Browse through our Interesting Nodes of Greek Associations & Organizations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 17 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-10-30

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Να καταργηθεί το μπόνους των 50 εδρών θα προτείνει η ΔΗΜΑΡ
  • [02] Εγκαρδιότητα και φιλοφρονήσεις κατά τη συνάντηση Παπούλια - Λαβρόφ
  • [03] Φ. Γεννηματά: Καμία άλλη πρόταση δεν θα συζητηθεί για τα ΕΑΣ
  • [04] Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τις παρακολουθήσεις της NSA
  • [05] Σ. Λαβρόφ: Θα ενισχυθεί η ελληνορωσική συνεργασία σε πολλούς τομείς
  • [06] Αναβλήθηκε για την Παρασκευή η συνάντηση Π. Καψή - ΠΟΣΠΕΡΤ
  • [07] Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο ΥΠΕΚΑ από ηλεκτροπαραγωγούς φωτοβολταϊκών
  • [08] «Ετοιμάζουμε την επιστροφή της μικρής Μαρίας στην πατρίδα της» δήλωσε ο Βούλγαρος ΥΠΕΞ
  • [09] Κατάσχεση αεροπλάνου των Κυπριακών Αερογραμμών, για οφειλές, από την Hermes Airports
  • [10] Δεν εγκυμονεί κινδύνους για τη δημόσια υγεία η εξάπλωση της ευλογιάς στα πρόβατα

  • [01] Να καταργηθεί το μπόνους των 50 εδρών θα προτείνει η ΔΗΜΑΡ

    Πρόταση νόμου θα καταθέσει στη Βουλή η ΔΗΜΑΡ για την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών στον εκλογικό νόμο και την καθιέρωση ποσόστωσης στην εκλογή των γυναικών.

    Την ανακοίνωση θα κάνει αύριο το μεσημέρι ο Φώτης Κουβέλης, σε συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της ΔΗΜΑΡ.

    Στην πρόταση αυτή κατέληξε η ηγεσία του κόμματος, μετά από εκτενείς διαβουλεύσεις και συζητήσεις με συνταγματολόγους και εκλογολόγους.

    Η τελική συζήτηση ολοκληρώθηκε στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής υπό τον Φώτη Κουβέλη, ο οποίος πραγματοποιεί το απόγευμα επίσκεψη στην Καλαμάτα, όπου θα δώσει συνέντευξη Τύπου και θα μιλήσει σε κομματικά στελέχη. Ο κ. Κουβέλης πρόκειται επίσης να συναντηθεί με την διοίκηση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Μεσσηνίας.

    Στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής αποφασίστηκε, ακόμη, να αναδείξει η ΔΗΜΑΡ την αναποτελεσματικότητα και την έλλειψη δίκαιης φορολογικής μεταρρύθμισης.

    [02] Εγκαρδιότητα και φιλοφρονήσεις κατά τη συνάντηση Παπούλια - Λαβρόφ

    Την ιδιαίτερη σημασία που έχει η επίσκεψη του Σεργκέι Λαβρόφ στη Ελλάδα επεσήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, υποδεχόμενος τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, στο Προεδρικό Μέγαρο το μεσημέρι.

