Read about The Pontian Genocide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-11-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Δεν θα επιτρέψω η Δημοκρατία να υποκύψει στην εγκληματική βία»
  • [02] Προβλήματα στις μετακινήσεις από σήμερα
  • [03] Το δημοσιονομικό κενό στο επίκεντρο των συνομιλιών με την τρόικα
  • [04] Νέος γύρος διαπραγματεύσεων με την τρόικα
  • [05] Ένοπλος άνοιξε πυρ σε εμπορικό κέντρο του Νιου Τζέρσεϊ
  • [06] «Κινηματογραφικές βραδιές με τη Μέριλ Στριπ», ένα μυθιστόρημα για τη θεραπευτική μαγεία των ταινιών
  • [07] «Τι συμβαίνει όταν ο Καβάφης μπαίνει στο μετρό», μια συζήτηση στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών
  • [08] Μεταθανάτια τιμή στην Τζάνις Τσόπλιν που «απέκτησε» αστέρι στη Λεωφόρο της Δόξας

  • [01] «Δεν θα επιτρέψω η Δημοκρατία να υποκύψει στην εγκληματική βία»

    «Δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να επιτρέψω η Δημοκρατία να υποκύψει στην εγκληματική βία» δήλωσε ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή «Ανατροπή» στο Mega Chanell και πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει κανένας εμφύλιος. Οι Έλληνες είναι ενωμένοι κατά της βίας. Θα έλεγα ότι είναι λαϊκή εντολή αυτή, λαϊκή απαίτηση. Όπως είναι και ξεκάθαρη η θέση της κυβέρνησης να είμαστε ανελέητοι εναντίον των πρωταιτίων».

    Συνέχισε λέγοντας ότι «υπάρχει ψυχική οδύνη για κάθε θύματα και ιδιαίτερα γι΄ αυτά τα τρία τα νέα παλικάρια που πεθάνανε και νομίζω ότι το καλύτερο μνημόσυνο σε αυτά τα νέα τα παιδιά, θα ήταν ακριβώς αυτή η ενότητα του κόσμου γιατί αυτό είναι το οποίο αυτή τη στιγμή χρειαζόμαστε. Αυτό που απαιτείται σήμερα στην Ελλάδα, που έχει το πρόβλημα της κρίσης και πρέπει να βγει από την κρίση γρήγορα, είναι να υπάρχει σταθερότητα και πάνω απ' όλα εμπιστοσύνη τόσο των Ελλήνων στον τόπο μας, όσο και των ξένων στην Ελλάδα. Κι αυτό είναι το μεγάλο ζητούμενο».

    Ο κ. Σαμαράς επιτέθηκε και στον ΣΥΡΙΖΑ: «Η βία είναι μία και πρέπει να καταδικάζεται, τα κόμματα πρέπει να καταγγέλλουν τις πράξεις βίας αλλά και τις ακραίες συμπεριφορές που οδηγούν στην βία. Δεν μπορεί να καλεί τον κόσμο να ανατρέψει την κυβέρνηση. Εύχομαι η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ να απομονώνει και να καταγγέλλει κάθε ακραία συμπεριφορά. Το να ανέχεσαι ή να δικαιολογείς ακραίες συμπεριφορές οδηγεί στη βία. Δεν μπορείς να μην καταγγέλλεις πράξεις όπως στις Σκουριές ή στην Μαρφίν όπως δεν μπορεί να υπάρχουν βουλευτές που καταθέτουν σε δίκες που δεν θα έπρεπε». Απαντώντας στις επικρίσεις του ΣΥΡΙΖΑ περί ακροδεξιάς ομάδας στο Μαξίμου είπε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αντέχει την κριτική και υπάρχουν κάποια άτομα που ζουν σε μία παράνοια», ενώ κάλυψε πλήρως τον συνεργάτη του κ. Χρύσανθο Λαζαρίδη.

