Browse through our Interesting Nodes on Business, Finance & Law in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-11-08

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Άκαρπες οι έρευνες για τον 49χρονο ερασιτέχνη ψαρά που αγνοείται στο Ηράκλειο
  • [02] Σύγκρουση πλοίων χωρίς ζημιές, στο λιμάνι του Ηρακλείου
  • [03] Συνεχίζουν την απεργία τους οι υπάλληλοι στο Πανεπιστήμιο Αθηνών
  • [04] Από ΟΤΑ, Υγεία, ασφαλιστικά ταμεία η «δεύτερη» διαθεσιμότητα
  • [05] Μόνον 11 χώρες στον κόσμο διατηρούν την άριστη βαθμολογία των οίκων αξιολόγησης
  • [06] Σε ύψος - ρεκόρ έφθασε το εξαγωγικό πλεόνασμα της Γερμανίας
  • [07] Στους δρόμους κατά της λιτότητας οι Πορτογάλοι δημόσιοι υπάλληλοι

  • [01] Άκαρπες οι έρευνες για τον 49χρονο ερασιτέχνη ψαρά που αγνοείται στο Ηράκλειο

    Συνεχίζονται και σήμερα με εντατικούς ρυθμούς οι έρευνες για τον 49χρονο ταχυδρόμο και ερασιτέχνη ψαρά, από την Πόμπια της Μεσαράς Ηρακλείου, η τύχη του οποίου αγνοείται από το μεσημέρι της Τετάρτης.

    Το πρωί βρέθηκε το καλάμι του 49χρονου δίπλα στο σημείο, όπου πιθανότατα καθόταν και ψάρευε δυτικά του όρμου Καλών Λιμένων.

    Οι έρευνες συνεχίζονται με τη συμμετοχή ενός σκάφους του Λιμενικού Σώματος, έξι ιδιωτικών σκαφών, ελικοπτέρου της Πολεμικής Αεροπορίας, Κλιμακίου Ειδικών Αποστολών του Λιμεναρχείου Ηρακλείου, της ΕΛΑΣ, του Πυροσβεστικού Σώματος και της ΕΜΑΚ.

    [02] Σύγκρουση πλοίων χωρίς ζημιές, στο λιμάνι του Ηρακλείου

    Χωρίς να προκληθούν ζημιές, ένα φορτηγό πλοίο συγκρούστηκε με μικρό τουριστικό σκάφος στο λιμάνι του Ηρακλείου.

    Πρόκειται για το φορτηγό πλοίο «Κρέτα» στο οποίο επέβαινε μόνο το πλήρωμα, που συγκρούστηκε με το καραβάκι «Ζαναντού» -το οποίο δεν μετέφερε τουρίστες και ήταν δεμένο στο λιμάνι.

    Η σύγκρουση έγινε τη στιγμή που το φορτηγό πλοίο προσπάθησε να "δέσει" στο λιμάνι.

    [03] Συνεχίζουν την απεργία τους οι υπάλληλοι στο Πανεπιστήμιο Αθηνών

    Συνέχιση της απεργίας τους για δέκατη εβδομάδα, αποφάσισαν οι διοικητικοί υπάλληλοι του πανεπιστημίου Αθηνων, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η συζήτηση της αγωγής του υπουργού Παιδείας Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου στα δικαστήρια, με την οποία ζητεί να κηρυχτεί η απεργία τους παράνομη και καταχρηστική.

    Οι διοικητικοί υπάλληλοι του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), πάντως, θα συνεδριάσουν εκ νέου τη Δευτέρα για να εκτιμήσουν την πορεία των κινητοποιήσεών τους.

    Επεισοδιακή αποδείχθηκε την ίδια ώρα η συνεδρίαση της Συγκλήτου του Πολυτεχνείου για την κατάρτιση του προγράμματος του εξαμήνου, δεδομένου ότι τα μαθήματα ξεκινούν τη Δευτέρα. Η συνεδρίαση διακόπηκε από ομάδες φοιτητών ακροαριστερών παρατάξεων που εισέβαλαν στον χώρο και εμπόδισαν τα μέλη της Συγκλήτου να λάβουν αποφάσεις. Οπως πάντως ανέφεραν εκπρόσωποι του Ιδρύματος, το πρόγραμμα των εξετάσεων θα καταρτιστεί και θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος.