    Ο κ. Παπούλιας έδωσε έμφαση στην ανάπτυξη των φτωχών, όπως είπε, οικονομικών και εμπορικών σχέσεων των δύο χωρών και τα περιθώρια περαιτέρω συνεργασίας. «Οι εμπορικές και οικονομικές είναι καλές, αλλά θα έλεγα είναι φτωχές σε σχέση με την εγκαρδιότητα των πολιτικών σχέσεων. Νομίζω ότι η άφιξή σας θα δώσει μία ώθηση στις σχέσεις αυτές και οι δυνατότητες - θα το δείτε και εσείς και με τις συναντήσεις τις οποίες θα έχετε - είναι πολύ καλές και νομίζω ότι θα είναι επωφελείς και για τους δύο λαούς μας» τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Επίσης, ο κ. Παπούλιας εκθείασε τη στάση της Ρωσίας και προσωπικά του κ. Λαβρόφ όσον αφορά την αποφυγή διεθνούς σύγκρουσης, με αφορμή την κρίση στη Συρία. «Σαν πρώην υπουργός των Εξωτερικών της Ελλάδος, είμαι υποχρεωμένος να σας συγχαρώ για την προσπάθειά σας να αποτραπεί, αν θέλετε, μία σύγκρουση εξαιτίας της Συρίας. Θεωρώ ότι ήταν μία μεγάλη και σημαντική επιτυχία της εξωτερικής πολιτικής της Ρωσίας, γιατί όλοι αγωνιούσαμε για το τι θα γίνει, και η παρέμβασή της ήταν πάρα πολύ θετική, με πολύ καλά αποτελέσματα. Aνέδειξε και το ειδικό βάρος της εξωτερικής πολιτικής της Ρωσίας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

    [03] Φ. Γεννηματά: Καμία άλλη πρόταση δεν θα συζητηθεί για τα ΕΑΣ

    Την απόφαση της κυβέρνησης να μην συζητήσει καμία άλλη πρόταση για το μέλλον της «Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα» πέραν αυτής που διαπραγματεύεται αυτή την ώρα σκληρά με την τρόικα, προεξόφλησε η αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, Φώφη Γεννηματά, μιλώντας σήμερα στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

    «Η πρότασή μας απαντάει στις ανάγκες της εθνικής άμυνας, εξασφαλίζει την ασφάλεια του εφοδιασμού και την προοπτική. Εξασφαλίζει και συνεργασίες και, ταυτόχρονα, απαντά στην ανάγκη μιας βιώσιμης εταιρείας, χωρίς να χρειάζεται να πληρώνει ο Έλληνας φορολογούμενος πολίτης. Απαντά επίσης και στους κανόνες του ανταγωνισμού.

    Γι΄ αυτό ακριβώς και θεωρούμε ότι δεν υπάρχει καμία άλλη πρόταση που να μπορούμε συζητήσουμε ως ελληνική κυβέρνηση σε σχέση με το μέλλον των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων» ξεκαθάρισε η κ. Γεννηματά κατά τη συζήτηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία παρέχεται ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα στην «Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα» μέχρι 31 Οκτωβρίου 2013.

    Πρόκειται για την ΠΝΠ με την οποία θα επιτραπεί στην εταιρεία να τακτοποιήσει υποχρεώσεις της προς τρίτους, να καταβάλει δεδουλευμένα στους εργαζόμενους και να εισπράξει οφειλόμενα από το ελληνικό δημόσιο. Μολονότι η κ. Γεννηματά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο, μέχρι τη συζήτηση στην Ολομέλεια, να υπάρξουν τροποποιήσεις επί τα βελτίω, όπως για παράδειγμα ενημερότητα έως το τέλος του έτους, ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι επιφυλάσσεται για τη στάση που θα τηρήσει μέχρι την Ολομέλεια.

    Η στάση αυτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης προκάλεσε την αντίδραση της κ. Γεννηματά, που έσπευσε να επισημάνει ότι οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα βρίσκονται σε πολύ κρίσιμο στάδιο.

    [04] Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τις παρακολουθήσεις της NSA

    Σε τρεις υπουργούς ( Δημόσιας Τάξης, Εσωτερικών και Εξωτερικών), απευθύνουν ερώτηση για τις παρακολουθήσεις τηλεφώνων από την Εθνική Επιτροπή Ασφάλειας των ΗΠΑ, 31 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον Δημήτρη Τσουκαλά.

    Οι βουλευτές αναφέρονται στο δημοσίευμα του «Der Spiegel», σύμφωνα με το οποίο στην Αθήνα και 79 ακόμα σημεία του πλανήτη δραστηριοποιούνται «ειδικές μονάδες συλλογής» πληροφοριών (Special Collection Services - SCS), που ανήκουν στην Επιτροπή Εθνικής Ασφάλειας (NSA) των ΗΠΑ.