    Ο πρωθυπουργός αρνήθηκε ότι υπήρξε καθυστέρηση του κράτους στην αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής. Υποστήριξε ότι είχε υπάρξει η προεργασία και για πρώτη φορά στα ελληνικά δεδομένα το κράτος κινήθηκε τόσο άμεσα και οργανωμένα. Για τους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής είπε ότι αυτός ο κόσμος δεν έχει σχέση με τις ναζιστικές απόψεις, «δεν υπάρχουν ρίζες ναζί στην Ελλάδα, είναι μία αντίδραση στα δύσκολα που περνάει ο κόσμος. Με το που θα αρχίσει να μειώνεται η ανεργία και να επικρατεί ομαλότητα και σταθερότητα τέτοια φαινόμενα θα εξαφανιστούν». Εκτίμησε ότι μετά τις εξελίξεις η δύναμη της Χρυσής Αυγής θα μειωθεί.

    Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στην Τρόικα είπε ότι από πέρυσι γίνεται μία πολύ σκληρή διαπραγμάτευση με συγκεκριμένα αποτελέσματα. Διευκρίνισε πάντως ότι «δεν είμαστε σε πόλεμο αλλά σε διαπραγμάτευση». Εξήγησε ότι «διαπραγμάτευση είναι ότι κατορθώσαμε να κάνουμε το μεγαλύτερο κούρεμα που έχει γίνει ποτέ στον πλανήτη, 146 δισεκατομμύρια. Το λέω αυτό γιατί διαπραγμάτευση είναι για παράδειγμα και το γεγονός ότι κατορθώσαμε να πάρουμε το ΦΠΑ όπου δεν άφηναν με τίποτα, για την εστίαση μιλάω, να κατεβεί από το 23% στο 13%. Κι αυτό το πετύχαμε. Διαπραγμάτευση ήταν ότι ενώ επρόκειτο να βάλουμε μια επιβολή φόρου και είχε ανακοινωθεί αυτό, σε όλες τις επιχειρήσεις 0,2%, δηλαδή 2? στον κύκλο εργασίας και από αυτό θα κερδίζαμε κάπου 600 εκατομμύρια και 250 εκατομμύρια από νέο χαράτσι, να το πω έτσι, στους ενστόλους, αυτά αποσοβήθηκαν».

    Ξεκαθάρισε ότι δεν θα ληφθούν άλλα οριζόντια μέτρα, «δεν έχουν συμφωνηθεί τέτοια μέτρα και δεν αντέχει άλλα μέτρα η ελληνική κοινωνία και οικονομία». Είπε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος εκλογών και ότι η απόσταση θα καλυφθεί με την λήψη διαρθρωτικών μέτρων.

    Απευθυνόμενος προς την Τρόικα είπε: «Σημασία έχει, ότι είμαστε μια χώρα η οποία ήταν η ασταθής χώρα σε μια σταθερή περιοχή. Σήμερα, είμαστε η σταθερή χώρα σε μια ασταθή περιοχή, έχουμε πίσω μας μια θυσία του ελληνικού λαού απίστευτη. Και να το πω να το ακούσει ο κόσμος, 25% έχουμε χάσει στο εισόδημα, στο ΑΕΠ, την παραγωγή και αν προσθέσετε πληθωρισμό κι αν προσθέστε φόρους, έχει χάσει ο μέσος Έλληνας ένα διαθέσιμο εισόδημα 40%. Επομένως η κάθε τρόικα και ο κάθε ξένος πρέπει να σέβονται -και κατά την άποψή μου δεν ήρθε κανένας να μας πει ότι δεν το σέβεται- αλλά πρέπει να σέβεται αυτές τις θυσίες που ήδη έχουν γίνει».

    Πρωτογενές πλεόνασμα

    Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στο πρωτογενές πλεόνασμα λέγοντας: «Ξέρετε που προσωπικά, χτίζω τη δική μας την αξιοπιστία; Και πού είναι εκεί που δεν περίμενε κανένας την Ελλάδα να το πετύχει; Πρωτογενές πλεόνασμα: Επιτρέψτε μου , θα μας ακούει πολύς κόσμος σήμερα, να πω στον κόσμο τι θα πει: Έχεις ένα σπίτι, έχεις έσοδα 10, έξοδα 9. Αυτό πετύχαμε. Να έχουμε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, μετά από πάρα πολλά χρόνια περισσότερα έσοδα από δαπάνες. Από αυτή τη διαφορά, το 70% θα το δώσουμε πίσω σ' αυτούς που είναι οι περισσότερο αδικημένοι. Παράδειγμα: Οι ένστολοι, οι χαμηλοσυνταξιούχοι. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό».

