Read about The Pontian Genocide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-11-27

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κλειστό τα βράδια το Πεδίον του Άρεως
  • [02] Προωθείται ρύθμιση για να μη χαθεί το εξάμηνο
  • [03] Mελέτη για την Ελλάδα παρουσιάζει στην Αθήνα ο γγ του ΟΟΣΑ
  • [04] Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις στην Ταϊλάνδη με στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης
  • [05] Κρίση στη «Λιμπερασιόν» με το 90% των εργαζομένων να ζητεί την αποχώρηση δύο συνδιευθυντών
  • [06] Συμφωνία για κυβέρνηση «ευρέως συνασπισμού» στη Γερμανία
  • [07] Νέο επίτιμο μέλος της Ακαδημίας Αθηνών ο Μίκης Θεοδωράκης
  • [08] Ανακαλύφθηκε γονίδιο που οδηγεί σε υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ

  • [01] Κλειστό τα βράδια το Πεδίον του Άρεως

    Κλειστό θα παραμένει τις νυχτερινές ώρες το Πεδίον του Άρεως, ύστερα από απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής. Συγκεκριμένα, από σήμεραη είσοδος στο Πεδίον του Άρεως θα είναι ανοιχτή από τις 6 το πρωί έως τις 11 το βράδυ. Τις υπόλοιπες ώρες το πάρκο θα παραμένει κλειστό, προκειμένου να περιορισθεί η έντονη παραβατικότητα.

    Συγχρόνως, με απόφαση της Περιφέρειας Αττικής βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη τρεις δημοπρασίες - για καθαριότητα, φύλαξη και περιποίηση του πρασίνου.Όπως σημείωσε ο περιφερειάρχης Αττικής Γ. Σγουρός έχουν ήδη διατεθεί για την επανόρθωση του πάρκου 1.500.000 ευρώ και έχουν δεσμευθεί άλλα 2.200.000 ευρώ. Επίσης, την περίοδο των Χριστουγέννων η Περιφέρεια προτίθεται να λειτουργήσει στο πάρκο Χριστουγεννιάτικο χωριό για μικρούς και μεγάλους.

    [02] Προωθείται ρύθμιση για να μη χαθεί το εξάμηνο

    Το υπουργείο Παιδείας προωθεί ρύθμιση προς όφελος των φοιτητών, παρέχοντας τη δυνατότητα σε όλους ανεξαιρέτως τους φοιτητές, όλων των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, να εξεταστούν σε όλα τα μαθήματα που οφείλουν στην εξεταστική περίοδο του Φεβρουαρίου και Ιουνίου 2014, ανεξάρτητα εάν αυτά διδάσκονται σε χειμερινό ή εαρινό εξάμηνο. Η συγκεκριμένη τροπολογία ψηφίζεται σήμερα και από πηγές του υπουργείου χαρακτηρίζεται «πολύ σημαντική κίνηση του Κ. Αρβανιτόπουλου, η οποία αφενός θα φέρει πολλούς φοιτητές πιο κοντά στο πτυχίο, αφετέρου θα αμβλύνει τις συνέπειες των κινητοποιήσεων στα Ιδρύματα».

    Δύο νέες 24ωρες απεργίες, για σήμερα και αύριο Πέμπτη, κήρυξαν οι διοικητικοί υπάλληλοι του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

    Περίπου μιάμιση ώρα κράτησε η χθεσινή συνάντηση του υπουργού Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλου με τους εκπροσώπους του συντονιστικού των πρυτάνεων. Και οι δύο πλευρές σημείωσαν ότι η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα, ενώ ο ο.Αρβανιτόπουλος χαρακτήρισε σημαντικό το γεγονός ότι έγινε αποδεκτή ως βάση συζήτησης η πρόταση των πέντε σημείων που κατέθεσε προχθές για τη διοικητική αναδιάρθρωση των πανεπιστημίων.

    Ο υπουργός Παιδείας χαρακτήρισε επίσης σημαντικό το γεγονός ότι προσέρχονται στον διάλογο και οι διοικητικοί υπάλληλοι του ΕΚΠΑ με τους εκπροσώπους των οποίων θα συναντηθείσήμερα το πρωί στις 10:00 . Στη συνάντηση με τους διοικητικούς υπαλλήλους, οι οποίοι απεργούν σήμερα και αύριοθα δώσει το "παρών" και ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Θ. Πελεγρίνης.

