Read about Imvros and Tenedos: Violations of the Lausanne Treaty Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-10-17

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Την ερχόμενη Τρίτη η ψήφιση της τροπολογίας για τη χρηματοδότηση κομμάτων
  • [02] Ένσταση αντισυνταγματικότητας κατά της τροπολογίας, κατέθεσαν οι 15 βουλευτές της ΧΑ
  • [03] Π. Σκουρλέτης: «Όμηρος της στρατηγικής της υποταγής έναντι των δανειστών» η κυβέρνηση
  • [04] Έρευνες της Αντιτρομοκρατικής για όπλα σε κτίριο φυγόδικου επιχειρηματία στο Κορωπί
  • [05] Καταδίκη της Ελλάδας γιατί δεν ανέκτησε από την «Ελληνικός Χρυσός» παράνομες κρατικές ενισχύσεις
  • [06] "Μαγεία υπό το σεληνόφως" θα τιτλοφορείται η επόμενη ταινία του Γούντι Άλεν
  • [07] Ο μολυσμένος αέρας που αναπνέουμε, χαρακτηρίζεται πλέον καρκινογόνος

  • [01] Την ερχόμενη Τρίτη η ψήφιση της τροπολογίας για τη χρηματοδότηση κομμάτων

    Την ερχόμενη Τρίτη, όπως συμφωνήθηκε στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, θα διεξαχθεί η ψηφοφορία επί όλων των τροπολογιών που έχουν κατατεθεί στο νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

    Μεταξύ αυτών, οι πιο σημαντικές είναι αυτές που αφορούν την αναστολή χρηματοδότησης κόμματος σε περίπτωση που ασκηθεί δίωξη κατά στελεχών του για εγκληματικές ενέργειες - γεγονός που«βλέπει» θετικάο ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με δηλώσεις του Ν. Βούτση στο ΑΠΕ - και οι ρυθμίσεις για τη ΝΕΡΙΤ και την παράταση των συμβάσεων των εργαζομένων στον μεταβατικό φορέα.

    Στο μεταξύ, στην Ολομέλεια της Βουλής όπου συνεχίζεται η συζήτηση του νομοσχεδίου για τις ΑΠΕ, αναμένεται περίπου στις 4 το απόγευμα, να πάρει τον λόγο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος.

    [02] Ένσταση αντισυνταγματικότητας κατά της τροπολογίας, κατέθεσαν οι 15 βουλευτές της ΧΑ

    Ένσταση αντισυνταγματικότητας κατά της τροπολογίας του υπουργού Εσωτερικών, Γιάννη Μιχελάκη, σχετικά με την αναστολή κρατικής χρηματοδότησης κόμματος σε περίπτωση άσκησης δίωξης εναντίον στελεχών του για εγκληματικές ενέργειες, κατέθεσαν οι 15 βουλευτές της Χρυσής Αυγής.

    Οι βουλευτές επικαλούνται το άρθρο 29 παράγραφος 2 του Συντάγματος, στο οποίο ορίζεται ότι «τα κόμματα έχουν δικαίωμα στην οικονομική τους ενίσχυση από το κράτος, για τις εκλογικές και λειτουργικές τους δαπάνες, όπως ο νόμος ορίζει».

    Σε εφαρμογή αυτής της συνταγματικής διάταξης, όπως αναφέρουν, έχει εκδοθεί ο νόμος 3023/2012 ο οποίος ρυθμίζει όλες τις προϋποθέσεις σχετικά με την κρατική επιχορήγηση στα πολιτικά κόμματα.

    [03] Π. Σκουρλέτης: «Όμηρος της στρατηγικής της υποταγής έναντι των δανειστών» η κυβέρνηση

    «Δεν αντιλαμβάνομαι την έκπληξη του κ. Σαμαρά και του κ. Στουρνάρα και της κυβέρνησης, διότι, με βάση τη λογική του μνημονιακού προγράμματος, θα πρέπει να πάμε σ΄ αυτό που λέγεται αυτή τη στιγμή, στο νέο πακέτο μέτρων για να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό. Αυτά τα έβλεπαν, τα γνώριζαν...» δήλωσε οεκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑΠάνος Σκουρλέτης στον ραδιοφωνικό σταθμό ΑLPHA, απαντώντας σε ερώτηση για τις πιέσεις της τρόικας.

