Visit our Archive of Documents from NATO Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-10-19

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πυρκαγιά σε δασική έκταση στη Λαγόμανδρα Χαλκιδικής
  • [02] Τετράωρη διακοπή κυκλοφορίας στην εθνική οδό Πατρών - Κορίνθου, την Κυριακή
  • [03] Διέρρηξε πέντε καταστήματα και έβαλε φωτιά σε δύο 36χρονος στη Βέροια
  • [04] «Θετικό το αποτέλεσμα για τη "μάχη της φέτας"» λέει ο Μάξιμος Χαρακόπουλος
  • [05] Στο σφυρί το βιολί του Τιτανικού, 101 χρόνια μετά το ναυάγιο
  • [06] Σομαλία: Οι αντάρτες της αλ Σαμπάμπ ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση αυτοκτονίας σε εστιατόριο

  • [01] Πυρκαγιά σε δασική έκταση στη Λαγόμανδρα Χαλκιδικής

    Σε εξέλιξη βρίσκεται πυρκαγιά, που ξέσπασε γύρω στη μία μετά το μεσημέρι σε δασική περιοχή στη Χαλκιδική, στην τοποθεσία «Λαγόμανδρα», μετά τη Νικήτη, κοντά σε κάμπινγκ της περιοχής.

    Στον τόπο της πυρκαγιάς έχει σπεύσει πεζοπόρο τμήμα 22 πυροσβεστών με 11 πυροσβεστικά οχήματα, ενώ επιχειρούν δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη.

    [02] Τετράωρη διακοπή κυκλοφορίας στην εθνική οδό Πατρών - Κορίνθου, την Κυριακή

    Κλειστά θα παραμείνουν την Κυριακή για τέσσερις ώρες και τα δύο ρεύματα κυκλοφορίας στην εθνική οδό Πατρών-Κορίνθου, μεταξύ των κόμβων Καλαβρύτων και ανατολικού Αιγίου.

    Ειδικότερα, το κομμάτι της εθνικής θα κλείσει από τις 8.00 το πρωί έως τις 12.00 το μεσημέρι, προκειμένου να εκτελεστούν εργασίες σε δίκτυα της ΔΕΗ.

    Στη διάρκεια της διακοπής της κυκλοφορίας, τα οχήματα θα κινούνται μέσω της παλαιάς εθνικής οδού.

    [03] Διέρρηξε πέντε καταστήματα και έβαλε φωτιά σε δύο 36χρονος στη Βέροια

    Στην εξιχνίαση πέντε υποθέσεων διαρρήξεων και αποπειρών διάρρηξης, καθώς και δύο περιπτώσεων εμπρησμών σε καταστήματα της Βέροιας, προχώρησε η αστυνομία, ταυτοποιώντας ώς δράστη έναν ημεδαπό 36 ετών, ο οποίος -στη διάρκεια λίγων ωρών, τα ξημερώματα της Πέμπτης- "χτύπησε" σε επτά σημεία.

    Ειδικότερα, κατόπιν ύστερα από ενδελεχή έρευνα από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Βέροιας, προέκυψε ότι ο 36χρονος, που δεν έχει συλληφθεί μέχρι στιγμής, διέπραξε:

    -Διάρρηξη σε κατάστημα ειδών ένδυσης, από όπου αφαίρεσε είδη ρουχισμού αξίας 4.000 ευρώ.

    -Απόπειρα διάρρηξης σε κοσμηματοπωλείο.

    -Απόπειρα διάρρηξης σε περίπτερο, απ΄το οποίο αφαίρεσε τελικά μόνο το κοντάρι/μανιβέλα της τέντας.

    -Διάρρηξη στο κατάστημα 71χρονης, χωρίς να αφαιρέσει τίποτα.

    -Διάρρηξη σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, για την οποία χρησιμοποίησε ώς εργαλείο το κοντάρι που είχε αφαιρέσει νωρίτερα από το περίπτερο. Ο δράσης αφαίρεσε την ταμειακή μηχανή, που δεν είχε χρήματα.

    Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κεντρικής Μακεδονίας, κατά την αποχώρηση του από το τελευταίο κατάστημα, ο 36χρονος προκάλεσε εμπρησμό από πρόθεση, καταστρέφοντάς το ολοσχερώς, ενώ στις φλόγες παραδόθηκε και γειτονικό κατάστημα, που δεν περιείχε εμπορεύματα. Προανάκριση διενεργείται από το Τμήμα Ασφαλείας Βέροιας, ενώ η αστυνομική έρευνα συνεχίζεται. Η δικογραφία που σχηματίστηκε, σε βάρος του 36χρονου, θα υποβληθεί στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών.

    [04] «Θετικό το αποτέλεσμα για τη "μάχη της φέτας"» λέει ο Μάξιμος Χαρακόπουλος

    «Το τελικό αποτέλεσμα που επετεύχθη για τη φέτα στην εμπορική συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης και Καναδά, συνιστά αναμφίβολα θετική εξέλιξη που ικανοποιεί σε μεγάλο βαθμό τις ελληνικές θέσεις επί του θέματος και διασφαλίζει περισσότερο τα συμφέροντα των Ελλήνων κτηνοτρόφων».

    Αυτό δήλωσε μεταξύ άλλων ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάξιμος Χαρακόπουλος, με αφορμή την κατάληξη της εμπορικής συμφωνίας Eυρωπαϊκής Eνωσης - Καναδά και τη θετική για τα ελληνικά συμφέροντα επίλυση του ζητήματος που είχε προκύψει ως προς την ονομασία των λευκών τυριών Καναδά με την επωνυμία «φέτα».

