Read the UN Universal Declaration of Human Rights (10 December 1948) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-11-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου
  • [02] Γεννιέται η νέα Φόρτσα Ιτάλια, αλλά δεν αποφεύχθηκε η διάσπαση
  • [03] Με τιμές αρχηγού κράτους εν ενεργεία, η κηδεία του Γλαύκου Κληρίδη, την Τρίτη
  • [04] Ελικόπτερο προσέκρουσε σε ουρανοξύστη και συνετρίβη στο κέντρο της Σεούλ
  • [05] Ινδία: Τουλάχιστον 22 νεκροί από ανατροπή φορτηγού γεμάτου με εργάτες
  • [06] Αφιερώματα του κυπριακού Τύπου στον Γλαύκο Κληρίδη
  • [07] Βραβείο καλύτερου σεναρίου απέσπασε η «Miss Violence» στη Στοκχόλμη

  • [01] Εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου

    Με την κατάθεση στεφάνων στο ιστορικό κτήριο του Πολυτεχνείου συνεχίζονται οι τριήμερες εκδηλώσεις για την 40η επέτειο της 17ης Νοέμβρη, που θα κορυφωθούν αύριο Κυριακή με την πορεία που θα ξεκινήσει στις 15:00 από την πύλη του Πολυτεχνείου προς την αμερικάνικη πρεσβεία. Οι πύλες του ιδρύματος είναι ανοιχτές για το κοινό μέχρι το βράδυ και την περιφρούρηση του κτιρίου έχουν αναλάβει φοιτητές και καθηγητές.

    Στις 11 το πρωί αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον Αλέξη Τσίπρα κατέθεσε στεφάνι στο Πολυτεχνείο, ενώ από τις 12 το μεσημέρι και για 9 ώρες θα εκπέμψουν πρόγραμμα από το χώρο του Πολυτεχνείου πρώην εργαζόμενοι της ΕΡΤ.

    Σε δήλωσή του για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Α.Τσίπρας, τόνισε ότι: "Παρά τα 40 χρόνια που κύλισαν, η εξέγερση του Πολυτεχνείου παραμένει ζωντανή στη συνείδηση της ελληνικής κοινωνίας και το μήνυμα της λαϊκής ενότητας και της αντίστασης για δημοκρατία, ζωή και αξιοπρέπεια είναι πιο επίκαιρο από ποτέ στους κοινωνικούς αγώνες του σήμερα. Ίσως γιατί σήμερα, όπως και τότε, είναι ώριμο και διάχυτο το αίτημα στην κοινωνία για μια μεγάλη αλλαγή και για απαλλαγή από το καθεστώς της καταστροφής, της συρρίκνωσης της δημοκρατίας και της διάλυσης της κοινωνικής συνοχής. Και όταν κάτι είναι επίκαιρο και ζωντανό στην κοινωνία και όταν ένα αίτημα είναι υπαρκτό, βρίσκει αργά ή γρήγορα δυναμικούς τρόπους να εκφραστεί. Πρέπει, όμως, να είμαστε πιο έμπειροι από αυτή τη συλλογική γνώση και συνείδηση. Τίποτα δεν θα μας χαριστεί. Όλα θα τα κατακτήσουμε με αγώνες".

    Εκ μέρους των Νέων του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε στεφάνι ο Μιχάλης Κατερίνης-Λινάρδος.

    Ο Κύριλλος Παπασταύρου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ δήλωσε: "Ο ξεσηκωμός του Πολυτεχνείου μας διδάσκει ότι ο λαός μπορεί να γίνει ισχυρός, όταν αποφασισμένος και άφοβος παλεύει για το δίκιο του. Σήμερα πρέπει να ξεπεραστούν οι φοβίες και οι αυταπάτες που καλλιεργούν τα κόμματα του κεφαλαίου και του «ευρωμονόδρομου». Φιλολαϊκή λύση χωρίς σύγκρουση με το κεφάλαιο και την ΕΕ δεν υπάρχει. Το ΚΚΕ, σήμερα όπως και τότε, όπως και σε όλη την 95χρονη πορεία του, που γιορτάζουμε αύριο, αγωνίζεται ώστε ο λαός να βγει στο προσκήνιο. Με την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος και τη λαϊκή συμμαχία να παλέψει για την πραγματική φιλολαϊκή διέξοδο: Την κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, τη διαγραφή όλου του χρέους, την κατάργηση των μνημονίων, την αποδέσμευση από την ΕΕ, το ΝΑΤΟ, όλες τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις. Λύση που θα φέρει ο ίδιος με την δική του εργατική ? λαϊκή εξουσία».

