Browse through our Interesting Nodes on the Eastern European States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-10-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Π. Καψής: Πολιτική βούληση της κυβέρνησης να δοθεί ένα τέλος στο φαινόμενο του ναζισμού
  • [02] Ήταν γνωστή η εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής, δήλωσε ο Π. Σκουρλέτης
  • [03] Προβληματισμός για το ενδεχόμενο περικοπής της αποζημίωσης των βουλευτών στους οποίους επιβλήθηκε προσωρινή κράτηση
  • [04] Προσφυγή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών στο ΣτΕ
  • [05] Προχωρά η υπόθεση χρηματοδότησης των αυτοκινητοδρόμων
  • [06] "Υπό παρακολούθηση" 231 έργα που γίνονται σε ισάριθμους δήμους της χώρας
  • [07] Έως τις 16 Οκτωβρίου η απάντηση για τη συγχώνευση της Olympic Air με την Aegean
  • [08] WSJ: Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ξεκινήσει νομική διαδικασία κατά της Gazprom
  • [09] Θετικότερα του αναμενόμενου τα έσοδα τον Σεπτέμβριο
  • [10] Σοκαρισμένη η Ιταλία από τη νέα τραγωδία στη Λαμπεντούζα

  • [01] Π. Καψής: Πολιτική βούληση της κυβέρνησης να δοθεί ένα τέλος στο φαινόμενο του ναζισμού

    "Η πολιτική βούληση της κυβέρνησης είναι να δώσει ένα τέλος σε αυτό το φαινόμενο του ναζισμού που σήκωσε κεφάλι στην Ελλάδα και είναι προσβολή για τον πολιτισμό μας" τονίζει σε συνέντευξή του στη διαδικτυακή τηλεόραση του ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υφυπουργός Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, Παντελής Καψής.

    "Το φαινόμενο για να αντιμετωπιστεί δεν φτάνει μόνο να υπάρξει ο νόμος. Είναι αναγκαίος, είναι απαραίτητη προϋπόθεση, αλλά πρέπει όλοι να είμαστε σε επιφυλακή για να το αντιμετωπίσουμε. Κυρίως όμως πρέπει να δείξουμε σε όσους για οποιοδήποτε λόγο έχουν υποστηρίξει αυτό το κόμμα ότι δεν μπορούμε να έχουμε μια τέτοια βαρβαρότητα στην εποχή μας, στη δημοκρατική Ελλάδα" τονίζει ο κ. Καψής.

    Ο υφυπουργός Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης σημειώνει ότι «δεν είναι το ίδιο πράγμα με κανένα τρόπο η Χρυσή Αυγή με τα υπόλοιπα κόμματα του συνταγματικού τόξου, όπως λέγεται, υπάρχει τεράστια διαφορά. Όμως υπάρχουν ακραίες φωνές σε πολλά κόμματα και υπάρχουν ακραίες απόψεις που έχουν δει το φως και έχουν πέραση στην ελληνική κοινωνία. Αυτό πρέπει να το καταλάβουμε και να δείξουμε υπευθυνότητα σε αυτή τη φάση. Και αν θέλετε, να υπάρξει συναίνεση τουλάχιστον σε αυτό το ζήτημα. Συναίνεση όχι μόνο στα λόγια, αλλά στην πράξη και στις συμπεριφορές. Όλοι πρέπει να ξανασκεφτούμε πόσο έχουμε δείξει ανοχή σε φαινόμενα βίας, πως ο πολιτικός λόγος υιοθετεί εκφράσεις και διατυπώσεις που ευνοούν φαινόμενα βίας και κάνοντας την αυτοκριτική μας ως πολιτικό σύστημα, ως μέσα ενημέρωσης να προσπαθήσουμε να ξεπεράσουμε αυτό το πρόβλημα».