    «Η ελληνική κυβέρνηση είναι μια από τις λίγες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που δεν έχει ζητήσει εξηγήσεις για τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας και αφορούν τις παρακολουθήσεις κυβερνήσεων από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες» αναφέρουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτουν ότι «είναι μείζον θέμα εθνικής ασφαλείας η περιφρούρηση των τηλεφωνικών επικοινωνιών του ελληνικού πολιτικού προσωπικού και η υπεύθυνη για τα ζητήματα εθνικής ασφάλειας ΕΥΠ δεν πρέπει να αδρανήσει».

    Οι τρεις υπουργοί καλούνται να απαντήσουν «ποιες οι ενέργειες της Κυβέρνησης, των Υπουργών και των Υπηρεσιών της, σχετικά με τις εν λόγω υποκλοπές, τόσο πριν, όσο και μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου αυτού», «σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν για τη διαφύλαξη των επικοινωνιών και των απορρήτων του κράτους» και αν «προτίθεται η κυβέρνηση να προβεί σε διαμαρτυρία προς τις ΗΠΑ και τι μέτρα σκοπεύει να λάβει ως αντίδραση απέναντι στις απαράδεκτες αυτές ενέργειες».

    [05] Σ. Λαβρόφ: Θα ενισχυθεί η ελληνορωσική συνεργασία σε πολλούς τομείς

    Τις πολύ στενές σχέσεις μεταξύ Αθήνας και Μόσχας επεσήμανε ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς υποδεχόμενος τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για μια στρατηγική σχέση η οποία, όπως είπε, είναι πολύ σημαντική και για τις δύο πλευρές.

    Πιστεύω πως υπάρχει πολιτική βούληση για τη συνέχιση των διμερών μας σχέσεων, τόνισε ο πρωθυπουργός, υπενθυμίζοντας και τις σχετικές δηλώσεις του Προέδρου της Ρωσίας Βλ. Πούτιν.

    Ο κ. Σαμαράς ευχαρίστησε τη ρωσική πλευρά για τη στήριξή της και ιδιαίτερα για την ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος προς της Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι τα χρήματα των Ρώσων τουριστών έπεσαν σαν βροχή σε μια αφυδατωμένη οικονομία.

    Από την πλευρά του, ο κ. Λαβρόφ δήλωσε πολύ ικανοποιημένος από την υποδοχή, και εξέφρασε τη συμπάθειά του για τις προσπάθειες της κυβέρνησης να ξεπεραστούν οι δυσκολίες στην οικονομία: «Καταγράφουμε την πρόοδο που υπάρχει και θα στηρίξουμε τις προσπάθειές σας, τόσο ηθικά όσο και πρακτικά, ενισχύοντας την εμπορική και οικονομική συνεργασία μας».

    Επίσης, ο κ. Λαβρόφ είπε πως θα ενισχυθεί η συνεργασία σε πολλούς τομείς δίνοντας και αυτός έμφαση στην ενίσχυση του τουρισμού.

    [06] Αναβλήθηκε για την Παρασκευή η συνάντηση Π. Καψή - ΠΟΣΠΕΡΤ

    Για την ερχόμενη Παρασκευή 1 Νοεμβρίου στις 5 μμ μετατέθηκε η προγραμματισμένη συνάντηση, που ήταν να γίνει σήμερα Τέταρτη, μεταξύ του υφυπουργού αρμόδιου για την Δημόσια Ραδιοτηλεόραση, Παντελή Καψή και των εργαζομένων της ΕΡΤ ΑΕ, όπως αναφέρει με ανακοίνωσή της η ΠΟΣΠΕΡΤ.

    Τη συνάντηση των δύο πλευρών, πρώτη μετά από τα τέλη Ιουλίου, που θα γίνει μετά από αίτημα της ΠΟΣΠΕΡΤ, αναμένεται να απασχολήσει η αναγκαιότητα πλήρους λειτουργίας της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης και επαναφοράς της στις εγκαταστάσεις του Ραδιομεγάρου, ενόψει και της κάλυψης της Ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ η οποία ξεκινά στις αρχές του προσεχούς έτους.

