Browse through our General Nodes about Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-10-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους αφέθηκαν τέσσερις κατηγορούμενοι στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής
  • [02] Φ. Κουβέλης: Η τελική κρίση είναι υπόθεση του δικαστηρίου
  • [03] Η απελευθέρωση των συλληφθέντων βουλευτών της ΧΑ «δεν σημαίνει ότι είναι αθώοι»
  • [04] Να μην εμπλέκονται οι πολιτικές δυνάμεις στη Δικαιοσύνη, ζήτησε ο Π. Καμμένος
  • [05] Αναφορά Δ. Παπαδημούλη προς τον Ν. Δένδια για προστασία βασικού μάρτυρα στην υπόθεση της Siemens
  • [06] Αλ. Τσίπρας: Έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στους θεσμούς και την ελληνική Δικαιοσύνη
  • [07] Δεν απώλεσαν την ιδιότητα του κατηγορούμενου οι τρεις βουλευτές της ΧΑ που αφέθηκαν ελεύθεροι
  • [08] Κλειστή η λεωφόρος Αλεξάνδρας στο ρεύμα καθόδου, λόγω μεταγωγής του Ν. Μιχαλολιάκου
  • [09] Σε διαβούλευση η μετεξέλιξη των ψυχιατρικών νοσοκομείων
  • [10] Ο Ηλ. Κασιδιάρης αμέσως μετά την αποφυλάκισή του κλώτσησε φωτορεπόρτερ
  • [11] Αμετάβλητο παρέμεινε το βασικό επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας
  • [12] Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αξιολογήσει τα "κλειστά επαγγέλματα"
  • [13] Μειώθηκαν τα επιτόκια καταθέσεων, άνοιξε η ψαλίδα με τα επιτόκια χορηγήσεων, τον Αύγουστο
  • [14] Τελευταία στιγμή ο Μπερλουσκόνι αποφασίζει να στηρίξει την κυβέρνηση Λέτα
  • [15] Μαζικό κύμα αποσκιρτήσεων από τις τάξεις τού κόμματος του Μπερλουσκόνι
  • [16] Όλη η ελληνική χλωρίδα σε ένα βιβλίο

  • [01] Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους αφέθηκαν τέσσερις κατηγορούμενοι στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής

    Τέσσερις κατηγορούμενοι για ένταξη σε εγκληματική ομάδα αφέθηκαν ελεύθεροι μετά τις απολογίες τους ενώπιον των ανακριτών της υπόθεσης της Χρυσής Αυγής.

    Και στους τέσσερις επιβλήθηκαν οι όροι της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της υποχρεωτικής εμφάνισης ανά τακτά διαστήματα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής τους.

    Μεταξύ των κατηγορουμένων αυτών είναι και πρόσωπο που σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας, το κινητό του τηλέφωνο βρέθηκε στο αυτοκίνητο του Γιώργου Ρουπακιά, όταν συνελήφθη για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

    [02] Φ. Κουβέλης: Η τελική κρίση είναι υπόθεση του δικαστηρίου

    «Η προφυλάκιση δεν είναι προκαταβολή ποινής. Το ότι κάποιος δεν προφυλακίζεται δεν σημαίνει εκ προοιμίου ότι είναι είτε αθώος, είτε ένοχος», δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης, όταν ρωτήθηκε για τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης σχετικά με τους κατηγορούμενους βουλευτές της Χρυσής Αυγής, μετά τη συνάντησή του με τους εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών.

    «Από κεί και πέρα, την τελική κρίση, αν είναι αθώοι ή ένοχοι των πράξεων για τις οποίες κατηγορούνται, είναι υπόθεση του δικαστηρίου. Είναι υπόθεση της ελληνικής δικαιοσύνης», τόνισε ο κ. Κουβέλης και πρόσθεσε ότι η νομιμότητα είναι εκείνη που δίνει απαντήση σε πράξεις βίας και σε εγκληματικές πράξεις και ο εισαγγελέας και ο ανακριτής, από ανεξάρτητη θέση, αποφάσισαν τη μη προφυλάκιση, η οποία, όπως είπε, είναι ένα μέτρο το οποίο προφανέστατα οι δύο δικαστικοί λειτουργοί έκριναν αναγκαίο να επιβληθεί.