    Ερωτηθείς για τα προβλήματα της κεντροαριστεράς, ο κ. Καψής τόνισε ότι «χρειάζεται ένα ισχυρό Κέντρο για να ισχυροποιηθεί και η δημοκρατία μας. Από εκεί και πέρα χρειάζεται και η εναλλακτική πρόταση της κεντροαριστεράς. Ποια είναι αυτή εναλλακτική πρόταση; Είναι από τη μία πλευρά οι μεταρρυθμίσεις -ο δρόμος των μεταρρυθμίσεων δεν πρέπει να σταματήσει- και από την άλλη πλευρά είναι το κοινωνικό κράτος».

    Αναφερόμενος στη νέα δημόσια ραδιοτηλεόραση ο κ. Καψής σημείωσε ότι θα είναι «μια νέα τηλεόραση οργανωμένη πάνω σε τελείως διαφορετικές βάσεις, έξω από κομματικές ή άλλες πολιτικές παρεμβάσεις και βέβαια αξιοποιώντας σωστά τα χρήματα του ελληνικού λαού. Χωρίς τα φέουδα και τις δυσκαμψίες που είχε η ΕΡΤ». Απευθυνόμενος μάλιστα στους εργαζόμενους της πρώην ΕΡΤ που μεταδίδουν το δικό τους πρόγραμμα στο ραδιομέγαρο ο κ. Καψής υποστήριξε ότι «ακολουθούν λάθος δρόμο. Μένοντας απ' έξω χάνουν και οι ίδιοι, γιατί υπάρχουν πάρα πολύ καλά στελέχη στην πρώην ΕΡΤ που θέλουμε όλοι να τα αξιοποιήσουμε και στην καινούργια δημόσια ραδιοτηλεόραση».

    [02] Ήταν γνωστή η εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής, δήλωσε ο Π. Σκουρλέτης

    «Είχαμε μια πάρα πολύ γνωστή, θα έλεγε κανείς επισημασμένη, εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής και η κυβέρνηση έκλεινε τα μάτια. Κυβέρνηση και αρμόδιοι υπουργοί κώφευαν, συγκάλυπταν -πάρτε ό,τι θέλετε. Πηγαίνουμε λοιπόν ξαφνικά σ' αυτή τη στροφή, με αυτόν τον επικοινωνιακό καταιγισμό, και ταυτόχρονα φαίνεται ότι γίνονται πράγματα που δένουν τα χέρια της Δικαιοσύνης όπως, για παράδειγμα, το αίτημα άρσης ασυλίας των υπόδικων βουλευτών», δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό «Βήμα» ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης.

    Κατηγόρησε δε την κυβέρνηση ότι έστησε επικοινωνιακό σόου λέγοντας πως «δεν επιβάλλει η Δικαιοσύνη για παράδειγμα όλο αυτό που βλέπαμε στις κάμερες τρεις μέρες πριν, έτσι δεν είναι;».

    [03] Προβληματισμός για το ενδεχόμενο περικοπής της αποζημίωσης των βουλευτών στους οποίους επιβλήθηκε προσωρινή κράτηση

    Δεν συζητήθηκε στη σημερινή Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, το θέμα της περικοπής της βουλευτικής αποζημίωσης για τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής στους οποίους έχει επιβληθεί προσωρινή κράτηση.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, στις προπαρασκευαστικές επαφές που έγιναν δεν διαπιστώθηκε ομοφωνία.

    [04] Προσφυγή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών στο ΣτΕ

    Στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) προσέφυγε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών (ΠΟΣ), ζητώντας την ακύρωση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) για την αποκρατικοποίηση της Ελληνικής Εταιρείας Συντήρησης Σιδηροδρομικού Τροχαίου Υλικού (ΕΕΣΣΤΥ) και τη μεταφορά των μετοχών της στο ΤΑΙΠΕΔ.

    Στην αίτηση ακύρωσης η ΠΟΣ αναφέρεται στις αρνητικές συνέπειες που θα έχει η ιδιωτικοποίηση της ΕΕΣΣΤΥ για τους εργαζόμενους, την ασφάλεια των σιδηροδρομικών μεταφορών αλλά και την εθνική οικονομία.

