Visit the Athens News Agency (ANA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-10-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αρνητική η ΔΗΜΑΡ στην έκκληση των 58 για την Κεντροαριστερά
  • [02] Αναβολή δημοπρασίας για την ανέγερση τεμένους στον Βοτανικό
  • [03] Ενημέρωση των φοιτητών για τις εξελίξεις στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο
  • [04] 'Ελεγχος του ΣΔΟΕ στα κεντρικά γραφεία της Χρυσής Αυγής
  • [05] Δεν έχουν υποβάλει δικαιολογητικά στις εφορίες 69.466 φορολογούμενοι
  • [06] Ποσό ύψους 1,625 δισ. ευρώ άντλησε ο ΟΔΔΗΧ
  • [07] Ολοκληρώνεται το προσκύνημα στην Μέκκα για εκατοντάδες χιλιάδες μουσουλμάνους
  • [08] Πώς κατάφεραν τα τουρκικά σίριαλ να φέρουν τα ... πάνω κάτω στις κοινωνίες, όπου εξάγονται
  • [09] Τα "μυστικά" της ελεύθερης κατάδυσης

  • [01] Αρνητική η ΔΗΜΑΡ στην έκκληση των 58 για την Κεντροαριστερά

    Αρνητικά απάντησε η Εκτελεστική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ, στο κείμενο- έκκληση των 58 προσωπικοτήτων για την έναρξη διαλόγου σχετικά με την Κεντροαριστερά.

    Αντιθέτως, ενέκρινε την εισήγηση του προέδρου Φώτη Κουβέλη, στην οποία αναφέρει ότι «μια τέτοια πρωτοβουλία δεν μπορεί να παραβλέπει και να προσπερνάει κρίσιμα ζητήματα για τη συγκρότηση ενός νέου προοδευτικού πόλου, όπως η κατάσταση της κοινωνίας, η ουσιαστική κριτική στην ασκούμενη πολιτική από τη Νέα Δημοκρατία, που αναπαράγει την κρίση.

    Η αναγκαία πολιτική σταθερότητα ουδόλως ισοδυναμεί με τη διατήρηση της ίδιας πολιτικής». Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ η κάθε πρωτοβουλία διαλόγου έχει τη χρησιμότητά της, ωστόσο τονίζει ότι «ο χαρακτήρας μιας κίνησης δεν κρίνεται από την αξία και την καλή προαίρεση των ανθρώπων που συμμετέχουν σε αυτήν και την οποία δεν αμφισβητούμε».

    Ο κ. Κουβέλης θεωρεί ότι η εθνική ανασυγκρότηση αποτελεί πράγματι την πρόκληση της επόμενης περιόδου, όμως, επηρεάζεται και καθορίζεται σημαντικά από την ασκούμενη πολιτική, η οποία και διαμορφώνει αρνητικούς συσχετισμούς και σχέσεις της μεταμνημονιακής Ελλάδας.

    Το αναγκαίο εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης που προτείνει η ΔΗΜΑΡ, επισήμανε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, είναι διακριτό, έχει προοδευτικό χαρακτήρα, περιλαμβάνει μια πραγματική επαναδιαπραγμάτευση για την αποδέσμευση από τους επαχθείς όρους του μνημονίου και έχει ως απαράβατο όρο την αντιμετώπιση όλων των πρακτικών που οδήγησαν στην κρίση.

    [02] Αναβολή δημοπρασίας για την ανέγερση τεμένους στον Βοτανικό

    Αναβλήθηκε για τις 24 Οκτωβρίου η προγραμματισμένη για σήμερα, Τρίτη, τέταρτη δημοπρασία για την ανέγερση τεμένους στην περιοχή του Βοτανικού.

    Η αναβολή οφείλεται στο γεγονός ότι ο πρόεδρος της επιτροπής αξιολόγησης των προσφορών απουσίαζε λόγω ασθένειας.

    Υπενθυμίζεται ότι έχουν προηγηθεί τρεις άγονες δημοπρασίες για το έργο.

    [03] Ενημέρωση των φοιτητών για τις εξελίξεις στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο

    Ενημέρωση των φοιτητών για την τρέχουσα κατάσταση αλλά και τη συνέχιση λειτουργίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), πραγματοποιήθηκε σήμερα, στο κεντρικό κτίριο του Πανεπιστημίου Αθηνών.

    Οι καθηγητές, αφού καλωσόρισαν τους πρωτοετείς, προέβησαν σε ενημέρωση όλων των φοιτητών που ανήκουν στις σχολές του ΕΚΠΑ (Νομική, Πολιτικό Οικονομικό, ΜΜΕ, Τουρκικών και Σλαβικών Σπουδών) σχετικά με την απεργία που μετρά ήδη έξι εβδομάδες και τους στόχους της, που δεν είναι άλλοι, όπως υποστήριξαν, από την αυτοτέλεια και τη συνέχιση της λειτουργίας του Πανεπιστημίου.

