Browse through our Interesting Nodes Collection Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-01-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Διεγράφη από την ΚΟ των Ανεξαρτήτων Ελλήνων ο Γ. Νταβρής
  • [02] Τη δικογραφία για τη λίστα Λαγκάρντ μελετά ο ειδικός ανακριτής
  • [03] Αλ. Τσίπρας: Αγωνιζόμαστε για μια ριζοσπαστική πολιτική αλλαγή
  • [04] Π. Καμμένος: Όσοι βγούμε απο αυτή τη συνεδρίαση θα είμαστε ενωμένοι σαν μια γροθιά
  • [05] Δεν έχει γίνει καμιά συζήτηση για τη διαδοχή του διοικητή της ΤτΕ, αναφέρει το ΠΑΣΟΚ
  • [06] Ελεύθερος με όρους, ο πρώτος από τους κατηγορουμένους για το ΤΤ
  • [07] Αντίθετοι οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας
  • [08] Σε εξέλιξη η διαδικασία έκδοσης του Άγγ. Φιλιππίδη στην Ελλάδα
  • [09] Εξετάζεται η θέσπιση της εβδομάδας «Σχολικής Ανάπαυλας»
  • [10] Το πιο δυναμικό ξεκίνημα παγκοσμίως έχει το ελληνικό χρηματιστήριο
  • [11] Δ. Δασκαλόπουλος: Κίνδυνος πολιτικής αβεβαιότητας ενόψει των ευρωεκλογών
  • [12] Συμφωνία για την πώληση του συνόλου της παραγωγής πετρελαίου από τον Πρίνο στην πολυεθνική ΒΡ
  • [13] Τεράστια πρόοδο έχει σημειώσει η Ελλάδα σε πολλούς τομείς, σύμφωνα με την Welt am Sonntag
  • [14] Ο Χ. Θεοχάρης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για την «άτυπη συμφωνία»
  • [15] Παρουσιάστηκε το νέο χαρτονόμισμα των 10 ευρώ
  • [16] Ενταφιάστηκε ο Αριέλ Σαρόν
  • [17] Η πορτογαλική κυβέρνηση σχεδιάζει τη δημιουργία αποθέματος ρευστότητας
  • [18] «Όχι στην κατάργηση της ενιαίας τιμής του βιβλίου»
  • [19] Υπό μελέτη η απελευθέρωση της τιμής των βιβλίων

  • [01] Διεγράφη από την ΚΟ των Ανεξαρτήτων Ελλήνων ο Γ. Νταβρής

    Διεγράφη από την κοινοβουλευτική Ομάδα των Ανεξαρτήτων Ελλήνων ο βουλευτής Αχαΐας Γιώργος Νταβρής.

    [02] Τη δικογραφία για τη λίστα Λαγκάρντ μελετά ο ειδικός ανακριτής

    Τη δικογραφία για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ με βασικό εμπλεκόμενο πρόσωπο τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου άρχισε ήδη να μελετά ο αρεοπαγίτης ειδικός ανακριτής Ιωσήφ Τσαλαγανίδης και μετά θα αρχίσει να καλεί τα εμπλεκόμενα πρόσωπα στο γραφείο του.

    Παράλληλα, ο κ. Τσαλαγανίδης εξετάζει το ενδεχόμενο να πάρει εκείνος και τις συναφείς εκκρεμείς δικογραφίες των μη πολιτικών προσώπων (συμμετόχων). Οι υποθέσεις αυτές αφορούν τους πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννη Διώτη και Γιάννη Καπελέρη και συγγενικά πρόσωπα του κ. Παπακωνσταντίνου, όπως είναι η Ελένη Παπακωνσταντίνου, ο σύζυγός της Συμεών Σικιαρίδης και ο Ανδρέας Ρωσσώνης.

    [03] Αλ. Τσίπρας: Αγωνιζόμαστε για μια ριζοσπαστική πολιτική αλλαγή

    «Αγωνιζόμαστε για μια πολύ μεγάλη αλλαγή, μια ριζοσπαστική πολιτική αλλαγή» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, υποστηρίζοντας ότι «αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, αποτελεί σπίλωση του ευρωπαϊκού πολιτισμού».