    Ειδικότερα, όπως επισημαίνεται, «βλάπτονται άμεσα τα εργασιακά, ασφαλιστικά και οικονομικά συμφέροντα του προσωπικού (αλλαγή κανονισμών εργασίας, απολύσεις εργαζομένων, κλπ)».

    [05] Προχωρά η υπόθεση χρηματοδότησης των αυτοκινητοδρόμων

    Εντός του επόμενου διημέρου, αναμένει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το επίσημο αίτημα από τις ελληνικές Αρχές σχετικά με τη διάθεση των κονδυλίων ύψους 1,4 δισ. ευρώ για τους αυτοκινητοδρόμους, δήλωσε σήμερα ο επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής Γιοχάνες Χαν, ο οποίος τόνισε ότι η σχετικά απόφαση θα ληφθεί από την Επιτροπή έως το τέλος του έτους.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Γ. Χαν δήλωσε ότι στο θέμα των τεσσάρων μεγάλων αυτοκινητοδρόμων «έχουμε σημειώσει ικανοποιητική πρόοδο», σε ένα ζήτημα στο οποίο εμπλέκονται αρκετές υπηρεσίες της Επιτροπής, με ευθύνη για τις κρατικές ενισχύσεις και τον ανταγωνισμό.

    Όπως είπε ο Ευρωπαίος επίτροπος, όλα είναι έτοιμα, αλλά πρέπει τώρα η ελληνική κυβέρνηση να καταθέσει συγκεκριμένο αίτημα για την τροποποίηση των προγραμμάτων, ώστε να αντληθούν οι πόροι που είναι αναγκαίοι για την υλοποίηση των έργων.

    Το ποσό των 1,4 δισ. ευρώ που απαιτείται, είναι διαθέσιμο επί της αρχής, αλλά το ζητούμενο είναι από πού και πώς θα προβλεφθούν αυτά τα κονδύλια, σημείωσε.

    «Αναμένω πολύ σύντομα, το επόμενο διήμερο, την υποβολή του αιτήματος ώστε να ληφθούν έως το τέλος του έτους, oι απαραίτητες αποφάσεις από την Επιτροπή», δήλωσε ο Γ. Χαν, ο οποίος κατέληξε λέγοντας ότι «είμαστε σε καλό δρόμο, όλα θα πάνε καλά».

    [06] "Υπό παρακολούθηση" 231 έργα που γίνονται σε ισάριθμους δήμους της χώρας

    Η δημιουργία μεικτής κοινής επιτροπής των υπουργείων Εσωτερικών και Ανάπτυξης που θα παρακολουθεί την πρόοδο των έργων, προκειμένου να μην υπάρξουν καθυστερήσεις, συμφωνήθηκε στη σημερινή συνάντηση του υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη και του υπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κωστή Χατζηδάκη, με αντικείμενο τα Αναπτυξιακά Προγράμματα που αφορούν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

    Συγκεκριμένα, ο κ. Μιχελάκης επισήμανε μετά τη συνάντηση ότι «πριν από δύο μήνες ανακοινώσαμε με τον κ. Κωστή Χατζηδάκη την πρωτοβουλία "Κάθε δήμος και ένα έργο" με στόχο να διευρύνουμε τη δυνατότητα χρηματοδότησης ώριμων έργων από το ΕΣΠΑ. Με μεγάλη ικανοποίηση διαπιστώσαμε ότι οι δήμοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα αυτό.

    Σήμερα, 231 ώριμα έργα σε ισάριθμους δήμους της χώρας είναι έτοιμα προς υλοποίηση. Τα έργα που δρομολογούνται σχετίζονται κατά κύριο λόγο με το περιβάλλον, τις αστικές αναπλάσεις, τον πολιτισμό και την οδοποιία. Πρόκειται για έργα πνοής που θα επιλύσουν προβλήματα δεκαετιών και θα μετατρέψουν τη χώρα σε ένα απέραντο εργοτάξιο ενισχύοντας σημαντικά την αναπτυξιακή της προοπτική».

