Browse through our Interesting Nodes of Greek News Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-01-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Υπέρ των ευρωεκλογών, τη δεύτερη Κυριακή των αυτοδιοικητικών εκλογών, ο Ι. Μιχελάκης
  • [02] «Αγριεύει» ο καιρός στην Ήπειρο
  • [03] Συγκέντρωση γιατρών του ΕΟΠΥΥ, στο ΙΚΑ Παγκρατίου
  • [04] Οι δώδεκα Θεοί του Ολύμπου στο... πιάτο σας!
  • [05] Επικηρύσσονται με 4 εκατ. ευρώ οι τρομοκράτες
  • [06] ΣτΕ: Η απόφαση για τους ενστόλους αφορά μόνο τους στρατιωτικούς και όχι άλλες κατηγορίες εργαζομένων
  • [07] Αυξήθηκαν τα έσοδα από φόρους
  • [08] Συνεχίζεται η μείωση του μισθολογικού κόστους στον ευρύτερο δημόσιο τομέα
  • [09] Διαμαρτυρία του ΒΕΠ για την απώλεια δικαιώματος ρύθμισης οφειλών προς τον ΟΑΕΕ
  • [10] Στις χώρες με τον υψηλότερο κίνδυνο κοινωνικής έκρηξης συγκαταλέγει την Ελλάδα το Economist
  • [11] Ομιλία Ι. Στουρνάρα στο Ecofin για την ελληνική Προεδρία
  • [12] Τα εμφράγματα είναι πιο θανατηφόρα τα βράδια και τα Σαββατοκύριακα
  • [13] Τρομοκρατική απειλή ενόψει των Ολυμπιακών του Σότσι δέχθηκε η Ουγγρική Ολυμπιακή Επιτροπή

  • [01] Υπέρ των ευρωεκλογών, τη δεύτερη Κυριακή των αυτοδιοικητικών εκλογών, ο Ι. Μιχελάκης

    Ευρωεκλογές τη δεύτερη Κυριακή των εκλογών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, προτείνει ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης, διευκρινίζοντας ότι αυτή είναι η προσωπική του άποψη και επιφυλασσόμενος να είναι πιο αναλυτικός στη γραπτή απάντηση που θα δώσει στην ερώτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα.

    «Προσωπική μου άποψη είναι, οι ευρωεκλογές να συμπέσουν με τη δεύτερη εβδομάδα των αυτοδιοικητικών εκλογών» ανέφερε ο κ. Μιχελάκης. Παράλληλα, διέψευσε τα σενάρια περί πρόθεσης της κυβέρνησης για αλλαγή του εκλογικού νόμου, μετά την άρνηση του ΠΑΣΟΚ για ενιαίο ψηφοδέλτιο, ως προς τους υποψηφίους δημάρχους και συμβούλους. «Στον Καλλικράτη δεν διευκρινίζεται το θέμα αυτό. Η πρότασή μας -που εμείς θεωρούμε ότι θα είχε θετικό αποτέλεσμα- να ψηφιστούν σύμβουλοι άσχετοι με τα κόμματα, δεν έγινε δεκτή από το ΠΑΣΟΚ, σεβαστό αυτό, δεν προχωράμε» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μιχελάκης.

    Τα θέματα αυτά είχαν θέσει νωρίτερα τα κόμματα της αντιπολίτευσης με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Βούτση να καλεί την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να μην παίζονται προεκλογικά παιχνίδια.

    [02] «Αγριεύει» ο καιρός στην Ήπειρο

    Άλλαξε το σκηνικό του καιρού στον νομό Ιωαννίνων και από χθες το βράδυ χιονίζει στις περιοχές που βρίσκονται σε υψόμετρο άνω των 1000 μέτρων, όπως στο Μέτσοβο και τη Μηλιά, στη Βοβούσα και σε άλλα χωριά του Ανατολικού Ζαγοριού, καθώς και στα Μαστοροχώρια της Κόνιτσας και στο Δίστρατο. Από τα ξημερώματα βγήκαν τα μηχανήματα αποχιονισμού στο ορεινό επαρχιακό δίκτυο του νομού.