    Όχι νέο μνημόνιο

    «Δεν υπάρχει πίεση για νέο μνημόνιο» δήλωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι «ορισμένοι στην Ευρώπη μιλούν για προέκταση του υπάρχοντος μνημονίου λόγω του ότι μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2016 θα συνεχίσει να μας δανείζει το ΔΝΤ». Ωστόσο «η υπάρχουσα δανειακή σύμβαση τηρείται απαρέγκλιτα. Δημοσιονομικό κενό δεν θα υπάρξει. Το χρηματοδοτικό κενό είναι δική τους υποχρέωση να το καλύψουν. Το μόνο που μπορεί να υπάρξει και θα είναι κακό για την Ελλάδα είναι να αρχίσει μία συζήτηση για την βιωσιμότητα του χρέους γιατί θα προκαλέσει ανησυχία στις αγορές». Σημείωσε πάντως ότι η ΕΕ προβλέπει ότι όλες οι χώρες θα είναι σε επιτήρηση, με την έννοια ότι θα πρέπει να έχουν κάτω από 3% έλλειμμα και με την έννοια ότι όλων ο προϋπολογισμός θα ελέγχεται.

    Φορολόγηση

    Αναφερόμενος στο θέμα της υπερφορολόγησης είπε ότι «η κοινωνία έχει εξαντλήσει τα όριά της στο φορολογική απόδοση, πλην φοροφυγάδων βεβαίως, που και με αυτούς δεν ξέρω πόσοι έχουν μειωθεί, αλλά δεν είναι αυτό το θέμα. Εγώ είμαι ο θεωρητικός θερμός υποστηρικτής και εύχομαι αυτό να γίνει και πράξη, της άποψης ότι στην Ελλάδα ο φόρος είναι πολύ υψηλότερος από ό,τι πρέπει, πρέπει να πάει παράδειγμα των κερδών των επιχειρήσεων και τα λοιπά για όλες τις επιχειρήσεις στο 15% παντού. Δεν μπορεί η Τουρκία να έχει χαμηλότερα από το δικό μας. Πράγματι το 2013 είναι η χειρότερη χρονιά που θα έχει ποτέ του γνωρίσει ο Έλληνας, δεν μπορώ να το πω εγώ παραπάνω ωμά, από αυτό που σας λέω. Είχαμε εισόδημα του 2012, ΦΑΠ το τέλος του 2010, του 2011, του 2012 και του 2013, είχαμε ΕΕΤΗΔΕ . Αυτό δεν πρόκειται να επανέλθει, είναι η τελευταία χειρότερη χρονιά».

    Μιλώντας για τις αντιδράσεις των βουλευτών του είπε ότι «υπήρχαν αντιδράσεις ασφαλώς κι εγώ βουλευτής επαρχίας είμαι και ξέρω. Είχανε αντιρρήσεις στα θέματα των στρεβλώσεων, και πιστεύω ότι πολλά διορθώνονται με τις παρεμβάσεις των βουλευτών, πολλά θα διορθωθούν με τις παρεμβάσεις των βουλευτών. Νομίζω ότι όπως είδατε, μαζέψαμε ζητήματα τα οποία υπήρχαν, για στάνες και τα λοιπά, αυτά δεν πρόκειται να γίνουν».

