Read the Treaty Establishing the European Community (Rome, 25 March 1957) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-11-08

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ανοιχτός σε προτάσεις για τα ακτοπλοϊκά προβλήματα, δηλώνει ο γγ Αιγαίου, Ν. Ζωίδης
  • [02] Ξεκινά η τριήμερη συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας
  • [03] Αντ. Σαμαράς: Κάποιοι προσπαθούν να εμποδίσουν το άλμα προς τα εμπρός
  • [04] Συντονίζουν τη δράση τους
  • [05] Σε ΑΑ υποβάθμισε τη Γαλλία η S&P
  • [06] Ιω. Βρούτσης: Η κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει σε μείωση των συντάξεων
  • [07] Η τρόικα στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης
  • [08] Ν. Αναστασιάδης: Δεν θα μπούμε σε «διάλογο κωφών»
  • [09] Η επανεμφάνιση κρουσμάτων πολυομυελίτιδας στη Συρία απειλεί την Ευρώπη

  • [01] Ανοιχτός σε προτάσεις για τα ακτοπλοϊκά προβλήματα, δηλώνει ο γγ Αιγαίου, Ν. Ζωίδης

    Πρέπει κάποια στιγμή να καταλάβουμε ότι τη μειονεξία που εμφανίζει ο νησιωτικός χώρος, θα πρέπει να την κάνουμε συγκριτικό του πλεονέκτημα. Στα νησιά μας έχουμε να «πουλήσουμε» περιβάλλον, πολιτισμό, και πρέπει να μετουσιώσουμε αυτά τα δύο σε εμπορικό αποτέλεσμα, τονίζει σε συνέντευξη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο νέος γενικός γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Νίκος Ζωίδης και προαναγγέλλει πρωτοβουλίες, για την αξιοποίηση εναλλακτικών μορφών τουρισμού, αλλά και για την ενίσχυση της αλιείας.

    Ο πρώην και για μία πενταετία βουλευτής Δωδεκανήσου, αλλά και αντινομάρχης επί σειρά ετών, δηλώνει ότι θα πρέπει επιτέλους όλα τα άνυδρα νησιά του Αιγαίου να αποκτήσουν μονάδες αφαλάτωσης, υπογραμμίζοντας ότι δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί το καθεστώς της μεταφοράς του νερού, που κοστίζει ακριβά στους πολίτες και ξεπερνά ετησίως τα 8 εκατ. ευρώ.

    Για τα ακτοπλοϊκά προβλήματα των νησιών, αναφέρει ότι η κατάσταση δεν είναι η καλύτερη, ωστόσο δηλώνει ανοιχτός προς τους αιρετούς να εκθέσουν τις προτάσεις και τα προβλήματά τους. Αναφορικά με την πρωτοβουλία του υπουργείου να προχωρήσει σε ενοποίηση της προκήρυξης και των επιδοτήσεων για τις άγονες γραμμές της ακτοπλοΐας, διατηρεί επιφυλάξεις κατά πόσον το σύστημα που τώρα είναι ισορροπημένο, θα μπορέσει να λειτουργήσει, υπό την έννοια της προσθήκης ενός μεγάλου φόρτου στην κεντρική υπηρεσία του υπουργείου.

    [02] Ξεκινά η τριήμερη συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας

    Αρχίζει σήμερα στις 12 το μεσημέρι η τριήμερη συζήτηση στη Βουλή, επί της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε αργά χθες το απόγευμα, κατά της κυβέρνησης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

    Ο παριστάμενος υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι η κυβέρνηση αποδέχεται την πρόταση, ενώ, όπως ομόφωνα αποφάσισε το σώμα, η συζήτηση θα αρχίσει το μεσημέρι της Παρασκευής ώστε να δοθεί η δυνατότητα παρατασης της εγγραφής των βουλευτών που βρίσκονται στην επαρχία. Η σχετική ονομαστική ψηφοφορία αναμένεται να διεξαχθεί το βράδυ της Κυριακής 10 Νοεμβρίου.

    Η πρόταση δυσπιστίας πάντως, «πάγωσε» το συζητούμενο νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για τον δημόσιο τομέα, λίγο πριν ολοκληρωθεί η συζήτηση και ψήφισή του στην ολομέλεια της Βουλής.

    [03] Αντ. Σαμαράς: Κάποιοι προσπαθούν να εμποδίσουν το άλμα προς τα εμπρός

    «Η δημοκρατία δεν φοβάται την αλήθεια, δεν φοβάται τις μομφές από τα υπολείμματα του παρελθόντος επειδή εφαρμόζουμε τον νόμο και αποδίδουμε στον Έλληνα φορολογούμενο ένα δημόσιο κτίριο» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας σε εκδήλωση αποφοίτων του Χάρβαρντ, αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς στα σημερινά γεγονότα, την επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. στο ραδιομέγαρο και την πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ.

