είμαστε πιο κοντά στην άποψη ότι ο σεισμός της Κυριακής ήταν και ο κύριος

    [03] Αγνοείται 27χρονος που επέβαινε μόνος του σε ιστιοφόρο

    Σε εξέλιξη είναι έρευνες, στη θαλάσσια περιοχή του Αργοσαρωνικού, για τον εντοπισμό ενός 27 χρονου, μοναδικού επιβαίνοντα ιστιοφόρου σκάφους, με σημαία Ολλανδίας, που είχε αποπλεύσει χθες το μεσημέρι από τη Μαρίνα Αλίμου με προορισμό το Λαύριο.

    Ο 27χρονος που επικοινώνησε για τελευταία φορά χθες το απόγευμα δήλωσε μηχανική βλάβη και είπε ότι συνεχίζει το ταξίδι του μόνο με τη χρήση των ιστίων του σκάφους. Στις έρευνες για τον εντοπισμό του συμμετέχουν δύο πλωτά σκάφη και ένα ναυαγοσωστικό του λιμενικού σώματος και ένα ελικόπτερο.

    [04] Γερ. Παπαδόπουλος: Είμαστε πιο κοντά στην άποψη ότι ο σεισμός της Κυριακής ήταν και ο κύριος

    Ανοιχτό το ενδεχόμενο για έναν ισχυρό μετασεισμό άφησε ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Γεράσιμος Παπαδόπουλος, σημείωσε όμως ότι η σεισμική δόνηση της Κυριακής, μεγέθους 5,8 βαθμών ήταν πιθανότατα η κύρια. «Σήμερα είμαστε πιο κοντά στην άποψη ότι ο σεισμός της Κυριακής ήταν και ο κύριος. Δεν αποκλείεται να έχουμε και σεισμούς της τάξης των 5 βαθμών, με περαιτέρω βλάβες σε κτίρια, θα πρέπει οι ιδιοκτήτες να συμβουλευτούν τους μηχανικούς» προειδοποίησε μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ενώ πρόσθεσε ότι σημειώθηκαν άλλοι δύο μετασεισμοι, γύρω στις 12:30 το βράδυ, μεγέθους από 4,2 βαθμούς ο καθένας.

    Ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι, από την περασμένη Κυριακή, σημειώθηκαν 23 μετασεισμοί με μέγεθος πάνω από 4 βαθμούς, περισσότεροι από 100 με μέγεθος πάνω από 3, και εκατοντάδες μικρότεροι. Σύμφωνα με τους έως τώρα ελέγχους των μηχανικών, ζημιές παρουσιάζει το 50% των περίπου 300 σπιτιών που έχουν ελεγχθεί σε Ληξούρι και Αργοστόλι. Ακατάλληλο, μετά από ελέγχους, κρίθηκε το λύκειο στο Ληξούρι.

    [05] Προβλήματα στις πτήσεις σήμερα και αύριο λόγω στάσεων εργασίας

    Προβλήματα αναμένεται να υπάρξουν στις πτήσεις σε πανευρωπαϊκό επίπεδο αύριο Πέμπτη, λόγω των στάσεων εργασίας που διοργανώνουν οι ενώσεις ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας και ηλεκτρονικών σε πολλές χώρες, συμμετέχοντας στην πανευρωπαϊκή απεργία για θέματα που αφορούν στη βιωσιμότητα των παρόχων αεροναυτιλίας. Στην κινητοποίηση θα συμμετάσχουν και οι Έλληνες ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, οι οποίοι προκήρυξαν τρίωρη στάση εργασίας, από τις 11 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι, ζητώντας επίσης άμεσες προσλήψεις περίπου 70 ατόμων. Στο διάστημα αυτό δεν θα πραγματοποιηθεί καμία πτήση από και προς ελληνικά αεροδρόμια, και γι? αυτό αναμένονται αρκετές ματαιώσεις, καθυστερήσεις, συγχωνεύσεις και αλλαγές ωρών δρομολογίων όλων των εταιρειών.

    Προβλήματα αναμένονται να υπάρξουν και σε ορισμένα περιφερειακά αεροδρόμια λόγω των τετράωρων στάσεων εργασίας που κήρυξε η Ένωση Ηλεκτρονικών Μηχανικών Ασφαλείας Εναερίου Κυκλοφορίας από τις 10 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι για σήμερα και αύριο.

    [06] Συνάντηση Αθ. Τσαυτάρη με την Πανελλαδική Επιτροπή των «μπλόκων»

    Με αντιπροσωπεία της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των μπλόκων θα συναντηθεί σήμερα στις 14:15, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθανάσιος Τσαυτάρης. Η αντιπροσωπεία θα θέσει στον υπουργό τα αιτήματα της αγωνιστικής κινητοποίησης των αγροτών που συνεχίζεται με τη συγκέντρωση τρακτέρ στις πλατείες εκατοντάδων χωριών σε όλη τη χώρα.

    Νωρίτερα, ο κ. Τσαυτάρης θα συναντηθεί με τον αντιπεριφερειάρχη Αργολίδας, Τάσο Χειβιδόπουλο και εκπροσώπους των αγροτών της περιοχής. Εκτός από την απόσυρση των νέων φορολογικών ρυθμίσεων, οι αγρότες της Αργολίδας ζητούν να ενισχυθούν οικονομικά για την ακαρπία της ελιάς και για τα εσπεριδοειδή που έπαθαν ζημιές από τις βροχοπτώσεις του περασμένου Νοεμβρίου.

