Read the CSCE Helsinki Act (1 August 1975) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-10-08

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τα ενεργειακά θέματα στο επίκεντρο των επαφών του πρωθυπουργού στο Ισραήλ
  • [02] Μπροστά η ΝΔ σε δύο νέες δημοσκοπήσεις - «Απειλή για τη δημοκρατία» η ΧΑ, λέει το 72,1%
  • [03] Χωρίς τρόλεϊ σήμερα η Αθήνα για τέσσερις ώρες
  • [04] SOS των πρυτάνεων για οκτώ ΑΕΙ
  • [05] Περικοπή 15.000 θέσεων εργασίας σχεδιάζει η Alcatel-Lucent
  • [06] Εκατονταμελής ομάδα θα αναλάβει την επιχείρηση του χημικού αφοπλισμού της Συρίας
  • [07] Συζητούν για τη μετανάστευση οι υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ, στη σκιά της Λαμπεντούζα
  • [08] Κι όμως οι θάνατοι αυξάνονται όταν η οικονομία ανθεί

  • [01] Τα ενεργειακά θέματα στο επίκεντρο των επαφών του πρωθυπουργού στο Ισραήλ

    Στην Ιερουσαλήμ βρίσκεται από χθες ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς συνοδεύομενος από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών, Ευάγγελο Βενιζέλο και ομάδα υπουργών που θα πάρουν μέρος στο Ανώτατο Κυβερνητικό Συμβούλιο Ελλάδας- Ισραήλ.

    Η ανάπτυξη της στρατηγικής σχέσης της χώρας με το Ισραήλ και η εμβάθυνση της ενεργειακής και αμυντικής συνεργασίας είναι στην ατζέντα της επίσκεψης.

    Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού ξεκινά, στις 9:30 το πρωί, με επίσκεψη στο Μουσείο Ολοκαυτώματος όπου θα έχει συνάντηση και με τον πρόεδρο των Επιζόντων Ελληνικής Καταγωγής.

    Στις 10:30 ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον Ισραηλινό Ομόλογό του Βενιαμίν Νετανιάχου, ενώ την ίδια ώρα θα γίνονται και οι συναντήσεις Ελλήνων και Ισραηλινών υπουργών, ενώ θα ακολουθήσει η υπογραφή δέκα συμφωνιών και πρωτόκολλων συνεργασίας. Τις πιο σημαντικές συμφωνίες θα υπογράψουν ο υπουργός Δημοσίας Τάξεως, Νίκος Δένδιας και ο υπουργός Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης. Στην αποστολή είναι, επίσης, ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, ο υπουργός Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, ο υπουργός Πολιτισμού Πάνος Παναγιωτόπουλος, η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλονγιάννη.

    Τα μέλη των δύο υπουργικών συμβουλίων θα έχουν κοινό γεύμα το μεσημέρι.

    Στις 15:00, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο και μία ώρα αργότερα με τον πρόεδρο του Ισραήλ Σιμόν Πέρες. Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού ολοκληρώνεται με τη συμμετοχή του και τον χαιρετισμό που θα απευθύνει στο εναρκτήριο δείπνο του Ελληνο-Ισραηλινού φόρουμ.

    Ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος θα έχει δικό του πρόγραμμα, στις 3 το απόγευμα συναντιέται με την υπουργό Δικαιοσύνης και αρμόδια για τις διαπραγματεύσεις με τους Παλαιστινίους Τζίπι Λίβνι και στη συνέχεια συνάντηση με τον υφυπουργό Εξωτερικών Ζεέβ Ελκίν.

    Ο πρωθυπουργός θα αναχωρήσει το βράδυ για την Αθήνα, ενώ ο κ. Βενιζέλος θα παραμείνει προκειμένου να μεταβεί αύριο στην Ραμάλα όπου θα έχει συνάντηση με τον επικεφαλής της Παλαιστινιακής Αρχής.

    [02] Μπροστά η ΝΔ σε δύο νέες δημοσκοπήσεις - «Απειλή για τη δημοκρατία» η ΧΑ, λέει το 72,1%

    Οριακό προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, σε ότι αφορά την πρόθεση ψήφου, δείχνει δημοσκόπηση που πραγματοποίησε η εταιρία MRB, για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού «STAR» και της ιστοσελίδας «enikos.gr».