    [03] Συγκέντρωση γιατρών του ΕΟΠΥΥ, στο ΙΚΑ Παγκρατίου

    Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο ΙΚΑ Παγκρατίου πραγματοποίησαν σήμερα οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ, στο πλαίσιο των απεργιακών κινητοποιήσεων που εξήγγειλαν χθες, αντιδρώντας στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

    Οι απεργοί γιατροί συγκεντρώθηκαν στις 11 το πρωί έξω από το κτίριο του ΙΚΑ Παγκρατίου. Μαζί τους βρέθηκαν και μέλη του κινήματος «Δεν πληρώνω» και κρατώντας σημαίες και πανό με σύνθημα «όπλο μας η αλληλεγγύη», φώναξαν συνθήματα όπως: «Παιδεία και υγεία, ρεύμα και νερό, δεν είναι εμπορεύματα, ανήκουν στο λαό».

    Υπενθυμίζεται ότι μονάδες Υγείας του ΕΟΠΥΥ λειτούργησαν σήμερα, με προσωπικό ασφαλείας.

    [04] Οι δώδεκα Θεοί του Ολύμπου στο... πιάτο σας!

    Στο... πιάτο Ελλήνων και άλλων καταναλωτών ανά τον κόσμο φέρνει τη μυθολογία μια ελληνική εταιρεία τροφίμων που έχει «βαφτίσει» κάποια από τα προϊόντα της (γκουρμέ πατέ) με τα ονόματα των 12 θεών του Ολύμπου.

    Ο Ποσειδώνας, η Άρτεμις, η Δήμητρα και οι υπόλοιποι «(συγ)κάτοικοι» του βουνού των θεών φιγουράρουν στις συσκευασίες των 12 προϊόντων- όσοι και οι θεοί του Ολύμπου -που παρασκευάζει η εταιρεία «Oohmygod» κι έχουν «κατακτήσει» τον ουρανίσκο καταναλωτών στην Ελλάδα και το εξωτερικό, όπως λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ιδρυτής της Κώστας Κεχαγιάς. Κάθε προϊόν συνδυάζει τη μυθολογία με συστατικά που χαρακτηρίζουν και αποδίδονται σε κάθε έναν από τους Ολύμπιους θεούς και, όπως αναφέρει ο κ. Κεχαγιάς, έχουν ήδη ξεκινήσει οι εξαγωγές σε Ευρώπη, Αυστραλία, ενώ μεγάλο ενδιαφέρον έχει εκδηλωθεί από την Ασία και την Αμερική.

    [05] Επικηρύσσονται με 4 εκατ. ευρώ οι τρομοκράτες

    Την επικήρυξη των τρομοκρατών με 4 εκατ. ευρώ αποφάσισε η κυβέρνηση, σύμφωνα με δήλωση πριν λίγο του υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Δένδια. Ο υπουργός διευκρίνισε ότι η επικήρυξη αφορά κυρίως τον Χριστόδουλο Ξηρό και τον Νίκο Μαζιώτη. Επίσης, αφορά τους δολοφόνους των δύο μελών της Χρυσής Αυγής που δολοφονήθηκαν στο Νέο Ηράκλειο. Λεπτομέρειες θα δοθούν αργότερα από το υπουργείο.

    Ο κ. Δένδιας, μίλησε νωρίτερα σε όλους τους αξιωματικούς της ΓΑΔΑ, στο αμφιθέατρο του μεγάρου της λεωφόρου Αλεξάνδρας, με κύριο θέμα την τρομοκρατία. Αμέσως μετά ο υπουργός δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας σχετίζεται άμεσα με την οικονομική ανάπτυξη της χώρας, γι αυτό, εκτός των άλλων μέτρων, αποφασίστηκε και η επικήρυξη των τρομοκρατών που θα ανακοινωθεί και επίσημα εντός της ημέρας.

