Browse through our Interesting Nodes on Politics in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-10-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ν. Δένδιας: Θα φτάσουμε έως το τέλος
  • [02] Παραδόθηκε καταζητούμενη για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής
  • [03] Δυσμενείς οι προβλέψεις για την ανεργία
  • [04] Moody's: Περαιτέρω κεφάλαια ύψους 1,5 δισ.ευρώ θα χρειαστεί το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου
  • [05] Νέα διεθνής συνάντηση για την αποκατάσταση των μνημείων της Ακρόπολης
  • [06] «Η κοινωνία στερεί σήμερα από τα παιδιά το δικαίωμα στην παιδικότητα»
  • [07] Δοκιμάστηκε για πρώτη φορά σε ανθρώπους νέο φάρμακο που ρίχνει τη χοληστερόλη

  • [01] Ν. Δένδιας: Θα φτάσουμε έως το τέλος

    Η ΕΛ.ΑΣ. έπραξε ότι της ζητήθηκε από τη Δικαιοσύνη, και εάν είχαν ζητηθεί περισσότερα ή συμπληρωματικά στοιχεία, οι διωκτικές αρχές θα ζητούσαν περισσότερο χρόνο και θα έφερναν εις πέρας την εντολή που τους ανατέθηκε. Αυτό ανάφερε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Ν. Δένδιας, με αφορμή τη μη προφυλάκιση όλων των εμπλεκομένων στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής. Η Ελληνική Δικαιοσύνη, σημείωσε, και μάλιστα σε ανώτατο επίπεδο, αποφάσισε κατά ποίων πρέπει να ασκηθεί ποινική δίωξη, και για ποια αδικήματα.

    Αναφερόμενος στην μη προσωρινή κράτηση όλων των κατηγορουμένων βουλευτών της ΧΑ, αναρωτήθηκε «γιατί, με αυτό το κατηγορητήριο στην πλάτη τους, πανηγυρίζουν» για να προσθέσει ότι «η έρευνα δεν σταματά εδώ, αλλά συνεχίζεται και θα επεκταθεί».

    Κληθείς να σχολιάσει τις αντιδράσεις των υποδίκων βουλευτών που ελευθερώθηκαν με όρους, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης είπε: «Αποκρουστικές, αντιαισθητικές και ενδεικτικές της νεοναζιστικής νοοτροπίας τους. Αλλά ας μη γελιόμαστε. Δεν θα μπορούσε να περιμένει κανείς κάτι καλύτερο. Ναζί είναι, ναζιστικά φέρονται».

    Προειδοποίησε μάλιστα όποιον νομίζει «ότι η δημοκρατική πολιτεία θα κάνει πίσω στη μάχη με το νεοναζισμό, πλανάται πλάνην οικτράν. Και θα το διαπιστώσει στην πράξη. Θα φτάσουμε έως το τέλος, θα τους πολεμήσουμε παντού. Αυτό είναι το δημοκρατικό μας καθήκον».-

    [02] Παραδόθηκε καταζητούμενη για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής

    Παραδόθηκε το πρωί, στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, μία γυναίκα η οποία περιλαμβάνεται στα εννέα εντάλματα που είχαν εκδοθεί για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής, από τα 32 συνολικά άτομα της λίστας Βουρλιώτη.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για τη σύζυγο ενός ακόμα καταζητούμενου με ένταλμα σύλληψης, που εμπλέκεται στο επεισόδιο στο Κερατσίνι, που κατέληξε στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

    [03] Δυσμενείς οι προβλέψεις για την ανεργία

    Στο 34% εκτιμά ότι θα ανέλθει το ποσοστό της ανεργίας έως το 2016, το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ, με έρευνα που εκπόνησε.

    Στην ίδια έρευνα αναφέρεται, ότι από τον Οκτώβριο του 2008 έως σήμερα έχουν χαθεί περίπου 1.000.000 θέσεις απασχόλησης, ενώ το 27,4% που καταγράφηκε ως ποσοστό ανεργίας τον περασμένο Μάρτιο από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), είναι το υψηλότερο που έχει υπάρξει τα τελευταία 30χρόνια σε χώρα του δυτικού κόσμου.

