Visit the Cyprus News Agency (CNA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-12-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σε εξέλιξη κυβερνητική σύσκεψη για τα ενεργειακά θέματα
  • [02] Π. Σκουρλέτης: Κάθε αντιλαϊκός νόμος θα καταργηθεί με νόμο
  • [03] Χάθηκε το εξάμηνο στη Νομική
  • [04] Αντικειμενική 200.000 ευρώ για προστασία από τους πλειστηριασμούς
  • [05] «Υποψηφιότητα» για μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO παίρνει η Αρχαία Μεσσήνη
  • [06] Μακάβριες φωτογραφίες θα έχουν από το 2016 τα πακέτα των τσιγάρων

  • [01] Σε εξέλιξη κυβερνητική σύσκεψη για τα ενεργειακά θέματα

    Σύσκεψη βρίσκεται αυτή την ώρα σε εξέλιξη στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά, στην οποία συμμετέχουν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλος, ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης, ο υπουργός και υφυπουργός ΠΕΚΑ Ιω. Μανιάτης και Α. Παπαγεωργίου, αντίστοιχα και ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Κ. Μανιατόπουλος.

    Αντικείμενο της σύσκεψης είναι τα ενεργειακά θέματα ενόψει και της υπογραφής το Σάββατο της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΣΦΑ.

    Πάντως, με τον κ. Βενιζέλο ο πρωθυπουργός θα συζητήσει και το θέμα της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για την εξεταστική για τα υποβρύχια.

    [02] Π. Σκουρλέτης: Κάθε αντιλαϊκός νόμος θα καταργηθεί με νόμο

    Την πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ να καταργήσει άμεσα ως κυβέρνηση κάθε νόμο που απελευθερώνει τις ομαδικές απολύσεις,κατέστησε σαφή ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Πάνος Σκουρλέτης,σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. «Κάθε είδους νόμος με τον τρόπο που ψηφίζεται, με τον ίδιο τρόπο καταργείται. Αλίμονο αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ως προτεραιότητά του να προστατεύσει το δικαίωμα στην εργασία. Άρα θα σας έλεγα ότι είναι αυτονόητο ότι αν περάσει ένας νόμος για ομαδικές απολύσεις, εμείς θα καταργήσουμε αυτή τη δυνατότητα με νόμο. Αντιλαμβάνεστε ότι είναι μία από τις προτεραιότητές μας» σημείωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

    Αναφορικά μάλιστα με την παρέμβαση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρα, στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, ο κ. Σκουρλέτης σημείωσε ότι «εκείνο που τέθηκε εκ μέρους του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, είναι ότι τουλάχιστον τα ζητήματα που αφορούν τις ομαδικές απολύσεις και το θέμα των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία δεν μπορούν να περάσουν με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου. Ο κ.Τσίπρας είπε ευθέως στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι φτάνει πια αυτή η πλήρης απαξίωση της ίδιας της λειτουργίας του πολιτεύματος και ότι πρέπει κατά κάποιον τρόπο ο ίδιος ο πρόεδρος, στο μέτρο των δυνατοτήτων που του δίνει το πολίτευμα, να εκθέσει τις απόψεις του».

    Σχετικά με τους πλειστηριασμούς για την πρώτη κατοικία,ο κ. Σκουρλέτης τόνισε ότι η τροπολογία που έχει καταθέσει η αξιωματική αντιπολίτευση αποτελεί «μια μίνιμουμ κίνηση για τη δημιουργία μιας ασπίδας προστασίαςγια τους δανειολήπτες, αλλά και μια μίνιμουμ πρόταση για να μπορέσει να εξασφαλίσει τη συναίνεση και των άλλων πολιτικών δυνάμεων».

    [03] Χάθηκε το εξάμηνο στη Νομική

    Απόφαση ότι δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις για να σωθεί το εξάμηνο έλαβαν οι καθηγητές της Νομικής Σχολής του πανεπιστημίου Αθηνών που συνεδρίασαν σήμερα μυστικά, υπό τον φόβο της διακοπής της συνεδρίασης από φοιτητές ή της άσκησης οποιασδήποτε πίεσης.

    Οι καθηγητές του τμήματος αποφάσισαν, κατά πλειοψηφία, ότι προκειμένου να περισωθεί το κύρος της σχολής δεν μπορεί να θεωρηθεί εξάμηνο το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί έως την εξεταστική του Φεβρουαρίου.

    Για να ισχύσει και τυπικά η απόφαση πρέπει να επικυρωθεί από τη Σύγκλητο του Ιδρύματος. Σημειώνεται πάντως ότι η διοίκηση της Σχολής κατά πλειοψηφία αποφάσισε ότι ακόμη και αν δεν γίνει αποδεκτή η απόφασή της, το εξάμηνο και πάλι χάνεται.

    Κατά τη συνεδρίαση κατατέθηκε και πρόταση να γίνουν μαζί τα δύο εξάμηνα συνεχόμενα και στη συνέχεια όλες οι εξετάσεις του έτους, κάτι που όμως τελικά καταψηφίστηκε από την πλειοψηφία.

