Browse through our Interesting Nodes for General Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-11-12

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στο Παρίσι για την ανεργία των νέων o πρωθυπουργός
  • [02] Βροχή και σήμερα - Προβλήματα από τη χθεσινή νεροποντή στην Αττική
  • [03] Κλειστά τα Τέμπη σήμερα και αύριο, λόγω εργασιών
  • [04] Νέα απεργία σε Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο και ΕΜΠ
  • [05] Διπλό ραντεβού Στουρνάρα - τρόικας
  • [06] Επείγουσα έκκληση του ΟΗΕ για βοήθεια στις Φιλιππίνες μετά την καταστροφή
  • [07] Νέα τροπική καταιγίδα έπληξε τις Φιλιππίνες μετά το φονικό πέρασμα του τυφώνα Χαϊγιάν
  • [08] Ναυτιλιακό μουσείο βρίσκεται στα «σκαριά» στα Καρδάμυλα της Χίου
  • [09] Έφυγε από τη ζωή η Αντιγόνη Βαλάκου
  • [10] Αβεβαιότητα για την προστατευτική δράση των πολυβιταμινών

  • [01] Στο Παρίσι για την ανεργία των νέων o πρωθυπουργός

    Στο Παρίσι μεταβαίνει σήμερα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς για να συμμετέχει στη δεύτερη συνάντηση κορυφής για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων της Ευρώπης. Στη συνάντηση θα συμμετέχει και ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

    Για τη συνάντηση, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων, έχουν προσκληθεί οι Ευρωπαίοι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, οι υπουργοί εργασίας, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας επενδύσεων Βέρνερ Χόγιερ.

    [02] Βροχή και σήμερα - Προβλήματα από τη χθεσινή νεροποντή στην Αττική

    Βροχερός θα είναι ο καιρός και σήμερα, Τρίτη, σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες αναμένονται κατά τη διάρκεια της ημέρας, κυρίως σε Αττική, Θεσσαλονίκη και νησιά του Ιονίου.

    Η χθεσινή νεροποντή και οι ισχυροί άνεμοι δημιούργησε αρκετά προβλήματα στην Αττική. Η Πυροσβεστική δέχθηκε πάνω από 250 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων και σε όλα τα περιστατικά επιχείρησαν 30 συνεργεία της Πυροσβεστικής. Τα προβλήματα αυτή την ώρα έχουν αποκατασταθεί, εκτός από την περιοχή του Καματερού, όπου έχει κλείσει ένα κομμάτι της λεωφόρου Φυλής, μεταξύ των οδών Γούναρη και Καματερού, λόγω καθίζησης του οδοστρώματος.

    [03] Κλειστά τα Τέμπη σήμερα και αύριο, λόγω εργασιών

    Κλείνουν σήμερα και αύριο ταΤέμπη λόγω εκτέλεσης εργασιών συντήρησης των μέτρων βραχοπροστασίας.Η διακοπή της κυκλοφορίας στην Κοιλάδα θα ισχύει μόνο κατά τις ώρες 07:00 - 20:00, οπότε και απαγορεύεται η κυκλοφορία όλων των οχημάτων στο τμήμα της Εθνικής Οδού Αθηνών - Θεσσαλονίκης (Π.Α.Θ.Ε.), από τη χιλιομετρική θέση 365+477 (κόμβος Γυρτώνης) μέχρι τη χιλιομετρική θέση 390+700 της Π.Α.Θ.Ε. (διασταύρωση Στομίου). Διευκρινίζεται ότι, μετά τις 8 το βράδυ, το συγκεκριμένο κομμάτι θα δίνεται στην κυκλοφορία για όλα τα οχήματα.

    Για τις δυο αυτές μέρες, οι εναλλακτικές διαδρομές που θα ακολουθούνται είναι: για τα επιβατικά αυτοκίνητα ο ανατολικός άξονας μέσω των παραλίων της Λάρισας, για τα φορτηγά ο κεντρικός άξονας μέσω Ελασσόνας και ο δυτικός άξονας μέσω γέφυρας Μουργκάνη και Γρεβενών.

    [04] Νέα απεργία σε Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο και ΕΜΠ

    Εξαιρετικά αμφίβολο είναι το ενδεχόμενο να ξεκινήσουνσήμερα οι εξετάσεις και τα μαθήματα στα δύο μεγαλύτερα εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας, καθώς οι σύλλογοι διοικητικών υπαλλήλων του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου (ΕΚΠΑ) και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) υιοθέτησαν την πρόταση της Ομοσπονδίας τους για νέα πενθήμερη απεργία έως την προσεχή Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου.

    Παράλληλα, υπό κατάληψη τελούν και κάποιες σχολές του Πολυτεχνείου από ομάδες φοιτητών που συντάσσονται με τα αιτήματα των διοικητικών υπαλλήλων.