    [07] Το 2014, έτος αποκατάστασης της τιμής του αστρονόμου - ερευνητή Simon Marius

    Τη φήμη ενός άγνωστου, στο ευρύ κοινό, αστρονόμου-ερευνητή, του Simon Marius (Σίμον Μάριος, ή Simon Mayr-Σίμον Μάγερ), έρχεται να αποκαταστήσει, 400 χρόνια μετά, η Αστρονομική Εταιρεία Νυρεμβέργης (NAG), ανακηρύσσοντας το 2014 ως έτος αποκατάστασης της τιμής του. Ο Simon Marius (1573-1625), από τη Μέση Φρανκωνία, ήταν μαθηματικός, γιατρός, αστρονόμος και κατασκευαστής ημερολογίων, με σπουδές στην Πράγα και την Πάντοβα. Από το 1606 ήταν ο αυλικός μαθηματικός και αστρονόμος της Βαρωνείας του Άνσμπαχ.

    Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, από τη Νυρεμβέργη, ο Pierre Leich, έφορος της NAG, επισημαίνει ότι ο Simon Marius ήταν αυτός που τελικά ανακάλυψε τους τέσσερις μεγαλύτερους δορυφόρους του Δία, σχεδόν ταυτόχρονα με τον Γαλιλαίο.

    [08] 'Ανοιξε η εφαρμογή για τα ηλεκτρονικά παράβολα

    'Ανοιξε τις πύλες της η ηλεκτρονική εφαρμογή « e - παράβολο» στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών, μέσω της οποίας οι φορολογούμενοι θα μπορούν να προμηθεύονται και να εξοφλούν παράβολα που χρειάζονται χωρίς να πρέπει να καταφεύγουν στο ταμείο της εφορίας.

    Τα παράβολα έχουν ηλεκτρονική μορφή. Σε αυτή τη φάση οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προμηθεύονται παράβολα που σχετίζονται με τα υπουργεία Εθνικής 'Αμυνας, Τουρισμού, Εξωτερικών, Εργασίας, Υποδομών- Μεταφορών και Δικτύων αλλά και φορέων όπως ο ΕΟΤ, το ΑΣΕΠ, το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Σωμάτων Ασφαλείας και τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης- Επικοινωνίας και Μέσων Ενημέρωσης. Τις επόμενες ημέρες θα ενταχθούν παράβολα και από άλλους φορείς του Δημοσίου, ενώ σύντομα θα ολοκληρωθεί η διαδικασία αυτή και για τα 1.800 παράβολα που υπάρχουν συνολικά.

    [09] Ψήφο εμπιστοσύνης έλαβε η νέα κυβέρνηση της Τυνησίας

    Η κυβέρνηση των ανεξάρτητων του Μέχντι Τζομάα έλαβε τη νύκτα της Τρίτης προς την Τετάρτη την εμπιστοσύνη του κοινοβουλίου, με αποστολή με βγάλει την Τυνησία από τη βαθιά πολιτική κρίση της και να οργανώσει εντός του έτους εκλογές.

    Έπειτα από μια μαραθώνια συζήτηση, 149 βουλευτές ψήφισαν υπέρ, 20 κατά και 24 απείχαν, επιτρέποντας έτσι να αναλάβει καθήκοντα η κυβέρνηση αυτή, η οποία αναμενόταν να συγκεντρώσει την υποστήριξη τουλάχιστον 109 βουλευτών. Ο σχηματισμός της κυβέρνησης ήταν το αποτέλεσμα εβδομάδων διαβουλεύσεων στις οποίες συμμετείχε το μεγαλύτερο μέρος της πολιτικής τάξης. Διαδέχεται την ομάδα με επικεφαλής τους ισλαμιστές του Ενάχντα, οι οποίοι δέχθηκαν να εγκαταλείψουν την εξουσία για να αφήσουν τους ανεξάρτητους να οδηγήσουν την Τυνησία στις εκλογές.

    [10] Απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων στο μετρό Θεσσαλονίκης

    Μετά από μαραθώνια διαβούλευση, που διήρκεσε περισσότερο από 10 ώρες και η οποία συνοδεύτηκε από στιγμές έντονης αντιπαράθεσης, αλλά και από πολλές ανταλλαγές απόψεων, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο τάχθηκε υπέρ της απόσπασης και της επανατοποθέτησης των αρχαιοτήτων του σταθμού Βενιζέλου ως συνόλου στο ίδιο μέρος, που θα διαμορφωθεί σε επισκέψιμο χώρο. Συγκεκριμένα, στη συζήτηση παρουσιάστηκαν έξι πιθανές λύσεις για την ανάδειξη των σημαντικότατων βυζαντινών μνημείων που βρέθηκαν στον συγκεκριμένο σταθμό κατά τη διάρκεια των εργασιών για την κατασκευή του μετρό Θεσσαλονίκης.

    Από τις λύσεις αυτές, τόσο οι εισηγητές των αρμόδιων διευθύνσεων όσο και η οριακή πλειοψηφία των μελών του ΚΑΣ τάχθηκαν υπέρ του συνδυασμού των δύο, που είχαν ως κύριο χαρακτηριστικό τη διατήρηση της ενότητας των αρχαιοτήτων στο μέγιστο βαθμό. Πέρα των έξι αυτών προτάσεων, στο τραπέζι «έπεσαν» επίσης η διεξαγωγή αυτοψίας και η αναζήτηση δεύτερης γνώμης εμπειρογνωμόνων ως προς τη δυνατότητα της κατά χώραν διατήρησης των αρχαιοτήτων, που όμως δεν υπερίσχυσαν.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 29 January 2014 - 7:30:26 UTC