    Μέλη της ΠΟΣΠΕΡΤ δήλωσαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως δεν υπάρχει συγκεκριμένη ατζέντα συζήτησης, αλλά η στόχευση από την μεριά της Πανελλήνιας Ένωσης θα αποτελέσει «να πάρει πίσω» ο κ. Καψής δηλώσεις περί εισαγγελικής παρέμβασης στο ραδιομέγαρο της ΕΡΤ.

    «Ό,τι ήταν να πούμε το είπαμε» ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Καψής επαναλαμβάνοντας ότι «αν δεν αδειάσει η ΕΡΤ, δεν καλύπτεται η ελληνική προεδρία».

    [07] Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο ΥΠΕΚΑ από ηλεκτροπαραγωγούς φωτοβολταϊκών

    Πλήθος κόσμου που δραστηριοποιείται στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας ανταποκρινόμενο στο κάλεσμα του Συνδέσμου Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά (ΣΠΕΦ) συγκεντρώθηκε έξω από το ΥΠΕΚΑ με αφορμή την καθυστέρηση πληρωμών του ΛΑΓΗΕ (Λειτουργός της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) στους ηλεκτροπαραγωγούς από φωτοβολταϊκά του διασυνδεδεμένου συστήματος.

    Όπως τονίστηκε από τα μέλη του Συνδέσμου, οι καθυστερήσεις των πληρωμών φτάνουν τους εννέα μήνες με αποτέλεσμα να δημιουργούνται συνθήκες οικονομικής ασφυξίας στους ηλεκτροπαραγωγούς από φωτοβολταϊκά του διασυνδεδεμένου συστήματος. Είναι χαρακτηριστική η απόγνωση του Ξενοφώντα Αναστασίου, ηλεκτροπαραγωγού 100kw, ο οποίος μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ επισήμανε ότι η πλειονότητα των μικρών παραγωγών βρίσκονται αντιμέτωποι με εξώδικα και ασφαλιστικά μέτρα. Αυτό, εξήγησε, συμβαίνει γιατί έχουν υπογραφεί συμβάσεις με εταιρείες, τράπεζες κλπ προκειμένου να υλοποιήσουν τις επενδύσεις τους, γεγονός που συνεπάγεται και καταβολή δόσης δανείου. Με την εννεάμηνη καθυστέρηση πληρωμής του ΛΑΓΗΕ στους ηλεκτροπαραγωγούς, αυτοί πλέον δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις.

    [08] «Ετοιμάζουμε την επιστροφή της μικρής Μαρίας στην πατρίδα της» δήλωσε ο Βούλγαρος ΥΠΕΞ

    Το υπουργείο Εξωτερικών της Βουλγαρίας κάνει όλες τις απαραίτητες προετοιμασίες κι ενέργειες για την επιστροφή της μικρής Μαρίας στη χώρα, δήλωσε στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή της δημόσιας βουλγαρικής τηλεόρασης ΒΝΤ ο αρμόδιος υπουργός Κρίστιαν Βιγκένιν, μιλώντας για την υπόθεση του μικρού κοριτσιού που βρέθηκε σε καταυλισμό Ρομά στην περιοχή της Λάρισας κι, όπως αποδείχθηκε από το τεστ DNA, οι βιολογικοί της γονείς είναι ένα ζευγάρι Βούλγαρων Ρομά.

    Στο μεταξύ, ευρεία δημοσιότητα δίνει ο σημερινός Τύπος της Βουλγαρίας στην ανακοίνωση της Δημόσιας Αρχής Προστασίας του Παιδιού για το θέμα, στην οποία - μεταξύ άλλων - τονίζεται πως θα αναληφθούν όλες οι αναγκαίες ενέργειες για την επιστροφή της μικρής Μαρίας στη Βουλγαρία.

