Subscribe to our Personal NewsPaper (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-10-29

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μειώθηκαν οι δαπάνες του ΟΑΕΔ για στέγαση
  • [02] Κομισιόν: Γιατί όχι και στους άγαμους άρρενες συντάξεις;
  • [03] Ιω. Βρούτσης: Ολοκληρώνεται το «νοικοκύρεμα» στο ασφαλιστικό
  • [04] Η τρόικα άρχισε τη δεύτερη αξιολόγηση της κυπριακής οικονομίας
  • [05] Στην Μπούντεσταγκ το θέμα παρακολούθησης της Α. Μέρκελ από την NSA

  • [01] Μειώθηκαν οι δαπάνες του ΟΑΕΔ για στέγαση

    Μείωση των δαπανών του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) για ενοίκια της τάξης του 40% την περίοδο 2010- 2013 έχει επέλθει με τη μεταστέγαση των υπηρεσιών του ΟΑΕΔ σε ιδιόκτητα κτίρια και την ενοποίησή τους σε όμορους δήμους, σύμφωνα με ανακοίνωση του Οργανισμού.

    Ενδεικτικά αναφέρεται ότι οι δαπάνες για τα μισθώματα του ΟΑΕΔ από 5,1 εκατ. ευρώ το 2009, στο τέλος του 2013 θα έχουν μειωθεί στα 3 εκατ. ευρώ.

    Επίσης, με την εφαρμογή συστημάτων προγραμματισμού προμηθειών έχει επιτευχθεί μείωση λειτουργικών δαπανών κατά 23% για την ίδια περίοδο 2010 - 2013.

    [02] Κομισιόν: Γιατί όχι και στους άγαμους άρρενες συντάξεις;

    Ανησυχία φαίνεται να προκαλεί στο υπουργείο Οικονομικών το ενδιαφέρον που έχει επιδείξει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το θέμα της καταβολής συντάξεων στις άγαμες θυγατέρες θανόντων συνταξιούχων του δημοσίου. Αυτή τη φορά όμως το ενδιαφέρον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν εστιάζεται στο αν πρέπει να καταβάλλεται η σύνταξη αυτή αλλά στο γιατί δεν καταβάλλεται και στους ενήλικους άγαμους άρρενες!

    Οι αιτιάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποκαλύπτονται σε σειρά έγγραφων απαντήσεων που διαβιβάστηκαν στη Βουλή από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα μετά από ερωτήσεις βουλευτών για τις περικοπές στις συντάξεις των άγαμων θυγατέρων.

    Όπως προκύπτει από τα έγγραφα του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, «από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει τεθεί θέμα και έχει ζητηθεί ενημέρωση για ποιους λόγους δεν θεμελιώνουν αντίστοιχα συνταξιοδοτικά δικαιώματα με τις άγαμες θυγατέρες, ενήλικοι άγαμοι άρρενες». Ο κ. Σταϊκούρας σπεύδει δε να επισημάνει στους βουλευτές ότι «εάν δεν στοιχειοθετηθεί επαρκής τεκμηρίωση, η Χώρα κινδυνεύει με παραπομπή σε Ευρωπαϊκά Δικαστήρια, λόγω παραβίασης των διατάξεων της Οδηγίας 2006/54/ΕΚ, περί εφαρμογής της Αρχής των ίσων ευκαιριών και της ίσης μεταχείρισης μεταξύ ανδρών και γυναικών».

    [03] Ιω. Βρούτσης: Ολοκληρώνεται το «νοικοκύρεμα» στο ασφαλιστικό

    «Είμαστε αποφασισμένοι να θωρακίσουμε το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας από παραβατικές συμπεριφορές, γιατί μόνο η τήρηση της νομιμότητας και η μηδενική ανοχή στις εστίες ανομίας, εξασφαλίζουν ότι δεν θα χρειαστεί να πάρουμε στο μέλλον καμία επώδυνη απόφαση για τις συντάξεις».

    Αυτό τόνισε μεταξύ των άλλων ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης κατά τη διάρκεια ευρείας σύσκεψης με τους Διοικητές των Ταμείων που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα σήμερα στο Υπουργείο με τη συμμετοχή των διοικητών των ασφαλιστικών ταμείων και ενόψει του νέου νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό που πρόκειται σύντομα να κατατεθεί στη Βουλή.