    Η εφημερίδα Νιου Γιορκ Τάιμς προβάλλει τις δηλώσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε ανταπόκριση από την Αθήνα, με αφορμή την πρόσφατη τελετή έναρξης της ελληνικής Προεδρίας στην ΕΕ, επισημαίνοντας ότι η τελετή κορυφώθηκε ως «ένας υποτιθέμενος εορτασμός» της Προεδρίας της Ελλάδας στην ΕΕ, ενός εκ περιτροπής ρόλου, ο οποίος φέρει μειωμένη πραγματική εξουσία, αλλά συνήθως προκαλεί υπερηφάνεια και συμβάλλει στην άμβλυνση των εγχώριων πολιτικών αντιπαραθέσεων, όπως υπογραμμίζεται στο δημοσίευμα.

    [04] Π. Καμμένος: Όσοι βγούμε απο αυτή τη συνεδρίαση θα είμαστε ενωμένοι σαν μια γροθιά

    Ξεκίνησε η κρίσιμη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Ανεξάρτητων Ελλήνων, υπό την προεδρία του προέδρου του κόμματος Πάνου Καμμένου.

    Ο κ. Καμμένος σε δήλωσή του πριν την έναρξη της συνεδρίασης δήλωσε δικαιωμένος από τις δικαστικές εξελίξεις στο ΤΤ και στο θέμα Παπακωνσταντίνου, είπε ότι η κοινοβουλευτική ομάδα «όσοι βγούμε από αυτή τη συνεδρίαση, θα βγούμε ενωμένοι σαν γροθιά», ενώ έκανε επίθεση σε «διεφθαρμένους τραπεζίτες» που «δίνουν δάνεια σε εκδότες και εργολάβους». Τέλος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο διαγραφών στο κόμμα του.

    [05] Δεν έχει γίνει καμιά συζήτηση για τη διαδοχή του διοικητή της ΤτΕ, αναφέρει το ΠΑΣΟΚ

    «Δεν έχει γίνει καμία απολύτως συζήτηση, ή άμεση ή έμμεση αναφορά, σε παρόμοιο ζήτημα μεταξύ των κκ. Σαμαρά και Βενιζέλου», τονίζεται σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ, σχετικά με δημοσιεύματα που φέρουν τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, να διαδέχεται τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργο Προβόπουλο, τον Μάιο.

    [06] Ελεύθερος με όρους, ο πρώτος από τους κατηγορουμένους για το ΤΤ

    Ελεύθερος με την επιβολή περιοριστικών όρων αφέθηκε το στέλεχος του ΤΤ Μάριος Βαρότσης, ο πρώτος από τους συνολικά 30 κατηγορούμενους για την υπόθεση των επισφαλών δανείων που απολογήθηκε στον ανακριτή.

    Ο κ. Βαρότσης, που ήταν ανάμεσα στους επτά κατηγορούμενους για τους οποίους εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης, κατηγορείται για απιστία, απάτη και συνέργεια σε νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

    Ο κατηγορούμενος παρέδωσε στον ανακριτή κ. Ανδρεαδη απολογητικό υπόμνημα 70 σελίδων, στο οποίο φέρεται να αρνείται τις κατηγορίες. Υποστηρίζει δε ότι όταν χορηγήθηκαν τα επίμαχα δάνεια η οικονομική εικόνα της χώρας ήταν εντελώς διαφορετική και ως εκ τούτου κανείς δεν μπορούσε να προεξοφλήσει ότι δεν θα εξυπηρετηθούν.

    Διαβάστε επίσης:

    Σε εξέλιξη η διαδικασία έκδοσης του Άγγ. Φιλιππίδη στην Ελλάδα

    [07] Αντίθετοι οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας

    Αποφασισμένοι να μην κάνουν πίσω εμφανίζονται οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ, οι οποίοι μετά τη γενική του συνέλευση συνάντησαν σήμερα τον υπουργό Υγείας, Α. Γεωργιάδη και του κατέστησαν σαφές ότι δεν πρόκειται να δεχθούν τις νέες ρυθμίσεις που προβλέπονται στο νομοσχέδιο για την υγεία. Οι ίδιοι ζήτησαν αλλαγές, ενώ από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας τους είπε ότι δεν θα καταθέσει σήμερα το νομοσχέδιο στη Βουλή προκειμένου να γίνει ουσιαστική συζήτηση γι' αυτό.