    «Κάποιοι προσπαθούν να εμποδίσουν το άλμα προς τα εμπρός. Για κάποιους είναι μομφή να πιστεύεις στην Ελλάδα, είναι μομφή να πιστεύεις και να αποκαθιστάς τη νομιμότητα, είναι μομφή να έχεις πρωτογενές πλεόνασμα» είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Ο λαός απαιτεί να προχωρήσουμε, να κάνουμε περισσότερα και ταχύτερα και δεν θα κάνουμε πίσω».

    Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στα βήματα για την έξοδο από την κρίση λέγοντας: «το πρώτο και το πιο κρίσιμο βήμα το ολοκληρώνουμε. Δεν δανειζόμαστε πια, το πρωτογενές πλεόνασμα μας απαλλάσσει από την ανάγκη να δανειζόμαστε για τρέχοντα. Το πέτυχε με το αίμα του ο ελληνικός λαός. Το επόμενο βήμα είναι η ανάκαμψη, να μπούμε στην ελπιδοφόρα αριθμητική των νέων θέσεων εργασίας που θα ενισχύσει και την κοινωνική συνοχή. Θα ξεκινήσει από την επόμενη χρονιά.

    Το τρίτο βήμα είναι η έξοδος στις αγορές και αυτό δεν είναι μακριά, κατά πάσα πιθανότητα θα αρχίσει το 2014» είπε ο πρωθυπουργός και ως ενδεικτικό παράδειγμα έφερε τη μείωση των σπρέντς.

    «Το τελευταίο βήμα είναι όταν θα έχουμε πετύχει ανάπτυξη να έχουμε και περίσσευμα για να μειώνουμε το χρέος της χώρας και να διασφαλίσουμε μακροπρόθεσμα την κοινωνική συνοχή. Αυτό θα είναι το βήμα για την οριστική απελευθέρωση από τα δεσμά των μνημονίων» τόνισε ο κ. Σαμαράς, που επισήμανε ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε πέντε πράγματα: την φοροδιαφυγή, τους υψηλούς και άδικους φόρους, την ανομία, την γραφειοκρατία, τη δημόσια σπατάλη.

    [04] Συντονίζουν τη δράση τους

    Σύσκεψη, για συντονισμό του αγώνα τους, πρόκειται να πραγματοποιήσουν σήμερα στις 18:30 οι απεργοί διοικητικοί υπάλληλοι των Πανεπιστημίων και η ΠΟΣΠΕΡΤ,στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών.

    Χθες το απόγευμα πραγματοποιήθηκε έξω από το Ραδιομέγαρο συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά της αστυνομικής επέμβασης στις εγκαταστάσεις της ΕΡΤ.

    Χαιρετισμούς απηύθυναν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ, πολλά εργατικά σωματεία και εκπρόσωποι από οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, δηλώνοντας τη συμπαράστασή τους και τονίζοντας ότι δεν θα περάσει η κίνηση της κυβέρνησης.

    [05] Σε ΑΑ υποβάθμισε τη Γαλλία η S&P

    Ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poors υποβάθμισε κατά μία βαθμίδα, από το ΑΑ+ στο AA, την πιστοληπτική ικανότητα της Γαλλίας, θεωρώντας ότι η χώρα έχει χάσει τα περιθώρια χρηματοπιστωτικών ελιγμών και δεν είναι σε θέση να προχωρήσει σε περαιτέρω μεταρρυθμίσεις εξαιτίας της διατήρησης υψηλού ποσοστού ανεργίας.

    Η προοπτική που δίνει η αξιολόγηση του οίκου είναι "σταθερή", πράγμα που σημαίνει ότι δεν αναμένεται η περαιτέρω τροποποίησή της βραχυπρόθεσμα ή μεσοπρόθεσμα.

    Επιμέλεια: Ε. Κωτσάκη

    [06] Ιω. Βρούτσης: Η κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει σε μείωση των συντάξεων

    Τη διαβεβαίωση ότι δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να προβεί σε περαιτέρω μειώσεις μισθών και συντάξεων επανέλαβε μιλώντας το πρωί σήμερα στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ο υπουργός Εργασίας.

    Ο κ. Βρούτσης πρόσθεσε ότι θα προχωρήσει εντός του 2014 η διαδικασία μείωσης των εργοδοτικών εισφορών, που θα ολοκληρωθεί έως το 2020, ενώ διευκρίνισε ότι η μείωση του μη μισθολογικού κόστους έχει προβλεφθεί ήδη από τον νόμο Πετραλία.

    Ο υπουργός Εργασίας ανέφερε, επίσης, ότι οι διαρθρωτικές αλλαγές που προωθούνται στο ασφαλιστικό σύστημα αποτελούν μέρος του εθνικού σχεδιασμού και δεν οφείλονται στις απαιτήσεις της τρόικας και σημείωσε, ότι με το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση τίθεται οριστικά τέλος σε ένα «φαύλο και κατακερματισμένο», όπως το χαρακτήρισε, πολιτικό σύστημα.