    Πριν την ομιλία του στους αξιωματικούς της ΕΛΑΣ, ο κ. Δένδιας είχε συνάντηση στο υπουργείο Δικαιοσύνης με τον υπουργό Χαρ. Αθανασίου, με τον οποίον επίσης συζήτησε το θέμα της τρομοκρατίας και ειδικότερα την επίσπευση της κατασκευής των φυλακών υψίστης ασφαλείας στον Δομοκό.

    [06] ΣτΕ: Η απόφαση για τους ενστόλους αφορά μόνο τους στρατιωτικούς και όχι άλλες κατηγορίες εργαζομένων

    Η απόφαση της Ολομέλειας του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου για τους ενστόλους, που ελήφθη κεκλεισμένων των θυρών και αναμένεται να δημοσιευθεί μέσα στο επόμενο διάστημα, αφορά αποκλειστικά και μόνο τους στρατιωτικούς όλων των Σωμάτων και Όπλων (Στρατιωτικοί, Αστυνομικοί, Λιμενικοί, Πυροσβέστες, κ.λπ.) και κανέναν άλλο κλάδο εργαζομένων, διευκρίνιζαν σήμερα κατηγορηματικά σύμβουλοι Επικρατείας.

    Η απόφαση για τους ενστόλους δεν μπορεί να επεκταθεί σε καμία άλλη κατηγορία αργαζομένων, τόσο του δημοσίου, όσο και του ιδιωτικού τομέα, αλλά ούτε μπορεί να επηρεάσει άλλους κλάδους εργαζομένων, πρόσθεταν.

    [07] Αυξήθηκαν τα έσοδα από φόρους

    Στο σκέλος των εσόδων, οι φόροι στο εισόδημα αυξήθηκαν (σε απόλυτα μεγέθη) σε 5,14 δισ. ευρώ (21,6% των συνολικών εσόδων του κράτους) το γ΄ τρίμηνο 2013, από 5,04 δισ. ευρώ (23,6% των συνολικών εσόδων) το γ΄ τρίμηνο 2012 και από 4,554 δισ. ευρώ (21,2% των συνολικών εσόδων) το γ΄ τρίμηνο 2011. Ενώ, χαρακτηριστικό των συνεχώς μειούμενων εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων, είναι το γεγονός ότι οι εισφορές περιορίστηκαν σε 6,138 δις. ευρώ το γ΄ τρίμηνο 2013, από 6,885 δισ. ευρώ και 6,599 δισ. ευρώ τα αντίστοιχα τρίμηνα το 2012 και 2011.

    Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, στο τέλος του γ΄ τριμήνου πέρυσι είχε καταγραφεί πρωτογενές πλεόνασμα 631 εκατ. ευρώ (χωρίς τον υπολογισμό των τόκων), ενώ με τον συνυπολογισμό των τόκων που καταβλήθηκαν, προκύπτει έλλειμμα 1,167 δισ. ευρώ.

    Όσον αφορά στο δημόσιο χρέος, αυτό ανήλθε σε 317, 3 δισ. ευρώ στο τέλος του γ΄ τριμήνου 2013, από 300,142 δις. ευρώ το γ΄ τρίμηνο 2012 και 347,216 δισ. ευρώ το γ΄ τρίμηνο 2011. Σημειώνεται ότι, στις αρχές του 2012 είχε γίνει το PSI για την απομείωση του δημόσιου χρέους.

    [08] Συνεχίζεται η μείωση του μισθολογικού κόστους στον ευρύτερο δημόσιο τομέα

    Το συνεχώς μειούμενο ανά έτος μισθολογικό κόστος για τους υπαλλήλους στον ευρύτερο δημόσιο τομέα (λόγω περικοπών μισθών και επιδομάτων, αλλά και αποχωρήσεων- διαθεσιμότητας), καθώς και τη συρρίκνωση των ποσών που διατίθενται από το κράτος για κοινωνικές παροχές, καταδεικνύουν εκ νέου τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) για τους τριμηνιαίους μη χρηματοοικονομικούς λογαριασμούς Γενικής Κυβέρνησης.

