Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 2) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-01-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Τα φαινόμενα νεοναζισμού στην Ελλάδα αποτελούν μεμονωμένες περιπτώσεις»
  • [02] Γ. Σταθάκης: Μόνο με την ελάφρυνση του χρέους θα απεμπλακεί η Οικονομία
  • [03] Σ. Κεδίκογλου: Ή ο κ. Σταθάκης κοροϊδεύει τον ελληνικό λαό ή ο ΣΥΡΙΖΑ
  • [04] ΣτΕ: Οι ένστολοι χρήζουν ειδικής μεταχείρισης
  • [05] Διαχωρίζει τη θέση του από τον Μ. Λεμούσια ο Β. Παπαγεωργόπουλος
  • [06] Ενίσχυση της παγκόσμιας ανάπτυξης, «βλέπει» το ΔΝΤ
  • [07] Στην ανάγκη να επιλυθεί το ταχύτερο το Κυπριακό αναφέρθηκαν οι Μπαρόζο και Ρόμπαϊ στη συνάντησή τους με τον Ερντογάν

  • [01] «Τα φαινόμενα νεοναζισμού στην Ελλάδα αποτελούν μεμονωμένες περιπτώσεις»

    «Τα όποια φαινόμενα ρατσιστικής βίας και νεοναζισμού στην Ελλάδα αποτελούν μεμονωμένες περιπτώσεις. Ο ελληνικός λαός δεν συγκινείται από τέτοιου είδους ιδέες. Άλλωστε τα περιστατικά αυτά επικρίθηκαν από ολόκληρη την κοινωνία και το σύνολο του πολιτικού κόσμου» τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου, από τις Βρυξέλλες, όπου παρέλαβε εκ μέρους της ελληνικής Προεδρίας τις συστάσεις της Διεθνούς Αμνηστίας.

    Παράλληλα, ο κ. Αθανασίου ανέφερε ότι «ένας από τους βασικούς στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι η προαγωγή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τόσο στο εσωτερικό της όσο και στον υπόλοιπο κόσμο», και προσέθεσε: «H ανθρώπινη αξιοπρέπεια, η ελευθερία, η δημοκρατία, η ισότητα, το κράτος δικαίου και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αποτελούν θεμελιώδεις αξίες της ΕΕ. Η ελληνική Προεδρία θα εργαστεί στην κατεύθυνση της ενσωμάτωσης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις πολιτικές της Ένωσης και της καλύτερης δυνατής διασφάλισης της συνοχής της πολιτικής για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο εσωτερικό και στο εξωτερικό της ΕΕ».

    Τα έξι σημεία των συστάσεων της Διεθνούς Αμνηστίας παρουσίασε στον κ. Αθανασίου η ανώτερη σύμβουλος Νομικών Υποθέσεων και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της ΕΕ Natacha Kazatchkine, η οποία υπογράμμισε ότι η ΕΕ θα πρέπει να θέσει την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην πρώτη γραμμή της δράσης της.

    [02] Γ. Σταθάκης: Μόνο με την ελάφρυνση του χρέους θα απεμπλακεί η Οικονομία

    Στο 5% του ΑΕΠ ανέρχεται το επαχθές χρέος της χώρας επισήμανε σε συνέντευξή του στο ραδιοσταθμό «Στο Κόκκινο» ο βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνος Ανάπτυξης του κόμματος, Γ. Σταθάκης. Όπως εξήγησε ο κ. Σταθάκης, το επαχθές χρέος στην περίπτωση της Ελλάδας είναι περιορισμένο. «Είναι τα εξοπλιστικά προγράμματα και ο εξηλεκτρισμός του ΟΣΕ, που δεν έγινε ποτέ. Είναι περίπου στο 5%. Η μεγάλη πλειοψηφία του χρέους, πάνω από το 90%, είναι παραδοσιακό, δημόσιο χρέος των αγορών, δηλαδή των ομολόγων. Εκεί δεν υπάρχει νομική διαδικασία για να αμφισβητηθεί».