    [07] Η τρόικα στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης

    Στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης μεταβαίνει σήμερα το μεσημέρι η τρόικα, όπου θα συναντηθεί με τον αρμόδιο υπουργό Κυριάκο Μητσοτάκηπροκειμένου νασυζητήσουν όλα ταανοιχτά θέματα.

    Εξάλλου, την Κυριακή θα γίνει η νέα συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Ιω. Στουρνάρα με τουςεκπροσώπους των δανειστών.

    Σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες, η τρόικα θα έχει ολοκληρώσει έως την Κυριακή έναν κύκλο επαφών με τα υπουργεία Εργασίας, Ανάπτυξης και Διοικητικής Μεταρρύθμισης και πιθανόν να «ανοίξει τα χαρτιά της» για το ύψος των νέων μέτρων που ζητεί για το 2014, αλλά και για τους τομείς όπου αυτά τα μέτρα θα εστιασθούν.

    [08] Ν. Αναστασιάδης: Δεν θα μπούμε σε «διάλογο κωφών»

    Η ελληνοκυπριακή πλευρά «δεν πρόκειται να εισέλθει σε συνομιλίες στο Κυπριακό χάριν των συνομιλιών και σε διάλογο κωφών» δήλωσε ο πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης, για να ικανοποιηθούν -όπως είπε- κάποιοι που θεωρούν επιτυχία να αρχίσει η διαδικασία.

    Η πείρα του 2004, επισήμανε, υπαγορεύει σε όλους να είναι περισσότερο προσεκτικοί κι εμείς θα πολιτευθούμε με βάση αρχές, ενώ εξέφρασε λύπη για τις τοποθετήσεις του Ντερβίς Έρογλου, αποδίδοντάς του θρασύτητα.

    Ανέφερε ότι, ενώ τον Αύγουστο, ο Ντερβίς Έρογλου τον καλούσε με επιστολή να αποδεχθεί τις λεγόμενες συγκλίσεις Ντάουνερ και οι συνομιλίες να επαναρχίσουν ουσιαστικά από το σημείο που διεκόπησαν επί Χριστόφια - Ταλάτ, «έχει το θράσος να λέει σήμερα ότι η υπομονή του εξαντλείται».

    Διότι τάχα, πρόσθεσε ο πρόεδρος Αναστασιάδης, πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι είναι κυρίαρχο κράτος, το οποίο πρέπει να συνομιλήσει με την Κυπριακή Δημοκρατία, ώστε να συνενώσουμε κυριαρχίες, για να μπορούν ανά πάσα στιγμή να αποσχιστούν.

    Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας παραδέχθηκε ότι δυστυχώς οι προσπάθειες για κάποια μέτρα που θα βοηθούσαν στις συνομιλίες δεν απέδωσαν μέχρι στιγμής. Επεσήμανε, όμως, ότι όλοι φαίνεται να συνειδητοποιούν ότι χωρίς τις βασικές αρχές -οι οποίες να είναι προδιαγεγραμμένες δίχως αμφισημίες, ώστε να μη δημιουργούνται προβλήματα στον διάλογο- δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρξει λύση όπως αυτή περιγράφεται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.

    [09] Η επανεμφάνιση κρουσμάτων πολυομυελίτιδας στη Συρία απειλεί την Ευρώπη

    Δυο Γερμανοί εμπειρογνώμονες στις μολυσματικές ασθένειες προειδοποιούν σήμερα στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό The Lancet για την επανεμφάνιση της πολυομυελίτιδας στη Συρία, η οποία μπορεί να απειλήσει γειτονικές χώρες, καθώς και την Ευρώπη.

    "Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επιβεβαίωσε την εμφάνιση τουλάχιστον δέκα κρουσμάτων πολυομυελίτιδας στη Συρία όπου η εμβολιαστική κάλυψη μειώθηκε σημαντικά στη διάρκεια του εμφυλίου", τονίζουν σε ανοιχτή επιστολή τους οι καθηγητές Μάρτιν 'Αιχνερ (Πανεπιστήμιο του Τούμπινγκεν) και ο Στεφάν Μπρόκμαν (περιφερειακή υπηρεσία υγείας του Ροϊτλίνγκεν).

    Οι Γερμανοί εμπειρογνώμονες ανησυχούν ότι με την έξοδο ενός μεγάλου αριθμού σύρων προσφύγων προς τις γειτονικές χώρες και την Ευρώπη υπάρχει σήμερα κίνδυνος επανεμφάνισης του ιού σε περιοχές στις οποίες έχει εξαλειφθεί η πολυομυελίτιδα εδώ και πολλές δεκάδες χρόνια.

    Επιμέλεια: Κ. Λευτάκη


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 8 November 2013 - 7:30:23 UTC