    [08] Σε εξέλιξη η διαδικασία έκδοσης του Άγγ. Φιλιππίδη στην Ελλάδα

    Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία έκδοσης του κατηγορούμενου στην υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου Άγγελου Φιλιππίδη, ο οποίος συνελήφθη με διεθνές ένταλμα και κρατείται στις φυλακές της Τουρκίας.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, η Εισαγγελία Εφετών Αθηνών έστειλε στο υπουργείο Δικαιοσύνης όλα εκείνα τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την έκδοση του Άγγελου Φιλιππίδη και αυτό με τη σειρά του τα αποστέλλει στο υπουργείο Εξωτερικών προκειμένου να μεταφραστούν στην τουρκική γλώσσα.

    Εξάλλου, την επίσπευση των διαδικασιών για την έκδοση του Άγγελου Φιλιππίδη στην Ελλάδα ζήτησε, με έγγραφη αίτηση, που υπέβαλε στον αρμόδιο Εισαγγελέα Εκδόσεων Ιωάννη Αγγελή, ο συνήγορος τού πρώην προέδρου του ΤΤ, Αθανάσιος Βαρλάμης.

    [09] Εξετάζεται η θέσπιση της εβδομάδας «Σχολικής Ανάπαυλας»

    Εξετάζεται, μετά από πρόταση των ξενοδόχων, η θέσπιση της εβδομάδας «Σχολικής Ανάπαυλας», τη χειμερινή περίοδο, με στόχο την ενίσχυση του εσωτερικού τουρισμού και των προορισμών που βασίζονται στην εσωτερική αγορά.

    Όπως τονίζεται σε σημερινή ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), η πρότασή της αντιμετωπίστηκε θετικά, επί της αρχής, από την κυβέρνηση, με προσωπικό ενδιαφέρον του ίδιου του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, κατά την πρόσφατη σύσκεψη για τον Τουρισμό, στο Μέγαρο Μαξίμου. Προς αυτή την κατεύθυνση, τα αρμόδια υπουργεία, Τουρισμού και Παιδείας, επεξεργάζονται τρόπους για την υλοποίηση της πρότασης, καθώς και τις σχετικές προϋποθέσεις και λεπτομέρειες.

    [10] Το πιο δυναμικό ξεκίνημα παγκοσμίως έχει το ελληνικό χρηματιστήριο

    Το πιο δυναμικό ξεκίνημα παγκοσμίως κάνει το ελληνικό χρηματιστήριο το 2014 , καθώς βρίσκεται στην πρώτη θέση αποδόσεων μεταξύ των χρηματιστηρίων διεθνώς.

    Παρά τη σημερινή υποχώρηση (-0,77%), που ήταν η πρώτη πτωτική συνεδρίαση του 2014, ο Γενικός Δείκτης Τιμών έχει από τις αρχές του έτους καταγράφει κέρδη 10,65%.

    Επίσης η συνολική κεφαλαιοποίηση της χρηματιστηριακής αγοράς έχει αυξηθεί κατά 6,64 δισ. ευρώ. Έντονη είναι η παρουσία των ξένων επενδυτών και στις δύο πρώτες εβδομάδες του νέου έτους, όπως και το 2013, οι οποίοι για 14 μήνες είναι αγοραστές με συνολικές εισροές 2,3 δισ. ευρώ το 2013, η πρώτη χρονιά μετά το 2009.

    [11] Δ. Δασκαλόπουλος: Κίνδυνος πολιτικής αβεβαιότητας ενόψει των ευρωεκλογών

    Για κίνδυνο πολιτικής αβεβαιότητας ενόψει των ευρωεκλογών έκανε λόγο σήμερα ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλος, ενώ παρενέβη και στην υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου τονίζοντας την ανάγκη, η Δικαιοσύνη να προχωρήσει όσο απαιτείται.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις στο πλαίσιο της επίσκεψης στην Αθήνα της προέδρου της ευρωπαϊκής οργάνωσης των εργοδοτών (Business Europe), Emma Marcegaglia, ο κ. Δασκαλόπουλος τόνισε συγκεκριμένα ότι με βάση το γεγονός πως το 2014 είναι έτος εκλογών, αναπόφευκτα υπάρχει και ένας βαθμός πολιτικής αβεβαιότητας. «Από την πλευρά τους οι Ευρωπαίοι εταίροι θεωρούν ότι τα σημαντικά οικονομικά επιτεύγματα και η θετική οικονομική πορεία της χώρας θα ήταν εξασφαλισμένη αν επικρατούσε αυξημένη πολιτική βεβαιότητα στη χώρα».

