Browse through our Interesting Nodes on Internet Service Providers in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-01-24

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σπ. Λυκούδης: Χρειαζόμαστε μια ισχυρή κεντροαριστερά
  • [02] Ν. Δένδιας: Τώρα κοιτάμε το αύριο
  • [03] Σ. Μάλμστρομ: Σε συνεργασία με την Ελλάδα για το άσυλο
  • [04] Αλ. Τσίπρας: Η λιτότητα οδήγησε την Ευρώπη σε αδιέξοδο
  • [05] Τροπολογία για καταβολή ΕΚΑΣ στα άτομα με αναπηρία
  • [06] Βαριές ποινές για ασέλγεια σε βάρος ανήλικης από τη Θάσο
  • [07] Αναβλήθηκε η δίκη του δασκάλου ο οποίος κατηγορείται ότι έβαλε παιδιά να χαστουκίσουν συμμαθητή τους
  • [08] «Η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό»
  • [09] Ως κομβικό σημείο των διαπραγματεύσεων χαρακτηρίζει η τρόικα τις μεταρρυθμίσεις που προτείνει ο ΟΟΣΑ
  • [10] Η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας βρίσκεται σε εξέλιξη, αναφέρει αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο
  • [11] Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ταϊλάνδης προτείνει αναβολή των εκλογών
  • [12] Η βιταμίνη D δεν είναι απαραίτητο συμπλήρωμα για υγιή άτομα

  • [01] Σπ. Λυκούδης: Χρειαζόμαστε μια ισχυρή κεντροαριστερά

    «Μια ισχυρή κεντροαριστερά, προφανώς όχι μόνο χρειάζεται, αλλά είναι επιτακτικό να αναζητήσει ένα στρατηγικό σχέδιο σύμπλευσης προς τα αριστερά της με τον ΣΥΡΙΖΑ,αλλά όχι για να συμπληρώσει μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ» τονίζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο βουλευτής και πρώην γραμματέας της Δημοκρατικής Αριστεράς, Σπύρος Λυκούδης. Καθιστά, ωστόσο, σαφές:«Το να είναι η πολιτική φιλοδοξία της Δημοκρατικής Αριστεράς να γίνει συμπλήρωμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι "θανατος", "απόλυτος θάνατος". Κι αυτό δεν έχει σχέση ούτε με τους συντρόφους μας, ούτε με τις διαφορές μας με τον ΣΥΡΙΖΑ. Έχω πει πολλές φορές ότι ένας ισχυρός ενδιάμεσος χώρος, μια ισχυρή κεντροαριστερά, προφανώς όχι μόνο χρειάζεται, αλλά είναι επιτακτικό να αναζητήσει ένα στρατηγικό σχέδιο σύμπλευσης προς τα αριστερά της με τον ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά ένα ισχυρό ενδιάμεσο σχήμα, το οποίο θα μπορέσει, και τον ΣΥΡΙΖΑ να μεταβάλει σε ρεαλιστικότερες θέσεις, αλλά και συνολικά να προσφέρει στη χώρα. Αυτό είναι, όμως, άλλο σχέδιο. Το σχέδιο να έχει η ΔΗΜΑΡ φιλοδοξία να περάσει τον πήχυ, να μπει στη Βουλή, να πάρει 10-12 βουλευτέςγια να συμπληρώσει την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αυτό είναι θάνατος για το εγχείρημα, που κάναμε πριν τρία χρόνια να φτιάξουμε τη ΔΗΜΑΡ. Είναι σαφές αυτό που λέω. Αλλά αυτό που λέω, όχι άλλο». Ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ επαναλαμβάνει δεν προτίθεται να αποχωρήσει από τη ΔΗΜΑΡ παρά τις διαφωνίες του με κεντρικές πολιτικές επιλογές του κόμματος.

    [02] Ν. Δένδιας: Τώρα κοιτάμε το αύριο

    «Ολοι γνωρίζουν τι έχει συμβεί, κοιτάμε τώρα το αύριο» δήλωσε πριν από λίγο ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Δένδιας, στο Ζάππειο, όπου προεδρεύει στο άτυπο συμβούλιο των υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, σχετικά με τις δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης, Χαρ. Αθανασίου, για την υπόθεση Χριστόδουλου Ξηρού. Συγκεκριμένα, σε ανεπίσημη συνομιλία που είχε ο κ. Δένδιας με δημοσιογράφο, ρωτήθηκε πώς σχολιάζει τις δηλώσεις του κ. Αθανασίου και απάντησε με την παραπάνω λακωνική φράση.

