Read the Protocol to the North Atlantic Treaty on the Accession of Greece and Turkey (October 22, 1951) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-01-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στην Κάλυμνο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στην Καλαμάτα ο πρωθυπουργός για τα Θεοφάνεια
  • [02] Τα πανάρχαια έθιμα των Θεοφανείων στην Ανατολική Μακεδονία
  • [03] Τζ. Κέρι: Το ειρηνευτικό σχέδιο θα είναι δίκαιο για τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους
  • [04] Αιματοβαμμένες εκλογές στο Μπανγκλαντές
  • [05] Στους δρόμους και πάλι οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές στην Ταϊλάνδη
  • [06] Πέθανε ο διάσημος παραγωγός του Χόλιγουντ Σολ Ζάεντζ
  • [07] Μάστιγα και τα άγρια ελάφια στην Αυστραλία
  • [08] «Έφυγε» ο θρυλικός Εουσέμπιο

  • [01] Στην Κάλυμνο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στην Καλαμάτα ο πρωθυπουργός για τα Θεοφάνεια

    Στην Τέλενδο θα μεταβεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, για τον εορτασμό των Θεοφανείων, αύριο 6 Ιανουαρίου, συνοδευόμενος από τον υπουργό Ναυτιλίας, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη. Ο κ. Παπούλιας και ο κ. Βαρβιτσιώτης θα παραστούν, στην Τελετή Αγιασμού των Υδάτων και την Κατάδυση του Τιμίου Σταυρού στην Τέλενδο, ενώ στη συνέχεια πρόκειται να επισκεφθούν τη Ψέριμο και την Κάλυμνο.

    Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, θα παραστεί στην τελετή καθαγιασμού των Υδάτων, στην Καλαμάτα.

    Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος θα μεταβεί, στο Καστελόριζο, όπου θα παραστεί στον εορτασμό των Θεοφανείων και την Κατάδυση του Τιμίου Σταυρού στο λιμένα της Μεγίστης, μετά τον Μεγάλο Αγιασμό. Με την ευκαιρία, ο κ. Αβραμόπουλος θα επισκεφθεί και το στρατόπεδο της τοπικής Διοίκησης Άμυνας Νήσου (ΔΑΝ). Θα μεταβεί επίσης, στα στρατιωτικά φυλάκια των νήσων Στρογγύλης και Ρω ενώ θα καταθέσει στεφάνι προς τιμή της Κυράς της Ρω Δέσποινας Αχλαδιώτη. Τον κ. Αβραμόπουλο θα συνοδεύει ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος

    [02] Τα πανάρχαια έθιμα των Θεοφανείων στην Ανατολική Μακεδονία

    Οι κάτοικοι των περιοχών της Ανατολικής Μακεδονίας, τις ημέρες του Αγίου Δωδεκαημέρου αναβιώνουν όσο πουθενά αλλού έθιμα και παραδόσεις που άφησαν ως "κληρονομιά" οι πρόγονοί τους, τιμώντας με αυτό τον τρόπο τη μνήμη τους. Πρόκειται για πανάρχαια έθιμα, με παγανιστικές διαστάσεις, που κυρίως αναβιώνουν τις τελευταίες ημέρες του Δωδεκαημέρου και πιο συγκεκριμένα το διήμερο (παραμονή και ανήμερα) των Θεοφανείων και της εορτής του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου.

    Οι Αράπηδες, τα Μπαμπούγερα, οι Μωμόγεροι, η Καμήλα είναι μερικά μόνο από τα έθιμα που αναβιώνουν μέχρι τις μέρες μας διατηρώντας έτσι αναλλοίωτες παραδόσεις αιώνων και κρατώντας ζωντανούς συμβολισμούς που σχετίζονται με την απομάκρυνση των κακών πνευμάτων, τη γονιμότητα του ανθρώπου και την ευφορία της γης.

    [03] Τζ. Κέρι: Το ειρηνευτικό σχέδιο θα είναι δίκαιο για τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους

    Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι δήλωσε σήμερα από την Ιερουσαλήμ ότι οι Ισραηλινοί και οι Παλαιστίνιοι έχουν σημειώσει κάποιες προόδους στις ειρηνευτικές συνομιλίες, λίγο πριν την άφιξή του στην Ιορδανία όπου θα συναντηθεί με τον βασιλιά Αμπντάλα Β' προτού μεταβεί στη Σαουδική Αραβία. Εξάλλου ο Αμερικανός υπουργός ανακοίνωσε ότι μετά την επίσκεψή του στις δύο αυτές χώρες θα επιστρέψει στην Ιερουσαλήμ σήμερα το βράδυ ώστε να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις.

    Ο Κέρι δήλωσε ότι και οι δύο πλευρές έχουν μια πιο ακριβή εικόνα των συμβιβασμών που θα πρέπει να γίνουν ώστε να υπάρξει μια συμφωνία, παρά τις βαθιές τους επιφυλάξεις όσον αφορά την πιθανότητα επιτυχίας των συνομιλιών. «Οι προηγούμενες ημέρες ήταν εποικοδομητικές», σημείωσε ο Κέρι έπειτα από τρεις ημέρες συνομιλιών ξεχωριστά με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς.

    Επιμέλεια: Ε. Μορώνη

    [04] Αιματοβαμμένες εκλογές στο Μπανγκλαντές

    Τουλάχιστον έξι άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε βίαια επεισόδια στο Μπανγκλαντές μετά την έναρξη της ψηφοφορίας για τις βουλευτικές εκλογές, τις οποίες μποϊκοτάρει η αντιπολίτευση, ενώ υπάρχουν και καταγγελίες για νοθεία.