    Διευκρινίζεται δε, ότι «συνεχίζονται οι διεργασίες με σκοπό να ληφθεί η καλύτερη δυνατή απόφαση για το μέλλον της Μαρίας: δυνητική επιστροφή στους βιολογικούς της γονείς, ανάληψη της φροντίδας του παιδιού από ανάδοχους γονείς ή εγκατάστασή του σε αρμόδιο κοινωνικό ίδρυμα της Βουλγαρίας».

    Στο μεταξύ, όπως δήλωσε η Ντετελίνα Κότσεφσκα, διευθύντρια του τμήματος "Ενέργειες και μέτρα προστασίας του παιδιού" στη Δημόσια Αρχή Κοινωνικής Υποστήριξης της Βουλγαρίας, οι γονείς της Μαρίας, αρνούνται κάθε συνεργασία με τις κοινωνικές υπηρεσίες της Βουλγαρίας γι' αυτό και «σε περίπτωση που το παιδί επιστρέψει στη Βουλγαρία, δεν πρόκειται να δοθεί στους βιολογικούς γονείς της, αλλά σε ανάδοχη οικογένεια που προσφέρθηκε να εξασφαλίσει ο γνωστός διεθνής οργανισμός υποστήριξης παιδιών σε ανάγκη, SOS».

    [09] Κατάσχεση αεροπλάνου των Κυπριακών Αερογραμμών, για οφειλές, από την Hermes Airports

    Σε κατάσχεση αεροπλάνου των Κυπριακών Αερογραμμών προέβη η εταιρεία Hermes Airports, που διαχειρίζεται τα δύο διεθνή αεροδρόμια στην Κύπρο, λόγω χρεών της εταιρίας. Η κατάσχεση έγινε ύστερα από χθεσινοβραδινή απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Hermes, που εξετάζει τις οφειλές των Κυπριακών Αερογραμμών, οι οποίες ανέρχονται στα 4 εκατομμύρια ευρώ.

    Το αεροσκάφος τύπου Airbus A319-100 είχε ενοικιαστεί από τις Κυπριακές Αερογραμμές και φαίνεται πως θα επιστρεφόταν στην ιδιοκτήτρια εταιρία, αύριο, με τη λήξη του συμβολαίου ενοικίασής του.

    Η Hermes Airports αρνήθηκε να σχολιάσει δημοσιεύματα για την κατάσχεση του αεροπλάνου ενώ οι Κυπριακές Αερογραμμές συγκάλεσαν έκτακτη διάσκεψη Τύπου «για τη διαφορά με την Hermes Airports».

    [10] Δεν εγκυμονεί κινδύνους για τη δημόσια υγεία η εξάπλωση της ευλογιάς στα πρόβατα

    Καθησυχαστικός για τις επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία από την εξάπλωση της ευλογιάς σε αιγοπρόβατα είναι ο επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Κτηνιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) Νεκτάριος Γιαδίνης, ο οποίος ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται για ζωονόσο.

    Διευκρινίζει, ότι τα ζώα δεν θανατώνονται γιατί θα ψοφήσουν ούτως ή άλλως, αλλά για να μην μεταδώσουν σε άλλα την ασθένεια καθώς «σε ένα κοπάδι, ο ιός θα κάνει τον κύκλο του και ίσως ψοφήσουν λίγα πρόβατα, όμως τα περισσότερα σε έναν, ενάμιση μήνα, θα γίνουν καλά».

    Οσον αφορά τις επιπτώσεις στον άνθρωπο, ο επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Κτηνιατρικής του ΑΠΘ τονίζει ότι δεν πρόκειται για νόσο που "κολλάει" και επιπλέον, κανένα ζώο με ευλογιά δεν πάει στα σφαγεία, αφού οι κτηνίατροι μπορούν εύκολα να διαπιστώσουν αν νοσεί.

    «Οχι ότι είναι επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία η κατανάλωση κρέατος από ζώο που είχε ευλογιά, ωστόσο έχει σχέση μόνο με την ποιότητα» καταλήγει ο κ. Γιαδίνης.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 30 October 2013 - 12:30:25 UTC