    [03] Η απελευθέρωση των συλληφθέντων βουλευτών της ΧΑ «δεν σημαίνει ότι είναι αθώοι»

    Η απελευθέρωση των συλληφθέντων βουλευτών της Χρυσής Αυγής «δεν σημαίνει ότι είναι αθώοι» τονίζει σε συνέντευξή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Μαίρη Μπόση, επίκουρη καθηγήτρια Διεθνούς Ασφάλειας στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς.

    «Σε μια πρώτη φάση έγινε μια πρώτη ανάκριση.. Είναι μια πρώτη κρούση που γίνεται.. Πρέπει θεωρητικά να περιμένουμε και το επόμενο βήμα των αρχών», προσθέτει.

    Η κ. Μπόση τόνισε πως δεν ξαφνιάστηκε καθόλου με τις αποκαλύψεις για τη δράση της Χρυσής Αυγής. Όπως τονίζει χαρακτηριστικά, «η Χρυσή Αυγή αλλά και τα αντίστοιχα κόμματα αυτού της ιδεολογικής σκέψης σε παγκόσμιο επίπεδο δεν έχουν ποτέ κρύψει τις απόψεις, τις σκέψεις τους, το ιδεολογικό τους υπόβαθρο».

    Αναφερόμενη στη δράση των νεοναζιστικών ομάδων σε πανευρωπαικό επίπεδο, η κα Μπόση εκτιμά ότι μέλη των ακοροδεξιών, νεοναζιστικών οργανώσεων είναι «είτε στις παρυφές ακραία συντηρητικών κομμάτων, όπως είδαμε στη Γερμανία, την Αυστρία, το βλέπουμε σε όλη την Ευρώπη αυτή τη στιγμή, είτε μπορεί ταυτόχρονα να βρίσκονται εντός των κρατικών μηχανισμών ως παρακρατικός μηχανισμός, αλλά εντός του κράτους. Και αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούν παρά να είναι μέσα στις διωκτικές αρχές, τις δυνάμεις ασφαλείας, στο στρατό κλπ».

    Υπάρχουν «πάρα πολλά στοιχεία συνεργασίας των οργανώσεων, των κομμάτων, των ομάδων αυτού του τύπου και μάλιστα έχουμε ενδείξεις και αποδείξεις της συνεργασίας και μάλιστα όχι μόνο μέσω του διαδικτύου, αλλά με επαφές, ανταλλαγές τεχνογνωσίας, επισκέψεων και πολλές φορές ακόμη και με διοργάνωση «αθλητικών συναντήσεων» -όπως το λένε αυτοί- δηλαδή με κοινή παρουσία σε στρατόπεδα όπου γυμνάζονται» προσθέτει η καθηγήτρια Διεθνούς Ασφάλειας στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς.

    [04] Να μην εμπλέκονται οι πολιτικές δυνάμεις στη Δικαιοσύνη, ζήτησε ο Π. Καμμένος

    Την εμπιστοσύνη του στη Δικαιοσύνη και την ανεξαρτησία της, εξέφρασε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος, μετά τη συνάντησή του με εκπροσώπους των συνδικαλιστικών σωματείων των αστυνομικών (ΠΑΟΣΥ, ΠΟΑΞΙΑ), αναφερόμενος στις εξελίξεις με τα στελέχη της Χρυσής Αυγής. Δήλωσε πως δεν έχει καμία επίσημη ενημέρωση για το θέμα και προσέθεσε πως το κόμμα του θα παραμείνει αμέτοχο στο έργο της Δικαιοσύνης.

    Ο κ. Καμμένος ο οποίος συνάντησε σήμερα τους εκπροσώπους των αστυνομικών στα γραφεία τού κόμματός του στη Βουλή, άσκησε κριτική για τη στάση κομμάτων και παραγόντων απέναντι στις εξελίξεις και είπε πως «δεν είναι δυνατόν, είτε η εκτελεστική εξουσία, είτε οι πολιτικές δυνάμεις να εμπλέκονται με την δικαστική εξουσία, ή να της δίνουν εντολές, ή να την απειλούν, ή να την χαϊδεύουν».

    [05] Αναφορά Δ. Παπαδημούλη προς τον Ν. Δένδια για προστασία βασικού μάρτυρα στην υπόθεση της Siemens

    Αναφορά προς τον υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Νίκο Δένδια κατέθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης για την αστυνομική προστασία βασικού μάρτυρα στην υπόθεση της Siemens.