    Τέλος, ο υπουργός σημείωσε ότι θα εξεταστούν όλες οι ενστάσεις που αφορούν τις λίστες της διαθεσιμότητας.

    [03] Mελέτη για την Ελλάδα παρουσιάζει στην Αθήνα ο γγ του ΟΟΣΑ

    Στην Αθήνα θα βρίσκεται σήμερα ογγτου Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και την Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ) Ανχελ Γκουρία για να παρουσιάσει μελέτη του ΟΟΣΑ για την Ελλάδα. Ο κ. Γκουρία θα έχει συναντήσεις με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλο, τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη.

    Ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και ο γγ του ΟΟΣΑ, μετά τη συνάντησή τους, θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου για την έρευνα του Οργανισμού σχετικά με την πολιτική ανταγωνισμού και την άρση των εμποδίων εισόδου στην αγορά στην Ελλάδα. Θα ακολουθήσει εκδήλωση στην Τράπεζα της Ελλάδος όπου θα παρουσιαστεί η μελέτη του ΟΟΣΑ για τη χώρα. Το απόγευμα ο κ. Γκουρία θα είναι ο κεντρικός ομιλητής σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής με θέμα «Μεταρρυθμίσεις για το μέλλον: Οικοδομώντας μια πιο ισχυρή και δίκαιη ελληνική οικονομία», όπου θα απευθύνει χαιρετισμό ο κ. Χατζηδάκης.

    [04] Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις στην Ταϊλάνδη με στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης

    Το Γραφείο Ερευνών της Ταϊλάνδης, το αντίστοιχο FBI της χώρας,εκκενώνεται, ανακοίνωσε ο διευθυντής του καθώς τουλάχιστον 1.000 διαδηλωτές περικύκλωσαν σήμερα το κτιριακό συγκρότημα όπου στεγάζεται σε μία προσπάθεια να διακόψουν τη λειτουργία κυβερνητικών υπηρεσιών και υπουργείων.

    Το Γραφείο Ερευνών της Ταϊλάνδης είναι ένας από τους πολλούς κρατικούς στόχους των διαδηλωτών που επιδιώκουν την ανατροπή της κυβέρνησης της πρωθυπουργού Γινγκλούκ Σιναουάτρα. Τα γραφεία του βρίσκονται μέσα σε ένα κτιριακό συγκρότημα, στη βόρεια Μπανγκόκ, που στεγάζει κυβερνητικές υπηρεσίες, μεταξύ των οποίων η υπηρεσία μετανάστευσης και η Εφορία.

    Έχοντας υποχρεώσει πέντε υπουργεία να κλείσουν τις τελευταίες δύο ημέρες, περίπου 4.000 διαδηλωτές βγήκαν και σήμερα στους δρόμους ζητώντας την παραίτηση της πρωθυπουργού και του εκατομμυριούχου αδελφού της.

    Επιμέλεια: Μ. Μιχαλοπούλου

    [05] Κρίση στη «Λιμπερασιόν» με το 90% των εργαζομένων να ζητεί την αποχώρηση δύο συνδιευθυντών

    Σε κρίση έχει περιέλθει μια από τις μεγαλύτερες εφημερίδες της Γαλλίας, η Liberation, καθώς σχεδόν το σύνολο του προσωπικού της είναι αντίθετο στα σχέδια λιτότητας της διεύθυνσης που προβλέπουν μείωση των μισθών.

    Η εφημερίδα, που το 2013 γιόρτασε τα 40 χρόνια της, βλέπει τις πωλήσεις της να υφίστανται μεγάλη πτώση, κατά σχεδόν 30% φέτος. Χθες, το 90% των εργαζόμενων στη Λιμπερασιόν ψήφισε υπέρ της αποχώρησης του Νικολά Ντεμοράν και του Φιλίπ Νικολά ώστε «να καταστεί δυνατή η εφαρμογή ενός πραγματικού σχεδίου ανάπτυξης και ενός νόμιμου και αξιόπιστου σχεδίου περικοπών».

    Η διεύθυνση της εφημερίδας αναμένεται να πραγματοποιήσει σήμερα μια ενημερωτική συνεδρίαση.