    [03] Σ. Μάλμστρομ: Σε συνεργασία με την Ελλάδα για το άσυλο

    Είμαστε σε στενή συνεργασία με τους Έλληνες υπουργούς, προκειμένου να φτιάξουμε ένα πιο λειτουργικό σύστημα ασύλου, δήλωσε η Ευρωπαία επίτροπος, αρμόδια για τις Εσωτερικές Υποθέσεις Σεσίλια Μάλμστρομ, προσερχόμενη στο Ζάππειο για το άτυπο συμβούλιο της ΕΕ των υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, που διεξάγεται σήμερα στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής Προεδρίας.

    Η Ελλάδα έχει πραγματοποιήσει πρόοδο, αλλά είναι πολλά που πρέπει να γίνουν προσέθεσε. Εξέφρασε τη λύπη της για την τραγωδία στο Φαρμακονήσι και την επιθυμία να διεξαχθεί ανεξάρτητη έρευνα για το γεγονός.

    «Έχουμε κάνει πολλά για την Ελλάδα στο θέμα της μετανάστευσης» είπε, προσθέτοντας: «Έχουμε υποχρέωση όλοι στην ΕΕ να βοηθήσουμε». Σημείωσε, επίσης, ότι η Γερμανία και η Σουηδία έχουν δεχθεί τον μεγαλύτερο αριθμό μεταναστών.

    [04] Αλ. Τσίπρας: Η λιτότητα οδήγησε την Ευρώπη σε αδιέξοδο

    «Η λιτότητα οδήγησε την Ευρώπη σε αδιέξοδο» δηλώνει ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa) και ζητά τον άμεσο τερματισμό της, την επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής συμφωνίας και την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, «ώστε να καταστεί βιώσιμο και να ανοίξει ο δρόμος για την επιστροφή της Ελλάδας στην ανάπτυξη». Διευκρινίζει πάντως, ότι δεν είναι στις προθέσεις του, μονομερείς ενέργειες. «Η Ελλάδα και η Ευρώπη χρειάζονται ένα "New Deal"» επισημαίνει ο κ. Τσίπρας, επιχειρηματολογώντας ότι πάνω από το 98% των 240 δισ. ευρώ που έλαβε η Ελλάδα σε δάνεια διάσωσης, από το 2010, έχουν διατεθεί για προηγούμενα δάνεια και για να ενισχυθούν οι χρεωμένες τράπεζες της χώρας. «Είναι μύθος ότι τα χρήματα που δανείστηκε η Ελλάδα, από την Ευρωπαϊκή Ένωση, διοχετεύθηκαν και επενδύθηκαν στην πραγματική οικονομία» τονίζει και προσθέτει ότι «το ποσοστό χρέους προς ΑΕΠ και η ανεργία έχουν ανεβεί αντί να κατεβούν, μετά τα προγράμματα διάσωσης». Τάσσεται δε, υπέρ της διοργάνωσης Ευρωπαϊκής Διάσκεψης για το Χρέος, ανάλογης με τη Διάσκεψη του Λονδίνου του 1953, η οποία ελάφρυνε το χρέος της μεταπολεμικής Γερμανίας. Ο ίδιος, ωστόσο, διευκρινίζει ότι δεν είναι στις προθέσεις του «μονομερείς ενέργειες σε ό,τι αφορά το χρέος» και τονίζει ότι «θα ενεργήσουμε μονομερώς, μόνον εφόσον αναγκαστούμε -πιστεύουμε ότι μπορούμε να βρούμε λύση, η οποία θα είναι βιώσιμη και εποικοδομητική για όλες τις πλευρές». Απευθυνόμενος μάλιστα στον Γερμανό φορολογούμενο, ο Αλέξης Τσίπρας δηλώνει: «Έχω μεγάλο σεβασμό για τον Γερμανό φορολογούμενο -το μήνυμά μου προς αυτόν είναι ότι κινδυνεύει να βάζει το χέρι του στην τσέπη ξανά και ξανά, εάν αυτά τα προγράμματα λιτότητας συνεχιστούν, αφού δεν έχουν αποτέλεσμα».