    O βουλευτής κατέθεσε ως αναφορά επιστολή τού συγκεκριμένου προσώπου που είχε κληθεί μάλιστα να καταθέσει και στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής και σήμερά ζητάει τη συνέχιση της αστυνομικής προστασίας του στην κατοικία και το εξοχικό του.

    Όπως αναφέρει στην έγγραφη απάντησή του ο κ. Δένδιας, στις αρμόδιες υπηρεσίες έχει επισημανθεί η σημασία ουσιαστικής και αποτελεσματικής προστασίας του συγκεκριμένου μάρτυρα και η υποχρέωση των αρμοδίων οργάνων της πολιτείας για την εκδήλωση όλων των απαραίτητων ενεργειών.

    Ο υπουργός ενημερώνει επίσης ότι για την προστασία του μάρτυρα έχει αποφασισθεί και διαταχθεί η λήψη μέτρων ασφαλείας της οικίας, της εξοχικής του κατοικίας, καθώς και του ιδίου.

    [06] Αλ. Τσίπρας: Έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στους θεσμούς και την ελληνική Δικαιοσύνη

    Την ανησυχία του για τις οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις στην Ελλάδα, αλλά και για το μέλλον της Ευρώπης, εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, επισημαίνοντας την ανάγκη να διορθωθούν οι αστοχίες των μνημονίων και των πολιτικών λιτότητας, προκειμένου η Ευρώπη να επιστρέψει ξανά σε τροχιά ανάπτυξης και συνοχής.

    Καταγγέλλοντας την αποτυχία του μνημονίου στην Ελλάδα, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι οι κίνδυνοι για τη χώρα είναι διττοί. Από τη μία πλευρά, η ανθρωπιστική κρίση με την ανεργία να ξεπερνά το 27% και το 1/3 του ελληνικού πληθυσμού να ζει κάτω από το όριο της φτώχειας και από την άλλη, η αίσθηση αδικίας και οργής. Την ίδια στιγμή «στην Ελλάδα υπάρχει ο κίνδυνος επώασης και ανάπτυξης του φασισμού» είπε χαρακτηριστικά.

    Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επανέλαβε την πάγια πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ περί σύγκλησης ευρωπαϊκής διάσκεψης για το ελληνικό χρέος, η οποία μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει τη μερική διαγραφή του, μορατόριουμ στην αποπληρωμή, ρήτρα ανάπτυξης και αναπτυξιακή χρηματοδότηση από την ΕΤΕπ. «Η Ελλάδα χρειάζεται μία ευρωπαϊκή βιώσιμη λύση με προοπτική να ξαναβγεί στις αγορές» πρόσθεσε.

    Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι ορισμένα στελέχη της Χρυσής Αυγής αφέθηκαν ελεύθερα με περιοριστικούς όρους, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στους θεσμούς και την ελληνική Δικαιοσύνη. «Η προσπάθεια να εξαρθρωθεί το ναζιστικό εξάμβλωμα, είναι μία ιδεολογική, πολιτική και ηθική μάχη που έχουμε να δώσουμε» δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι η Χρυσή Αυγή δεν είναι απλά ένα φασιστικό πολιτικό κόμμα, αλλά μία εγκληματική οργάνωση που δρα από το 1987. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε θετική τη σύλληψη μελών της Χρυσής Αυγής, επισημαίνοντας ότι το φαινόμενο της ανάπτυξης του φασισμού είναι, μεταξύ άλλων, αποτέλεσμα των ακραία φιλελεύθερων και βάρβαρων πολιτικών που εφαρμόζονται στην Ελλάδα.

    Εξάλλου, ερωτηθείσα για το κατά πόσον η Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά (EEA) προτίθεται να προτείνει τον κ. Τσίπρα ως υποψήφιο για τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η επικεφαλής της Ομάδας, Γκαμπριέλε Τζίμερ, απάντησε ότι για την ίδια προσωπικά θα ήταν μία «εξαιρετική επιλογή».

    [07] Δεν απώλεσαν την ιδιότητα του κατηγορούμενου οι τρεις βουλευτές της ΧΑ που αφέθηκαν ελεύθεροι

    Χαμηλούς τόνους συνιστούν προς όλες τις κατευθύνσεις δικαστικές πηγές, με αφορμή δηλώσεις περί δικαίωσης των κατηγορουμένων βουλευτών της ΧΑ που αφέθηκαν ελεύθεροι.

