Looking for info on Diploma validation in Greece (a.k.a. DIKATSA)? Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-10-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σε Μάλτα και Ιταλία ο πρωθυπουργός για το μεταναστευτικό
  • [02] Βανδαλισμοί στο δημαρχείο Περάματος
  • [03] Δεν θα γίνονται εγγραφές των πρωτοετών φοιτητών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών από σήμερα
  • [04] Ενώπιον του ανακριτή οι δύο Ρομά
  • [05] Αλλάζει από σήμερα ο τρόπος υπολογισμού συμμετοχής στα φάρμακα
  • [06] Πρωτοβουλία για ενθάρρυνση της επιχειρηματικής δραστηριότητας νέων επιστημόνων
  • [07] Ο τυφώνας Ρέιμοντ απειλεί την περιοχή του Ακαπούλκο, στο Μεξικό
  • [08] Ένοπλοι σκότωσαν τρεις ανθρώπους έξω από εκκλησία στο Κάιρο
  • [09] Γιάννης Κοντός: «Είμαι ποιητής του άστεως»
  • [10] Εκατό χιλιάδες οι επιληπτικοί στην Ελλάδα

  • [01] Σε Μάλτα και Ιταλία ο πρωθυπουργός για το μεταναστευτικό

    Πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης, αναλαμβάνει ο Αντώνης Σαμαράς ενόψει και της ανάληψης της προεδρίας της ΕΕ από την Ελλάδα, τον Ιανουάριο του 2014.

    Σήμερα ο πρωθυπουργός μεταβαίνει σε Μάλτα και Ιταλία για επαφές με τους ομολόγους του, προκειμένου να διαμορφωθεί για το θέμα μια σαφής και ξεκάθαρη ευρωπαϊκή πολιτική, με έμφαση, όμως, στις χώρες του Νότου, που αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα.

    Τον Αντώνη Σαμαρά στο ταξίδι του σε Ιταλία και Μάλτα θα συνοδεύσουν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Δένδιας και ο υπουργός Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

    [02] Βανδαλισμοί στο δημαρχείο Περάματος

    Αδιευκρίνιστα παραμένουν μέχρι στιγμής τα κίνητρα των δραστών που προχώρησαν, χθες το πρωί, σε βανδαλισμούς σχεδόν σε όλα τα γραφεία του δήμου Περάματος αλλά και στο γραφείο του δημάρχου επί της Λεωφόρου Δημοκρατίας.

    Η διάρρηξη στο δημαρχείο, αποκαλύφθηκε από υπάλληλο του κυλικείου και στο σημείο μετέβη ο δήμαρχος, Παντελής Ζουμπούλης, ο οποίος κατέθεσε και μηνυτήρια αναφορά κατά αγνώστων, στο αστυνομικό τμήμα Περάματος.

    Σύμφωνα με τη δημοτική αρχή Περάματος, οι δράστες διέρρηξαν παράθυρο στο ισόγειο του κτιρίου και στη συνέχεια προχώρησαν σε απίστευτους βανδαλισμούς, σχεδόν σε όλα τα γραφεία, καταστρέφοντας υπολογιστές, ανοίγοντας συρτάρια, πετώντας χαρτιά και φακέλους και προκαλώντας ανυπολόγιστες, μέχρι στιγμής, φθορές.

    Ωστόσο, δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί εάν οι δράστες αφαίρεσαν έγγραφα ή αντικείμενα, καθώς το έργο της σήμανσης δεν έχει ολοκληρωθεί, ώστε να μπορέσουν οι εργαζόμενοι να ελέγξουν εάν έχει αφαιρεθεί οτιδήποτε από τα γραφεία τους.

    «Αυτοί οι βανδαλισμοί είναι κάτι πρωτοφανές για τον δήμο Περάματος. Γι' αυτό και εκτιμώ ότι ίσως είναι ένα "μήνυμα" και όχι μια απλή διάρρηξη. Βέβαια, αναμένουμε από την έρευνα που διεξάγεται από την αστυνομία, να ρίξει φως στην υπόθεση. Όταν δε ολοκληρωθεί και ο έλεγχος σε όλα τα γραφεία θα έχουμε ίσως και μια πιο σαφή εικόνα για τους δράστες, κρίνοντας πχ από το ποια έγγραφα, ποιοι φάκελοι και για ποιές υποθέσεις έχουν πιθανότατα κάνει...φτερά» δήλωσε για το περιστατικό ο δήμαρχος, Π.Ζουμπούλης.