    Ωστόσο, ο κ. Σταθάκης χαρακτήρισε «μη βιώσιμο» το δημόσιο χρέος, τονίζοντας πως (το ελληνικό χρέος) έχει ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης 9 δισεκ. ευρώ για τα επόμενα 30 χρόνια. Η σημερινή κατάσταση, είπε ο κ. Σταθάκης, καθιστά το χρέος μη βιώσιμο, διότι, από τώρα μέχρι το 2020, αυτά το 9 δισεκ. ευρώ πρέπει να προκύπτουν από πλεόνασμα του προϋπολογισμού και από ιδιωτικοποιήσεις. Είναι κοινή πεποίθηση ότι αυτό είναι αδύνατο για τη σημερινή οικονομία και δεν έχει συμβεί ξανά και ιστορικά.Επίσης η μακρά αυτή περίοδος πρέπει να περιλαμβάνει και χρηματοδοτικούς πόρους για την ανάκαμψη της οικονομίας, που υπό αυτές τις συνθήκες είναι αδύνατο να βρεθούν, πρόσθεσε ο κ. Σταθάκης.

    Όπως τόνισε μάλιστα, μόνο με την ελάφρυνση του χρέους θα καταφέρει να απεμπλακεί η Οικονομία από τη σημερινή «παγίδα χρέους».Συγκεκριμένα, ο κ. Σταθάκης είπε ότι πρέπει να βρεθεί φόρμουλα βιώσιμου χρέους, που σημαίνει τεράστιες ελαφρύνεις έως και μηδενικά τοκοχρεολύσια, μέχρι να γυρίσει η οικονομία σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Αυτό (θα) ισχύει για τα πρώτα τρία-τέσσερα χρόνια, και μετά, με μειωμένο το χρέος κατά 30-40%, να μπορεί να εξυπηρετείται στο μέλλον, ανέφερε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

    [03] Σ. Κεδίκογλου: Ή ο κ. Σταθάκης κοροϊδεύει τον ελληνικό λαό ή ο ΣΥΡΙΖΑ

    « Ή ο κ. Σταθάκης κοροϊδεύει τον ελληνικό λαό ή ο ΣΥΡΙΖΑ» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου σχολιάζοντας τη δήλωση του βουλευτή και στελέχους του οικονομικού επιτελείου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι μόνον το 5% του δημοσίου χρέους θεωρεί ως «επαχθές».

    Ο κ. Κεδίκογλου σημείωσε ότι η πολιτική απόφαση του ιδρυτικού συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ (σημείο 13.2) προβλέπει «τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους».

    «Θα περιμένουμε σήμερα να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους και να μας πουν αν τελικά ισχύει το πρόγραμμά τους και - μονομερώς - θα 'διαγράψουν το μεγαλύτερο μέρος του χρέους' ή 'μόνον το 5%' » συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος.

    [04] ΣτΕ: Οι ένστολοι χρήζουν ειδικής μεταχείρισης

    Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας σε διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών, σχεδόν ομόφωνα, έκρινε ότι οι περικοπές των αποδοχών των ενστόλων όλων των Σωμάτων (στρατιωτικών, αστυνομικών, λιμενικών, πυροσβεστών, κλπ), που έγιναν αναδρομικά από τη 1η Αυγούστου 2012, είναι αντισυνταγματικές από την εν λόγω ημερομηνία έως και σήμερα. Δηλαδή, η αντισυνταγματικότητα των περικοπών ανατρέχει από την 1η Αυγούστου 2012.

    Επίσης, η αντισυνταγματικότητα αυτή στις περικοπές των αποδοχών θα ισχύει για όσο διάστημα θα είναι σε ισχύ η απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών που προβλέπει την περικοπή των αποδοχών των ενστόλων.

    Η Ολομέλεια έκρινε ότι οι ένστολοι ανήκουν στον σκληρό πυρήνα του κράτους και χρήζουν ειδικής προστασίας και μεταχείρισης σε σχέση με τους άλλους εργαζόμενους του δημόσιου τομέα. Έτσι, κρίθηκε αντισυνταγματική η επίμαχη υπουργική απόφαση που προβλέπει την περικοπή των αποδοχών τους.