    Το ΙΝΕ της ΓΣΕΕ υποστηρίζει ότι «η συνέχιση της ασκούμενης πολιτικής από την ελληνική κυβέρνηση και την τρόικα θα εξακολουθήσει να έχει οδυνηρές συνέπειες στο ΑΕΠ και στην απασχόληση τα επόμενα χρόνια. Αντίθετα εκτιμά ότι, η εφαρμογή ενός αναπτυξιακού σχεδίου, που το συγκρίνει με το "σχέδιο Μάρσαλ" που θα χρηματοδοτούνταν από οργανισμούς της ΕΕ, όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, θα μπορούσε να οδηγήσει την ελληνική οικονομία σε τροχιά ανάκαμψης».

    Εξάλλου, αλλάζουν από την 1η Ιανουαρίου του 2014 τα κριτήρια χορήγησης του επιδόματος ανεργίας.

    Συγκεκριμένα αναμένεται να μειωθούν από 450 σε 400 οι ημέρες επιδότησης σε διάστημα τετραετίας. Έτσι όσοι άνεργοι συμπληρώνουν την προηγούμενη τετραετία από την υποβολή αίτησης για χορήγηση επιδόματος ανεργίας, 400 ημέρες επιδότησης, θα χάνουν το δικαίωμα της χορήγησης του επιδόματος ανεργίας που φθάνει τα 360 ευρώ το μήνα.

    [04] Moody's: Περαιτέρω κεφάλαια ύψους 1,5 δισ.ευρώ θα χρειαστεί το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου

    Την εκτίμηση ότι ο τραπεζικός τομέας της Κύπρου ενδέχεται να χρειαστεί επιπλέον κεφάλαια ύψους 1,5 δισ.ευρώ, εξαιτίας των επισφαλειών που αντιμετωπίζει ως αποτέλεσμα της συρρίκνωσης της οικονομίας, εκτιμά ο οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Moody's, με ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα.

    Σύμφωνα με την Moody's ο κυπριακός τραπεζικός τομέας θα χρειαστεί τα κεφάλαια αυτά επιπροσθέτως των 2,5 δισ.ευρώ που ήδη προορίζονται για τη στήριξή του από την ΕΕ.

    Ο οίκος εκτιμά ότι η κυπριακή οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 12% εφέτος, ήτοι κατά σημαντικά υψηλότερο ποσοστό του 8,7% που προβλέπει η ΕΕ.

    Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας, το ποσοστό των προβληματικών δανείων ήταν στο 26% του συνόλου των χορηγήσεων στο τέλος του 2012 και στο τέλος της εφετινής χρονιάς θα ανέλθει σε 35%.

    [05] Νέα διεθνής συνάντηση για την αποκατάσταση των μνημείων της Ακρόπολης

    «Ο Παρθενώνας έχει ακόμα πολύ δουλειά. Με το τρέχον ευρωπαϊκό πρόγραμμα θα ολοκληρώσουμε το τμήμα της δυτικής πλευράς, ένα πολύ σημαντικό έργο που ξεκίνησε το 2011 και το οποίο αφορά τις δύο γωνίες του μνημείου, υπάρχουν όμως εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης και στην υπόλοιπη περιοχή της δυτικής πλευράς. Επίσης, έχουν ξεκινήσει εργασίες αποκατάστασης στον ορθοστάτη και στον πρώτο δόμο του βόρειου τοίχου του σηκού, ένα μεγάλο έργο, που θα πρέπει να ενταχθεί και στο επόμενο ευρωπαϊκό πρόγραμμα» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Βασιλική Ελευθερίου, αρχιτέκτων - διευθύντρια της Υπηρεσίας Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης (ΥΣΜΑ).

    Η ίδια συμπλήρωσε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες που αφορούν στην κατάξεση των ραβδώσεων του κιόνων στα καινούργια συμπληρώματα στη βόρεια πλευρά, οι οποίες θα ολοκληρωθούν ως το τέλος του έτους, ενώ θα γίνει κατάξεση των ραβδώσεων και σε δύο κίονες του πρόναου. Επίσης, προβλέπεται η δομική αποκατάσταση δύο λίθων του υπερθύρου στη δυτική θύρα του σηκού, που είχε αναστηλωθεί από τον Ν. Μπαλάνο τη δεκαετία του '30.

    Αφορμή για να ειπωθούν τα παραπάνω ήταν η επιστημονική διημερίδα που ξεκινά αύριο στο Μουσείο Ακρόπολης. Πρόκειται για την 6η Διεθνή Συνάντηση για την Αποκατάσταση των Μνημείων της Ακρόπολης, που έχει ως θέμα «Τα αναστηλωτικά έργα στην Ακρόπολη». Η τελευταία συνάντηση είχε πραγματοποιηθεί το 2002.