    [04] Αντικειμενική 200.000 ευρώ για προστασία από τους πλειστηριασμούς

    Την προστασία από πλειστηριασμούς κατά το 2014 για την κύρια κατοικία αντικειμενικής αξίας έως 200.000 ευρώ, για νοικοκυριά με οικογενειακό καθαρό εισόδημα έως 35.000 ευρώ και περιουσιακά στοιχεία συνολικής αξίας έως 270.000 ευρώ, προβλέπει το νομοσχέδιο για την προστασία των δανειοληπτών που παρουσίασε σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κωστής Χατζηδάκης και πρόκειται να κατατεθεί αύριο στη Βουλή. Παράλληλα παραμένουν σε ισχύ οι νόμοι 3869/2010 («νόμος Κατσέλη») και 4161/ 2013 για τη δικαστική προστασία όσων αδυνατούν να εξοφλήσουν τα δάνειά τους, ενώ από το 2015 θα τεθεί σε εφαρμογή μόνιμο πλαίσιο διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων με τη σύσταση Κυβερνητικού Συμβουλίου Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους.

    Το νομοσχέδιο πρόκειται να συζητηθεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, την Παρασκευή στην αρμόδια Επιτροπή και το Σάββατο στην Ολομέλεια.

    Ο κ. Χατζηδάκης επισήμανε σήμερα ότι παρά την προσπάθεια και τις διαπραγματεύσεις που προηγήθηκαν, δεν υπήρξε συμφωνία με την τρόικα για το περιεχόμενο των μεταβατικών ρυθμίσεων που θα ισχύσουν το 2014.

    [05] «Υποψηφιότητα» για μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO παίρνει η Αρχαία Μεσσήνη

    Η Αρχαία Μεσσήνη, ένας από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας, έχει συμπεριληφθεί στον εθνικό κατάλογο που θα υποβληθεί στην UNESCO με σκοπό την ένταξή του στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

    Αυτό πληροφόρησε χτες τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου η γγ του ΥΠΠΟΑ, Λίνα Μενδώνη.

    Αφορμή στάθηκε η εξέταση από πλευράς ΚΑΣ της μελέτης για τη στέγαση τμήματος του Γυμνασίου, που μαζί με το Στάδιο, είναι από τα πιο εντυπωσιακά, από άποψη διατήρησης, οικοδομικά συγκροτήματα του αρχαιολογικού χώρου της Μεσσήνης -και όχι μόνον.

    [06] Μακάβριες φωτογραφίες θα έχουν από το 2016 τα πακέτα των τσιγάρων

    Τα κράτη μέλη της ΕΕ ενέκριναν σήμερα νέα αντικαπνιστική νομοθεσία που περιλαμβάνει πιο εμφανείς προειδοποιήσεις για την υγεία στα πακέτα των τσιγάρων (θα καταλαμβάνουν το 65% της επιφάνειας του πακέτου) και τη θέσπιση των πρώτων κανονισμών της ΕΕ για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα.

    Η συμφωνία επιτεύχθηκε αφού κυβερνήσεις και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διευθέτησαν μια διένεξη σχετικά με το πόσο αυστηρά να ρυθμίσουν την ανθούσα αγορά των ηλεκτρονικών τσιγάρων, για την οποία μερικοί αναλυτές προβλέπουν πως σε 10 χρόνια θα έχει επισκιάσει την ύψους 700 δισεκ. ευρώ ετησίως αγορά των κανονικών τσιγάρων.

    Βάσει της συμφωνίας, τα περισσότερα ηλεκτρονικά τσιγάρα θα πωλούνται ως καταναλωτικά προϊόντα μάλλον παρά ως ιατρικές συσκευές, οι οποίες διέπονται από αυστηρότερες κανονιστικές ρυθμίσεις, όπως ήθελαν αρχικά οι κυβερνήσεις. Ωστόσο ενώ θα επιτραπούν τα δημοφιλή ηλεκτρονικά τσιγάρα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα μπορεί να επιβάλει στο μέλλον την απαγόρευσή τους σε όλη την ΕΕ αν τρία ή περισσότερα κράτη μέλη τα απαγορεύσουν για λόγους υγείας.

    Από το 2016, όταν οι αλλαγές στους κανονισμούς θα τεθούν σε ισχύ, τα τσιγάρα, ο καπνός για στριφτά τσιγάρα και άλλα προϊόντα καπνού θα πρέπει να φέρουν μακάβριες φωτογραφίες και κείμενα προειδοποίησης για την υγεία που να καλύπτουν το 65% των εμπρός και πίσω επιφανειών των πακέτων.

    Οι κανονισμοί περιλαμβάνουν επίσης την απαγόρευση των προϊόντων καπνού για κάπνισμα που περιέχουν γεύσεις όπως φρούτου ή βανίλιας. Τα τσιγάρα μεντόλ θα απαγορευθούν τέσσερα χρόνια αργότερα, αφού μερικές κυβερνήσεις ζήτησαν τη βραδύτερη σταδιακή απαγόρευσή τους.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 18 December 2013 - 13:30:27 UTC