    Στο ερώτημα «αν είχαμε εκλογές την επόμενη Κυριακή τι θα ψηφίζατε;», το 21,8% των ερωτηθέντων απαντούν ΝΔ και το 21,2% ΣΥΡΙΖΑ. Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Χρυσή Αυγή με 6,9%.

    Ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ με 5,2%, το ΚΚΕ με 5%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 4,8%, η ΔΗΜΑΡ με 3,6% και οι Οικολόγοι Πράσινοι με 1%. 'Αλλο Κόμμα επέλεξαν το 7%, ενώ αδιευκρίνιστη παραμένει η ψήφος του 23,5% των ερωτηθέντων.

    Στην ερώτηση περί καταλληλότερου πρωθυπουργού, προηγείται ο Αντώνης Σαμαράς με 36,6% και ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας με 25,1%. Κανένας από τους δυο, απαντούν το 34,8% και 'Αλλος/ΔΞ/ΔΑ το 3,5%.

    Σε ό,τι αφορά στους λόγους που βοήθησαν την άνοδο της Χρυσής Αυγής, η απάντηση «η οικονομική κρίση και το αίσθημα οικονομικού αποκλεισμού» συγκεντρώνει 48%, «η απαίτηση της κοινωνίας να αποδοθεί δικαιοσύνη για παρελθόν» 38,5%, «το θέμα των παράνομων μεταναστών» 29,8% και «η υψηλή εγκληματικότητα» 22,6%. Η απάντηση «οι κοινωνικές πρωτοβουλίες της Χ.Α.» συγκεντρώνει 6%, «ο αρχηγός της» 2%, «το πρόγραμμα της και ότι επαγγέλλεται» 1,3% και «τα στελέχη της» 0,7%. «'Αλλο» απαντούν το 10,7% και «δεν ξέρω/δεν απαντώ» το 5,6%. Η γεωγραφική κάλυψη της έρευνας είναι πανελλαδική και πραγματοποιήθηκε το διάστημα από την 1 - 3 Οκτωβρίου 2013.

    Παράλληλα,οριακό προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου καταγράφει η δημοσκόπηση που πραγματοποίησε η εταιρεία GPO για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού MEGA.Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει 21% και ο ΣΥΡΙΖΑ 20,5%. Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Χρυσή Αυγή με 7,8%.

    Ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ, όπως και το ΚΚΕ, με 6%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 4,5%, η ΔΗΜΑΡ με 4,2%, οι Οικολόγοι Πράσινοι με 1,2% και η Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα με 1%. Ένα 4,3% απάντησε 'Αλλο Κόμμα. Αποχή επέλεξαν το 7% των ερωτηθέντων και Λευκό/'Ακυρο το 3%. Αδιευκρίνιστη είναι η ψήφος του 13,6% των ερωτηθέντων.

    Στην ερώτηση «ανάμεσα στους Αντώνη Σαμαρά και Αλέξη Τσίπρα ποιον θεωρείτε καταλληλότερο για πρωθυπουργό;», τον Αντώνη Σαμαρά επιλέγουν το 44,4% των ερωτηθέντων, έναντι 30,4% που επιλέγουν τον Αλέξη Τσίπρα. Κανέναν από τους δύο απαντούν το 23,7% των ερωτηθέντων.

    Σχετικά με τις πρόσφατες εξελίξεις, το 76,6% των ερωτηθέντων θεωρούν ότι ήταν «δικαιολογημένη η σύλληψη των ηγετών της Χρυσής Αυγής», ενώ το 19,9% θεωρούν ότι «δεν ήταν δικαιολογημένη».

    Στο ερώτημα «πιστεύετε ότι η Χρυσή Αυγή αποτελεί απειλή για τη δημοκρατία μας;», το 72,1% απατούν «ναι» και το 26,5% απαντούν «όχι» (ΔΞ/ΔΑ 1,4%).

    Σε ερωτήματα σχετικά με το αν υπήρξε ανοχή απέναντι στη Χρυσή Αυγή, το 78,3% των ερωτηθέντων απαντούν ότι υπήρξε ανοχή από την πλευρά του κράτους, το 68,6% από την πλευρά της Δικαιοσύνης και το 73,4% απ την πλευρά της κοινωνίας.

    Εξάλλου, έξι στους δέκα από τους ερωτηθέντες (60,1%) εκτιμούν ότι «οι συλλήψεις δεν σημαίνουν το πολιτικό τέλος της Χρυσής Αυγής».