    [05] Τροπολογία για καταβολή ΕΚΑΣ στα άτομα με αναπηρία

    Τροπολογία με διατάξεις ευνοϊκές για τα άτομα με αναπηρία, αλλά και διευκρινιστική, ως προς την έλλειψη υποχρεώσεων της ΔΕΗ απέναντι σε πρώην ασφαλισμένους της και στον ασφαλιστικό φορέα του προσωπικού της, κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή από τους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας. Με την ίδια τροπολογία ρυθμίζεται και το ζήτημα της διαδοχικής ασφάλισης των πρώην εργαζομένων στην Αγροτική Τράπεζα. Η τροπολογία των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας, περιλαμβάνει πέντε παραγράφους, οι οποίες (όπως συμβαίνει σε ανάλογες περιπτώσεις), αναμένεται να τεθούν σε ψηφοφορία ενιαία.

    [06] Βαριές ποινές για ασέλγεια σε βάρος ανήλικης από τη Θάσο

    Βαριές ποινές επέβαλε το Μικτό Ορκωτό Κακουργιοδικείο Ξάνθης σε τέσσερις εκ των επτά κατηγορούμενων που εμπλέκονται σε υπόθεση ασέλγειας σε βάρος μιας 13χρονης κοπέλας από τη Θάσο. Το δικαστήριο, που κατόπιν αιτήματος του εισαγγελέα δεν αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό στους τέσσερις κατηγορούμενους, επέβαλε για τους τρεις πρώτους, που ήταν ήδη προφυλακισμένοι, ποινή κάθειρξης επτά ετών για το αδίκημα της αποπλάνησης ανηλίκου, ενώ στον τέταρτο κατηγορημένο επέβαλε, μετά από συγχώνευση, ποινή κάθειρξης οκτώ ετών για τα αδικήματα της αποπλάνησης και αρπαγής ανηλίκου. Οι τέσσερις κατηγορούμενου άσκησαν έφεση και αφέθηκαν ελεύθεροι καθώς οι ποινές που τους επιβλήθηκαν είχαν ανασταλτικό χαρακτήρα. Επιπλέον, στους τρεις πρώτους επεβλήθησαν οι περιοριστικοί όροι της εμφάνισης δυο φορές το μήνα στο αστυνομικό τμήμα, η καταβολή χρηματικής εγγύησης 5000 ευρώ καθώς και η οποιαδήποτε επικοινωνία με το θύμα. Στον τέταρτο κατηγορούμενο επεβλήθησαν οι ίδιοι περιορισμοί χωρίς την καταβολή χρηματικής εγγύησης.

    [07] Αναβλήθηκε η δίκη του δασκάλου ο οποίος κατηγορείται ότι έβαλε παιδιά να χαστουκίσουν συμμαθητή τους

    Αναβλήθηκε η εκδίκαση της υπόθεσης του 50χρονου δασκάλου, ο οποίος κατηγορείται ότι έβαλε μαθητές της Β΄ Δημοτικού να χαστουκίσουν συμμαθητή τους, περιστατικό το οποίο φέρεται να έγινε σε δημοτικό σχολείο της 'Αρτας, πριν από 3 ημέρες. Η αναβολή ζητήθηκε από το δικαστήριο, λόγω της απουσίας ενός εκ των συνηγόρων του κατηγορουμένου, ενώ ορίστηκε δικάσιμος για τις 27 Φεβρουαρίου. Στο δικαστήριο ήταν παρόντες αρκετοί δάσκαλοι της 'Αρτας, οι οποίοι σήμερα, με απόφαση του ΔΣ του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών 'Αρτας, πραγματοποίησαν τρίωρη στάση εργασίας, προκειμένου να συμπαρασταθούν στον κατηγορούμενο συνάδελφό τους.