    Οι αρχές ανέστειλαν την εκλογική διαδικασία σε τουλάχιστον 139 κέντρα σε σύνολο 18.000 αφού διαδηλωτές επιτέθηκαν εναντίον τους και πήραν τις κάλπες για να εμποδίσουν τη διεξαγωγή των εκλογών, ενώ από το Σάββατο το βράδυ έχουν σημειωθεί επιθέσεις σε περισσότερα από 200 εκλογικά κέντρα. Τα εκλογικά κέντρα άνοιξαν μόνο στις 147 από τις 300 εκλογικές περιφέρειες, ενώ έχουν κληθεί να ψηφίσουν μόλις 44 εκατομμύρια άνθρωποι σε σύνολο 92 εκατομμυρίων ψηφοφόρων. Στις υπόλοιπες περιφέρειες υπάρχει μόνο ένας υποψήφιος που πρόσκειται στο κόμμα της Λαϊκής Ένωσης της πρωθυπουργού Σέιχ Χασίνα Ουαζέντ, οπότε δεν κρίθηκε απαραίτητο να διεξαχθεί ψηφοφορία.

    Επιμέλεια: Ε. Μορώνη

    [05] Στους δρόμους και πάλι οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές στην Ταϊλάνδη

    Χιλιάδες αντικυβερνητικοί διαδηλωτές βγήκαν σήμερα στους δρόμους της Μπανγκόκ ενόψει της εκστρατείας της αντιπολίτευσης «αποκλεισμού» της πρωτεύουσας που αναμένεται να ξεκινήσει στις 13 Ιανουαρίου.

    Οι διαδηλωτές έχουν πραγματοποιήσει από τις αρχές Νοεμβρίου μερικές από τις μαζικότερες κινητοποιήσεις που έχουν γίνει στην Ταϊλάνδη για να εκφράσουν την αντίθεσή τους προς την κυβέρνηση της πρωθυπουργού Γινγκλάκ Σιναουάτρα.

    Τον προηγούμενο μήνα, υπό την πίεση των διαδηλωτών η Γινγκλάκ ανακοίνωσε τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στις 2 Φεβρουαρίου, όμως η κίνησή της αυτή δεν έχει ικανοποιήσει τους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές.

    Επιμέλεια: Ε. Μορώνη

    [06] Πέθανε ο διάσημος παραγωγός του Χόλιγουντ Σολ Ζάεντζ

    Πέθανε σε ηλικία 92 ετών ο διάσημος παραγωγός του Χόλιγουντ Σολ Ζάεντζ, που είχε βραβευθεί με τρία Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας, σύμφωνα με αμερικανικές εφημερίδες. Ο Ζάεντζ πέθανε την Παρασκευή στο σπίτι του στο Σαν Φρανσίσκο από επιπλοκές της νόσου Αλτσχάιμερ από την οποία έπασχε, όπως δήλωσε ο ανιψιός του Πολ Ζάεντζ στην εφημερίδα Los Angeles Times.

    Ο διάσημος παραγωγός του Χόλιγουντ είχε κερδίσει το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας για την «Φωλιά του Κούκου» (1976), το «Αμαντέους» (1985) και τον «Άγγλο Ασθενή» (1997).

    Πριν ξεκινήσει την καριέρα του ως παραγωγός ταινιών ο Ζάεντζ είχε ασχοληθεί με τη μουσική και είχε αγοράσει την δισκογραφική εταιρεία Fantasy Records, η οποία εκπροσωπούσε το συγκρότημα Creedence Clearwater Revival.

    Επιμέλεια: Ε. Μωρώνη

    [07] Μάστιγα και τα άγρια ελάφια στην Αυστραλία

    Μετά τα καγκουρό και τις καμήλες τώρα και τα ελάφια εξελίσσονται σε μάστιγα για την πανίδα της Αυστραλίας. Τα άγρια ελάφια κάνουν μεγάλη ζημιά στη βλάστηση, καταστρέφουν διάφορες πηγές και απειλούν με αφανισμό άλλα είδη ζώων που ζουν στην περιοχή. Η δραματική αύξηση του αριθμού τους τα τελευταία χρόνια έχει γίνει αισθητή αφού προκαλούν ζημιές σε καλλιέργειες, ενώ διασχίζοντας συχνά τους δρόμους έχουν γίνει αιτία και αρκετών τροχαίων ατυχημάτων.

    Οι ντόπιοι ισχυρίζονται ότι έχουν καταντήσει μάστιγα και καλούν τις Αρχές να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα ώστε να περιοριστεί ο αριθμός τους, που, σύμφωνα με υπολογισμούς, ανέρχεται σε εκατοντάδες χιλιάδες. Και όλα αυτά, παρ' ότι οι ελαφοκυνηγοί σκότωσαν πέρυσι στην περιοχή του Ντάντενογκ πάνω από 50.000 ελάφια, αριθμός που είναι 20,5% μεγαλύτερος από αυτόν της προηγούμενης χρονιάς.

    [08] «Έφυγε» ο θρυλικός Εουσέμπιο

    Εφυγε από τη ζωή τα ξημερώματα ο θρυλικός Πορτογάλος, Εουσέμπιο.

    Σε ηλικία 71 ετών έχοντας αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα υγείας τα τελευταία χρόνια, ο «Μαύρος Πάνθηρας» έσβησε στη Λισαβόνα, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων της Πορτογαλίας, Lusa και επιβεβαίωσε η Μπενφίκα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 5 January 2014 - 9:30:25 UTC