    Η γεωγραφική κάλυψη της έρευνας είναι πανελλαδική και πραγματοποιήθηκε το διάστημα 3 - 7 Οκτωβρίου 2013.

    [03] Χωρίς τρόλεϊ σήμερα η Αθήνα για τέσσερις ώρες

    Ακινητοποιημένα θα είναι σήμερα, από τις 12 το μεσημέρι έως και τις 4 το απόγευμα τα τρόλεϊ, λόγω στάσης εργασίας προκειμένου να πραγματοποιηθεί η γενική συνέλευση των εργαζομένων.

    Τα τρόλεϊ θα αρχίσουν να αποσύρονται για τα αμαξοστάσια μια ώρα νωρίτερα, ενώ η αποκατάσταση των δρομολογίων αναμένεται γύρω στις πέντε το απόγευμα.

    Θέματα της γενικής συνέλευσης είναι η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, η πρόσληψη προσωπικού, η δωρεάν μετακίνηση ανέργων και η ενίσχυση των δρομολογίων.

    [04] SOS των πρυτάνεων για οκτώ ΑΕΙ

    Για συνεχή επιδείνωση της κατάστασης στα οκτώ πανεπιστήμια που πλήττονται από το μέτρο της διαθεσιμότητας κάνει λόγο σε απόφασή του το διευρυμένο Συντονιστικό Όργανο της Συνόδου των Πρυτάνεων.

    «Η συμμετοχή των διοικητικών υπαλλήλων στην απεργία, στα περισσότερα Πανεπιστήμια, είναι πλέον σχεδόν καθολική, με αποτέλεσμα οι διοικητικές υπηρεσίες να βρίσκονται σε κατάσταση αδυναμίας λειτουργίας. Επιπλέον, σε ορισμένα από αυτά τα Ιδρύματα και η ακαδημαϊκή λειτουργία καθίσταται αδύνατη, εξαιτίας της παράλληλης απεργίας των μελών ΔΕΠ» αναφέρεται στην απόφαση κι ενώ την Τετάρτη 9 Οκτωβρίου λήγει η προθεσμία υποβολής στον ΑΣΕΠ των καταστάσεων με τα ονόματα των υπαλλήλων που τίθενται σε διαθεσιμότητα.

    Οι πρυτάνεις υπενθυμίζουν ότι έχουν ζητήσει «κατ' επανάληψη» συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας ώστε να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή μέθοδος αξιολόγησης των δομών των πανεπιστημίων. «Αντ' αυτού - προσθέτουν - προέκυψε το έγγραφο του υπουργού Παιδείας προς τις εισαγγελικές αρχές, σύμφωνα με το οποίο ο υπουργός μια εβδομάδα πριν από τη λήξη της σχετικής προθεσμίας, διαπιστώνει καθυστέρηση στην αποστολή των σχετικών πινάκων συνδρομής κριτηρίων του διοικητικού προσωπικού και ζητά από τους εισαγγελείς να επισημάνουν στα Πανεπιστήμια τις κατά νόμο υποχρεώσεις τους, υπογραμμίζοντας τις ποινικές ευθύνες που θα επιφέρει το ενδεχόμενο που αυτό δεν μπορέσει να καταστεί εφικτό».

    «Το έγγραφο αυτό, εκτός από ξένο προς τα ακαδημαϊκά ήθη, είναι και εντελώς αναίτιο, καθώς ουδέποτε μέχρι σήμερα έχει συμβεί διοίκηση Πανεπιστημίου να μην έχει εκπληρώσει τις νόμιμες υποχρεώσεις της» τονίζουν οι πρυτάνεις για να παραθέσουν τέλος μια σειρά «σοβαρότατα λειτουργικά προβλήματα», όπως η έλλειψη διδακτικού προσωπικού και η περαιτέρω συρρίκνωση του προϋπολογισμού της νέας χρονιάς κατά 15%.

    [05] Περικοπή 15.000 θέσεων εργασίας σχεδιάζει η Alcatel-Lucent

    Η εταιρεία τηλεπικοινωνιών Alcatel-Lucent σχεδιάζει να προβεί στην περικοπή 15.000 θέσεων εργασίας, κυρίως εκτός ΗΠΑ και να δημιουργήσει 5.000 νέες θέσεις στο πλαίσιο των μέτρων για την περικοπή δαπανών, αναφέρει το γερμανικό πρακτορείο Ειδήσεων.