    Ο κ. Σκουρλέτης έκανε λόγο για υποκριτικής στάση της κυβέρνησης και πρόσθεσε: «αυτή η κυβέρνηση η οποία τώρα καμώνεται ότι εξεγείρεται και ότι εν πάση περιπτώσει λέει το ηρωικό ΟΧΙ, ουσιαστικά γνώριζε την κατάληξη, γνώριζε τις δικές της δεσμεύσεις, τις ενυπόγραφες δεσμεύσεις. Είναι αυτή τη στιγμή όμηρος αυτής της στρατηγικής της υποταγής έναντι των δανειστών -άρα είναι ουσιαστικά αδύναμη και ανάπηρη να διαπραγματευτεί. Και είναι και αναξιόπιστη στο εσωτερικό της χώρας. Γιατί όλη η κοινωνία γνώριζε ότι υπερασπίστηκαν με ακραίο τρόπο αυτή την πολιτική. 'Αρα αυτή τη στιγμή θα υποστεί και τις πολιτικές συνέπειες των πράξεών της».

    Τέλος, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε ότι η τελευταία έντιμη πράξη που μπορεί να κάνει η κυβέρνηση είναι η προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία.

    [04] Έρευνες της Αντιτρομοκρατικής για όπλα σε κτίριο φυγόδικου επιχειρηματία στο Κορωπί

    Σε εξέλιξη βρίσκεται από το πρωί, έρευνα της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας στο μουσείο όπλων του φυγόδικου επιχειρηματία Αν. Πάλλη, στο Κορωπί.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν βρεθεί όπλα αλλά δεν διευκρινίζεται, μέχρι στιγμής, από την Αστυνομία εάν έχουν νόμιμα παραστατικά ή όχι.

    Εν τω μεταξύ, προθεσμία για να απολογηθεί τη Δευτέρα ζήτησε και έλαβε ο επιστάτης του καταζητούμενου επιχειρηματία.

    Ο επιστάτης, που συνελήφθη προχθές κατά την έρευνα στο σπίτι του εργοδότη του, κατηγορείται για διακεκριμένη οπλοκατοχή (κακούργημα) και παράνομη οπλοκατοχή (πλημμέλημα).

    [05] Καταδίκη της Ελλάδας γιατί δεν ανέκτησε από την «Ελληνικός Χρυσός» παράνομες κρατικές ενισχύσεις

    To Eυρωπαϊκό Δικαστήριο καταδίκασε σήμερα την Ελλάδα, γιατί δεν ανέκτησε από την «Ελληνικός Χρυσός ΑΕ» κρατικές ενισχύσεις, οι οποίες κρίθηκαν παράνομες.

    Υπενθυμίζεται ότι στις 23 Φεβρουαρίου 2011, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκρινε ότι η πώληση περιουσιακών στοιχείων και γης υπέρ της Ελληνικός Χρυσός ΑΕ, σε τιμή κατώτερη της αξίας τους και με απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής των συνδεόμενων φόρων, είναι ενίσχυση ασυμβίβαστη με την κοινή αγορά.

    Η Επιτροπή είχε ζητήσει από την Ελλάδα να ανακτήσει από την «Ελληνικός Χρυσός ΑΕ» τις παράνομες επιδοτήσεις ύψους 15,3 εκατ. ευρώ, έως τις 23 Ιουνίου 2011.

    Επιπλέον, εντός δύο μηνών, η Ελλάδα έπρεπε να πληροφορήσει την Επιτροπή σχετικά με το συνολικό ποσό, τα ληφθέντα ή τα προς λήψη μέτρα και να υποβάλει έγγραφα που να αποδεικνύουν ότι ζητήθηκε από τον δικαιούχο η επιστροφή της ενίσχυσης. Η Ελλάδα έπρεπε, επίσης, να ενημερώνει την Επιτροπή σχετικά με την πρόοδο των εθνικών μέτρων που λαμβάνονται για την εκτέλεση της απόφασης μέχρι την ανάκτηση της ενίσχυσης.

    Τον Απρίλιο του 2011 η Ελλάδα άσκησε ενώπιον του Γενικού Δικαστηρίου προσφυγή ακύρωσης της απόφασης της Επιτροπής.

    Το 2012 η Επιτροπή προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, λόγω παράβασης κράτους- μέλους, εκτιμώντας ότι η Ελλάδα δεν είχε λάβει εντός των προθεσμιών όλα τα απαραίτητα μέτρα για την εκτέλεση της απόφασής της.