    [06] «Η κοινωνία στερεί σήμερα από τα παιδιά το δικαίωμα στην παιδικότητα»

    Ο Βαγγέλης Ηλιόπουλος, ο «πατέρας» του Τριγωνοψαρούλη και του Βιβλιοπόντικα, από τους πιο αγαπημένους συγγραφείς παιδικής και νεανικής λογοτεχνίας, με πάνω από πενήντα βιβλία στο ενεργητικό του, μετρά ήδη εικοσιτέσσερα βιβλία του μεταφρασμένα στο εξωτερικό,ενώ έρχονται να προστεθούν ακόμη τέσσερα, τα βιβλία του Βιβλιοπόντικα, που θα μεταφραστούν τους αμέσως προσεχείς μήνες στα τουρκικά και θα κυκλοφορήσουν στην τουρκική αγορά

    Παιδί Ελλήνων της διασποράς, γεννήθηκε στην Αθήνα, σπούδασε παιδαγωγικά και θεολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ «από πολύ μικρός ήξερα ότι ο ελληνικός πολιτισμός είναι φορέας αξιών πέρα από γλώσσες και σύνορα. Όνειρό μου να κυκλοφορήσουν βιβλία μου και στην Αίγυπτο, η οποία φιλοξένησε ως οικονομικούς μετανάστες τους παππούδες μου, και μεγάλωσαν οι γονείς μου».

    Το 1995 εκδόθηκε το πρώτο βιβλίο του για παιδιά. Το 1997 κυκλοφόρησε ο «Τριγωνοψαρούλης». Ακολούθησαν άλλα έξι βιβλία με περιπέτειες του Τριγωνοψαρούλη, ο οποίος έγινε ο πιο αγαπημένος σύγχρονος ήρωας της ελληνικής παιδικής λογοτεχνίας. Από το 1995 μέχρι σήμερα, ο συγγραφέας του έχει εκδώσει πάνω από 50 βιβλία για παιδιά και νέους, πολλά από τα οποία έχουν τιμηθεί με διακρίσεις, βραβεία και επαίνους, και ανήκει στους ελάχιστους τυχερούς που έχουν τα βιβλία του(24 στον αριθμό)μεταφραστεί στο εξωτερικό (Ιταλία, Γερμανία, Ισπανία, Αγγλία, Κορέα, Κίνα, Μαλαισία, Σερβία).

    Στον κατάλογο έρχονται να προστεθούν ακόμη τέσσερα, τα βιβλία του Βιβλιοπόντικα, που θα μεταφραστούν τους αμέσως προσεχείς μήνες στα τουρκικά και θα κυκλοφορήσουν στην τουρκική αγορά.

    [07] Δοκιμάστηκε για πρώτη φορά σε ανθρώπους νέο φάρμακο που ρίχνει τη χοληστερόλη

    Ένα νέο φάρμακο που μειώνει το επίπεδο της υψηλής χοληστερόλης, δοκιμάστηκε για πρώτη φορά σε ανθρώπους και άφησε πολλές υποσχέσεις για τη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου. Το φάρμακο θα μπορούσε να αποτελέσει στο μέλλον μια εναλλακτική λύση για τις στατίνες, ιδίως για όσους ασθενείς δεν αντιδρούν καλά σε αυτές.

    Οι Βρετανοί και Αμερικανοί ερευνητές, με επικεφαλής τον Κέβιν Φιτζέραλντ της αμερικανικής φαρμακευτικής εεταιρίας Alnylam Pharmaceuticals, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό "Lancet", σύμφωνα με το "Nature" και τη βρετανική «Γκάρντιαν», ανέφεραν ότι, σύμφωνα με την αρχική κλινική δοκιμή, που έγινε σε 32 εθελοντές ηλικίας 18 έως 65 ετών, το επίπεδο της «κακής»χοληστερόλης LDL) των ασθενών έπεσε σημαντικά, έως 57%.

    Το υπό δοκιμή φάρμακο που, προς το παρόν τουλάχιστον, εισάγεται ενδοφλέβια,δημιούργησε ήπιες έως μέτριες παρενέργειες στην πλειονότητα των ασθενών, αλλά χωρίς να εντοπιστούν κλινικά σημαντικές επιπτώσεις στο ήπαρ τους ή να εμφανιστεί φλεγμονή.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 3 October 2013 - 8:30:23 UTC