    Η εταιρεία κολοσσός αγωνίζεται να αυξήσει τα κέρδη της από το 2006 οπότε και η γαλλική εταιρεία Alcatel συγχωνεύτηκε με την αμερικανική εταιρεία Lucent. Το 2012 σημείωσε ζημίες της τάξης του 1,37 δις ευρώ.

    Η εταιρεία από τον περασμένο Δεκέμβριο απασχολεί 72.000 άτομα παγκοσμίως, σε σχέση με τα 78.000 δύο χρόνια νωρίτερα. Ο επόμενος κύκλος περικοπών θα περιλαμβάνει την κατάργηση 4.100 θέσεων εργασίας στην Ευρώπη, την Μέση Ανατολή και την Αφρική, καθώς και 3.800 στην περιοχή της Ασίας και 2.100 στις ΗΠΑ.

    Επιμέλεια: Φ. Καμπάση

    [06] Εκατονταμελής ομάδα θα αναλάβει την επιχείρηση του χημικού αφοπλισμού της Συρίας

    Η αποστολή καταστροφής του χημικού οπλοστασίου του συριακού καθεστώτος θα ανατεθεί σε σε εκατονταμελή ομάδα, η οποία θα φέρει εις πέρας μία επιχείρηση που δεν έχει πραγματοποιηθεί ποτέ στο παρελθόν, αναφέρει σε εισήγησή του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, μία ημέρα μετά την έναρξη της επιχείρησης.

    Ο γενικός γραμματέας προτείνει τη σύσταση κοινής αποστολής του ΟΗΕ και του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων, με επιχειρησιακή βάση στη Δαμασκό και βάση υποστήριξης στην Κύπρο με επικεφαλής έναν ειδικό συντονιστή. Αποστολή της θα είναι να φέρει εις πέρας μία επιχείρηση που δεν έχει πραγματοποιηθεί ποτέ στο παρελθόν, επισημαίνει ο γενικός γραμματέας προειδοποιώντας για τους κινδύνους που διατρέχουν τα μέλη της αποστολής.: "Η αποστολή θα πρέπει να διασχίσει τις γραμμές του μετώπου και σε ορισμένες περιπτώσεις να εισέλθει σε εδάφη που τελούν υπό τον έλεγχο ένοπλων ομάδων που είναι αντίθετες με αυτήν την κοινή επιχείρηση".

    Τα προς καταστροφήν χημικά όπλα -περί τους 1.000 τόνους- είναι δύσκολα στον χειρισμό, επικίνδυνα στη μεταφορά και επικίνδυνα στην καταστροφή τους", σύμφωνα με την εισήγηση του Μπαν Κι-μουν, που προβλέπει την καταστροφή σε τρεις φάσεις του συριακού χημικού οπλοστασίου μέχρι τον Ιούνιο 2014. Η πρώτη ομάδα από είκοσι ειδικούς του ΟΗΕ και του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων που βρίσκεται από την 1η Οκτωβρίου στη Συρία και επιτήρησε την Κυριακή την καταστροφή από σύρους ειδικούς των πρώτων κεφαλών πυραύλων , βομβών και εξοπλισμού. Η πρώτη αυτή επιχείρηση καταστροφής , καθώς και η συνεργασία του καθεστώτος της Δαμασκού, χαιρετίσθηκε τόσο από τα Ηνωμένα Εθνη, όσο και από τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι.

    Επιμέλεια: Ε. Κωτσάκη

    [07] Συζητούν για τη μετανάστευση οι υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ, στη σκιά της Λαμπεντούζα

    Οι Ευρωπαίοι καλούνται σήμερα να εγκαταλείψουν τους εθνικούς τους εγωισμούς μετά την τραγωδία της Λαμπεντούζα και να επιδείξουν περισσότερη αλληλεγγύη απέναντι στους εταίρους τους που αντιμετωπίζουν μεγάλη εισροή προσφύγων που προσπαθούν να διαφύγουν από τους πολέμους και την αθλιότητα.