    [04] Από ΟΤΑ, Υγεία, ασφαλιστικά ταμεία η «δεύτερη» διαθεσιμότητα

    Χωρίς να υπάρξουν τριβές και ενστάσεις από τους εκπροσώπους της τρόικας, στον σχεδιασμό και την εφαρμογή από την ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης της διαθεσιμότητας στο δημόσιο, πραγματοποιήθηκε η συνάντηση των δύο πλευρών.

    Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, βγαίνοντας από το γραφείο του μετά τη συνάντηση, χαρακτήρισε καλή και παραγωγική τη συζήτηση με τους εκπροσώπους της τρόικας και τόνισε ότι υπήρξε «καλή πρόοδος» στη διαπραγμάτευση.

    Οι δύο πλευρές ανανέωσαν το ραντεβού τους για την ερχόμενη Δευτέρα προκειμένου να εξεταστεί ο σχεδιασμός για το δεύτερο κύμα διαθεσιμότητας των 12.500 υπαλλήλων, που θα προέλθουν κυρίως από τους ΟΤΑ, την Υγεία και τα ασφαλιστικά ταμεία.

    Όπως έλεγαν συνεργάτες του υπουργού, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε στους εκπροσώπους της τρόικας ότι η υλοποίηση και της δεύτερης φάσης της διαθεσιμότητας θα προχωρήσει κανονικά, αλλά πως δεν μπορεί, εκ των πραγμάτων, να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου, προκειμένου να υπάρξει προηγουμένως η απαραίτητη αξιολόγηση.

    Τη Δευτέρα, θα συζητηθεί και το θέμα της προσμέτρησης στον συνολικό αριθμό των 4.000 δημοσίων υπαλλήλων που θα απολυθούν το 2013, των εργαζομένων που θα απολυθούν από τα αμυντικά συστήματα και την ΕΛΒΟ, μετά από την αναδιάρθρωσή τους, εφόσον κάτι τέτοιο αποφασίσει τελικά η κυβέρνηση.

    Επίσης, θα συζητηθεί και το θέμα των συμβασιούχων, που παραμένουν στις θέσεις τους με προσωρινές διαταγές δικαστηρίων (υπολογίζονται σε περίπου 6.000) και αναμένεται σε σύντομο χρονικό διάστημα να εξεταστούν οι υποθέσεις τους από τα δικαστήρια, μετά από νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Δικαιοσύνης.

    Η ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης ζητά να προσμετρηθούν στις απολύσεις που ζητά η τρόικα.

    Ο κ. Μητσοτάκης, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, για πρώτη φορά αναφέρθηκε διεξοδικά στη μετάβαση από τους ποσοτικούς στόχους που έχουν τεθεί στους ποιοτικούς στόχους του υπουργείου. Όπως επισήμαναν, αναφέρθηκε στην ουσία της μεταρρύθμισης στο δημόσιο, δηλαδή στη διοικητική μεταρρύθμιση, με σκοπό την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη, στη δραστική περικοπή των διοικητικών βαρών σε 13 κλάδους της οικονομίας και στην ανάπτυξη της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, όπως, άλλωστε, έχει τονίσει κι ο ίδιος επανειλημμένα το τελευταίο διάστημα.

    Οι εκπρόσωποι της τρόικας φέρονται ικανοποιημένοι από την υλοποίηση των υποχρεώσεων του υπουργείου, καθώς φαίνεται ότι δεν υπάρχουν εκκρεμότητες, με την ολοκλήρωση της διαδικασίας της κινητικότητας 12.500 υπαλλήλων, έγιναν 2.000 απολύσεις με το κλείσιμο της ΕΡΤ και από τη ρύθμιση μιας σειράς θεμάτων που είχε θέσει η πλευρά των δανειστών.

    [05] Μόνον 11 χώρες στον κόσμο διατηρούν την άριστη βαθμολογία των οίκων αξιολόγησης

    Μόνον ένδεκα χώρες στον κόσμο, οι 8 από τις οποίες βρίσκονται στην Ευρώπη, διατηρούν το "ιερό δισκοπότηρο" του τριπλού Α, του "άριστα" στη βαθμολογία των τριών μεγάλων οίκων αξιολόγησης, των Standard & Poor's, Fitch και Moody's.

    Από τις χώρες αυτές, η προοπτική των επτά χαρακτηρίζεται "σταθερή" όσον αφορά την κατάσταση του κρατικού χρέους τους, η οποία αξιολογήθηκε από τους τρεις οίκους: οι χώρες αυτές είναι η Σουηδία, η Νορβηγία, η Δανία, η Ελβετία, η Αυστραλία, ο Καναδάς και η Σιγκαπούρη.

