Browse through our Interesting Nodes on Health & Medicine in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-10-19

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αερογέφυρα ζωής μεταξύ Ηρακλείου, Αθήνας και Θεσσαλονίκης
  • [02] «Έφυγε» και ο αδελφός του Γ. Χουρμουζιάδη, Νίκος
  • [03] Αστυνομική επιχείρηση με εικοσιτέσσερις συλλήψεις στην Κόρινθο
  • [04] Συνεχίζουν το καταστροφικό τους έργο οι δασικές πυρκαγιές στην Αυστραλία
  • [05] Ξεκινούν και πάλι οι τουριστικές επισκέψεις στον Λευκό Οίκο
  • [06] Μέτρησαν τα δέντρα στο δάσος του Αμαζονίου και τα βρήκαν 390 δισ.

  • [01] Αερογέφυρα ζωής μεταξύ Ηρακλείου, Αθήνας και Θεσσαλονίκης

    Ζωή με τον θάνατό του έδωσε σε συνανθρώπους μας ένας 40 χρόνος από την Αλβανία που νοσηλευόταν με όγκο στον εγκέφαλο στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο και η κατάσταση του ήταν μη αναστρέψιμη .

    Η οικογένεια του 40χρονου άνδρα, μετά την ενημέρωση των γιατρών για την κατάσταση του ασθενούς αποφάσισε να δωρίσει τα όργανα του .

    Έτσι χθες το βράδυ στήθηκε αερογέφυρα ζωής που ολοκληρώθηκε στις 8 σήμερα το πρωί μεταξύ Ηρακλείου, Αθηνών και Θεσσαλονίκης όπου ομάδες γιατρών, παρέλαβαν τους νεφρούς, που μεταφέρθηκαν στο Λαϊκό Νοσοκομείο της Αθήνας, το ήπαρ στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης και οι κερατοειδείς στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου προκειμένου να μεταμοσχευθούν σε ασθενείς.

    [02] «Έφυγε» και ο αδελφός του Γ. Χουρμουζιάδη, Νίκος

    Τρείς μόλις μέρες μετά τον θάνατο του μικρότερου αδελφού του (του καθηγητή αρχαιολογίας και πρώην βουλευτή του ΚΚΕ Γιώργου Χουρμουζιάδη) απεβίωσε σήμερα τα ξημερώματα μετα απο πολυετή ασθένεια ο φιλόλογος , πανεπιστημιακός δάσκαλος και σκηνοθέτης Νίκος Χουρμουζιάδης σε ηλικία 83 ετών.

    Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη σπούδασε φιλολογία στο ΑΠΘ (κλασσικό τμήμα) και συνέχισε τις σπουδές του με ειδίκευση το αρχαίο ελληνικό δράμα στο Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη.

    Ανακηρύχθηκε διδάκτωρ του πανεπιστημίου του Λονδίνου το 1963 .Δίδαξε στη μέση εκπαίδευση (Κολλέγιο "Ανατόλια" και σχολή "Μωραίτη" ) ενω απο το 1971 ως το 1988 οπότε και παραιτήθηκε διετέλεσε καθηγητής στη Φιλοσοφική σχολή του ΑΠΘ . Απο το 1990 ως το 1999 δίδαξε στα τμήματα θεάτρου των πανεπιστημίων Αθηνών και Θεσσαλονίκης.

    Διετέλεσε επι σειρά ετών πρόεδρος του Δ.Σ και της Καλλιτεχνικής επιτροπής του ΚΘΒΕ ενω στο διάστημα απο τον Ιανουάριο του 1984 ως τον Οκτώβριο του 1985 ανέλαβε και τη γενική διεύθυνση του Κρατικού Θεάτρου Βόρειας Ελλάδας.

    Σκηνοθέτησε σειρά παραστάσεων στην Πειραματική σκηνή της Τέχνης Θεσσαλονίκης , σε έργα των : Μπρέχτ, Σαίξπηρ, Τσέχωφ , Μπέκετ , Ευριπίδη κ.α, ενω σειρά έργων (κυρίως αρχαίου δράματος ) σκηνοθέτησε μέχρι και το 2000 στο Κρατικό Θέατρο Βόρειας Ελλάδας.