    Εξάλλου, ο κ. Χατζηδάκης δήλωσε ότι «το ΕΣΠΑ "τρέχει" και αλλάζει τη ζωή μας. Τα 231 έργα που γίνονται σε ισάριθμους δήμους της χώρας και τελειώνουν σύντομα, έχουν ένα προϋπολογισμό ύψους 452 εκατομμυρίων ευρώ. Συμφωνήσαμε με τον κ. Μιχελάκη να υπάρξει μια μεικτή επιτροπή, κοινή επιτροπή των δύο Υπουργείων, έτσι ώστε να παρακολουθεί την πρόοδο αυτών των έργων, προκειμένου να μην υπάρξουν καθυστερήσεις.

    Επίσης συμφωνήσαμε, η ίδια επιτροπή, από τώρα να ξεκινήσει να εξετάζει προτάσεις των δήμων όλης της χώρας και για το επόμενο ΕΣΠΑ, προκειμένου να μη χαθεί χρόνος και το καινούργιο ΕΣΠΑ να ξεκινήσει όσο πιο γρήγορα γίνεται».

    Υπενθυμίζεται ότι από τα 231 έργα:

    - Τα 62 έργα βρίσκονται σε στάδιο ολοκλήρωσης (85% υλοποίηση σε όρους πληρωμών).

    - Τα 128 έργα παρουσιάζουν βαθμό υλοποίησης από 40% έως 85%, που σημαίνει ότι σταδιακά θα ολοκληρωθούν μέχρι τα μέσα του 2014.

    - Τα 41 έργα έχουν αρχίσει πρόσφατα (υλοποίηση 40%) και χρειάζεται περισσότερος χρόνος για την ολοκλήρωσή τους.

    [07] Έως τις 16 Οκτωβρίου η απάντηση για τη συγχώνευση της Olympic Air με την Aegean

    Ως τις 16 Οκτωβρίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αποφασίσει για τη συγχώνευση της Olympic Air με την Aegean. Αυτό δήλωσε σήμερα ο Αντουάν Κολομπανί, εκπρόσωπος του Επιτρόπου, αρμόδιου για θέματα ανταγωνισμού, Χοακίν Αλμούνια.

    Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, η συγχώνευση των δύο αεροπορικών εταιρειών αναμένεται να εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    [08] WSJ: Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ξεκινήσει νομική διαδικασία κατά της Gazprom

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να ξεκινήσει νομική διαδικασία κατά της μεγάλης ρωσικής εταιρείας φυσικού αερίου Gazprom, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal, στο οποίο καταγράφονται δηλώσεις του Επιτρόπου της ΕΕ για θέματα ανταγωνισμού Χοακίν Αλμούνια.

    Ο Επίτροπος δήλωσε ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς να λεχθεί τι είδους μέτρα - αν υπάρξουν τέτοια - θα ληφθούν εναντίον της Gazprom, αλλά σημείωσε ότι ετοιμάζεται μία επίσημη «ανακοίνωση ενστάσεων» που αποτελεί το πρώτο βήμα κάθε νομικής διαδικασίας. «Θα ήταν πρόωρο να εκτιμήσουμε πότε θα γίνουν τα επόμενα βήματα, αλλά έχουμε μετακινηθεί τώρα στη φάση της προετοιμασίας μίας ανακοίνωσης ενστάσεων», δήλωσε ο κ. Αλμούνια σε ομιλία του στο Βίλνιους της Λιθουανίας, προσθέτοντας: «Υποψιαζόμαστε ότι η Gazprom εμπόδιζε την ελεύθερη ροή του αερίου στις χώρες - μέλη (της ΕΕ) και τη διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας».