    Στη διαδικασία μίλησαν καθηγητές, απεργοί διοικητικοί υπάλληλοι καθώς και αλληλέγγυοι φοιτητές, κάνοντας λόγο για το αυτοδιοίκητο του πανεπιστημίου, τον προϋπολογισμό του, την ενδεχόμενη αξιολόγηση, ενώ εξέφρασαν την αντίθεσή τους στη στάση της κυβέρνησης αλλά και στο σχέδιο Αθηνά.

    Ο Ζαχαρίας Τυράκης, μέλος του ΔΣ του ΕΚΠΑ, απευθυνόμενος στους φοιτητές, δήλωσε πως «ξεκινήσαμε έναν αγώνα για το δημόσιο πανεπιστήμιο. Για να έχουν οι νέοι και οι νέες αυτής της χώρας το δικαίωμα στη γνώση. Πρέπει τα Πανεπιστήμια όλης της χώρας να παραμείνουν ανοικτά».

    Η Μαρλέν Λογοθέτη, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, δήλωσε πως «έστω και αν το 50% από εμάς, μετά την ΚΥΑ, θεωρούμαστε "απολυμένοι", συνεχίζουμε να είμαστε εδώ και να δίνουμε των αγώνα μας, έξι εβδομάδες τώρα για να μείνει ανοιχτό το Πανεπιστήμιο».

    Μιλώντας ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρωτοετής φοιτητής της Νομικής, Μιχάλης Φραγκιαδάκης, ανέφερε: «Χάνουμε όλο το πρώτο εξάμηνο. Κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει με εξεταστικές και μαθήματα. Και καλά εμείς των πρώτων ετών...φανταστείτε φοιτητές που περιμένουν να ορκιστούν και περιμένουν μόνο αυτό».

    [04] 'Ελεγχος του ΣΔΟΕ στα κεντρικά γραφεία της Χρυσής Αυγής

    Έλεγχο πραγματοποιεί εδώ και λίγη ώρα στα κεντρικά γραφεία της Χρυσής Αυγής κλιμάκιο ελεγκτών του ΣΔΟΕ κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας.

    Ο έλεγχος διενεργείται στα βιβλία και στοιχεία του κόμματος, στη χρηματοδότησή του και στις δαπάνες.

    [05] Δεν έχουν υποβάλει δικαιολογητικά στις εφορίες 69.466 φορολογούμενοι

    Μόνο οι 275.652 από τους 345.118 φορολογούμενους που κλήθηκαν να προσκομίσουν τα δικαιολογητικά των δηλώσεών τους, προσήλθαν τελικά στην εφορία. Οι υπόλοιποι 69.466 φορολογούμενοι δεν έχουν ακόμη ανταποκριθεί στο κάλεσμα της εφορίας, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.

    Σημειώνεται ότι όσοι φορολογούμενοι δεν έχουν υποβάλει τα δικαιολογητικά τους και έχουν πιστωτικό εκκαθαριστικό σημείωμα δεν πρόκειται να το παραλάβουν μέχρι την υποβολή τους. Εξάλλου, όσοι φορολογούμενοι έχουν χρεωστικό εκκαθαριστικό οι δηλώσεις τους θα εκκαθαριστούν κανονικά, ενώ κινδυνεύουν με την επιβολή πρόσθετων φόρων για τη μη υποβολή των δικαιολογητικών.

    [06] Ποσό ύψους 1,625 δισ. ευρώ άντλησε ο ΟΔΔΗΧ

    Ποσό ύψους 1,625 δισ. ευρώ άντλησε ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) μέσω της δημοπρασίας εντόκων γραμματίων 13 εβδομάδων με μέση απόδοση 3,95%, έναντι απόδοσης 4,02% που ήταν στην προηγούμενη δημοπρασία στις 17 Σεπτεμβρίου.

    Υποβλήθηκαν συνολικές προσφορές ύψους 2,360 δισ. ευρώ, πού υπερκάλυψαν το ζητούμενο ποσό κατά 1,89 φορές.

    [07] Ολοκληρώνεται το προσκύνημα στην Μέκκα για εκατοντάδες χιλιάδες μουσουλμάνους

    Εκατοντάδες χιλιάδες πιστοί μουσουλμάνοι μετείχαν σήμερα στο τελετουργικό του συμβολικού λιθοβολισμού του Σατανά στην Μίνα, κατά την τελική φάση του προσκυνήματος στη ιερή πόλη της Μέκκας, που συμπίπτει με την πρώτη ημέρα της γιορτής Άιντ αλ Άντχα (της θυσίας), η οποία τιμάται από τους μουσουλμάνους σε όλο τον κόσμο.

