Visit the Macedonian Press Agency (MPA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-01-27

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Δώρο στα ιδιωτικά συμφέροντα» χαρακτήρισε το νομοσχέδιο για την Υγεία ο Αλ. Τσίπρας
  • [02] Ευθ. Λέκκας: Εκτονώνεται η σεισμική ενέργεια στην Κεφαλονιά, με τους πολλούς μετασεισμούς
  • [03] Έκτακτη συνεδρίαση, αύριο, της κεντρικής τράπεζας για να αντιμετωπιστεί η πτώση της τουρκικής λίρας
  • [04] Στο 8,67% αυξήθηκε η απόδοση των 10ετών ελληνικών ομολόγων
  • [05] Μ. Σουλτς: Στόχος, η ανάπτυξη της Ελλάδας
  • [06] WSJ: Η αισιοδοξία για την πορεία της Ευρωζώνης μετριάζεται από τα υψηλά δημόσια χρέη
  • [07] Η Τράπεζα Κύπρου πουλά τη θυγατρική της PJSC στην Ουκρανία
  • [08] Ταϊλάνδη: Οι διαδηλωτές αρνούνται να διαπραγματευτούν την άρση «πολιορκίας» των υπουργείων
  • [09] Νέα διαρροή μονοξειδίου του άνθρακα στη σήραγγα της Μάγχης
  • [10] Τα παιδιά που έζησαν το τσουνάμι στην Ιαπωνία, εμφανίζουν ψυχολογικά προβλήματα
  • [11] Άτακτοι «γιεγιέδες» τα δελφίνια. Τρώνε ψάρια από τα δίχτυα καταστρέφοντάς τα ολοσχερώς
  • [12] Ανανέωσε έως το 2017 ο Τάσος Λαγός

  • [01] «Δώρο στα ιδιωτικά συμφέροντα» χαρακτήρισε το νομοσχέδιο για την Υγεία ο Αλ. Τσίπρας

    Την απόσυρση του νομοσχεδίου για την Υγεία, το οποίο χαρακτήρισε «δώρο στα ιδιωτικά συμφέροντα» ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, σε δηλώσεις του, αμέσως μετά τη συνάντησή του με το ΔΣ του Συλλόγου Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΕΟΠΥΥ Αττικής.

    Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για «βραδυφλεγή βόμβα» αναφερόμενος στο γεγονός ότι στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου τρία εκατομμύρια ανασφάλιστοι πολίτες, στους οποίους θα προστεθούν και χιλιάδες ακόμη, από το κλείσιμο του ΕΟΠΥΥ, που δεν θα έχουν πρόσβαση σε πρωτοβάθμια φροντίδα. Ωστόσο, εάν η κυβέρνηση επιμείνει και φέρει το νομοσχέδιο προς ψήφιση, τότε οι βουλευτές πρέπει να κάνουν και δεύτερες σκέψεις, είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αφήνοντας, σαφώς, να εννοηθεί ότι ζητά από τους κυβερνητικούς βουλευτές να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο. Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την υποστήριξή του στον αγώνα των γιατρών του ΕΟΠΥΥ, υπογραμμίζοντας ότι αυτός ο αγώνας, έχει τα χαρακτηριστικά της επιβίωσης, αλλά έχει και ένα ισχυρό κοινωνικό πρόσημο, καθώς είναι αγώνας για τη διατήρηση του δημόσιου συστήματος Υγείας.

    [02] Ευθ. Λέκκας: Εκτονώνεται η σεισμική ενέργεια στην Κεφαλονιά, με τους πολλούς μετασεισμούς

    «Είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι έχουμε πολλούς σεισμούς μικρού μεγέθους μετά τον χθεσινό μεγάλο σεισμό στην Κεφαλονιά» τονίζει, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, ο καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευθύμιος Λέκκας, που βρίσκεται στο νησί και παρακολουθεί από κοντά τη μετασεισμική ακολουθία.

    «Οταν γίνονται τόσοι πολλοί σεισμοί, το αυτονόητο είναι ότι μειώνεται ο κίνδυνος εκδήλωσης ενός μεγαλύτερου σεισμού. Αυτή είναι μια γενική αρχή» σημειώνει ο κ. Λέκκας και προσθέτειότι «η μετασεισμική ακολουθία στους σεισμούς γύρω στα 6 Ρίχτερ είναι μακρά και όταν λέμε μακρά εννοούμε της τάξεως των μερικών εβδομάδων».