    Η ανακοίνωση των ενστάσεων καταγράφει αναλυτικά τις ανησυχίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τη συμπεριφορά μίας εταιρείας. Από τη στιγμή που θα εκδοθεί, η εταιρεία έχει προθεσμία οκτώ εβδομάδων να απαντήσει. Η διαδικασία κλιμακώνεται στη συνέχεια και η Επιτροπή έχει τελικά τη δυνατότητα να επιβάλλει πρόστιμα σε εταιρείες ίσο με το 10% των συνολικών ετήσιων εσόδων τους - που στην περίπτωση της Gazprom θα ανέρχονταν σε περίπου στα 15 δισ. δολάρια - καθώς και να επιβάλλει αλλαγές στις επιχειρηματικές πρακτικές τους. Ο κ. Αλμούνια πρόσθεσε ότι η Επιτροπή υποψιάζεται ότι η ρωσική εταιρεία έχει επιβάλει καταχρηστικές τιμές στους πελάτες της.

    Η ΕΕ κλιμάκωσε πριν από ένα χρόνο την πρωτοβουλία της να «σπάσει» την κυριαρχία της Ρωσίας στην προμήθεια της Ευρώπης με φυσικό αέριο, ξεκινώντας έρευνα στις πρακτικές που εφαρμόζει η Gazprom στις προμήθειες αερίου, μετά από επιδρομές στα γραφεία της τον Σεπτέμβριο του 2011.

    [09] Θετικότερα του αναμενόμενου τα έσοδα τον Σεπτέμβριο

    Θετικότερα του αναμενόμενου κινήθηκαν τα έσοδα του Προϋπολογισμού της Γενικής Κυβέρνησης, προ επιστροφών φόρων, κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου, ανακοίνωσε σήμερα ο Αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας,

    Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε, τα ταμειακά στοιχεία της πορείας εκτέλεσης του Προϋπολογισμού της Γενικής Κυβέρνησης κατά το οκτάμηνο του έτους, ενισχύουν την τάση σταθεροποίησης των δημοσίων οικονομικών της χώρας.

    Προς επίρρωση της ανωτέρω διαπίστωσης σημειώνεται ότι, τον μήνα Σεπτέμβριο, τα έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού κινήθηκαν καλύτερα από τους στόχους.

    Τα έσοδα προ επιστροφών φόρων ανήλθαν στα 4.083 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 313 εκατ. ευρώ ή 8,3% έναντι του στόχου που είχε τεθεί και 614 εκατ. ευρώ ή 17,7% έναντι του αντίστοιχου περυσινού μήνα.

    [10] Σοκαρισμένη η Ιταλία από τη νέα τραγωδία στη Λαμπεντούζα

    Σοκ προκάλεσε στην Ιταλία η νέα τραγωδία στο νησί Λαμπεντούζα.

    Ένα ακόμη πλεούμενο που μετέφερε λαθρομετανάστες βυθίστηκε ενώ βρισκόταν μισό ναυτικό μίλι από το ιταλικό αυτό νησί. Οι νεκροί που είχαν εντοπιστεί έως πριν από λίγο ήταν 92, οι διασωθέντες 151, ενώ 250 άνθρωποι ακόμη αγνοούνται.

    «Ας προσευχηθούμε όλοι για το τραγικό ναυάγιο ανοικτά της Λαμπεντούζα» έγραψε στο Twitter ο πάπας Φραγκίσκος.

    «Συναντηθήκαμε και μιλήσαμε αμέσως για την φοβερή τραγωδία της Λαμπεντούζα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εσωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο. Κλιμάκιο του υπουργείου του μεταβαίνουν ήδη στο νησί», ανακοίνωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα.

    Η δήμαρχος της Λαμπεντούζα Τζούζι Νικολίνι δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «δεν είναι σε θέση πλέον να αποφασίσει πού πρέπει να μεταφερθούν οι νεκροί και πού οι διασωθέντες, αφού το νεκροταφείο και το κέντρο προσωρινής διαμονής μεταναστών είναι υπερπλήρη».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 3 October 2013 - 12:30:22 UTC