    "Σήμερα, 40 χρόνια μετά την κορυφαία αντιδικτατορική εξέγερση του Νοέμβρη του 1973 στο Πολυτεχνείο, τα κύρια συνθήματα της εξεγερμένης νεολαίας και του λαού μας, τότε, για: «Ψωμί -Παιδεία -Ελευθερία», αποκτούν συγκεκριμένο περιεχόμενο στις συνθήκες που διαμορφώνονται από τη γενικευμένη οικονομική κρίση και τα αντιλαϊκά μέτρα που παίρνονται, δίνοντας σύγχρονα νοήματα στους σημερινούς αγώνες της νεολαίας και των εργαζομένων για ένα καλύτερο αύριο, για την αντιμετώπιση και ανατροπή της πολιτικής κάθε ξένου και ντόπιου κέντρου εξουσίας" αναφέρεται σε ανακοίνωση του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974.

    Στον χώρο του Πολυτεχνείου πραγματοποιείται παράλληλα έκθεση ντοκουμέντων και αφίσας από το Νοέμβρη του 1973 αλλά και προβολή της ταινίας «Εδώ Πολυτεχνείο» στην αίθουσα «Γκίνη».

    Τα αστυνομικά μέτρα ασφαλείας που έχουν δρομολογηθεί για το τριήμερο είναι δρακόντεια τόσο στο κέντρο της πόλης, όσο κατά τη διάρκεια της πορείας της Κυριακής. Έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις πρόκειται να πραγματοποιηθούν στο οδικό δίκτυο, γύρω από το Μετσόβιο Πολυτεχνείο έως την Πλατεία Κάνιγγος. Την Κυριακή 17/11 την ημέρα της πορείας, θα επεκταθούν σταδιακά στην ευρύτερη περιοχή του Κέντρου της Αθήνας που περικλείεται από τις οδούς και λεωφόρους Αλεξάνδρας, Πατησίων, Σταδίου, Βασ. Σοφίας, όπως και στις παράλληλες και καθέτους αυτών.

    Σύμφωνα με Απόφαση του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών, θα πραγματοποιηθούν τροποποιήσεις στα δρομολόγια και τις στάσεις των συγκοινωνιακών μέσων (Λεωφορεία - Τρόλεϊ).

    [02] Γεννιέται η νέα Φόρτσα Ιτάλια, αλλά δεν αποφεύχθηκε η διάσπαση

    Η Νέα Φόρτσα Ιτάλια ξεκινά σήμερα την πορεία της στην Ρώμη, με την συνεδρίαση του εθνικού συμβουλίου του κόμματος, στο οποίο συμμετέχει και ο ίδιος ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Η κεντροδεξιά παράταξη όμως, παρά τις διάφορες προσπάθειες, δεν μπόρεσε να αποφύγει την διάσπαση.

    Χθες βράδυ, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Λέτα και υπουργός εσωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο ανακοίνωσε ότι τριάντα ένας γερουσιαστές και είκοσι πέντε βουλευτές δεν πρόκειται να στηρίξουν το νέο κόμμα του Μπερλουσκόνι και αποφάσισαν να δημιουργήσουν μια νέα πολιτική δύναμη, η οποία θα φέρει το όνομα «Νέα Κεντροδεξιά». Αναμένεται να διαπιστωθεί μέχρι ποιού βαθμού, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι και οι βουλευτές του θα προσπαθήσουν να ανεβάσουν τους τόνους της πολιτικής αντιπαράθεσης (προσφεύγοντας, πιθανώς, και σε κινητοποιήσεις οπαδών τους) με κύριο αίτημα την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

    [03] Με τιμές αρχηγού κράτους εν ενεργεία, η κηδεία του Γλαύκου Κληρίδη, την Τρίτη

    Την Τρίτη 19 τρέχοντος θα γίνει η κηδεία του πρώην προέδρου της κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη.

    Το υπουργικό συμβούλιο που συνήλθε υπό την προεδρία του προέδρου της Βουλής Γιαννάκη Ομήρου, διότι ο πρόεδρος Ν.Αναστασιάδης επιστρέφει απόψε από το εξωτερικό, αποφάσισε ότι στον Γλαύκο Κληρίδη θα αποδωθούν τιμές αρχηγού κράτους εν ενεργεία.

    [04] Ελικόπτερο προσέκρουσε σε ουρανοξύστη και συνετρίβη στο κέντρο της Σεούλ

    Δύο πιλότοι έχασαν τη ζωή τους όταν ο έλικας του ελικοπτέρου τους προσέκρουσε σε έναν ουρανοξύστη ύψους 38 ορόφων, στη συνοικία Γκάνγκναμ, στο κέντρο της Σεούλ, όπως ανέφεραν εκπρόσωποι της τοπικής πυροσβεστικής υπηρεσίας.

    Πολλά διαμερίσματα του κτιρίου υπέστησαν ζημιές, όμως κανείς από τους ενοίκους δεν τραυματίστηκε. Μετά την πρόσκρουσή του στον ουρανοξύστη το ελικόπτερο συνετρίβη στο έδαφος.