    «'Εχουμε πάρα πολλούς σεισμούς, είναι βέβαια μικρού μεγέθους» αναφέρει ο κ.Λέκκας και επισημαίνει: «Είναι σεισμοί που δεν ξεπερνούν τα 4 Ρίχτερ. Τα επίκεντρά τους, όπως και του χθεσινού μεγάλου σεισμού, είναι μεταξύ Αργοστολίου και Ληξουρίου. Ο χθεσινός σεισμός έδωσε πολύ μεγάλες εντάσεις και επιταχύνσεις, αλλά δεν προκάλεσαν - και αυτό είναι το ευτύχημα -σοβαρές ζημιές και καταρρεύσεις στα κτίρια, με αποτέλεσμα να επιβεβαιώνεται και στην πράξη ότι, στην Ελλάδα ο αντισεισμικός κανονισμός είναι πάρα πολύ καλός και οι οδηγίες που εμπεριέχει είναι πάρα πολύ ακριβείς».

    [03] Έκτακτη συνεδρίαση, αύριο, της κεντρικής τράπεζας για να αντιμετωπιστεί η πτώση της τουρκικής λίρας

    Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας ανακοίνωσε πως αύριο, Τρίτη, θα συνεδριάσει εκτάκτως η νομισματική επιτροπή της, καθώς η τουρκική λίρα συνέχισε σήμερα την ελεύθερη πτώση της φθάνοντας σε νέα χαμηλά ρεκόρ ισοτιμιών στις 2,38 λίρες για ένα δολάριο και στις 3,26 για ένα ευρώ. Την Τρίτη, η κεντρική τράπεζα είχε αρνηθεί, σε πείσμα των συστάσεων των αγορών, να αυξήσει τα επιτόκιά της, δεχόμενη ισχυρή πίεση από την ισλαμοσυντηρητική κυβέρνηση, η οποία φοβάται τον αντίκτυπο στην ανάπτυξη της χώρας. Τα μέτρα που θα ληφθούν, θα γνωστοποιηθούν με ανακοίνωση η οποία θα εκδοθεί τα μεσάνυκτα (ώρα Ελλάδας), υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της η κεντρική τράπεζα.

    [04] Στο 8,67% αυξήθηκε η απόδοση των 10ετών ελληνικών ομολόγων

    Η αναταραχή στις αναδυόμενες αγορές προκαλεί μαζικές πωλήσεις των μετοχών σε παγκόσμιο επίπεδο. Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κινούνται πτωτικά, ακολουθώντας τη μεγάλη υποχώρηση των ασιατικών δεικτών, ενώ αυξήθηκαν και οι αποδόσεις κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης, με την απόδοση του 10ετούς ελληνικού τίτλου να διαμορφώνεται στο 8,67%. Ο παγκόσμιος δείκτης μετοχών MSCI υποχώρησε 0,6% μετά την πτώση κατά 1,6% του δείκτη των ασιατικών χρηματιστηρίων. Ο ευρωπαϊκός δείκτης μετοχών Eurofirst 300 κατέγραφε απώλειες 0,59%. Οι ανησυχίες για την επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας και τον ανεπίσημο τραπεζικό τομέα της, σε συνδυασμό με τις προσδοκίες ότι η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) θα μειώσει περαιτέρω το πρόγραμμά της αγορών ομολόγων, σωρεύουν πιέσεις στις αναδυόμενες αγορές που εξαρτώνται από εξωτερική χρηματοδότηση. Οι αποδόσεις των 10ετών ελληνικών ομολόγων έφθασαν στο υψηλότερο επίπεδό τους εφέτος, σημειώνοντας αύξηση 4 μονάδων βάσης σήμερα και 30 μονάδων βάσης (0,3 της ποσοστιαίας μονάδας) σε σχέση με την περασμένη Πέμπτη.

    [05] Μ. Σουλτς: Στόχος, η ανάπτυξη της Ελλάδας

    «Βήματα προς τα εμπρός» πέτυχε η Ελλάδα την περασμένη χρονιά και κατέγραψε «αξιοσημείωτο» πλεόνασμα στον προϋπολογισμό της, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών (SPD) για τις ευρωεκλογές Μάρτιν Σουλτς και κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να στηρίξει την προσπάθειά της.