    Εκλογές

    Οι εκλογές θα γίνουν το 2016, τότε κλείνει η τετραετία. Πρόσθεσε ότι «στην αρχή μας έλεγαν ότι θα τις κάνετε αμέσως, γιατί καταρρέετε. Μετά μας είπαν ότι έχετε το συγκριτικό πολιτικό πλεονέκτημα και θα τις κάνετε επειδή σας βολεύει. Ούτε το ένα, ούτε το άλλο. Ούτε καταρρέουμε προφανώς, ούτε και με ενδιαφέρει εάν με βολεύει. Πρέπει ο κόσμος να μάθει επιτέλους ότι πρέπει σε μια χώρα με σταθερότητα, να υπακούμε στη λογική της 4ετίας. Εκλογές θα γίνουν σε τέσσερα χρόνια. Αυτοί που δεν συμφωνούν είναι όποιοι δεν θέλουν να είναι η χώρα σε στέρεα πόδια, όταν γίνουν εκλογές. Το καταλαβαίνω». Προανήγγειλε ότι θα ανοίξει συζήτηση για την αλλαγή του εκλογικού συστήματος στο πλαίσιο των συνταγματικών μεταρρυθμίσεων και πρόσθεσε ότι «εκεί που υπάρχει θέμα αλλαγής -για μένα απολύτως αναγκαία αλλαγή- είναι στις δημοτικές εκλογές και στις περιφερειακές, να μπορείς να λες ότι εγώ θέλω τον Παπαδόπουλο για δήμαρχο, αλλά κατεβάζει τον Πρετεντέρη. Εγώ συγνώμη τον Πρετεντέρη δεν τον θέλω. Θα ψηφίσω άλλο ψηφοδέλτιο των μελών του δήμου». Είπε ακόμη ότι στο θέμα αυτό τελειώνει η συζήτηση με το ΠΑΣΟΚ.

    Απάντηση ΣΥΡΙΖΑ

    Μνημείο μισαλλόδοξου διχαστικού λόγου στο πλαίσιο της ανιστόρητης θεωρίας των δυο άκρων, χαρακτήρισε τη συνέντευξη του πρωθυπουργού ο ΣΥΡΙΖΑ.

    Απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου στο ΣΥΡΙΖΑ

    "Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να ανεχθεί την παραμικρή κριτική. Αυτό είναι το δικό του πρόβλημα Δημοκρατίας" αναφέρει ο Σίμος Κεδίκογλου απαντώντας στο σχόλιο του ΣΥΡΙΖΑ για τη συνέντευξη του πρωθυπουργού.

    [02] Προβλήματα στις μετακινήσεις από σήμερα

    Tροποποιήσεις και ματαιώσεις στα δρομολόγια των τρένων και του προαστιακού σιδηροδρόμου θα υπάρξουν σήμερα και αύριο λόγω της τρίωρης στάσης (9:00 -12:00) και της 24ωρης απεργίας αντίστοιχα, που έχουν αποφασίσει οι εργαζόμενοι στον σιδηρόδρομο.

    Σημειώνεται ότι σήμερα από τις 9 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι και αύριο, Τετάρτη, όλη την ημέρα, δεν θα πραγματοποιούνται τα δρομολόγια του μετρό από τον σταθμό Δουκίσσης Πλακεντίας προς Αεροδρόμιο και αντίστροφα.

    Εξάλλου, προβλήματα αναμένεται να αντιμετωπίσουν όσοι έχουν προγραμματίσει να ταξιδέψουν με αεροπλάνο αύριο, λόγω της απόφασης των Eλεγκτών Eναέριας Kυκλοφορίας και των εργαζομένων στην Yπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) να συμμετάσχουν με στάσεις εργασίας στην 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση της ΑΔΕΔΥ.

    Ειδικότερα, η Ένωση Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας (ΕΕΕΚΕ) θα πραγματοποιήσει τρίωρη στάση εργασίας από τις 12:00 έως τις 15:00, ενώ η Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων Πολιτικής Αεροπορίας (ΟΣΥΠΑ) θα πραγματοποιήσει τετράωρη στάση εργασίας, από τις 12.00 έως τις 16.00.

    Πώς θα κινηθούν τα μέσα μεταφοράς την Τετάρτη, 6 Νοεμβρίου

    Κανονικά θα λειτουργήσει το μετρό, με εξαίρεση στο τμήμα Δουκίσσης Πλακεντίας- Αεροδρόμιο, ο ηλεκτρικός σιδηρόδρομος και το τραμ. Τα λεωφορεία θα κινηθούν από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ, ενώ ακινητοποιημένα θα είναι όλο το 24ωρο τα τρόλεϊ, τα τρένα του ΟΣΕ και ο προαστιακός σιδηρόδρομος.