    "Νέες λύσεις πρέπει να βρεθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο", δήλωσε ο Ενρίκο Λέτα, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας , η οποία αναμένεται να παρουσιάσει αυτή τη θέση και τις απαιτήσεις της κατά τη σημερινή σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών των 28 χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο Λουξεμβούργο.

    Σε αυτό το εγχείρημα η Ιταλία μπορεί να υπολογίζει στην υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο πρόεδρος της οποίας Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο επισκέπτεται αύριο το νησί της Λαμπεντούζα.

    "Η Λαμπεντούζα είναι εφιάλτης", δήλωσε η Βίβιαν Ρέντινγκ, αντιπρόεδρος της Επιτροπής αρμόδια για θέματα Δικαιοσύνης, θέτοντας το ερώτημα αν αυτή η τραγωδία "θα αφυπνήσει τους Ευρωπαίους και θα επιτρέψει ή όχι την αλλαγή της νομοθεσίας περί ασύλου". Οι δηλώσεις της αντανακλούν την αντίσταση που επιδεικνύουν οι βόρειες χώρες της Ευρώπης στην επίδειξη περισσότερης αλληλεγγύης προς τις χώρες της νότιας Ευρώπης που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της μετανάστευσης.

    Η Ιταλία, η Ελλάδα, η Μάλτα, η Κύπρος, η Βουλγαρία και η Ισπανία αποτελούν τις πύλες εισόδου για τους μετανάστες από την Αφρική και τη Μέση Ανατολή. Οι δρόμοι της μετανάστευσης περνούν από την Τουρκία, την Αίγυπτο, τη Λιβύη και την Τυνησία. Πολλοί έρχονται δια θαλάσσης θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους και ο προορισμός πολλών επίσης είναι συγγενείς εγκατεστημένοι στη Γερμανία, τη Γαλλία , το Βέλγιο και τη Βρετανία.

    Επιμέλεια: Ε. Κωτσάκη

    [08] Κι όμως οι θάνατοι αυξάνονται όταν η οικονομία ανθεί

    Οι θάνατοι μεταξύ των μεσήλικων και των ατόμων τρίτης ηλικίας αυξάνονται όταν η οικονομία βρίσκεται σε φάση ανάπτυξης, παρά όταν πέφτει στην ύφεση, σύμφωνα με μια νέα ολλανδική επιστημονική έρευνα. Οι ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου του πανεπιστημίου του Λάιντεν, με επικεφαλής τον Χέρμπερτ Ρόλντεν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο επιδημιολογικό περιοδικό "Journal of Epidemiology and Community Health", μελέτησαν στοιχεία για 19 ανεπτυγμένες χώρες μεταξύ των ετών 1950 - 2008 (δηλαδή δεν συμπεριέλαβαν την τελευταία διεθνή οικονομική κρίση).

    Οι Ολλανδοί επιδημιολόγοι συσχέτισαν το ρυθμό θανάτων με τις μεταβολές του μακροοικονομικού οικονομικού κύκλου και κατέληξαν στο μάλλον απρόσμενο συμπέρασμα ότι οι θάνατοι αυξάνονται κατά την ανοδική φάση (ανάπτυξη) και μειώνονται κατά την καθοδική (ύφεση). Το φαινόμενο παρατηρείται σχεδόν σε όλες τις χώρες, ιδίως όσον αφορά τους θανάτους των ανδρών.

    Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι η οικονομική ανάπτυξη φέρνει μαζί της μια σειρά από παρενέργειες (μεγαλύτερη ρύπανση της ατμόσφαιρας, περισσότερο εργασιακό άγχος, περισσότερα θανατηφόρα τροχαία δυστυχήματα κ.α.), που έχουν ως συνέπεια να αυξάνονται οι θάνατοι. Όμως, κατά τους ερευνητές, παραμένει μυστήριο γιατί οι άνδρες επηρεάζονται σε διπλάσιο βαθμό από τις γυναίκες. Μια άλλη πιθανότητα είναι ότι σε περιόδους έντονης οικονομικής ανάπτυξης μειώνεται ο βαθμός κοινωνικής στήριξης και φροντίδας από συγγενείς και φίλους, καθώς αυξάνεται ο όγκος εργασίας του πληθυσμού, με συνέπεια οι χρόνιοι άρρωστοι ή οι πολύ γέροι να αφήνονται περισσότερο χρόνο στην τύχη τους.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 8 October 2013 - 6:30:24 UTC