    Έγκυροι δικαστικοί κύκλοι τονίζουν ότι οι τρεις βουλευτές δεν απώλεσαν την ιδιότητα του κατηγορουμένου στην υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης, καθώς η διερεύνηση των στοιχείων συνεχίζεται.

    Υπογραμμίζουν μάλιστα, ότι η επιβολή περιοριστικών όρων έχει συγκεκριμένη νομική ερμηνεία σύμφωνα με την οποία δεν έχουν εκλείψει τα στοιχεία βάσει των οποίων απαγγέλθηκαν κατηγορίες. Αντίθετα μάλιστα, σημειώνουν, τα στοιχεία θεωρούνται "δεμένα" πλην όμως οι συγκεκριμένοι κατηγορούμενοι δεν κρίθηκαν ύποπτοι φυγής, ούτε ύποπτοι διάπραξης νέων αδικημάτων, καθώς είναι πλέον γνωστά πρόσωπα και γεγονότα, όπως και οι μεταξύ τους διασυνδέσεις.

    Τέλος, αναφέρουν ότι η προφυλάκιση του Γιάννη Λαγού ήταν μονόδρομος, καθώς τα στοιχεία συνδέουν άμεσα τον βουλευτή με την υπόθεση της δολοφονίας του μουσικού Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι.

    [08] Κλειστή η λεωφόρος Αλεξάνδρας στο ρεύμα καθόδου, λόγω μεταγωγής του Ν. Μιχαλολιάκου

    Από την οδό Σούτσου και σε όλο το ρεύμα καθόδου προς την πλατεία Ομονοίας, παραμένει κλειστή η λεωφόρος Αλεξάνδρας.

    Από στιγμή σε στιγμή αναμένεται η μεταγωγή του γγ της Χρυσής Αυγής από τη ΓΑΔΑ προς τα δικαστήρια της οδού Ευελπίδων.

    Συγκέντρωση συμπαράστασης προς τον γενικό γραμματέα της Χρυσής Αυγής, Νίκο Μιχαλολιάκο, πραγματοποιούν έξω από τα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων μέλη και υποστηρικτές του κόμματος.

    Ο δρόμος μπροστά από τα δικαστήρια έχει κλείσει, καθώς αναμένεται εντός της ώρας να προσέλθει ενώπιων του ανακριτή ο κ. Μιχαλολιάκος, προκείμενου να απολογηθεί για την κατηγορία της ένταξης και διεύθυνσης σε εγκληματική οργάνωση, ενώ έχει εκκενωθεί και ο χώρος εντός των δικαστηρίων από πολίτες, που βρίσκονταν εκεί.

    Στην περιοχή των δικαστηρίων βρίσκεται ισχυρή αστυνομική δύναμη, ενώ οι οπαδοί της Χρυσής Αυγής έχουν συγκεντρωθεί στο πάρκο απέναντι από την είσοδο των δικαστηρίων και κατά διαστήματα φωνάζουν συνθήματα υπέρ της Χρυσής Αυγής και του γενικού γραμματέα του κόμματος, εξαπολύοντας ύβρης κατά των δημοσιογράφων.

    Στην ανακοίνωση ? κάλεσμα της Χρυσής Αυγής αναφέρεται, μεταξύ άλλων: «Καλούμε τους Έλληνες Εθνικιστές σε συγκέντρωση συμπαράστασης και διαμαρτυρίας απέναντι στην άδικη και παράνομη πολιτική δίωξη κατά του Αρχηγού και των συναγωνιστών βουλευτών της Χρυσής Αυγής».

    [09] Σε διαβούλευση η μετεξέλιξη των ψυχιατρικών νοσοκομείων

    Η αποασυλοποίηση και η οριστική κατάργηση των ψυχιατρείων, προκειμένου να μετασχηματιστούν σε δίκτυα ανοιχτών κοινοτικών δομών ψυχικής υγείας, είναι άμεση προτεραιότητα του υπουργείου Υγείας, αλλά και διακηρυγμένος στόχος του Εθνικού Σχεδίου «Ψυχαργώς» αναφέρει σε έγγραφό της, το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή, η αρμόδια υφυπουργός, Ζέττα Μακρή.

    Εξάλλου, όπως υπογραμμίζει η κ. Μακρή, και το Μνημόνιο Συνεργασίας για την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση που έχει υπογραφεί ανάμεσα στο υπουργείο Υγείας και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά και το σχέδιο δράσης που το συνοδεύει, αναφέρουν ρητά ως στόχο την «κατάργηση των ψυχιατρικών νοσοκομείων και των Οργανισμών τους με τη σημερινή τους μορφή και τη μετεξέλιξη αυτών, με ταυτόχρονη ενίσχυση και ανάπτυξη της τομεοποίησης των νοσοκομειακών και κοινοτικών Μονάδων Ψυχικής Υγείας».