    [05] Διαχωρίζει τη θέση του από τον Μ. Λεμούσια ο Β. Παπαγεωργόπουλος

    Να διαχωρίσει τη θέση του από αυτήν του συγκατηγορουμένου του κι άλλοτε πλέον στενού συνεργάτη του στον Δήμο Θεσσαλονίκης Μιχάλη Λεμούσια επιχείρησε, μέσω του συνηγόρου του, ο τέως δήμαρχος Βασίλης Παπαγεωργόπουλος. Αυτό φάνηκε κατά τη σημερινή, δεύτερη ημέρα της συνεδρίασης του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, που δικάζει, σε δεύτερο βαθμό, την υπόθεση υπεξαίρεσης που αποκαλύφθηκε στα ταμεία του κεντρικού Δήμου.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι, την ώρα που κατέθετε η οικονομική επιθεωρήτρια Αναστασία Τσεμπερά, έλαβε το λόγο ο συνήγορος του Μ. Λεμούσια, γνωστός ποινικολόγος Αλέξης Κούγιας, ο οποίος έκανε αναφορά στον τέως δήμαρχο. Στο σημείο αυτό παρενέβη ο εκ των υπερασπιστών του τελευταίου Δημήτρης Τσάκος, ο οποίος ζήτησε από τον συνάδελφό του να περιορίζεται μόνο στον δικό του εντολέα.

    Ο Αλ. Κούγιας απάντησε ότι όλες οι επιλογές του πελάτη του είναι ?ταυτισμένες? με τον τέως δήμαρχο και ?δεν μπορεί να γίνει λοβοτομή σε αυτή τη δίκη?. Υπενθύμισε δε στον συνάδελφό του, ότι κατά το πρωτόδικο δικαστήριο τους υπερασπίστηκε και τους δύο.

    Διαβάστε επίσης:

    «Απόλυτο χάος στις οικονομικές υπηρεσίες του Δήμου Θεσσαλονίκης»

    [06] Ενίσχυση της παγκόσμιας ανάπτυξης, «βλέπει» το ΔΝΤ

    Το ΔΝΤ αναθεώρησε προς τα πάνω την πρόβλεψή του για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά τα τελευταία δύο χρόνια. Αφού κέρδισε 3% το 2013, το παγκόσμιο ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί κατά 3,7% φέτος, σύμφωνα με την επικαιροποιημένη έκθεση του Ταμείου -δηλαδή 0,1% περισσότερο απ' όσο προέβλεπε το ΔΝΤ τον Οκτώβριο- κατά 3,9% το 2015, σύμφωνα με τις νέες προβλέψεις.

    Το Ταμείο προειδοποίησε πάντως ότι δεν θα πρέπει να εκφράζεται υπερβολική αισιοδοξία δεδομένου ότι η ανάκαμψη παραμένει ακόμη "αδύναμη και ακανόνιστη", όπως είπε ο Μπλανσάρ. Για το λόγο αυτό το ΔΝΤ κάλεσε τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες να μην τερματίσουν "πρόωρα" τα μέτρα στήριξης της οικονομίας και μάλιστα η ΕΚΤ καλείται "να εξετάσει τη λήψη νέων μέτρων".

    [07] Στην ανάγκη να επιλυθεί το ταχύτερο το Κυπριακό αναφέρθηκαν οι Μπαρόζο και Ρόμπαϊ στη συνάντησή τους με τον Ερντογάν

    Την ανάγκη επείγουσας λύσης του Κυπριακού υπογράμμισαν οι πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Φαν Ρόμπαϊ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο μετά τη συνάντηση που είχαν σήμερα στις Βρυξέλλες με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

    Στις δηλώσεις του, ο Χέρμαν Φαν Ρόμπαϊ υπογράμμισε την ανάγκη επείγουσας συνολικής λύσης στο Κυπριακό που «θα είναι προς το συμφέρον όλων» και στο πλαίσιο αυτό ενεθάρρυνε τις ενδιαφερόμενες πλευρές να ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατόν τις διαπραγματεύσεις.

    Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε ο Ζ. Μπαρόζο, ο οποίος τόνισε επίσης την ανάγκη να εξευρεθεί επειγόντως λύση στο Κυπριακό, εξέλιξη που «θα είναι προς το κοινό συμφέρον».

    Από την πλευρά του ο Τούρκος πρωθυπουργός είπε ότι στο Κυπριακό «είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε προς τη σωστή κατεύθυνση και κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να υπάρξει πρόοδος».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 21 January 2014 - 17:30:22 UTC