    «Πιστεύω ότι η Ελλάδα έχει αρκετές δυνατότητες. Στόχος πρέπει να είναι η ανάπτυξή της. Αν αυτό προϋποθέτει για την Ελλάδα επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων και άλλους όρους για τα επιτόκια, τότε θα πρέπει να συζητήσουμε για αυτά» δήλωσε ο κ. Σουλτς στο συνέδριο των Σοσιαλδημοκρατών και πρόσθεσε ότι θεωρεί ζητούμενο για τους Έλληνες στις προσεχείς ευρωεκλογές την πλειοψηφία που θα διαμορφωθεί, «εάν δηλαδή θα πρόκειται για μια πλειοψηφία που θα τους βοηθήσει στην προσπάθεια της οικονομικής αναδιάρθρωσης και δεν θα τους φορτώσει με νέα βάρη». Κεντρικός πόλος αυτής της πλειοψηφίας είναι κατά τον κ. Σουλτς, η σοσιαλδημοκρατία.

    Κληθείς από την Deutsche Welle, στο περιθώριο του συνεδρίου, να σχολιάσει τη δήλωση του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, την περασμένη εβδομάδα στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, σύμφωνα με την οποία ο κ. Σουλτς «επιθυμεί να είναι ο εκλεκτός υποψήφιος της κυρίας Μέρκελ», ο Γερμανός πολιτικός απάντησε: «O κ. Τσίπρας είναι προφανώς εκνευρισμένος, διαφορετικά δεν θα μου επετίθετο. Το καταλαβαίνω. Υπάρχει και η πολιτική της δημοκρατικής αριστεράς, την οποία εκπροσωπώ και η οποία είναι σε θέση πραγματικά να αλλάξει την Ευρώπη».

    [06] WSJ: Η αισιοδοξία για την πορεία της Ευρωζώνης μετριάζεται από τα υψηλά δημόσια χρέη

    Τα προβλήματα της Ευρωζώνης δεν κυριάρχησαν, για πρώτη φορά μετά από χρόνια, στην ετήσια σύνοδο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, αλλά μία σειρά ανησυχιών, στις οποίες περιλαμβάνονται τα υψηλά δημόσια χρέη, ο χαμηλότερος από τον στόχο πληθωρισμός και η κακή λειτουργία των αγορών εργασίας, συνεχίζουν να μετριάζουν την αισιοδοξία, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal. «Δεν υπάρχει πλέον συζήτηση για το μέλλον της Ευρωζώνης ούτε για το μέλλον του ευρώ», δήλωσε σε συνέντευξή του ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας και Πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ. Ο ίδιος σημείωσε ότι η κρίση χρέους δεν έχει ξεπεραστεί. «Ένας αριθμός χωρών της Ευρωζώνης θα έχουν σοβαρό θέμα δημόσιου χρέους για κάποιο χρόνο», είπε, και υιοθέτησε τις ανησυχίες ότι τα υψηλά ποσοστά ανεργίας στην Ευρωζώνη θα μειωθούν αργά, ακόμη και εάν εδραιωθεί η ανάκαμψη της οικονομίας. Αυτό ενισχύει, πρόσθεσε ο Ολλανδός, την ανάγκη για περαιτέρω αλλαγές, σε κάποιες χώρες, των νόμων που αφορούν την αγορά εργασίας. «Το μέλλον φαίνεται πολύ πιο φωτεινό απ' ό,τι πριν από λίγους μήνες», δήλωσε ο Φιλανδός πρωθυπουργός Γιούρκι Κατάινεν, αναφέροντας το χαμηλότερο κόστος δανεισμού της Ιρλανδίας και άλλων χωρών που αντιμετωπίζουν προβλήματα. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι τα δημόσια οικονομικά «αντιμετωπίζουν μεγάλες προκλήσεις ή είναι σε πολύ δύσκολη κατάσταση σε όλες τις χώρες, περιλαμβανομένων των ισχυρότερων της Ευρωζώνης».