    Οι τέσσερις άλλες, η Γερμανία, η Ολλανδία, το Λουξεμβούργο και η Φινλανδία, βλέπουν το τριπλό Α τους να απειλείται από μια "αρνητική" προοπτική, σύμφωνα με τουλάχιστον έναν από τους τρεις οίκους αξιολόγησης.

    [06] Σε ύψος - ρεκόρ έφθασε το εξαγωγικό πλεόνασμα της Γερμανίας

    Σε ύψος-ρεκόρ έφθασε το εξαγωγικό πλεόνασμα της Γερμανίας τον περασμένο Σεπτέμβριο, ξεπερνώντας τα 20,4 δισεκατομμύρια ευρώ. Το προηγούμενο ρεκόρ είχε σημειωθεί τον Ιούνιο του 2008, με 19,8 δισεκατομμύρια ευρώ.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας, ο όγκος των εξαγωγών διαμορφώθηκε στα 94,7 δισεκατομμύρια ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 3,6% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2012. Επιπλέον, οι εισαγωγές διαμορφώθηκαν στα 74,3 δισεκατομμύρια ευρώ, σημειώνοντας πτώση κατά 0,3%.

    Οι θεαματικές αυτές επιδόσεις οφείλονται στην αύξηση της ζήτησης για τα γερμανικά προϊόντα σε όλες τις σημαντικές περιοχές του κόσμου. Ιδιαίτερα ισχυρή ήταν η αύξηση των εξαγωγών και προς τις χώρες της Ευρωζώνης, κατά 1,2%.

    Το εξαγωγικό πλεόνασμα της Γερμανίας, το οποίο πρόσφατα επέκρινε η Ουάσιγκτον, υπερασπίστηκε ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι. «Είναι σημαντικό να αντιμετωπισθούν οι ανισορροπίες στην Ευρωζώνη, ωστόσο συνιστά εσφαλμένη προσέγγιση του προβλήματος να θέλει κανείς να ισχυροποιήσει τις πιο αδύναμες οικονομίες της ευρωζώνης, αποδυναμώνοντας τον ισχυρό εταίρο. Θα πρέπει να διασφαλίσουμε την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των άλλων χωρών, προκειμένου αυτές να γίνουν τόσο ανταγωνιστικές όσο η Γερμανία», τόνισε ο Ντράγκι, μιλώντας σε οικονομικό συνέδριο που διοργάνωσε η εφημερίδα Die Zeit.

    [07] Στους δρόμους κατά της λιτότητας οι Πορτογάλοι δημόσιοι υπάλληλοι

    Πολυάριθμες δημόσιες υπηρεσίες, μεταξύ των οποίων τα νοσοκομεία και τα σχολεία, υπολειτουργούν σήμερα στην Πορτογαλία εξαιτίας μιας απεργίας των δημοσίων υπαλλήλων, η οποία οργανώθηκε από τα κύρια συνδικάτα σε διαμαρτυρία εναντίον των μέτρων λιτότητας που χαρακτηρίζονται "βάναυσα".

    "Εναντίον της διάλυσης του κράτους" και "Τα κεκτημένα δικαιώματα δεν μπορεί να κλαπούν", διακηρύσσουν πανό κρεμασμένα στα κάγκελα των νοσοκομείων, ενώ τα δοχεία απορριμμάτων ξεχειλίζουν στα πεζοδρόμια της Λισαβόνας.

    "Οι Πορτογάλοι δεν ανέχονται πλέον τις μισθολογικές περικοπές και τις θυσίες", τόνισε η Άνα Αβοΐλα, συντονίστρια του κοινού Μετώπου των συνδικάτων του δημόσιου τομέα, το οποίο έκανε λόγο για "ισχυρή συμμετοχή στην απεργία, η οποία φθάνει από 70% ως 100%".

    Ο υφυπουργός Δημόσιας Διοίκησης Έλντερ Ροζαλίνο δήλωσε πως "καταλαβαίνει την αποθάρρυνση των δημοσίων υπαλλήλων", αλλά περιμένει μια συμμετοχή "που δεν θα ξεπερνά το 20%".

    Η 24ωρη απεργία προκηρύχθηκε από κοινού με τις ομοσπονδίες των δημοσίων υπαλλήλων που συμμετέχουν στις δύο κύριες συνδικαλιστικές ενώσεις, τη CGTP, που πρόσκειται στο Κομμουνιστικό Κόμμα, και την UGT, που συνδέεται με το Σοσιαλιστικό Κόμμα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 8 November 2013 - 13:30:22 UTC