    [03] Δεν θα γίνονται εγγραφές των πρωτοετών φοιτητών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών από σήμερα

    Με την προκήρυξη νέας πενθήμερης απεργίας κλιμακώνουν τον αγώνα τους κατά του μέτρου της διαθεσιμότητας οι διοικητικοί υπάλληλοι του πανεπιστημίου Αθηνών κι ενώ σήμερα εκπνέει η προθεσμία υποβολής της ηλεκτρονικής δήλωσης με τα στοιχεία τους και τα προσόντα τους.

    Η εισήγηση του Δ.Σ. του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού του ιδρύματος να λειτουργήσει το πανεπιστήμιο με διευρυμένο προσωπικό ασφαλείας προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι εγγραφές των πρωτοετών φοιτητών δεν τέθηκε καν σε ψηφοφορία στη γενική συνέλευση των υπαλλήλων αφού συνάντησε την έντονη αντίδραση τους.

    [04] Ενώπιον του ανακριτή οι δύο Ρομά

    Στην δημοσιοποίηση των φωτογραφιών, σήμερα , των δύο αθίγγανων που παρουσιάζονταν ως γονείς της 5χρονης Μαρίας, έχει εστιάσει το ενδιαφέρον της η Αστυνομία της Λάρισας, στο πλαίσιο των συντονισμένων προσπαθειών που καταβάλλονται για τον εντοπισμό των φυσικών της γονέων. Η δημοσιοποίηση γίνεται κατόπιν εντολής εισαγγελέα.

    Εξάλλου, σήμεραπρόκειται να απολογηθεί στον ανακριτή, το ζευγάρι που κρατούσε τη Μαρία στον οικισμό Ρομά. Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για τα αδικήματα της αρπαγής ανηλίκου και της υφαρπαγής ψευδούς βεβαίωσης κατ' εξακολούθηση.

    Η αστυνομία συνεχίζει μεθοδικά τις έρευνες σε κάθε κατεύθυνση, σε συνεργασία με διεθνείς οργανισμούς που ασχολούνται με εξαφανίσεις ανήλικων παιδιών, την Ιντερπολ αλλά και μετις υγειονομικές Αρχές. Ήδη ξεκίνησαν εκτεταμένoι έλεγχοι σε νοσηλευτικά ιδρύματα και υπηρεσίες για εμπόριο παιδιών, ενώ στο πλαίσιο αυτό δεν αποκλείεται να γίνουν και ειδικές εξετάσεις DNA.Εξετάζεται επίσης το ενδεχόμενο ύπαρξης κυκλώματος, τα μέλη του οποίου φέρνουν στην Ελλάδα έγκυες γυναίκες από τη Βουλγαρία για να γεννήσουν και στη συνέχεια τους παίρνουντα παιδιά για να τα πουλήσουν.Έρευνες θα γίνουν και σε μητρώα νοσοκομείων της Αττικής και της επαρχίας.

    Ερευνώνται και περιστατικά που είχαν καταγγελθεί παλιότερα, στην Αθήνα, για μωρά αλλοδαπών γυναικών, που γεννήθηκαν δήθεν νεκρά και όταν ανοίχτηκαν τα φέρετρα, βρέθηκαν άδεια.Αμείωτο εξακολουθεί να παραμένει το διεθνές ενδιαφέρον για την υπόθεση, ενώ αναμένονται στη Λάρισα και συνεργεία ξένων μέσων ενημέρωσης. Οι κλήσεις τόσο προς την Αστυνομία της Λάρισας όσο και προς το «Χαμόγελο του Παιδιού» όπου φιλοξενείται η μικρή, συνεχίζονται ακατάπαυστα από ενδιαφερόμενους για την ταυτότητα του παιδιού.