    Το τελετουργικό σηματοδοτεί το τέλος του Χατζ, του προσκυνήματος στην Μέκκα, το οποίο φέτος συγκέντρωσε 1,5 εκατομμύριο πιστούς έναντι 3,2 εκατομμυρίων το 2012.

    Οι άνδρες ντυμένοι στα λευκά και οι γυναίκες με ενδυμασία που καλύπτει όλο το σώμα εισήλθαν από τα ξημερώματα στην κοιλάδα της Μίνα. Άρχισαν να πετούν βότσαλα σε στήλες που συμβολίζουν τον Σατανά, ένα τελετουργικό που μπορεί να διαρκέσει τρεις ημέρες αλλά μπορεί και να ολοκληρωθεί σε δύο ημέρες.

    Οι πιστοί διανυκτέρευσαν στην κοιλάδα που βρίσκεται στη Μουζνταλίφα, αφού είχαν προσευχηθεί όλη μέρα χθες στο όρος Αραφάτ, στην πιο δυνατή στιγμή του προσκυνήματός τους.

    Η Σαουδική Αραβία μείωσε φέτος στο ήμισυ τον αριθμό των προσκυνητών, επικαλούμενη δυο λόγους: τον κίνδυνο επιδημίας που μπορεί να προκαλέσει ο κορονοϊός MERS του οποίου αποτελεί τη μεγαλύτερη εστία, και τις εργασίας επέκτασης των ιερών τόπων της Μέκκας.

    Οι σαουδαραβικές αρχές δήλωσαν ότι κανένα κρούσμα μόλυνσης από τον κορονοϊό δεν καταγράφηκε μεταξύ των προσκυνητών, παρότι τους τελευταίους μήνες ο ιός έχει προκαλέσει τον θάνατο 60 ανθρώπων στον κόσμο, εκ των οποίων 51 στη Σαουδική Αραβία.

    Η έναρξη του τελετουργικού του λιθοβολισμού του Σατανά συμπίπτει με την πρώτη ημέρα της γιορτής Άιντ αλ Άντχα, της Γιορτής της Θυσίας.

    [08] Πώς κατάφεραν τα τουρκικά σίριαλ να φέρουν τα ... πάνω κάτω στις κοινωνίες, όπου εξάγονται

    Είναι γνωστό ότι τα τουρκικά σίριαλ έχουν εκατομμύρια φανατικούς τηλεθεατές στα Βαλκάνια, τη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική και την Ασία. Αυτό που παραμένει ανεξερεύνητο είναι πώς αυτά καταφέρνουν να διεισδύουν στην κοινωνική και θρησκευτική πραγματικότητα των μουσουλμάνων γυναικών, ιδίως του αραβικού κόσμου, και να αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο βλέπουν οι ίδιες τον εαυτό τους, υποστηρίζοντας τη συζήτηση για τα γυναικεία δικαιώματα, σε χώρες που κάτι τέτοιο φαντάζει εξωπραγματικό.

    Είναι το θέμα που διερευνά το ντοκιμαντέρ «Κισμέτ» της δημοσιογράφου - σκηνοθέτιδας Νίνας Μαρίας Πασχαλίδου και διαγωνίζεται στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ του Άμστερνταμ (IDFA) από τις 20 Νοεμβρίου έως την 1η Δεκεμβρίου.

    Το «Κισμέτ» γυρίστηκε στην Τουρκία, την Αίγυπτο, τα Αραβικά Εμιράτα, τη Βουλγαρία και την Ελλάδα. Βρέθηκε στα παρασκήνια γυρισμάτων δημοφιλών τουρκικών σειρών, συζήτησε με διάσημους πρωταγωνιστές για το φαινόμενο, αλλά και στα σπίτια απλών ανθρώπων προκειμένου να κουβεντιάσει με τις τηλεθεάτριες για την ταύτισή τους με τις ηρωϊδες και την ελπίδα που αυτές τους δίνουν για χειραφέτηση.

    Στην Ελλάδα, τη δεκαετία του ΄60, τα σινεμά των προσφυγικών συνοικιών γέμιζαν από Μικρασιάτες που έσπευδαν να δουν στη μεγάλη οθόνη τη Χούλια Κότσιγιτ και τον Εντίζ Χουν, το τουρκικό πρωταγωνιστικό ζεύγος που είχε πολλά κοινά με την Αλίκη Βουγιουκλάκη και τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ. Από τότε έχουν περάσει 40 χρόνια. Τι είναι αυτό που τραβάει σήμερα τις Ελληνίδες στα τουρκικά σίριαλ; «Είναι λίγο και θέμα μόδας, αλλά κυρίως ότι έσπασε ένα ταμπού εθνικό» εκτιμά η σκηνοθέτις και διευκρινίζει για το «Κισμέτ»: «Στην ταινία επικεντρωνόμαστε σε ένα ζευγάρι Τουρκάλας παντρεμένης με Έλληνα, ο οποίος μαθαίνει τουρκικά από τα σίριαλ, ενώ μια Ελληνίδα μικρασιαστικής καταγωγής, επηρεάζεται από το σίριαλ "Σουλεϊμάν"».