    Διαβάστε επίσης:

    Απεργούν και οι γιατροί την Τετάρτη

    [03] Το δημοσιονομικό κενό στο επίκεντρο των συνομιλιών με την τρόικα

    Με «άγνωστο Χ» το προσδιοριζόμενο από την τρόικα ύψος του δημοσιονομικού κενού για το 2014 και τα πρόσθετα μέτρα που θα απαιτηθούν για την κάλυψή του, αρχίζουν εκ νέου σήμερα, μετά από 38 ημέρες, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης και των Πολ Τόμσεν (ΔΝΤ), Ματίας Μορς (Ευρωπαϊκή Επιτροπή) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ).

    Χαρακτηριστικό των συνεχών αυξομειώσεων του ύψους του «κενού», είναι το γεγονός ότι αίφνης χθες το απόγευμα, παράγοντες του οικονομικού επιτελείου ανέφεραν ότι ενημερώθηκαν από την τρόικα πως το δημοσιονομικό κενό ανήλθε σε 2,9 δισ. ευρώ. Λίγο αργότερα, όμως, ο εκπρόσωπος του επιτρόπου Όλι Ρεν δήλωσε «δεν αναγνωρίζω αυτό το ποσό» και ανέφερε ότι οι σχετικές συζητήσεις μεταξύ της τρόικας και της κυβέρνησης βρίσκονται σε εξέλιξη, όπως και η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος. Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες από το ευρωπαϊκό σκέλος της τρόικας, το δημοσιονομικό κενό για το 2014 υπολογίζεται κάτω από τα 2 δισ. ευρώ.

    Από ελληνικής πλευράς, η κυβέρνηση φέρεται να αποδέχεται προς συζήτηση τη λήψη πρόσθετων μέτρων 500- 700 εκατ. ευρώ, τα οποία κυρίως θα αφορούν σε παρεμβάσεις από το υπουργείο Εργασίας, σε εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου σε στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα, σε περικοπές δαπανών στις ΔΕΚΟ και σε κατάργηση φορέων του Δημοσίου.

    Πάντως, βασικό επιχείρημα του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, κατά τη συνάντησή του με τους επικεφαλής της τρόικας, σήμερα το μεσημέρι στο υπουργείο Οικονομικών, αναμένεται να είναι, ότι τα αποτελέσματα στο σκέλος των εσόδων εμφανίζονται καλύτερα των αναμενόμενων και πως οι προβλέψεις του προσχεδίου του προϋπολογισμού θα επιβεβαιωθούν και, πιθανόν, να αποδειχθούν υποεκτιμημένες.

    Είναι, εν προκειμένω, χαρακτηριστική η δήλωσή του, χθες μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, ότι «εμείς έχουμε καταθέσει έναν προϋπολογισμό, έχουμε καταθέσει ένα προσχέδιο. Έχουμε στείλει στοιχεία που αποδεικνύουν ότι αυτό το προσχέδιο είναι ρεαλιστικό και θα επιμείνουμε σε αυτό».

    Η ατζέντα των συζητήσεων, όμως, θα έχει πληθώρα «καυτών» θεμάτων, όπως, για παράδειγμα, η αναδιάρθρωση των αμυντικών βιομηχανιών και η συνέχιση της διαθεσιμότητας στο Δημόσιο (που αποτελούν προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ, που εκκρεμεί από τον Ιούλιο), το τελικό κείμενο του προϋπολογισμού για το 2014, το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2014- 2017 (η ελληνική πλευρά έχει ήδη αποστείλει ένα προσχέδιο στην τρόικα), ο ενιαίος φόρος στα ακίνητα, η επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων, η «τρύπα» των ασφαλιστικών ταμείων και του ΕΟΠΥΥ, η κατάργηση των περισσοτέρων φόρων υπέρ τρίτων, οι περικοπές κρατικών δαπανών, η βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης και διοίκησης, κ.ά.