    Η σορός του Νίκου Χουρμουζιάδη, σύμφωνα με προσωπική του επιθυμία,θα αποτεφρωθεί και η τέφρα του θα σκορπιστει στον Αγιο Λαυρέντιο Πηλίου.

    [03] Αστυνομική επιχείρηση με εικοσιτέσσερις συλλήψεις στην Κόρινθο

    Στο πλαίσιο αντιμετώπισης της εγκληματικότητας, πραγματοποιήθηκεαστυνομική επιχείρηση στην ευρύτερη περιοχή της Κορίνθου, της Νεμέας και του Λουτρακίου Κορινθίας, κατά τη διάρκεια της οποίας, έγιναν έλεγχοι σε 293 άτομα σε 142 οχήματα και σε 15 καταστήματα.

    Προσήχθησαν συνολικά 63 άτομα, ενώ συνελήφθησαν 24 που κατηγορούνται, δύο για καλλιέργεια χασίς, ένας για κατοχή λαθραίου καπνού, μια για παράβαση του Τελωνειακού Κώδικα, ένας για παράβαση του νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας, ένας για καταδικαστική απόφαση, οκτώ για παράβαση του Υγειονομικού Κανονισμού, επτά για παράβαση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και ένας αλλοδαπός, οι οποίος διέμενε παράνομα στη χώρα και σε βάρος του θα κινηθεί η διοικητική διαδικασία επιστροφής του.

    Κατά την επιχείρηση, βεβαιώθηκαν επτά παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και οκτώ παραβάσεις του Υγειονομικού Κανονισμού, ενώ εκτός των ανωτέρω, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 193 κιλά λαθραίου καπνού, 161 πακέτα τσιγάρων, που δεν έφεραν την ενδεικτική ταινία φόρου εισαγόμενων τσιγάρων, 197 κλεψίτυποι ψηφιακοί δίσκοι και ένα επιβατηγό όχημα.

    Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Κορίνθου.

    [04] Συνεχίζουν το καταστροφικό τους έργο οι δασικές πυρκαγιές στην Αυστραλία

    Εβδομάδες μπορεί να απαιτήσει στη νοτιοανατολική Αυστραλία η κατάσβεση των δασικών πυρκαγιών, οι οποίες έχουν ως τώρα καταστρέψει σχεδόν 200 σπίτια, έχουν κάψει δασικές εκτάσεις ενός εκατομμυρίου στρεμμάτων και έχουν στοιχίσει τη ζωή σε έναν άνθρωπο, δήλωσαν σήμερα αξιωματούχοι.

    Περίπου 1.500 πυροσβέστες, ως επί το πλείστον εθελοντές, μάχονται για να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά που μαίνεται σε μια περίμετρο 200 χλιομέτρων στο Λίθγκοου, μια πόλη στα Γαλάζια Όρη, 140 χλμ. δυτικά του Σίδνεϊ.

    Οι κάτοικοι ενός τμήματος της πόλης ενημερώθηκαν από τις αρχές ότι είναι πλέον πολύ αργά για να διαφύγουν και πως θα πρέπει να βρουν άμεσα όποιο καταφύγιο μπορούν.Οι πυρκαγιές μπορεί να διαρκέσουν "εβδομάδες, όχι ημέρες", προειδοποίησε ο επίτροπος της Πυροσβεστικής Σέιν Φιτζσίμονς.

    Ο 63χρονος Ουόλτερ Λίντερ έχασε τη ζωή του πιθανόν από καρδιακή προσβολή την Πέμπτη, ενώ υπερασπιζόταν το σπίτι του από τις φλόγες. "Βλέποντας τη ζημιά και την καταστροφή στις περιοχές αυτές, περιμένουμε ότι θα έχουν πληγεί εκατοντάδες σπίτια, κτίρια και υποδομές", δήλωσε ο Φιτζσίμονς. "Και δεν μπορούμε να αγνοήσουμε την πραγματικότητα ότι μπορεί να εξακολουθούν να υπάρχουν άνθρωποι μέσα στα σπίτια τους που πιθανόν δεν μπόρεσαν να διαφύγουν".

    Η θερμοκρασία και η ένταση των ανέμων μειώθηκε χθες, Παρασκευή, και τα συνεργεία έχουν τώρα περιθώριο δύο ημερών για να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά πριν ανέβει και πάλι η θερμοκρασία και ενταθούν οι άνεμοι.