    [05] Διπλό ραντεβού Στουρνάρα - τρόικας

    Με τους επικεφαλής της τρόικας συναντάται σήμερα ο υπουργός Οικομικών στις 12 το μεσημέρι και στις 5 το απόγευμα. Στους επικεφαλής της τρόικας επιρρίπτουν παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών την ευθύνη για την καθυστέρηση που παρατηρείται έως τώρα στις διαπραγματεύσεις, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «εμείς ήμασταν καθ' όλα έτοιμοι, ενώ τα δημοσιονομικά μεγέθη είναι καλύτερα από κάθε άλλη φορά». Στελέχη του υπουργείου επισημαίνουνακόμη «θα καταλήξουμε, όχι αύριο, έχουμε και εμείς υπομονή».Στο συγκεκριμένο πλαίσιο, θεωρείται πιθανόν οι διαπραγματεύσεις να παραταθούν και μετά τα Χριστούγεννα.

    Κυβερνητικά στελέχη αναφέρουν από την πλευρά τους, ότι, εκ των πραγμάτων, η ελληνική πλευρά είναι αναγκασμένη να προχωρήσει μονομερώς (χωρίς την έγκριση της τρόικας) στην κατάθεση του νομοσχεδίου για τον φόρο ακινήτων και του προϋπολογισμού 2014, καθώς και στο σχέδιο για την αναδιάρθρωση των αμυντικών βιομηχανιών της χώρας (ΕΑΣ και ΕΛΒΟ).

    [06] Επείγουσα έκκληση του ΟΗΕ για βοήθεια στις Φιλιππίνες μετά την καταστροφή

    Επείγουσα έκκληση θα απευθύνουν σήμερα τα Ηνωμένα Εθνη για την προσφορά βοήθειας προς τα θύματα του τυφώνα που έπληξε νησιά και παράκτιες περιοχές των Φιλιππίνων όπου κατευθύνονται πλοία του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ και της Βρετανίας. Η επικεφαλής των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ Βάλερι Έιμος αναμένεται σήμερα στη Μανίλα από όπου θα απευθύνει την έκκληση, την ώρα που ο ΟΗΕ αποτιμά σε 10.000 τους νεκρούς μόνο στην παράκτια πόλη Τακλομπάν.

    Οι ΗΠΑ ανέπτυξαν στις πληγείσες περιοχές δύναμη 90 Πεζοναυτών για την αποτίμηση της κατάστασης και των αναγκών, ενώ το αεροπλανοφόρο George-Washington και άλλα πολεμικά πλοία των ΗΠΑ θα κατευθυνθούν προς τις Φιλιππίνες. Η υπηρεσία ανθρωπιστικής βοήθειας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ , USAID, ανακοίνωσε την χορήγηση βοήθειας 20 εκατομμυρίων δολαρίων στους πληγέντες. Η Βρετανία στέλνει ένα πολεμικό πλοίο και ένα μεταγωγικό αεροσκάφος στην περιοχή της καταστροφής και ανακοίνωσε την αποδέσμευση 7-12 εκατομμυρίων ευρώ. Ο Καναδάς ανακοίνωσε την αποστολή 35-50 διασωστών και υποσχέθηκε οικονομική βοήθεια 5 εκατομμυρίων δολαρίων προς τις μη κυβερνητικές οργανώσεις που θα συμμετάσχουν στις επιχειρήσεις αρωγής προς τους επιζώντες. Η Ιαπωνία στέλνει ομάδας διάσωσης και ιατρικό προσωπικό στις Φιλιππίνες. Η Κίνα ανακοίνωσε τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας 100.000 δολαρίων στις Φιλιππίνες.

    Επιμέλεια: Ε. Κωτσάκη

    [07] Νέα τροπική καταιγίδα έπληξε τις Φιλιππίνες μετά το φονικό πέρασμα του τυφώνα Χαϊγιάν

    Οι περιοχές των Φιλιππίνων που βρέθηκαν στο έλεος του Χαϊγιάν, του ισχυρότερου τυφώνα που έπληξε ποτέ ηπειρωτικές περιοχές χτυπήθηκαν εκ νέου από μια τροπική καταιγίδα την Τρίτη. Όπως δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Μαξ Ρόχας η νέα αλλαγή των καιρικών συνθηκών έφερε ισχυρές βροχοπτώσεις πάνω από την επαρχία Λέιτε, μια από τις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο από τον τυφώνα Χαϊγιάν και στην οποία εκφράζονται φόβοι ότι έχουν σκοτωθεί χιλιάδες άνθρωποι.

    Το Πεντάγωνο διέταξε το αεροπλανοφόρο USS Τζορτζ Ουάσιγκτον και άλλα πλοία να πλεύσουν προς τις Φιλιππίνες για να προσφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια και να ανακουφίσουν τα θύματα του τυφώνα. Η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε επίσης την «απελευθέρωση» 20 εκατομμυρίων δολαρίων σε ανθρωπιστική βοήθεια. Το Ηνωμένο Βασίλειο θα στείλει ένα αντιτορπιλικό και ένα στρατιωτικό μεταγωγικό αεροσκάφος ανακοίνωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον. Το Λονδίνο θα «ξεκλειδώσει» και 12.000.000 ευρώ πρόσθετη βοήθεια. Ο Καναδάς ανακοίνωσε την αποστολή μιας ομάδας 35 έως 50 στρατιωτών- διασωστών και ενός αεροσκάφους C- 17.