    [08] «Η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό»

    Την ισχυρή πολιτική βούληση της τρόικας, αλλά και της ελληνικής κυβέρνησης να ολοκληρωθεί η τρέχουσα αξιολόγηση του προγράμματος, σε κάθε περίπτωση πριν από το Μάιο, εξέφρασε σήμερα ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης από τις Βρυξέλλες. Η κατάσταση στην Ελλάδα δεν έχει αλλάξει τις τελευταίες δύο εβδομάδες, δήλωσε ο αξιωματούχος της ευρωζώνης και πρόσθεσε: «Καθημερινά, διαβάζουμε στον ελληνικό Τύπο για το πότε θα επιστρέψει η τρόικα. Ειλικρινά δεν έχουμε συγκεκριμένο πρόγραμμα για την επιστροφή της στην Αθήνα. Η αποστολή διεκόπη αρκετές φορές. Οι συζητήσεις συνεχίζονται ανάμεσα στην τρόικα και τις ελληνικές Αρχές. Όμως, εφόσον δεν έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, δεν θα γίνει συζήτηση εις βάθος στο Eurogroup». Συνεχίζοντας, ο ίδιος αξιωματούχος τόνισε ότι η ολοκλήρωση του προγράμματος θα εξαρτηθεί από τις συζητήσεις για το δημοσιονομικό κενό του 2014 και από μια σειρά διαρθρωτικών ζητημάτων. Υπενθύμισε ότι τα προαπαιτούμενα ικανοποιήθηκαν τον Δεκέμβριο και η δόση του 1 δισ. ευρώ που εκκρεμούσε, εκταμιεύθηκε. Όπως είπε, από εδώ και στο εξής δεν προβλέπεται μεγάλο ποσό προς εκταμίευση και πρόσθεσε: «Τους επόμενους 2- 3 μήνες, δεν λήγουν ελληνικά ομόλογα, επομένως δεν πιεζόμαστε να ολοκληρώσουμε τις διαπραγματεύσεις έως μία συγκεκριμένη ημερομηνία». Παρόλα αυτά, τόνισε ο ίδιος αξιωματούχος, «υπάρχει η βούληση και από την πλευρά της τρόικας και από την πλευρά της Ελλάδας να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό». Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο αξιωματούχος της ευρωζώνης, «κανένας δεν έχει την πρόθεση να "σύρει" τη διαδικασία αξιολόγησης μέχρι τις ευρωεκλογές και αυτό για τον πολύ βασικό λόγο ότι στα μέσα Μαΐου λήγουν ελληνικά ομόλογα. Κανένας δεν επιθυμεί να φτάσουμε μέχρι τον Μάιο». Ερωτηθείς, εξάλλου, για τις αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ο ίδιος αξιωματούχος υπενθύμισε ότι για να ξεκινήσει η συζήτηση, το Eurogroup αναμένει τον Απρίλιο από τη Eurostat την επικύρωση του πρωτογενούς πλεονάσματος της Ελλάδας. «Όταν συμβεί αυτό, θα εξετάσουμε τις διάφορες επιλογές που υπάρχουν» είπε. Σε ερώτηση για το αν η Ελλάδα θα χρειαστεί τρίτο πρόγραμμα, ο ίδιος αξιωματούχος τόνισε ότι δεν υπάρχουν εισηγήσεις από οποιαδήποτε πλευρά για αυτό το θέμα.

    [09] Ως κομβικό σημείο των διαπραγματεύσεων χαρακτηρίζει η τρόικα τις μεταρρυθμίσεις που προτείνει ο ΟΟΣΑ

    Σημείο αιχμής στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα θα αποτελέσουν οι μεταρρυθμίσεις που έχει προτείνει ο ΟΟΣΑ, επισημαίνουν σε επιτολή τους προς τον υπουργό Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη οι δανειστές. Την ύοπαρξη της επιστολής αυτής, επιβεβαίωσε σήμερα, μετά τη συνεδρίαση της διυπουργικής επιτροπής για τη μείωση της γραφειοκρατίας, κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Ανάπτυξης. Σύμφωνα με την επιστολή, η τρόικα αναφέρεται σε πλήρη εφαρμογή των προτάσεων «με πολύ λίγες και καλά αιτιολογημένες εξαιρέσεις» και επισημαίνει τα σημαντικά οφέλη για την οικονομία που θα είχε η εφαρμογή των προτάσεων, η οποία, όπως τονίζεται, «θα στείλει ένα σημαντικό μήνυμα για την προθυμία και την ικανότητα της ελληνικής κυβέρνησης να εφαρμόσει με επιτυχία κρίσιμες για την ανάπτυξη διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις». Υπογραμμίζεται δε από τους επικεφαλής των ελεγκτικών κλιμακίων: «Δεν μπορούμε να δούμε πώς η τρέχουσα αξιολόγηση θα μπορούσε να ολοκληρωθεί χωρίς μια πολύ πειστική εφαρμογή των συστάσεων του ΟΟΣΑ και θέλαμε να φέρουμε αυτό το θέμα στην προσοχή σας». Κομβικό σημείο των διαπραγματεύσεων, είναι η δυνατότητα του υπουργείου Ανάπτυξης να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που προτείνει ο ΟΟΣΑ σε τομείς της αγοράς, όπως η ημερομηνία λήξης στο φρέσκο γάλα, η απελευθέρωση για το ψωμί και τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα. Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες, στις προθέσεις του υπουργείου είναι να φέρει προς διαβούλευση το συγκεκριμένο νομοσχέδιο εντός του Φεβρουαρίου.