    [07] Η Τράπεζα Κύπρου πουλά τη θυγατρική της PJSC στην Ουκρανία

    Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται οι διαβουλεύσεις της Τράπεζας Κύπρου για πώληση της θυγατρικής της, PJSC, στην Ουκρανία. Οι διαβουλεύσεις για την πώληση της PJSC είναι προχωρημένες και υπολογίζεται ότι είναι θέμα λίγων ημερών να ανακοινωθεί επίσημα η τελική συμφωνία, αφού γίνει ο απαραίτητος έλεγχος των στοιχείων ισολογισμού της τράπεζας. Το αντίτιμο της πώλησης, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, κυμαίνεται μεταξύ 200 εκατ.ευρώ και 250 εκατ.ευρώ. Η Τράπεζα Κύπρου είχε αγοράσει την ουκρανική τράπεζα το Νοέμβριο του 2007 πληρώνοντας 52 εκατ. ευρώ για το 95% των μετοχών της.

    [08] Ταϊλάνδη: Οι διαδηλωτές αρνούνται να διαπραγματευτούν την άρση «πολιορκίας» των υπουργείων

    Οι διαδηλωτές, οι οποίοι επιδιώκουν την ανατροπή της κυβέρνησης δεν θα διαπραγματευτούν την άρση της «πολιορκίας» των υπουργείων και των κρατικών υπηρεσιών, δήλωσε σήμερα ο ηγέτης τους Σουθέπ Ταουγκσουμπάν.

    Οι διαδηλωτές έχουν αποκλείσει επτά μεγάλες οδικές αρτηρίες στην πρωτεύουσα Μπανγκόκ κι έχουν υποχρεώσει πολλά υπουργεία και άλλους οργανισμούς, όπως η κεντρική τράπεζα, να κλείσουν τις πόρτες τους με τους υπαλλήλους να έχουν αναγκαστεί να εργάζονται από τα σπίτια τους ή με άλλον τρόπο. Η κυβέρνηση τους ζήτησε σήμερα να συζητήσουν τρόπους για να παραχωρηθεί πρόσβαση στους χώρους αυτούς. Όπως έγινε γνωστό σήμερα, η Εκλογική Επιτροπή της χώρας θα καλέσει την πρωθυπουργό Γινγκλάκ Σιναουάτρα να καθυστερήσει τη διενέργεια των βουλευτικών εκλογών, που είναι προγραμματισμένες για τις 2 Φεβρουαρίου, κατά τουλάχιστον ένα μήνα--ή δυνατόν και τέσσερις με πέντε μήνες.

    [09] Νέα διαρροή μονοξειδίου του άνθρακα στη σήραγγα της Μάγχης

    Δεκατρείς άνθρωποι υπέστησαν δηλητηρίαση από μονοξείδιο του άνθρακα χθες τη νύχτα σε εργοτάξιο στη σήραγγα της Μάγχης, η οποία συνδέει τη βόρεια Γαλλία με τη νότια Βρετανία, έγινε γνωστό από επίσημη πηγή. Οι δεκατρείς μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία της περιοχής και σύμφωνα με την Eurotunnel, οι περισσότεροι επέστρεψαν ήδη στα σπίτια τους. Είναι το δεύτερο επεισόδιο αυτού του τύπου που σημειώνεται σε διάστημα 24 ωρών στη σήραγγα της Μάγχης. Τη νύχτα του Σαββάτου, 19 εργάτες υπέστησαν δηλητηρίαση μετά την εισπνοή μονοξειδίου του άνθρακα στι ίδιο τμήμα της σήραγγας της Μάγχης, ανάμεσα στο Καλέ (βόρεια Γαλλία) και το Φόλκστόουν (νότια Αγγλία) όπου το Σαββατοκύριακο εργάζονταν περίπου 60 εργάτες για να αλλάξουν τις ράγες.

    [10] Τα παιδιά που έζησαν το τσουνάμι στην Ιαπωνία, εμφανίζουν ψυχολογικά προβλήματα

    Ένα στα τέσσερα παιδιά προσχολικής ηλικίας που επλήγη από το τσουνάμι στην Ιαπωνία το 2011 εμφανίζει ψυχιατρικά προβλήματα, αναφέρει έκθεση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, με τους ειδικούς να προειδοποιούν ότι, αν δεν αντιμετωπιστεί η κατάστασή των παιδιών, μπορεί να διαρκέσει για το υπόλοιπο της ζωής τους. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 25,9% των παιδιών, ηλικίας από τριών ως πέντε ετών, εμφανίζει συμπτώματα όπως ίλιγγο, ναυτία και πονοκεφάλους με κάποια από αυτά να εμφανίζουν ανησυχητική συμπεριφορά όπως βίαια ξεσπάσματα ή κλείσιμο στον εαυτό τους. Η μελέτη του υπουργείου Υγείας αναφέρει ότι τα παιδιά αυτής της ηλικίας υπέστησαν ψυχικά τραύματα καθώς έχασαν φίλους, είδαν τα σπίτια τους να καταρρέουν, χωρίστηκαν από τους γονείς τους και είδαν το τεράστιο κύμα--το τσουνάμι--να καλύπτει τα πάντα.