    [05] Αλλάζει από σήμερα ο τρόπος υπολογισμού συμμετοχής στα φάρμακα

    Αλλάζει από σήμερα ο τρόπος υπολογισμού συμμετοχής στα φάρμακα των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ, καθώς η διαφορά μεταξύ ασφαλιστικής και λιανικής τιμής θα επιβαρύνει εξ ολοκλήρου πλέον τον ασφαλισμένο.

    Έως σήμερα οι ασφαλισμένοι πλήρωναν δύο συμμετοχές εφόσον το σκεύασμα που επέλεγαν είχε τιμή υψηλότερη από την ασφαλιστική τιμή. Δηλαδή εάν η λιανική τιμή τού φαρμάκου ήταν ίδια με την ασφαλιστική τιμή, τότε ο ασθενής πλήρωνε τη συμμετοχή του, που είναι 25%, εάν όμως επέλεγε ακριβότερο φάρμακο τότε πλήρωνε τη συμμετοχή του, 25% και επιπλέον το 50% της διαφοράς λιανικής και ασφαλιστικής και το υπόλοιπο 50% κατέβαλλε ο ΕΟΠΥΥ.

    Από σήμερα, όμως, σύμφωνα με υπουργική απόφαση, καταργείται η από κοινού συνεισφορά EOΠΥΥ- ασφαλισμένων της επιπλέον διαφοράς μεταξύ ασφαλιστικής και λιανικής τιμής των φαρμάκων και οι ασθενείς θα πρέπει να πληρώνουν από την τσέπη τους το 100% της διαφοράς. Η απόφαση δεν αφορά στα πρωτότυπα φάρμακα που δεν έχουν γενόσημο, καθώς ο ΕΟΠΥΥ σε αυτή την περίπτωση θα συνεχίσει να καταβάλλει το 50% της διαφοράς.

    Στην απόφαση έντονα αντιδρά ο ΙΣΑ.

    [06] Πρωτοβουλία για ενθάρρυνση της επιχειρηματικής δραστηριότητας νέων επιστημόνων

    Η επίσημη παρουσίαση της πρωτοβουλίας του ΣΕΒ «Μαζί στην Εκκίνηση!» για την υποστήριξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας των νέων επιστημόνων πραγματοποιείται σήμερα το απόγευμα στις εγκαταστάσεις του Δημόκριτου.

    Η πρωτοβουλία αποσκοπεί στην έμπρακτη υποστήριξη των νέων που έχουν μια καινοτόμα ιδέα και ενδιαφέρονται για την επιχειρηματική αξιοποίησή της, προσφέροντας υπηρεσίες που περιλαμβάνουν χώρο πρώτης εγκατάστασης, επιμόρφωση, συμβουλευτική υποστήριξη, δικτύωση και καθοδήγηση (mentoring) από καταξιωμένα υψηλόβαθμα στελέχη επιχειρήσεων.

    Η δράση σχεδιάστηκε σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και τη συμμετοχή του δικτύου Επιχειρήσεων του ΣΕΒ, πολλών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και του Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. Δημόκριτος, το οποίο μαζί με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, παραχωρούν δύο χώρους φιλοξενίας της δράσης, στην Αθήνα και το Βόλο.

    Ήδη, ο ΣΕΒ σε συνεργασία με το ΕΜΠ, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, την περιφέρεια Θεσσαλίας και το ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος έχει εγκαταστήσει σε δύο χώρους, 32 επιχειρηματικές ομάδες (17 στην Αθήνα και 15 στο Βόλο) με καινοτόμες επιχειρηματικές προτάσεις που καλύπτουν ευρεία γκάμα τεχνολογικών περιοχών. Ειδικότερα, 17 προτάσεις αφορούν τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών, 5 είναι στον τομέα της υγείας-βιοτεχνολογίας, 3 σε αγροτική & κτηνοτροφική παραγωγή, 3 σε τρόφιμα-τυποποίηση, 2 σε ενέργεια και 2 σε βιομηχανικές κατασκευές.