    Εκ των πραγμάτων, λοιπόν, οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να είναι «επίπονες», εν όψει και των τριών «κομβικών ημερομηνιών» που ακολουθούν: Στις 14 Νοεμβρίου θα συνεδριάσει το Eurogroup, στις 21 του μηνός πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή ο νέος προϋπολογισμός και στις 22 Νοεμβρίου θα υπάρξει έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup, με αντικείμενο τους προϋπολογισμούς των κρατών- μελών της ευρωζώνης. Μάλιστα, κυβερνητικοί παράγοντες αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο, κάποια από τα «καυτά» θέματα να παραμείνουν ανοικτά και τον Δεκέμβριο ή ακόμη και τον Ιανουάριο 2014. Προσθέτουν, όμως, ότι πρέπει να έχει υπάρξει συμφωνία με την τρόικα το αργότερο έως τις αρχές Φεβρουαρίου, προκειμένου να εκταμιευθούν οι δόσεις του γ΄ και δ΄ τριμήνου 2013 και να αποπληρωθούν οι υψηλές δανειακές υποχρεώσεις της χώρας.

    [04] Νέος γύρος διαπραγματεύσεων με την τρόικα

    Με σημαντικές, μεταξύ τους, διαφορές ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και οι επικεφαλής της τρόικας, αρχίζουν από σήμερα έναν νέο γύρο διαπραγματεύσεων, από τους πλέον σημαντικούς έως τώρα.

    Πρώτιστος στόχος της κυβέρνησης είναι να πείσει τους εκπροσώπους των δανειστών ότι δεν απαιτούνται για το επόμενο έτος πρόσθετα μέτρα ύψους 2- 2,5 δισ. ευρώ, ενώ παράλληλα επιδιώκει, μεταξύ άλλων, να υπάρξει άμεσα αποδοχή για πρωτογενές πλεόνασμα ύψους τουλάχιστον 344 εκατ. ευρώ εφέτος.

    «Αγκάθι» παραμένουν έως σήμερα και τα δύο από τα τέσσερα προαπαιτούμενα, βάσει των οποίων θα εκταμιευθεί η δόση του 1 δισ. ευρώ, που εκκρεμεί από τον περασμένο Ιούλιο. Το πρώτο αφορά στο σχέδιο αναδιάρθρωσης των αμυντικών βιομηχανιών της χώρας (ΕΑΣ, ΕΛΒΟ) και της ΛΑΡΚΟ. Η κυβέρνηση έχει προτείνει τον διαχωρισμό του στρατιωτικού από το πολιτικό σκέλος για τις αμυντικές βιομηχανίες και τη συνέχιση λειτουργίας του πρώτου, ενώ για τη ΛΑΡΚΟ ζητεί να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση της επιχείρησης, με τη διατήρηση μέρους των εργαζομένων της. Στον αντίποδα, η τρόικα επιζητεί ουσιαστικά το «λουκέτο» για τα ΕΑΣ και την ΕΛΒΟ, αμφισβητώντας την υλοποίηση των παραγγελιών από το εξωτερικό, αλλά και τους λόγους άμυνας που προβάλλει η κυβέρνηση. Για τη ΛΑΡΚΟ, δέχεται την ιδιωτικοποίησή της, αλλά με βάση το «μοντέλο ΕΡΤ».

    Στο σκέλος της διαθεσιμότητας, η κυβέρνηση πρέπει, να πείσει την τρόικα ότι αφενός καλύφθηκε ο στόχος των 12.500 δημοσίων υπαλλήλων, με την ένταξη των υπαλλήλων στα ΑΕΙ, ο οποίος και αποτελεί το πρώτο «κύμα» (έπρεπε να έχει υλοποιηθεί, βάσει του Μνημονίου, έως το τέλος του Σεπτεμβρίου). Και αφετέρου, ότι πρέπει να υπάρξει δίμηνη παράταση για το δεύτερο «κύμα» (με επίσης 12.500 δημοσίους υπαλλήλους), που, σύμφωνα επίσης με το Μνημόνιο, πρέπει να υλοποιηθεί έως το τέλος Δεκεμβρίου. Ταυτόχρονα, επιζητεί να προσμετρηθούν στον συνολικό αριθμό των απολύσεων, αυτές των εργαζομένων στην ΕΡΤ, των επίορκων και των υπαλλήλων των ΝΠΙΔ που θα συγχωνευθούν ή θα κλείσουν. Όμως, η τρόικα εμφανίζεται να μην δέχεται τις αιτιάσεις της κυβέρνησης.