    Σύμφωνα με τα συγκεκριμένα στοιχεία, οι αμοιβές εξηρτημένης εργασίας ανήλθαν (σε απόλυτα μεγέθη) σε 5,229 δισ. ευρώ (21,2% των συνολικών δαπανών) το γ΄ τρίμηνο 2013, ή κατά περίπου 700 εκατ. ευρώ χαμηλότερα από το γ΄ τρίμηνο 2012, όταν ήταν 5,903 δισ. ευρώ (21,3% των συνολικών δαπανών), και κατά περίπου 1,2 δισ. ευρώ από το γ΄ τρίμηνο 2011 (6,411 δισ. ευρώ ή το 23,7% των συνολικών δαπανών). Ταυτόχρονα, επίσης ανά γ΄ τρίμηνο κάθε έτους, οι κοινωνικές παροχές περιορίστηκαν σε 9,513 δισ. ευρώ (38,1% των συνολικών δαπανών), από 10,453 δισ. ευρώ (37,6%) και 11,727 δισ. ευρώ (43,3%). Ενώ, οι επιδοτήσεις από το κράτος μειώθηκαν σε 86 εκατ. ευρώ (0,3% των συνολικών δαπανών), από 214 εκατ. ευρώ (0,8%) και 273 εκατ. ευρώ (1%).

    [09] Διαμαρτυρία του ΒΕΠ για την απώλεια δικαιώματος ρύθμισης οφειλών προς τον ΟΑΕΕ

    Επιστολή διαμαρτυρίας σχετικά με την απώλεια δικαιώματος ρύθμισης οφειλών προς τον ΟΑΕΕ, έστειλε το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιά στο Ταμείο.

    Λανθασμένη και επίφοβη για τη βιωσιμότητα του ΟΑΕΕ -αφού με τη σειρά της εξαρτάται από τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων- χαρακτηρίζει την τακτική που υιοθετείται από τον ΟΑΕΕ για τη ρύθμιση των οφειλών με επιστολή του προς τη διοικητή του ΟΑΕΕ Γεωργία Κωτίδου, ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Ανδριανός Μιχάλαρος.

    [10] Στις χώρες με τον υψηλότερο κίνδυνο κοινωνικής έκρηξης συγκαταλέγει την Ελλάδα το Economist

    Την εκτίμηση του Economist ότι η Ελλάδα βρίσκεται στις χώρες με τον υψηλότερο κίνδυνο κοινωνικής έκρηξης, γεγονός το οποίο απέδωσε στο έβδομο συνεχιζόμενο έτος ύφεσης της οικονομίας, μετέφερε ο διευθυντής σύνταξης του περιοδικού The Economist Ντάνιελ Φράνκλιν (Daniel Franklin) κατά τη διάρκεια παρουσίασης, χθες το βράδυ, της ετήσιας έκδοσης του βρετανικού ομίλου «Ο Κόσμος το 2014» για την Ελλάδα και την Κύπρο.

    Αναλύοντας τις συνθήκες υπό τις οποίες η Ελλάδα εισέρχεται στο 2014, ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ) Κωνσταντίνος Μίχαλος και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Λιανικών Πωλήσεων Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ) Αντώνης Μακρής, μίλησαν για εξαντλούμενες αντοχές της ελληνικής κοινωνίας λόγω των επιπτώσεων της συνεχιζόμενης λιτότητας και της ύφεσης της οικονομίας. Σε αυτό το πλαίσιο, εξέφρασαν την άποψη ότι οι εταίροι της Ελλάδας, οι οποίοι καθορίζουν τους όρους του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, θα πρέπει να επιδείξουν μεγαλύτερη κατανόηση προς αυτή την κατεύθυνση. Εκτίμησαν δε ότι έως σήμερα το μεγαλύτερο βάρος έχει σηκώσει ο ιδιωτικός τομέας σε αντίθεση με τον δημόσιο.