    Επιμέλεια: Κ. Καλέτσιος

    [08] Ναυτιλιακό μουσείο βρίσκεται στα «σκαριά» στα Καρδάμυλα της Χίου

    Προφορικές μαρτυρίες, ψηφιακό υλικό και εκθέματα που καταγράφουν την ιστορία της Ναυτιλίας, διαμέσου των αιώνων, συνθέτουν το πρώτο στην Ελλάδα Ναυτιλιακό Μουσείο, που σχεδιάζεται να δημιουργηθεί στα Καρδάμυλα της Χίου. Το Ναυτιλιακό Μουσείο θα στεγαστεί σε δύο εφαπτόμενα κτίρια, το ιστορικό δημοτικό σχολείο «Καρράδειο» και τον πρώην νηπιακό σταθμό. Η επανάχρηση των κτιρίων σε μουσειακό χώρο 900 τετραγωνικών μέτρων στοχεύει να τα εντάξει ξανά στη ζωή του οικισμού των Καρδαμύλων.

    «Είναι ένα έργο που το ζητάει εδώ και πολλά χρόνια η τοπική κοινωνία» εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρόεδρος της μη κερδοσκοπικής εταιρείας «Καρδαμύλια Ναυτοσύνη», Φωτεινή Ξυλά- Φαφαλιού. Όπως διευκρινίζει η ίδια, το μουσείο θα διαφέρει από τα ήδη υπάρχοντα ναυτικά μουσεία, «καθώς δεν θα αφορά μόνο σε αντικείμενα ναυτικής παράδοσης, αλλά θα διαμορφωθεί με σύγχρονη αντίληψη, όπου θα παρουσιάζονται η ιστορία της Ναυτιλίας σε όλη την Ελλάδα, από τα αρχαία χρόνια μέχρι σήμερα, αλλά και οι λόγοι, οι αιτίες και τα συμβάντα που ώθησαν τα μέρη με ναυτική παράδοση να μεγαλουργήσουν».

    [09] Έφυγε από τη ζωή η Αντιγόνη Βαλάκου

    Μία από τις σημαντικότερες πρωταγωνίστριες του ελληνικού θεάτρου αλλά και του κινηματογράφου, η Αντιγόνη Βαλάκου έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 83 ετών. Η σπουδαία και «ακριβή» θεατρίνα, υπηρέτησε με συνέπεια και ήθος το σανίδι σε μια καλλιτεχνική πορεία, που μετρά μόνο επιτυχίες και τιμητικές διακρίσεις. Σεμνή, αξιοπρεπής, με τεράστιο ρεπερτόριο, που καλύπτει 60 χρόνια πορείας στο ελληνικό θέατρο, η Αντιγόνη Βαλάκου έσβησε χθες στον Ευαγγελισμό που νοσηλευόταν εδώ και μια εβδομάδα.

    Ανάμεσα στις σπουδαιότερες ερμηνείες της ήταν αυτή της Οφηλίας στον 'Αμλετ το 1955, της 'Αννας Φρανκ που έγραψε ιστορία και της χάρισε το 1957 το θεατρικό έπαθλο «Μαρίκα Κοτοπούλη», της Ηλέκτρας σε σκηνοθεσία Σπύρου Ευαγγελάτου που ανέβηκε το 1972 και έκλεψε τις εντυπώσεις στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου, με πιο πρόσφατες την Ρόουζ στο ομώνυμο έργο του Μάρτιν Σέρμαν (2000) και την θρυλική Μαντάμ Φλο που υποδύθηκε στο Αγγέλων Βήμα (2011) υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Γιώργου Καραμίχου κι αποτέλεσε το κύκνειο άσμα της.

    [10] Αβεβαιότητα για την προστατευτική δράση των πολυβιταμινών

    Η λήψη βιταμινών και άλλων διατροφικών συμπληρωμάτων με ιχνοστοιχεία μετάλλων δεν φαίνεται να μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου ή καρδιοαγγειακών παθήσεων, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη αμερικανική επιστημονική έρευνα, που αξιολόγησε τα έως τώρα στοιχεία. Η επιστημονική ετυμηγορία είναι ότι, προς το παρόν, είναι ανεπαρκή τα διαθέσιμα δεδομένα για να υποστηριχθεί πως αυτά τα σκευάσματα όντως έχουν ευεργετικό και προστατευτικό αποτέλεσμα, κάτι όμως που επίσης δεν μπορεί να αποκλεισθεί.

    Εξαιτίας αυτής της αβεβαιότητας, η αρμόδια κυβερνητική επιστημονική επιτροπή των ΗΠΑ εξέδωσε μια σύσταση, που επιβεβαιώνει το προηγούμενο συμπέρασμά της από το 2003, ότι δηλαδή δεν είναι δυνατό να πάρει οριστική θέση ούτε κατά, ούτε υπέρ των πολυβιταμινών και των συμπληρωμάτων, όσον αφορά τα οφέλη τους για τον καρκίνο και την καρδιά.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 12 November 2013 - 7:30:23 UTC