    Με τη σημερινή του απόφαση το Δικαστήριο διαπιστώνει ότι μέχρι τις 23/6/2011 η Ελλάδα δεν είχε λάβει κανένα μέτρο εκτέλεσης της αποφάσεως της Επιτροπής και ότι η επίμαχη ενίσχυση, στο σύνολό της, δεν είχε ανακτηθεί. Διαπιστώνει ακόμη ότι η αίτηση παράτασης κοινοποίησης πληροφοριών, που υπέβαλε η Ελλάδα δεν περιείχε καμία αιτιολογία, βάσει της οποίας η Επιτροπή θα μπορούσε να αποφανθεί.

    Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κρίνει ότι «το κενό στη νομοθεσία που επικαλείται η Ελλάδα και που αφορά στο γεγονός ότι η υφιστάμενη διαδικασία ανάκτησης δεν κάλυπτε τις περιπτώσεις χορήγησης εκ μέρους του κράτους- μέλους ενίσχυσης υπό τη μορφή της πώλησης ακινήτων σε τιμή κατώτερη της πραγματικής τους αξίας, δεν στοιχειοθετεί απόλυτη αδυναμία, σύμφωνα με τη νομολογία του Δικαστηρίου».

    Εξάλλου, η Ελλάδα δεν ζήτησε από την Επιτροπή να τροποποιήσει την απόφασή της προκειμένου να καταστεί δυνατή η υπέρβαση των δυσχερειών.

    Επιπλέον, σύμφωνα με τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, «τα νομοθετικά μέτρα που θεσπίζονται με σκοπό να διασφαλίσουν την εκτέλεση μιας απόφασης της Επιτροπής δεν ανταποκρίνονται, όταν δεν λαμβάνονται εγκαίρως ή όταν αποδεικνύονται αναποτελεσματικά».

    [06] "Μαγεία υπό το σεληνόφως" θα τιτλοφορείται η επόμενη ταινία του Γούντι Άλεν

    Ο Γούντι Άλεν ανακοίνωσε τον τίτλο της επόμενης ταινίας του και 47ης της καριέρας του, τα γυρίσματα της οποίας πραγματοποιούνται αυτή την εποχή στη Νότια Γαλλία.

    Στη «Μαγεία υπό το σεληνόφως» («Magic in the Moonlight»), θα πρωταγωνιστούν ο Κόλιν Φερθ, η Έμα Στόουν και η Τζάκι Γουίβερ, μεταξύ άλλων.

    Οι πρώτες φωτογραφίες από τα γυρίσματα που δόθηκαν στη δημοσιότητα παρουσιάζουν τους πρωταγωνιστές με ρετρό κοστούμια.

    Όπως έγινε γνωστό, η ταινία θα είναι μία ρομαντική κομεντί που θα διαδραματίζεται τις δεκαετίες του 20 και του 30. Στις κινηματογραφικές αίθουσες θα βγει το 2014.

    Επιμέλεια: Μ. Μιχαλοπούλου

    [07] Ο μολυσμένος αέρας που αναπνέουμε, χαρακτηρίζεται πλέον καρκινογόνος

    Ο αέρας που αναπνέουμε είναι μολυσμένος από ουσίες που προκαλούν καρκίνο και πρέπει πλέον να χαρακτηρισθεί καρκινογόγος για τους ανθρώπους, ανακοίνωσε σήμερα η υπηρεσία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για τον καρκίνο.

    Η Διεθνής Υπηρεσία Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC) επικαλέσθηκε δεδομένα τα οποία δείχνουν ότι, το 2010, 223.000 θάνατοι σε όλο τον κόσμο από καρκίνο του πνεύμονα ήταν αποτέλεσμα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, και πρόσθεσε ότι υπάρχουν επίσης πειστικά στοιχεία πως η εν λόγω ρύπανση αυξάνει τον κίνδυνο του καρκίνου της ουροδόχου κύστης.

    Η ρύπανση της ατμόσφαιρας, που προκαλείται κυρίως από τις μεταφορές, την παραγωγή ενέργειας, τις βιομηχανικές ή αγροτικές εκπομπές και την οικιακή θέρμανση και μαγειρική, είναι ήδη γνωστό ότι αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης ενός ευρέως φάσματος ασθενειών που περιλαμβάνει αναπνευστικές και καρδιακές νόσους.

    Η έρευνα δείχνει ότι τα τελευταία χρόνια τα επίπεδα της έκθεσης έχουν αυξηθεί σημαντικά σε ορισμένα μέρη του κόσμου, ιδιαίτερα σε χώρες με μεγάλους πληθυσμούς που εκβιομηχανίζονται με γρήγορους ρυθμούς, όπως η Κίνα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 17 October 2013 - 12:30:21 UTC