    Το «Κισμέτ», είναι συμπαραγωγή της Forest Troop και της εταιρείας Anemon σε συνεργασία με το Arte, την ΕΡΤ, το Al Jazeera και άλλα κανάλια. Είναι η δεύτερη ταινία της Νίνας Μαρίας Πασχαλίδου, που συμμετέχει στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ του Άμστερνταμ. Η προηγούμενη ήταν το «Prism: Krisis Greece 2011», που συνυπέγραψε με τον Νίκο Κατσαούνη.

    [09] Τα "μυστικά" της ελεύθερης κατάδυσης

    "Η ελεύθερη κατάδυση μαθαίνεται, γιατί, όπως είπε και ο γνωστός από την ταινία 'Απέραντο Γαλάζιο' Jacques Mayol, 'υπάρχει ένα κομμάτι του πραγματικού ωκεανού μέσα σε όλους μας'. Εγώ τον βρήκα στο πρόσωπο του Umberto Pelizzari τον συγγραφέα του βιβλίου 'Manual of free diving'. Δεν μου έμαθε μόνο την ελεύθερη κατάδυση αλλά μου έμαθε πώς να τη διδάσκω και πώς να τη χρησιμοποιώ για να μπορώ να δω μέσα μου".

    Με τα παραπάνω λόγια, ο Δρ. Γιώργος Σακκάς, διδάκτορας Φυσιολογίας της άσκησης τουManchesterMetropolitanUniversityτου Ηνωμένου Βασιλείου και εκπαιδευτής ελεύθερης κατάδυσης τηςInternationalApneaAcademy περιγράφει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το πώς ο ίδιος "μυήθηκε" στον θαυμαστό κόσμο της ελεύθερης κατάδυσης.

    Ο κ. Σακκάς μετείχε επίσης στην τριμελή ομάδα που απέδωσε στα ελληνικά το "Εγχειρίδιο Ελεύθερης Κατάδυσης" (εκδ.Apnea)τωνUmberto Pelizzari & Stefano Tovaglieri (τίτλος πρωτότυπου:Manual of Free Diving), έναολοκληρωμένο, επιστημονικά τεκμηριωμένο και πλήρως εικονογραφημένο βιβλίο 400 σελίδων που περιέχει ολόκληρη τη θεωρία και την πρακτική της ελεύθερης κατάδυσης και των αγωνισμάτων της άπνοιας, όπως μας εξηγεί.

    Μαζί με τον κ. Σακκά, για την απόδοση του συγκεκριμένου εγχειριδίου στα ελληνικά εργάστηκαν οι Νικόλαος Κουκούλας και Απόστολος Μέλλος, εκπαιδευτές ελεύθερης κατάδυσηςFDI, ΕΟΥΔΑ,CMAS, εκπαιδευτές 3* αυτόνομης κατάδυσης ΕΟΥΔΑ,CMAS&InstructortrainersDAN.

    "Ο Pelizzari έμαθε από τον Jacques Mayol πώς να χαλαρώνει για να ελευθερώσει την υδρόβια φύση του και όλα αυτά να τα οργανώνει σε μια σωματική και νοητική προπόνηση για να γίνει καλύτερος. Ο Pelizzari δεν κράτησε μυστικά, όπως δεν κράτησε και ο δάσκαλός του. Όλα περιέχονται σε αυτό το εγχειρίδιο, χωρισμένα σε 11 κεφάλαια. Από τη φυσιολογία της μυϊκής συστολής και το καταδυτικό αντανακλαστικό, στις ασκήσεις για την εκγύμναση των ευσταχιανών σαλπιγγών και μέχρι τις τεχνικές διαφραγματικών αναπνοών και τα ολοκληρωμένα προπονητικά προγράμματα. Το βιβλίο είναι γραμμένο με απλούς όρους αλλά επιστημονικά τεκμηριωμένους για να βοηθήσει τον μαθητευόμενο απνεϊστή να μάθει σωστά αλλά και τον εκπαιδευτή να διδάξει μεθοδικά το μοναδικό σπορ της άπνοιας" μας λέει ο κ. Σακκάς.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 15 October 2013 - 12:30:23 UTC