    [10] Η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας βρίσκεται σε εξέλιξη, αναφέρει αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο

    Υπάρχουν ενδείξεις ότι η ελληνική οικονομία έχει διέλθει «τα χειρότερα» και θα ανακάμψει, αναφέρει δημοσίευμα στην ηλεκτρονική έκδοση του αμερικανικού οικονομικού τηλεοπτικού δικτύου Fox Business, το οποίο επικαλείται τις απόψεις στελεχών διεθνών χρηματοπιστωτικών εταιρειών. «Υπάρχουν ενδείξεις ότι μετά από πολλά επώδυνα χρόνια, η ανάκαμψη είναι στον ορίζοντα. Όχι μία ισχυρή ανάκαμψη, αλλά η διαφορά μεταξύ της ύφεσης και της περιορισμένης ανάπτυξης είναι η διαφορά μεταξύ μέρας και νύχτας», δήλωσε στο Business Fox ο Μαρκ Τσάντλερ, επικεφαλής της στρατηγικής για τις αγορές συναλλάγματος στην εταιρεία Brown Brothers Harriman στη Νέα Υόρκη. Το δημοσίευμα, με τίτλο: «Η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας είναι σε μεγάλο βαθμό σε εξέλιξη», αναφέρεται στην πρόσφατη πρόβλεψη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) ότι η Ελλάδα θα έχει ανάπτυξη 0,6% το 2014 μετά από μία εξαετή περίοδο ύφεσης, η οποία θα αυξηθεί στο 2,9% το 2015 και θα φθάσει στο 4% στα επόμενα χρόνια.

    [11] Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ταϊλάνδης προτείνει αναβολή των εκλογών

    Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ταϊλάνδης αποφάνθηκε σήμερα ότι είναι νόμιμο να αναβληθούν οι πρόωρες εκλογές που έχουν προκηρυχθεί για την 2η Φεβρουαρίου. Τα μέλη του ΣΔ της Ταϊλάνδης έκριναν ότι η αναβολή της ημερομηνίας διεξαγωγής των εκλογών δεν θα παραβίαζε το Σύνταγμα. «Η ευθύνη για την αναβολή των εκλογών επαφίεται από κοινού στην πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της Εκλογικής Επιτροπής», ανέφερε η απόφασή του.

    [12] Η βιταμίνη D δεν είναι απαραίτητο συμπλήρωμα για υγιή άτομα

    Η συνταγογράφηση συμπληρωμάτων βιταμίνης D σε υγιείς ενήλικες για την προστασία από ασθένειες ή κατάγματα δεν ωφελεί ιδιαίτερα, όπως υποστηρίζουν ερευνητές σε άρθρο τους στην επιστημονική επιθεώρηση Lancet. Οι επιστήμονες δεν διαπίστωσαν κάποια σημαντική μείωση του κινδύνου μετά την πραγματοποίηση περισσότερων από 100 κλινικών δοκιμών, ενώ υποστηρίζουν ότι και μελλοντικές έρευνες με το ίδιο αντικείμενο είναι σχεδόν απίθανο να αλλάξουν τα δεδομένα. Πάντως, στις ομάδες υψηλού κινδύνου--περιλαμβανομένων βρεφών, εγκύων και ηλικιωμένων--προτείνεται η λήψη συμπληρωμάτων.
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 24 January 2014 - 13:30:24 UTC