    «Και σε αυτή την περίπτωση», πρόσθεσε, «το ικανοποιητικό αποτέλεσμα στη "μάχη της φέτας" επήλθε μετά από συντονισμένες ενέργειες εκ μέρους της κυβέρνησης και του ιδίου του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος παρενέβη προσωπικά προς τον πρόεδρο της Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, αλλά και των ενεργειών της επιτρόπου Θαλασσίων Υποθέσεων και Αλιείας Μαρίας Δαμανάκη».

    [05] Στο σφυρί το βιολί του Τιτανικού, 101 χρόνια μετά το ναυάγιο

    Το βιολί, με το οποίο έπαιζε ο μουσικός Ουάλας Χάρτλεϊ για να καθησυχάσει τους επιβάτες του Τιτανικού την ώρα που τον υπερωκεάνιο βυθιζόταν, θα βγει στο σφυρί από τον οίκο Wiltshire 101 χρόνια μετά το ναυάγιο κι αναμένεται να πουληθεί από 236.000 έως 354.400 ευρώ.

    Ο Χάρτλεϊ ήταν ένας από τους 1.517 επιβάτες που πνίγηκαν στο ναυάγιο του Τιτανικού.

    Μεταξύ των άλλων αντικειμένων που θα δημοπρατηθούν είναι οι παρτιτούρες και η θήκη του βιολιού.

    Ο υπεύθυνος της δημοπρασίας Άλαν Ολντριτζ δήλωσε ότι το βιολί είναι το "σπανιότερο και πιο εμβληματικό" αντικείμενο από τα ενθύμια του Τιτανικού.

    Χρειάστηκαν επτά χρόνια ώστε ο οίκος δημοπρασίας Henry Aldridge & Son να πιστοποιήσει τη γνησιότητα του βιολιού με την βοήθεια αρκετών εμπειρογνωμόνων.

    Ορισμένοι εξακολουθούν να την αμφισβητούν με το επιχείρημα ότι το βιολί δεν θα μπορούσε να διασωθεί μέσα στο νερό.

    Ωστόσο, θεωρείται ότι διασώθηκε μέσα στην δερμάτινη θήκη του, η οποία ήταν δεμένη πάνω στο πτώμα του Χάρλεϊ.

    Σύμφωνα με το ημερολόγιο της αρραβωνιαστικιάς του Χάρλεϊ, της Μαρίας Ρόμπινσον, η θήκη διασώθηκε και της παραδόθηκε.

    Μετά τον θάνατό της το 1939, το βιολί παραδόθηκε στα κεντρικά της χριστιανικής ιεραποστολικής οργάνωσης "Στρατός της Σωτηρίας" (Salvation Army) και αργότερα, στις αρχές της δεκαετίας του 40, στη μητέρα του σημερινού ανώνυμου ιδιοκτήτη του.

    Επιμέλεια: Μ. Μιχαλοπούλου

    [06] Σομαλία: Οι αντάρτες της αλ Σαμπάμπ ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση αυτοκτονίας σε εστιατόριο

    Οι ισλαμιστές αντάρτες της οργάνωσης αλ Σαμπάμπ ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση αυτοκτονίας που σημειώθηκε σήμερα στην κεντρική Σομαλία και στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 13 ανθρώπους.

    "Ο στόχος μας ήταν κυρίως Αιθίοπες στρατιώτες και στρατιώτες από το Τζιμπουτί που εισέβαλαν στη χώρα μας. Κάθονταν εκεί", δήλωσε ο εκπρόσωπος της στρατιωτικής επιχείρισης της οργάνωσης, ο Αμπντιασίς Αμπού Μουσάμπ. Ο ίδιος ανέφερε ότι τα θύματα της επίθεσης είναι 25, περιλαμβανομένων στρατιωτών από την Αιθιοπία, το Τζιμπουτί και τη Σομαλία.

    Ωστόσο, δεν υπάρχει επιβεβαίωση από ανεξάρτητη πηγή για το αν μεταξύ των θυμάτων συγκαταλέγονται ξένοι στρατιώτες. Η επίθεση σημειώθηκε έξω από εστιατόριο στο οποίο συχνάζουν αιθίοπες και σομαλοί στρατιώτες στην πόλη Μπαλαντουέιν στην κεντρική Σομαλία, ανακοίνωσε πολιτική πηγή.

    Περισσότεροι από δέκα άνθρωποι τραυματίστηκαν κατά την επίθεση, η οποία εκδηλώθηκε κοντά σε στρατιωτική βάση, δήλωσε τηλεφωνικώς στο Ρόιτερς ο πολιτικός Νταχίρ Αμίν Τζέσοου από το Μπαλαντουέιν. "Ένας άνδρας ζωσμένος με εκρηκτικά εισέβαλε ξαφνικά στο εστιατόριο όπου βρίσκονταν στρατιώτες και πολίτες...και ανατινάχθηκε", δήλωσε ο Αχμεντ Νουρ από τον τόπο της επίθεσης. "Είδα αρκετούς στρατιώτες να μεταφέρονται, αλλά δεν μπορούσα να διακρίνω αν ήταν νεκροί ή τραυματίες", είπε ο ίδιος. Τα αιθιοπικά στρατεύματα μάχονται κατά των ισλαμιστών ενόπλων στη γειτονική Σομαλία εδώ και σχεδόν μία δεκαετία.

    Επιμέλεια: Μ. Μιχαλοπούλου


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 19 October 2013 - 12:30:21 UTC