    Επιμέλεια: Γ. Αγγελόπουλος

    [05] Ξεκινούν και πάλι οι τουριστικές επισκέψεις στον Λευκό Οίκο

    Οι τουριστικές επισκέψεις στον Λευκό Οίκο, που διακόπηκαν τον Μάρτιο εξαιτίας της λιτότητας στις ΗΠΑ, θα ξεκινήσουν και πάλι στις αρχές Νοεμβρίου.

    Οι επισκέψεις αυτές θα ξεκινήσουν στις 5 Νοεμβρίου και θα πραγματοποιούνται τρεις φορές την εβδομάδα, έναντι πέντε που ίσχυε μέχρι τις 9 Μαρτίου οπότε διακόπηκαν εντελώς.

    Τον Μάρτιο εξαιτίας των περικοπών στις δημόσιες δαπάνες η Mυστική Yπηρεσία, που είναι αρμόδια για την προστασία του προέδρου των ΗΠΑ και της κατοικίας του, δεν μπορούσε να διαθέσει επαρκές προσωπικό για την επίβλεψη των επισκέψεων.

    Με την ψήφιση του νέου προϋπολογισμού αυτή την εβδομάδα, χάρη στον οποίο τερματίστηκε η μερική παράλυση του ομοσπονδιακού κράτους που διήρκησε 16 ημέρες, η Mυστική Yπηρεσία έλαβε επιπλέον πόρους.

    Οι επισκέψεις στον Λευκό Οίκο, που είναι χαρακτηρισμένος ιστορικό μνημείο και βρίσκεται υπό τη διαχείριση της υπηρεσίας εθνικών πάρκων των ΗΠΑ, γίνονται έπειτα από κράτηση. Κατά κανόνα υπάρχει λίστα αναμονής δύο μηνών.

    Eπιμέλεια: Ε. Μορώνη

    [06] Μέτρησαν τα δέντρα στο δάσος του Αμαζονίου και τα βρήκαν 390 δισ.

    Στο δάσος του Αμαζονίου, το μεγαλύτερο σε έκταση δάσος στον κόσμο, υπάρχουν 390 δισεκατομμύρια δέντρα από 16.000 διαφορετικά είδη, σύμφωνα με μια πρώτη καταμέτρηση που πραγματοποιήθηκε έπειτα από δέκα χρόνια έρευνας. Όμως τα μισά από αυτά τα δέντρα ανήκουν σε 227 είδη, διευκρινίζουν οι συντάκτες της έρευνας που δημοσιεύθηκε στο αμερικανικό περιοδικό Science.

    Περισσότεροι από εκατό ειδικοί από 88 ιδρύματα σε όλο τον κόσμο συνέβαλαν στην κατάρτιση 1.170 καταλόγων, που καλύπτουν το σύνολο του δάσους του Αμαζονίου και δίνουν απαντήσεις σε ερωτήσεις-κλειδιά για την βιοποικιλότητά του. Η τεράστια έκταση του Αμαζονίου και οι δυσκολίες που παρουσιάζει το έδαφός του είχαν εμποδίσει μέχρι στιγμής μια ταξινόμηση των δέντρων που περιλαμβάνονται στο δάσος αυτό που εκτείνεται στη Βραζιλία, το Περού, την Κολομβία, την Γκουάνα και το Σουρινάμ.

    Η έλλειψη αυτών των βασικών πληροφοριών για τα δέντρα του Αμαζονίου και για την υπόλοιπη χλωρίδα του δυσχέραιναν το έργο των επιστημόνων και τις προσπάθειες προστασίας του, εξηγούν οι συντάκτες της έρευνας. «Πλέον τα είδη των δέντρων που συναντώνται πιο συχνά στον Αμαζόνιο έχουν προσδιοριστεί και καταγραφεί», σημειώνει ο Χανς τερ Στέεγκε, ερευνητής του κέντρου Centre Naturalis Biodiversity της Ολλανδίας που πήρε μέρος στην έρευνα. «Πρόκειται για πολύ χρήσιμες πληροφορίες για τη διεξαγωγή περαιτέρω ερευνών και για τους πολιτικούς ηγέτες», πρόσθεσε.

    Επιμέλεια: Ε. Μορώνη


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 19 October 2013 - 8:30:20 UTC