    Επιμέλεια: Ε. Μορώνη

    [06] Συμφωνία για κυβέρνηση «ευρέως συνασπισμού» στη Γερμανία

    Οι συντηρητικοί της Γερμανίδας καγκελαρίου Αγγελα Μέρκελ και οι κεντροαριστεροί Σοσιαλδημοκράτες (SPD) κατέληξαν νωρίς σήμερα το πρωί σε συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης "ευρέως συνασπισμού", όπως ανακοίνωσαν δύο συντηρητικοί πολιτικοί στον λογαριασμό τους στο Twitter. Οι δύο πλευρές, στη συνέχεια, ενέκριναν τη συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης, επιβεβαίωσαν στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων διαπραγματευτές των κομμάτων.

    Μία επιτροπή από περισσότερα από 70 μέλη των κομμάτων ενέκρινε τη συμφωνία που συνήφθη μεταξύ των διαπραγματευτών έπειτα από μία συνεδρίαση η οποία διήρκεσε 17 ώρες.Οι ηγέτες των κομμάτων αναμένεται να παρουσιάσουν λεπτομέρειες της συμφωνίας σε συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσουν αργότερα σήμερα, ημέρα κατά την οποία εκπνέει η προθεσμία που είχε δώσει η καγκελάριος. Ωστόσο, μπορεί να περιμένουν δύο ακόμη εβδομάδες για να ανακοινώσουν τη σύνθεση της κυβέρνησης.

    Επιμέλεια: Μ. Μιχαλοπούλου

    [07] Νέο επίτιμο μέλος της Ακαδημίας Αθηνών ο Μίκης Θεοδωράκης

    Με ειδική εκδήλωση, την Τρίτη, 3 Δεκεμβρίου, στις 19:00, θα υποδεχθεί το νέο επίτιμο μέλος της, τον Μίκη Θεοδωράκη, η Ακαδημία Αθηνών.

    Ο πρόεδρος της Ακαδημίας, Σπύρος Α. Ευαγγελάτος, θα προσφωνήσει τον Μίκη Θεοδωράκη και ακολούθως, ο γενικός γραμματέας, Βασίλειος Πετράκος, θα μιλήσει για την προσωπικότητα και το έργο του Έλληνα συνθέτη. Η τελετή θα ολοκληρωθεί με ομιλία του Μίκη Θεοδωράκη με θέμα «Η μόνη λύση».

    Εξάλλου, την Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου (21.00), θα πραγματοποιηθεί συναυλία στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, με μουσική και τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη από το θέατρο και τον κινηματογράφο.

    [08] Ανακαλύφθηκε γονίδιο που οδηγεί σε υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ

    Βρετανοί επιστήμονες, οι οποίοι έκαναν πειράματα σε ποντίκια, ανακάλυψαν ένα γονίδιο που, όταν είναι ελαττωματικό, οδηγεί σε υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. Οι άνθρωποι με παρόμοια παραλλαγή του γονιδίου, μπορεί επίσης -για τους ίδιους γενετικούς λόγους- να είναι εξίσου επιρρεπείς στο να πίνουν υπερβολικά και να μεθάνε.

    Στο παρελθόν διάφορα γονίδια έχουν συσχετισθεί με τον αλκοολισμό. Όμως η νέα έρευνα αποτελεί ουσιαστικά την πρώτη φορά που οι επιστήμονες βρίσκουν να υπάρχει μια τόσο άμεση σχέση αιτίου-αποτελέσματος ανάμεσα στη συγκεκριμένη γονιδιακή μετάλλαξη και στον εθισμό στο αλκοόλ. Η μελέτη έδειξε ότι τα πειραματόζωα με το φυσιολογικό γονίδιο δεν ενδιαφέρονταν ιδιαίτερα για το αλκοόλ, όταν είχαν να διαλέξουν να πιούν είτε αυτό, είτε σκέτο νερό. Αντίθετα, όσα είχαν μεταλλαχθεί, ώστε να διαθέτουν την ελαττωματική παραλλαγή του γονιδίου Gabrb 1, έδειχναν έντονη τάση για αλκοόλ, με συνέπεια το τελευταίο να αποτελεί το 85% των συνολικών υγρών που έπιναν.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 27 November 2013 - 7:30:26 UTC