    [11] Άτακτοι «γιεγιέδες» τα δελφίνια. Τρώνε ψάρια από τα δίχτυα καταστρέφοντάς τα ολοσχερώς

    «Γιεγιέδες», προφανώς λόγω του... ατίθασου χαρακτήρα τους αποκαλούν οι ψαράδες τα ρινοδέλφινα που επιμένουν να κυνηγούν τα ψάρια στα δίχτυα τους, προκαλώντας τους ανυπολόγιστες ζημιές, ενώ ερωτήματα εγείρει το γεγονός ότι τελευταία εντοπίστηκαν τρία νεκρά δελφίνια που εκβράστηκαν σε περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. «Κάθε χρόνο εντοπίζουμε σε ακτές δελφίνια και ο θάνατός τους αποδίδεται είτε σε ασθένειες, είτε σε ατυχήματα, είτε στον ανθρώπινο παράγοντα» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο βιολόγος- ιχθυολόγος,Μάνος Κουτράκης, επικεφαλής του εργαστηρίου Εσωτερικών Υδάτων και Λιμνοθαλασσών του Ινστιτούτου Αλιευτικής Έρευνας (ΙΝΑΛΕ). Ωστόσο, όπως εξηγεί, υπάρχουν κάποια ρινοδέλφινα που αντί να τραφούν από το κυνήγι ψαριών, επιλέγουν να φάνε από τα δίχτυα, καταστρέφοντάς τα ολοσχερώς. «Καταλαβαίνουμε την ανυπολόγιστη ζημιά που υφίστανται οι ψαράδες και έχουμε κάνει πολλές φορές προτάσειςσε αρμόδιους φορείς προκειμένου να αποζημιώνονται. Δεν είναι δυνατόν να αποζημιώνονται οι κτηνοτρόφοι για οποιαδήποτε απώλεια ζώων από προστατευόμενα είδη πανίδας, μετά δηλαδή από επιθέσεις λύκων ή αρκούδων στα κοπάδια τους και να μην αποζημιώνονται οι ψαράδες» καταλήγει, τονίζοντας ότι αυτό, φυσικά, δεν δικαιολογεί τη θανάτωση δελφινιών.

    Τη δική του άποψη στα πολλά προβλήματα των ψαράδων, που δεν εστιάζονται μόνο στις «επιθέσεις» των ρινοδελφινιών, κατέθεσε ο πρόεδρος παράκτιων αλιέων Παναγιώτης Καραπαναγιώτης, επισημαίνοντας, με δηλώσεις του στο ΑΠΕ- ΜΠΕ, ότι από το 1986 περιμένουν την έκδοση μιας υπουργικής απόφασης ή προεδρικού διατάγματος, για να μπορούν να αποζημιώνονται οι ψαράδες για τα σκισμένα δίχτυα που έχουν ως αποτέλεσμα να χάνουν ολόκληρες αλιευτικές περιόδους.

    [12] Ανανέωσε έως το 2017 ο Τάσος Λαγός

    Παίκτης του Παναθηναϊκού θα είναι μέχρι το 2017 ο Τάσος Λαγός. Ο νεαρός άσος, συμφώνησε με τους διοικούντες τους «πράσινους» για τριετή ανανέωση της συνεργασίας τους και με δηλώσεις του στην εφημερίδα «Sportday», τόνισε: «Έμεινα στην ομάδα που αγαπώ. Είχα καλές προτάσεις από το εξωτερικό, αλλά δεν ήμουν έτοιμος να κάνω το βήμα. Συμφώνησα να μείνω και να βοηθήσω τον Παναθηναϊκό και να βοηθηθώ μέσω του συλλόγου στο μέλλον. Φιλοδοξία μου είναι να συνεχίσω να παίζω και να προσφέρω στον σύλλογο για να πετύχει τους στόχους του. Σημαντικό ρόλο στην απόφαση μου έπαιξε ο προπονητής της ομάδας».
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 27 January 2014 - 11:30:27 UTC