    Σημειώνεται πως σήμερα τοαπόγευμα, αναμένεται να πραγματοποιηθεί η συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας με τους εκπροσώπους των δανειστών.

    Στη συνάντηση αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να τεθεί το θέμα της μαύρης τρύπας των 500 εκατομμυρίων ευρώ που εμφανίζουν τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ η ηγεσία του υπουργείου έχει επανηλειμμένα διακηρύξει ότι δεν θα γίνουν νέες μειώσεις στις συντάξεις πέραν εκείνων που έχουν ήδη νομοθετηθεί.

    [05] Ένοπλος άνοιξε πυρ σε εμπορικό κέντρο του Νιου Τζέρσεϊ

    Ενοπλος άνοιξε πυρ σε εμπορικό κέντρο του Νιου Τζέρσεϊ λίγη ώρα πριν από το κλείσιμο των καταστημάτων. Ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας απέκλεισαν και εκκένωσαν το Garden State Plaza και διεξάγουν έρευνες αναζητώντας έναν άνδρα ντυμένο στα μαύρα. Δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί.

    Ο Ρίτσαρντ ΛαΜπαρμπιέρα, δήμαρχος του Πάραμους, του Νιου Τζέρσεϊ, όπου βρίσκεται το εμπορικό κέντρο, δήλωσε ότι έχει επιβεβαιωθεί έναν πυροβολισμός και ότι οι αρχές ασφαλείας πιστεύουν ότι ο ένοπλος διέφυγε. Το τηλεοπτικό δίκτυο CNN, επικαλούμενο αυτόπτες μάρτυρες, μετέδωσε ότι ο ένοπλος πυροβόλησε τις κάμερες ασφαλείας.

    Χιλιάδες άνθρωποι που βρίσκονταν εκείνη την ώρα στο εμπορικό κέντρο που στεγάζει καταστήματα, σινεμά και εστιατόρια, απομακρύνθηκαν. Οι ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας που έχουν εισέλθει στους χώρους του εμπορικού κέντρου ερευνούν κατάστημα προς κατάστημα. Νωρίτερα, αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε στο CNN ότι άκουσε πολλούς πυροβολισμούς."Ακούσαμε δύο δυνατά 'μπουμ' ...μετά ανούστηκαν πυροβολισμοί και είδα ανθρώπους να τρέχουν".

    Επιμέλεια: Ε. Κωτσάκη

    [06] «Κινηματογραφικές βραδιές με τη Μέριλ Στριπ», ένα μυθιστόρημα για τη θεραπευτική μαγεία των ταινιών

    Μπορεί μια ταινία να δράσει ψυχοθεραπευτικά; Ναι, λέει η Αμερικανίδα συγγραφέας Μία Μαρτς! Και ιδού το μυθιστόρημά της «Κινηματογραφικές βραδιές με την Μέριλ Στριπ» ,όπου παρουσιάζει στην «οθόνη» του βιβλίου της τρεις προσωπικές ιστορίες γυναικών που, χτυπημένες από τον πόνο, την προδοσία και την απώλεια, βρίσκουν ψυχικό καταφύγιο βλέποντας ταινίες της μεγάλης ηθοποιού.

    Όπως εξηγεί η ίδια, αφορμή για το μυθιστόρημα αυτό, που κυκλοφόρησε στην Ελλάδα από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος σε μετάφραση Χριστίνας Σωτηροπούλου, ήταν μια βιωματική της εμπειρία μετά από γιορτινό τραπέζι στο πατρικό σπίτι, όπου με ποπ κορν και την ταινία «Γέφυρες του Μάντισον» ένοιωσε να ανοίγεται στην μητέρα της και στην παρέα, συζητώντας θέματα που ποτέ δεν θα τόλμησαν άλλοτε.

    Το βιβλίο είναι γραμμένο με... τι άλλο;- κινηματογραφικό τρόπο: Κοντινά πλάνα, αδιάπτωτη πλοκή, ελκυστικοί διάλογοι. Ένα βιβλίο με 417 σελίδες που, διαβάζοντάς το, είναι σαν να παρακολουθείς ταινία για... ταινίες της Μέριλ Στριπ.