    Η επικεφαλής της Business Europe ανέφερε από την πλευρά της ότι βασική προϋπόθεση για επενδύσεις αποτελεί το σταθερό φορολογικό πλαίσιο σε βάθος 5- 7 ετών τουλάχιστον ενώ τόνισε ότι στον βαθμό που οι μεταρρυθμίσεις αποδίδουν με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, ο ρυθμός εφαρμογής τους θα επιταχύνεται.

    [12] Συμφωνία για την πώληση του συνόλου της παραγωγής πετρελαίου από τον Πρίνο στην πολυεθνική ΒΡ

    H συμφωνία για την πώληση του συνόλου της παραγωγής πετρελαίου από τα κοιτάσματα του Πρίνου στην πολυεθνική ΒΡ υπεγράφη σήμερα στο ΥΠΕΚΑ, μεταξύ της εταιρείας Energean Oil, που εκμεταλλεύεται τα κοιτάσματα της περιοχής και της εταιρείας BP Oil International.

    Παράλληλα, υπεγράφη τροποποιητική σύμβαση ανάμεσα στο Ελληνικό Δημόσιο και την Energean, που δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την εμπορική συμφωνία των δύο εταιριών, καθώς με το σημερινό καθεστώς το σύνολο της παραγωγής πωλείται υποχρεωτικά στα ΕΛΠΕ.

    Πρόκειται για συμβόλαιο αξίας 500 εκατ. δολ. που σηματοδοτεί σύμφωνα με πηγές της ενεργειακής αγοράς την επαναδραστηριοποίηση της BP στην Ελλάδα καθώς, υπενθυμίζεται, η πολυεθνική είχε αποχωρήσει από τη χώρα το 2009 μεταβιβάζοντας τις εμπορικές της δραστηριότητες στον όμιλο των ΕΛΠΕ.

    [13] Τεράστια πρόοδο έχει σημειώσει η Ελλάδα σε πολλούς τομείς, σύμφωνα με την Welt am Sonntag

    «Η Ελλάδα αναγεννάται από τις στάχτες της», είναι ο τίτλος ολοσέλιδης ανταπόκρισης της «Welt am Sonntag» από την Αθήνα, στην οποία περιγράφεται η «τεράστια πρόοδος» που έχει σημειωθεί σε διάφορους τομείς.

    «Οι Έλληνες αναμορφώνουν τη χώρα τους εκ βάθρων και σημειώνουν τεράστια πρόοδο», επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα και προσθέτει ότι ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς επιδιώκει στην αρχή της ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης παραχωρήσεις από τους ευρωπαίους εταίρους του, συγκεκριμένα περαιτέρω μείωση των επιτοκίων για την δανειακή βοήθεια της Ελλάδας και επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, τα οποία, όπως διευκρινίζεται, η Αθήνα θεωρεί ότι δικαιούται, καθώς πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα νωρίτερα από ό,τι προβλεπόταν. Σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις, τονίζεται η δήλωση του κ. Σαμαρά, ότι «είμαστε καλύτεροι από αυτό που προβλέπει το πρόγραμμα» και εκτιμάται ότι με αυτό το επιχείρημα η ελληνικη κυβέρνηση θα «διαπληκτισθεί» με τους ελεγκτές, όταν επιστρέψουν στην Αθήνα. «Ένα ειναι σίγουρο- κατι έχει γίνει στην Ελλάδα» σημειώνει η εφημερίδα.