    Στην εκδήλωση, θα απευθύνουν χαιρετισμό ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης, ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλος, ο γενικός γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας Χ. Βασιλάκος, ο πρόεδρος του Δημόκριτου Ν Κανελλόπουλος κ.α.

    [07] Ο τυφώνας Ρέιμοντ απειλεί την περιοχή του Ακαπούλκο, στο Μεξικό

    Ο τυφώνας Ρέιμοντ που σχηματίστηκε την Κυριακή πάνω από τον Ειρηνικό και κατευθύνεται προς τις ακτές του Μεξικού, απειλεί με σφοδρές βροχοπτώσεις το Ακαπούλκο, το οποίο προσπαθεί ακόμα να ανακάμψει από τις καταστροφικές πλημμύρες του προηγούμενου μήνα.

    Το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων (NHC)ανακοίνωσε ότι ο Ρέιμοντ αναμένεται να φτάσει στις ακτές του Μεξικού το βράδυ της Δευτέρας ή το πρωί της Τρίτης και η κυβέρνηση έχει εκδώσει έκτακτες προειδοποιήσεις από την περιοχή του Ακαπούλκο στην πολιτεία Γκερέρο μέχρι το λιμάνι της Λαζάρο Καρντένας.

    To NHC ανέφερε ότι ο τυφώνας Ρέιμοντ είναι μικρής έντασης, ωστόσο αναμένεται να ενισχυθεί τη Δευτέρα.

    Το Μεξικό υπέστη τις χειρότερες πλημμύρες των τελευταίων ετών, όταν οι τροπικές καταιγίδες Μανουέλ και Ίγκριντ προκάλεσαν στα μέσα Σεπτεμβρίου τεράστιες ζημιές και ως αποτέλεσμα έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 150 άνθρωποι. Οι ζημιές εκτιμάται ότι ξεπερνούν σε κόστος τα 6 δις δολάρια.

    Επιμέλεια: Φ. Καμπάση

    [08] Ένοπλοι σκότωσαν τρεις ανθρώπους έξω από εκκλησία στο Κάιρο

    Ένοπλοι άνοιξαν την Κυριακή πυρ εναντίον Αιγυπτίων, που είχαν πάει σε έναν γάμο, έξω από μια εκκλησία χριστιανών κοπτών σε προάστιο του Καΐρου, προκαλώντας τον θάνατο 3 ανθρώπων, αναφέρει το πρακτορείο Ρόιτερς επικαλούμενο πηγές ασφαλείας.

    Οι ένοπλοι επέβαιναν σε μοτοσικλέτα και άνοιξαν πυρ κατά των ανθρώπων που βρίσκονταν έξω από την εκκλησία αφότου είχε ολοκληρωθεί η τελετή.

    Ένας από τους ιερείς που τελέσουν το μυστήριο του γάμου δήλωσε στο Ρόιτερς ότι βρισκόταν μέσα στην εκκλησία τη στιγμή που ακούστηκαν οι πυροβολισμοί. «Βγήκα έξω και βρήκα έναν άνδρα και μια γυναίκα να κείτονται νεκροί, ενώ υπήρχαν πολλοί τραυματίες».

    Το κρατικό πρακτορείο ΜΕΝΑ μετέδωσε ότι μεταξύ των νεκρών είναι και ένα 8χρονο παιδί.

    Επιμέλεια: Φ. Καμπάση

    [09] Γιάννης Κοντός: «Είμαι ποιητής του άστεως»

    Ποιήματα του Γιάννη Κοντού, με αφορμή την πρόσφατη συγκεντρωτική τους έκδοση, διαβάζουν απόψε το βράδυ στις 8.30, στο Polis Art Cafe οι ηθοποιοί Κώστας Καζάκος, Νικήτας Τσακίρογλου, Ζωή Φυτούση, Πέμη Ζούνη, Λουκία Μιχαλοπούλου και η ποιήτρια Μαριγώ Αλεξοπούλου (την εκδήλωση θα συντονίσει ο Θανάσης Νιάρχος).

    Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ με αφορμή την αποψινή εκδήλωση, ο Γ. Κοντός δηλώνει παιδί του μοντερνισμού, αλλά και του άστεως, της κίνησης και της ταχύτητας, λέει πως οι ποιητικοί του ήρωες αντιδρούν στην απάνθρωπη πίεση του καθημερινού τους περίγυρου και τονίζει τη μεγάλη διάσταση των ανθρώπων με την τεχνολογία, με το «σύστημα των τραπεζών», όπως και με «όλες τις κυβερνήσεις που μας βλέπουν σαν αριθμούς».

    Ο Γ. Κοντός εμφανίστηκε στα γράμματα το 1965 και από τότε μέχρι σήμερα έχει εκδώσει πάνω από δεκαπέντε ποιητικές συλλογές, δύο βιβλία με πεζά και τρία βιβλία για παιδιά ενώ έχει γράψει κείμενα για τη ζωγραφική και το θέατρο. Υπήρξε επί χρόνια συνεργάτης του κρατικού ραδιοφώνου και των εκδόσεων Κέδρος.

    [10] Εκατό χιλιάδες οι επιληπτικοί στην Ελλάδα

    Στα 65 εκατομμύρια ανέρχεται ο αριθμός των πασχόντων από επιληψία σε όλο τον κόσμο. Από αυτούς, τα έξι εκατομμύρια ζουν στην Ευρώπη και 100.000 στην Ελλάδα. Το 80% των ατόμων με επιληψία ζουν στις αναπτυσσόμενες χώρες και δεν παίρνουν φάρμακα, ενώ ακόμη και στην ανεπτυγμένη Ευρώπη ένα ποσοστό 30% δεν παίρνει τα κατάλληλα φάρμακα. Ένα ποσοστό γύρω στο 30% εμφανίζει ανθεκτικότητα στη θεραπεία, δηλαδή δεν ανταποκρίνεται σε ένα αντιεπιληπτικό φάρμακο, κι αυτά είναι τα άτομα που έχουν την τάση να ζουν σε απομόνωση λόγω των επιληπτικών κρίσεων και κατά κανόνα κουβαλούν το στίγμα.

    Τα παραπάνω επεσήμανε ο πρόεδρος του Διεθνούς Γραφείου Επιληψίας και της Ελληνικής Εθνικής Ένωσης κατά της Επιληψίας παιδονευρολόγος Αθανάσιος Κοβάνης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο περιθώριο του 8ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Επιληψίας.

    "Η επιληψία είναι μια εγκεφαλική διαταραχή, η οποία παρατηρείται παγκοσμίως ανεξαρτήτως φύλου, φυλής και χρώματος. Όσον αφορά την αιτιολογία, σε ένα μεγάλο ποσοστό κρίσεων που τις ονομάζουμε ιδιοπαθείς, ο γενετικός παράγων παίζει σπουδαίο λόγο. Σε ορισμένες περιπτώσεις, επειδή βλέπουμε και άλλα άτομα σε μια οικογένεια, λέμε ότι είναι κληρονομική, όμως δεν έχουμε καταφέρει μέχρι τώρα να εντοπίσουμε ποιο είναι το γενετικό πρόβλημα. Έχουν βρεθεί γονίδια που μπορεί να ευθύνονται αλλά όχι ακριβώς το συγκεκριμένο που έχει να κάνει με τη συγκεκριμένη νόσο και είμαστε πολύ μακριά από το να βρούμε τη γονιδιακή θεραπεία. Το άλλο ποσοστό το ονομάζουμε κρυπτογενές, που σημαίνει ότι ξέρουμε πως κάτι συμβαίνει, αλλά δεν μπορούμε να το βρούμε. Και το άλλο που το λέμε συμπτωματικό, γιατί βρίσκουμε κάτι και τότε σκεφτόμαστε τη χειρουργική αντιμετώπιση με αφαίρεση της επιληπτογόνου εστίας από τον εγκέφαλο. Αυτό συμβαίνει σε ένα μικρό ποσοστό που δεν ξεπερνά το 10-15%" ανέφερε ο κ. Κοβάνης.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 21 October 2013 - 6:30:24 UTC