    [07] «Τι συμβαίνει όταν ο Καβάφης μπαίνει στο μετρό», μια συζήτηση στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών

    Ο σάλος που ξέσπασε από τη χρήση του απομονωμένου καβαφικού στίχου «είν' επικίνδυνον πράγμα η βία», ο οποίος αναρτήθηκε στα μέσα μαζικής μεταφοράς - στα πλαίσια της καμπάνιας του Ιδρύματος Ωνάση για το Αρχείο Καβάφη- οδήγησε στη συζήτηση «Τι συμβαίνει όταν ο Καβάφης μπαίνει στο μετρό», στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, με τη συμμετοχή πανεπιστημιακών και δημοσιογράφων.

    Η αντίδραση για την ανάρτηση του στίχου που επιλέχθηκε και συμπληρώθηκε τελικά με την πλήρη φράση «Να μη βιαζόμεθα, είν' επικίνδυνον πράγμα η βία» (αφού βία στον στίχο του Καβάφη, σημαίνει βιασύνη κι όχι την τρέχουσα έννοια της βίας), έφερε στο τραπέζι της συζήτησης έννοιες όπως τα όρια της ποίησης στον δημόσιο χώρο, τα ρίσκα της, την αποσπασματικότητά της, την επαφή της ποίησης με τη διαφήμιση, την ιδεολογία, την προπαγάνδα. Οι δε αντιδράσεις παραλληλίστηκαν έως και «θεολογικού τύπου» ερμηνείες για τη διαφύλαξη του νοήματος της ποίησης του αλεξανδρινού ποιητή.

    Για το έργο του Καβάφη, ο κάτοχος του Αρχείου του, το 'Ιδρυμα Ωνάση, θα αναπτύξει 19 δράσεις έως την επόμενη χρονιά. Σαν προπομπός λειτούργησε αυτή που βρίσκεται σε εξέλιξη, με την ανάρτηση εννέα στίχων με μεγάλα γράμματα, σε λεωφορεία, τρόλεϊ και μετρό. Προκάλεσε διαδικτυακό «τρολάρισμα» ακόμα και σατιρικές παραμορφώσεις του στίχου από μπλόγκερς, με ρεφρέν λαϊκών τραγουδιών, που αναρτήθηκαν πάνω στα κόκκινα λεωφορεία.

    [08] Μεταθανάτια τιμή στην Τζάνις Τσόπλιν που «απέκτησε» αστέρι στη Λεωφόρο της Δόξας

    Περισσότερα από 40 χρόνια μετά τον θάνατό της, η θρυλική Τζάνις Τσόπλιν τιμήθηκε τη Δευτέρα με ένα αστέρι στην περίφημη Λεωφόρο της Δόξας του Χόλιγουντ στο Λος Άντζελες. Το τιμητικό αστέρι για ένα από τα πιο θρυλικά ονόματα της ροκ σκηνής παρουσίασαν τα μικρότερα αδέρφια της Τσόπλιν, Μίκαελ και Λάουρα υπό τους ήχους του αξεπέραστου τραγουδιού Me and Bobby McGee τραγουδισμένο από τον ηθοποιό Κρις Κριστόφερσον, ο οποίος ήταν επιστήθιος φίλος της Τσόπλιν.

    «Η Τζάνις ήταν η πρώτη καλλιτέχνιδα που ηχογράφησα», δήλωσε ο παραγωγός Κλάιβ Ντέιβις «Έχει ενσωματωμένα όλα όσα έψαχνα. Έσπασε η καρδιά μου όταν πέθανε τόσο πολύ νεαρή» συμπλήρωσε. Μερικά από τα πιο κλασσικά κομμάτια της Τσόπλιν είναι τα «Ball and Chain», «Piece of My Heart», «Summertime» και το «Me and Bobby McGee», το οποίο ανήκει εξ ημισείας σε αυτήν και στον Κρις Κριστόφερσον. Η Τζάνις Τσόπλιν πέθανε από υπερβολική δόση ηρωίνης τον Οκτώβριο του 1970 σε ηλικία μόλις 27 ετών.

    Επιμέλεια: Κ. Καλέτσιος


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 5 November 2013 - 7:30:25 UTC