    Ο κ. Βρούτσης ανέφερε επίσης, ότι με το νομοσχέδιο «ολοκληρώνεται ένας κύκλος "νοικοκυρέματος" στην οργάνωση του ασφαλιστικού», και τόνισε ότι με τις διατάξεις του, «εξοπλίζονται τα ταμεία με θεσμικά εργαλεία που βελτιώνουν δραστικά την εισπρακτική ικανότητα του συστήματος, και διασφαλίζεται ότι δεν πρόκειται να θιγεί απολύτως καμία σύνταξη».

    Στη συνέχεια, ο υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε στις διαρθρωτικές αλλαγές που έχουν ήδη δρομολογηθεί με την υλοποίηση των προγραμμάτων «Ήλιος»,«Εργάνη» «'Ατλαντας» και κάλεσε «τις διοικήσεις και τα στελέχη των ασφαλιστικών ταμείων, τους εργαζόμενους και, κυρίως, τους ίδιους τους εργοδότες, να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, αναλαμβάνοντας την ευθύνη που τους αναλογεί».

    [04] Η τρόικα άρχισε τη δεύτερη αξιολόγηση της κυπριακής οικονομίας

    Κλιμάκια της τρόικας άρχισαν σήμερα τη δεύτερη αξιολόγηση της κυπριακής οικονομίας για διακρίβωση του βαθμού εφαρμογής των μνημονιακών διατάξεων. Οι επικεφαλής των τριών κλιμακίων της τρόικας είχαν, αρχικά, συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών, Χάρη Γεωργιάδη και τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας στην Κύπρο, κατά την οποία καθορίστηκε το πρόγραμμα της επισκόπησης, που θα κρατήσει έως τις 11 Νοεμβρίου.

    Ακολούθως, ο υπουργός Οικονομικών συνέχισε τις διαβουλεύσεις με το κλιμάκιο της τρόικας που ασχολείται με το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, με βάση μελέτη που ετοίμασε οίκος PWC για την ιδιωτικοποίηση- μετοχοποίηση των ημικρατικών οργανισμών. Ξεχωριστό κλιμάκιο είχε επίσης συναντήσεις στην Κεντρική Τράπεζα για τις εξελίξεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Ειδικότερα , τεχνοκράτες της ΚΤΚ προέβησαν σε παρουσίαση της προόδου που επιτεύχθηκε, από την πρώτη αξιολόγηση έως σήμερα, στο θέμα της ανασυγκρότησης των τραπεζών, ενώ συζητήθηκε και το θέμα των περιορισμών στη ροή κεφαλαίων και του ιδιωτικού δανεισμού.

    Τρίτο κλιμάκιο διεξάγει συνομιλίες στο Γραφείο Προγραμματισμού, με θέματα που αφορούν την Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή (ΑΤΑ), τους μισθούς και τον κατώτατο μισθό.

    [05] Στην Μπούντεσταγκ το θέμα παρακολούθησης της Α. Μέρκελ από την NSA

    Στις 18 Νοεμβρίου θα συνεδριάσει το γερμανικό κοινοβούλιο για το σκάνδαλο της παρακολούθησης των τηλεφωνικών επικοινωνιών της καγκελαρίου 'Αγγελα Μέρκελ από την αμερικανική Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας (NSA).

    Σύμφωνα με δημοσιεύματα των γερμανικών ΜΜΕ, δεν θα πρέπει να αποκλείεται να ληφθεί απόφαση για την σύσταση εξεταστικής επιτροπής, η οποία θα διερευνήσει το θέμα, σε συνέχεια ανάλογης έρευνας που είχε αποφασιστεί πριν από λίγους μήνες.

    Το κόμμα της Αριστεράς ζήτησε ακόμη την παραίτηση του υπουργού παρά τη καγκελαρία, αρμόδιου και για θέματα υπηρεσιών πληροφοριών, Ρόναλντ Ποφάλα αλλά και του υπουργού Εσωτερικών Χανς-Πέτερ Φρίντριχ, ο οποίος είχε μάλιστα πριν από λίγο καιρό επισκεφθεί τις ΗΠΑ στο πλαίσιο της διερεύνησης των πρώτων αποκαλύψεων για παρακολουθήσεις επί γερμανικού εδάφους.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 29 October 2013 - 12:30:22 UTC