    [14] Ο Χ. Θεοχάρης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για την «άτυπη συμφωνία»

    «Άτυπη συμφωνία» με την εφορία μπορούν να συνάπτουν όσοι φορολογούμενοι δεν μπορούν αντικειμενικά να αποπληρώσουν τις οφειλές τους, τονίζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης εξηγώντας την ανάρτησή του στο twitter, με την οποία καλούσε συνταξιούχο που δήλωνε αδυναμία να πληρώσει το φόρο του σε 12 δόσεις, να δίνει «άτυπα» όσα μπορεί.

    «Στις περιπτώσεις που οι φορολογούμενοι δεν έχουν ούτε τα ουσιαστικά δεδομένα για να μπορέσουν να μπουν σε ρύθμιση, δηλαδή δεν μπορούν να αντέξουν το ποσό της δόσης, αλλά ούτε τα τυπικά δεδομένα, δηλαδή για κάποιο λόγο δεν μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση παρ`όλο που μπορούν να πληρώσουν τη δόση, τότε θα πρέπει να κάνουμε μια άτυπη συμφωνία, να δηλώσουν τι περίπου μπορούν να πληρώσουν -φυσικά κάποιο ποσό που να έχει κάποια αξία, με την έννοια να μειώνει την οφειλή τους» τονίζει ο κ. Θεοχάρης και προσθέτει: «Σε αυτή την περίπτωση λαμβάνουμε υπόψη τη θετική πρόθεση του φορολογουμένου να μειώσει το χρέος του. Απλώς ζητάμε να ενημερώνει και την εφορία ώστε να είναι ενήμερη για το τι συμβαίνει και να δείχνει έτσι ότι έχει την πρόθεση να καταβάλει τις οφειλές του».

    [15] Παρουσιάστηκε το νέο χαρτονόμισμα των 10 ευρώ

    Το νέο χαρτονόμισμα των δέκα ευρώ, στο οποίο απεικονίζεται η ελληνική μυθική μορφή της Ευρώπης, παρουσιάστηκε νωρίτερα σήμερα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

    Το νέο χαρτονόμισμα θα τεθεί σε κυκλοφορία στις 23 Σεπτεμβρίου και για την εκτύπωσή του θα εφαρμοστεί η διαθέσιμη τεχνολογία ασφαλείας που χρησιμοποιήθηκε και για το νέο χαρτονόμισμα των πέντε ευρώ που κυκλοφόρησε τον Μάιο.

    [16] Ενταφιάστηκε ο Αριέλ Σαρόν

    Ο απόστρατος στρατηγός και πρώην πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν ενταφιάστηκε σήμερα στο οικογενειακό του αγρόκτημα στο νότιο Ισραήλ, δίπλα στη δεύτερη σύζυγό του Λίλι, όπως είχε ζητήσει ο ίδιος, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.

    Στην κηδεία του, η οποία τελέστηκε με στρατιωτικές τιμές, οκτώ στρατηγοί του ισραηλινού στρατού μετέφεραν το φέρετρό του, το οποίο ήταν τυλιγμένο με την ισραηλινή σημαία, ενώ παράλληλα ψάλλονταν προσευχές.

    [17] Η πορτογαλική κυβέρνηση σχεδιάζει τη δημιουργία αποθέματος ρευστότητας

    Η Πορτογαλία σχεδιάζει να δημιουργήσει ένα «μαξιλαράκι» ρευστότητας πριν από την έξοδό της από το πρόγραμμα διάσωσης, μετά την πώληση 5ετών ομολόγων την περασμένη Πέμπτη, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.

    Το ποσό των 3,25 δισεκ. ευρώ από τη διάθεση των ομολόγων αυτών θα καλύψει σχεδόν το μισό των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας για το 2014, που εκτιμάται ότι ανέρχονται σε 7 δισεκ. ευρώ. Το υπόλοιπο ποσό θα καλυφθεί από εγχώριες και λιανικές πηγές, δήλωσε στους Financial Times ο επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους της Πορτογαλίας κ. Ζοάο Μορέιρα Ράτο, προσθέτοντας ότι «από τώρα επικεντρώνουμε στη δημιουργία ενός μαξιλαριού για το 2015». Ο κ. Ράτο δεν ανέφερε, ωστόσο, ποιος είναι ο στόχος για το ύψος του αποθέματος και σημείωσε το κόστος που συνεπάγεται η συγκέντρωση κεφαλαίων που θα διατηρούνται στον κρατικό ισολογισμό.