    Αναλυτικότερα, ο υπεύθυνος της έκδοσης Ντάνιελ Φράνκλιν προέβλεψε ότι το 2014 τα καλά οικονομικά νέα θα έρθουν από τη Δύση, με τις χώρες του G4 να συνδράμουν το παγκόσμιο πραγματικό ΑΕΠ κατά 544 δισ. δολ. (ΗΠΑ- 370 δισ. δολ., Ιαπωνία- 91 δισ. δολ., Βρετανία- 43 δισ. δολ., Γερμανία- 40 δισ. δολ.).

    Ο ίδιος εκτίμησε ότι η ελίτ των επιτυχημένων επιχειρηματιών στον τομέα της τεχνολογίας θα διαδεχθεί τα "golden boys" των τραπεζών στο παγκόσμιο οικονομικό προσκήνιο και κατ? επέκταση θα αποτελέσει το «κόκκινο πανί» για τη διεθνή κοινή γνώμη.

    [11] Ομιλία Ι. Στουρνάρα στο Ecofin για την ελληνική Προεδρία

    Ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, θα συμμετάσχει σήμερα στην Διακοινοβουλευτική Διάσκεψη για την Οικονομική Διακυβέρνηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την οποία συνδιοργανώνουν και στην οποία συμπροεδρεύουν η Βουλή των Ελλήνων και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

    Ο προεδρεύων του ECOFIN θα μιλήσει στη συνεδρίαση της Ολομέλειας και θα ανταλλάξει απόψεις με τα μέλη του Ευρωπαϊκού και των εθνικών Κοινοβουλίων.

    Στη συνέχεια, ο υπουργός θα παρουσιάσει στη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής (ECON) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τις προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας για θέματα του Συμβουλίου Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων (ECOFIN).

    [12] Τα εμφράγματα είναι πιο θανατηφόρα τα βράδια και τα Σαββατοκύριακα

    Οι άνθρωποι που παθαίνουν οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, κινδυνεύουν περισσότερο να πεθάνουν, αν το περιστατικό συμβεί οποιοδήποτε βράδυ της εβδομάδας ή στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, σύμφωνα με μια μεγάλη διεθνή επιστημονική έρευνα. Η μελέτη επιβεβαιώνει προηγούμενες σχετικές εκτιμήσεις και αποδίδει το πρόβλημα κυρίως στο μειωμένο και πιο άπειρο δυναμικό των νοσοκομείων αυτές τις ώρες, όταν γίνεται η εισαγωγή του ασθενούς.

    Τα εμφράγματα παραμένουν η κυριότερη αιτία θανάτου παγκοσμίως.

    [13] Τρομοκρατική απειλή ενόψει των Ολυμπιακών του Σότσι δέχθηκε η Ουγγρική Ολυμπιακή Επιτροπή

    Η Ουγγρική Ολυμπιακή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα πως έλαβε επιστολή που περιείχε μια τρομοκρατική απειλή ενόψει των επικείμενων χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Σότσι και πως έχει ακούσει και για άλλες απειλές που έγιναν σε άλλες χώρες. Ο πρόεδρος της επιτροπής Ζολτ Μπορκάι δήλωσε σήμερα στο εθνικό πρακτορείο ειδήσεων MTI πως οι Ούγγροι θεωρούν την απειλή σοβαρή και ενημέρωσαν τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) και τους Ρώσους οργανωτές. Πρόσθεσε πως γνωρίζει ότι Ολυμπιακές Επιτροπές και άλλων χωρών έλαβαν επίσης παρόμοιες απειλές.

    Μια επιστολή γραμμένη στα ρωσικά και τα αγγλικά ελήφθη στο διεθνή λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της Ουγγρικής Ολυμπιακής Επιτροπής, απειλώντας την ουγγρική αντιπροσωπεία στο Σότσι με τρομοκρατικές ενέργειες.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 22 January 2014 - 11:30:29 UTC