    Σύμφωνα με τους ειδικούς, η κακή ορατότητα που επικρατούσε στην περιοχής ήταν πιθανότατα η αιτία για την οποία ο κυβερνήτης και ο συγκυβερνήτης του ελικοπτέρου έχασαν τον προσανατολισμό τους. Ένα τηλεοπτικό κανάλι της Νότιας Κορέας ανέφερε ότι δεν υπήρχε κανείς άλλος επιβάτης καθώς τη στιγμή του δυστυχήματος το ελικόπτερο κατευθυνόταν σεένα κοντινό ελικοδρόμιο για να παραλάβει έναν εργαζόμενο της εταιρίας LG Electronics.

    Επιμέλεια: Φ. Γιοβάνογλου

    [05] Ινδία: Τουλάχιστον 22 νεκροί από ανατροπή φορτηγού γεμάτου με εργάτες

    Τουλάχιστον 22 άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν ένα φορτηγό γεμάτο με εργάτες ανατράπηκε σε αυτοκινητόδρομο του κρατιδίου Καρνατάκα, στη νότια Ινδία. Άλλοι δώδεκα άνθρωποι τραυματίστηκαν στο δυστύχημα αυτό που σημειώθηκε κοντά στην πόλη Μπελγκάουμ, όπως μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο IANS.

    Το φορτηγό, που κινούνταν με μεγάλη ταχύτητα, προσέκρουσε στην άκρη του πεζοδρομίου με αποτέλεσμα ο οδηγός να χάσει τον έλεγχο, δήλωσε ο εκπρόσωπος των τοπικών αστυνομικών αρχών Τσάντρα Γκούπτα.Όλα τα θύματα ήταν εργάτες σε αγροκτήματα και πήγαιναν για δουλειά. Σύμφωνα με πολλά ινδικά τηλεοπτικά κανάλια μεταξύ των νεκρών είναι επτά γυναίκες και έξι παιδιά.

    Επιμέλεια: Φ. Γιοβάνογλου

    [06] Αφιερώματα του κυπριακού Τύπου στον Γλαύκο Κληρίδη

    Η είδηση του θανάτου του πρώην προέδρου της Δημοκρατίας, Γλαύκου Κληρίδη είναι πρωτοσέλιδο θέμα στον κυπριακό Τύπο.

    Οι εφημερίδες, εκτός από τα ρεπορτάζ, δημοσιεύουν αφιερώματα για τον μεγάλο ηγέτη της Κύπρου.

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι των εφημερίδων είναι:

    -«Αλήθεια»: «Η κληρονομιά του Γλαύκου. Πέρασε στην αιωνιότητα ο μεγάλος ηγέτης, ο πολιτικός των γενναίων αποφάσεων και εκφραστής της real politik».

    -«Η Σημερινή»: «Ραντεβού με την Ιστορία»

    - «ΠΟΛΙΤΗΣ»: «Έφυγε ο Ηγέτης, που ήξερε τι ήθελε».

    -«Ο Φιλελεύθερος»: «Έφυγε ένας μεγάλος ηγέτης».

    - «Χαραυγή»: « Εφυγε ο Γλαύκος Κληρίδης»

    - «Cyprus Mail» : «Θρηνεί η Κύπρος»

    - "The Cyprus Weekly" : «Τελευταίος χαιρετισμός».

    [07] Βραβείο καλύτερου σεναρίου απέσπασε η «Miss Violence» στη Στοκχόλμη

    Με το βραβείο καλύτερου σεναρίου τιμήθηκαν οι Αλέξανδρος Αβρανάς και Κώστας Περούλης για την ταινία «Miss Violence» στο 24ο διεθνές φεστιβάλ κινηματογράφου της Στοκχόλμης. Η ταινία συμμετείχε στο διαγωνιστικό τμήμα ανάμεσα σε άλλες δεκαεννέα ταινίες εκ των οποίων το «Μέλι» της Βαλέρια Γκολίνο και το The selfish giant (ο εγωιστής γίγαντας) της Κλιό Μπάρναρντ, (δύο ταινίες υποψήφιες για το ευρωπαϊκό βραβείο Lux), το «Luton» του Μιχάλη Κωνσταντάτου και τη νέα ταινία του Στηβ Μακουίν με τίτλο «12 χρόνια σκλάβος».

    Το βραβείο σεναρίου της «Miss Violence» είναι μία ακόμη διάκριση για την πολυβραβευμένη ταινία του σκηνοθέτη Αλέξανδρου Αβρανά με θέμα τις σχέσεις βίας και εξουσίας μεταξύ των μελών μίας σύγχρονης οικογένειας. H επιτυχημένη φεστιβαλική πορεία της Miss Violence ξεκίνησε με τον αργυρό λέοντα στο 70ο διεθνές φεστιβάλ κινηματογράφου της Βενετίας, ενώ o πρωταγωνιστής της, Θέμις Πάνου τιμήθηκε με το βραβείο Α' Αντρικού Ρόλου για την ερμηνεία του.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 16 November 2013 - 11:30:25 UTC