    [18] «Όχι στην κατάργηση της ενιαίας τιμής του βιβλίου»

    Την πλήρη διαφωνία τους για την κατάργηση της ενιαίας τιμής του βιβλίου, εξέφρασαν η Εταιρεία Συγγραφέων, η Ένωση Ελληνικού Βιβλίου (ΕΝΕΛΒΙ), ο Σύλλογος Εκδοτών Βιβλίου Αθηνών (ΣΕΒΑ), ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βιβλίου (ΣΕΚΒ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκδοτών Βιβλιοπωλών (ΠΟΕΒ), σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε σήμερα στη «Στοά του Βιβλίου».

    Η Εταιρεία Συγγραφέων, διά της γενικής γραμματέως Αγγελικής Στρατηγοπούλου, οι συγγραφείς Τίτος Πατρίκιος, Πέτρος Τατσόπουλος, Θανάσης Χειμωνάς, Χρήστος Χωμενίδης και οι πρόεδροι της ΕΝΕΛΒΙ Αθανάσιος Ψυχογιός, του ΣΕΒΑ Κώστας Παπαδόπουλος, του ΣΕΚΒ Γιώργος Νίκας και της ΠΟΕΒ Νίκος Σταθάτος, τόνισαν ότι η ενιαία τιμή προστατεύει τον πλουραλισμό και την πολυφωνία των ιδεών, το ποιοτικό και αντιεμπορικό βιβλίο, τη βιωσιμότητα και την ανάπτυξη πολλών σημείων πώλησης. Γι? αυτό και δεν αποτελεί σύμπτωση, όπως τόνισαν, ότι Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία και άλλες 13 χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ εφαρμόζουν το νόμο περί ενιαίας τιμής, ενώ η Ελλάδα παραδόξως καλείται να τον καταργήσει. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο νόμος για ενιαία τιμή στο βιβλίο ισχύει για δύο χρόνια μετά την τελευταία εκτύπωσή του, οπότε και μπορεί να μειωθεί η τιμή του.

    [19] Υπό μελέτη η απελευθέρωση της τιμής των βιβλίων

    Υπό μελέτη και αξιολόγηση, βρίσκεται από τα υπουργεία Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και Πολιτισμού, μελέτη του ΟΟΣΑ, με την οποία προτείνεται η απελευθέρωση της τιμής των βιβλίων, όπως αναφέρεται σε έγγραφο του αρμόδιου υφυπουργού Θανάση Σκορδά, το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή. Ερώτηση για το ενδεχόμενο κατάργησης της ενιαίας τιμής του βιβλίου, είχαν καταθέσει οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ Ασημίνα Ξηροτύρη, Θωμάς Ψύρρας και Γιώργος Κυρίτσης, επισημαίνοντας, ότι το σύστημα της ενιαίας τιμής βιβλίου αποτρέπει φαινόμενα αθέμιτου ανταγωνισμού, λειτουργεί προστατευτικά υπέρ του αναγνωστικού κοινού, προστατεύει σημαντικά το ίδιο το βιβλίο και διασφαλίζει την ποιότητα της βιβλιοπαραγωγής και τα βιβλιοπωλεία.

    Η ενιαία τιμή του βιβλίου εισήχθη στην Ελλάδα με τον Ν. 2557/1997, κατά το πρότυπο της γαλλικής νομοθεσίας (νόμος Lang), με διττό σκοπό, να εξορθολογήσει την αγορά και να προστατεύσει και να ενισχύσει τον πλουραλισμό στον χώρο του βιβλίου. Όπως τονίζουν οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ, από την εφαρμογή του νόμου και βάσει μελετών του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου, οι τιμές του βιβλίου συγκρατήθηκαν σε χαμηλά επίπεδα. Αναφέρουν ακόμη, ότι στις χώρες όπου δεν υφίσταται ενιαία τιμή, τα βιβλία πωλούνται ακριβότερα και επικαλούνται την περίπτωση της Αγγλίας, όπου μέσα σε μια τετραετία τα ανεξάρτητα βιβλιοπωλεία μειώθηκαν από 1800 σε 1280.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 13 January 2014 - 17:30:35 UTC