    Το έγγραφο της κ. Μακρή διαβιβάστηκε στη Βουλή μετά από ερώτηση οκτώ βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι, με επικεφαλής τον Χρήστο Μαντά, έχουν καταγγείλει ότι η κυβέρνηση προσχηματικά επικαλείται την κατάργηση της ασυλικού τύπου φροντίδας, που είναι απαραίτητο στοιχείο για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση, με στόχο να προχωρήσει στην κατάργηση των τριών μεγάλων ψυχιατρείων, το ΨΝΑ, το ΨΝΑ «Δρομοκαϊτειο» και το ΨΝΘ.

    Οι βουλευτές έχουν προειδοποιήσει ότι η ψυχιατρική μεταρρύθμιση δεν μπορεί να προχωρήσει με λογικές κατεπείγοντος, χωρίς ολοκληρωμένο σχέδιο και χωρίς να έχει προηγηθεί διάλογος με τους εμπλεκόμενους φορείς.

    [10] Ο Ηλ. Κασιδιάρης αμέσως μετά την αποφυλάκισή του κλώτσησε φωτορεπόρτερ

    Επιθετικοί απέναντι στους δημοσιογράφους εμφανίστηκαν αμέσως μετά την απόφαση να αφεθούν ελεύθεροι, με περιοριστικούς όρους, οι τρεις βουλευτές της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης, Ηλίας Παναγιώταρος και Νίκος Μίχος.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι βγαίνοντας πρώτος ο Ηλίας Κασιδιάρης, από το κτίριο των ανακριτικών γραφείων, πήγε προς την πλευρά των τηλεοπτικών συνεργείων, σπρώχνοντας οπερατέρ και κλωτσώντας φωτορεπόρτερ.

    Ο Ηλίας Παναγιώταρος, φώναζε προς την πλευρά των δημοσιογράφων «να φάτε τους ψευδομάρτυρες για πρωινό.. ξεφτίλες... καταραμένα ανθρωπάκια».

    Ακούστηκαν επίσης σε βάρος των εκπροσώπων των ΜΜΕ φράσεις όπως «δουλάκια είσαστε και ανθρωπάκια», «ο Λαγός θα δικαιωθεί σίγουρα», «όποιος ζυγώσει κοντά μας την έχει φάει στα μάτια». Ακούστηκαν ειρωνικές φράσεις κατά του δημοσιογράφου του Μέγκα, Ι. Πρετεντέρη: «Του αρέσανε οι χειροπέδες ε; Να φοράει τις γούνινες τώρα».

    Βολές από την ομάδα των βουλευτών και υποστηρικτών της Χρυσής Αυγής εκτοξεύτηκαν και σε βάρος των πολιτικών: «Θα τα κατεβάσουν κι άλλο τα παντελόνια όταν έρθει η ώρα, να χαίρεστε τα γιουσουφάκια σας».

    Βγαίνοντας από τα δικαστήρια, κατέβηκαν πεζή την οδό Ευελπίδων και στη διασταύρωση με τη Μουστοξύδη σταμάτησαν ταξί και έφυγαν.

    Ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Γιάννης Λαγός μεταφέρθηκε πίσω στη ΓΑΔΑ με τζιπ της αντιτρομοκρατικής.

    Την ώρα που βγήκαν από τη ΓΑΔΑ, οι δύο βουλευτές της Χρυσής Αυγής που αφέθηκαν ελεύθεροι, Ηλίας Παναγιώταρος και Νίκος Μίχος, σημειώθηκε ένταση μεταξύ αυτών και των δημοσιογράφων που βρίσκονταν εκεί.

    «Χρυσή Αυγή μέχρι τέλους! Πάρτε το χαμπάρι!», φώναξε ο βουλευτής Ηλίας Παναγιώταρος, ενώ ο βουλευτής Νίκος Μίχος, είπε απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους: «Μέχρι τέλους θα φτάσουμε! Μόνο με σφαίρες θα μας σταματήσετε!».

    [11] Αμετάβλητο παρέμεινε το βασικό επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας

    Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διατήρησε αμετάβλητο στο ιστορικό χαμηλό του 0,50% το βασικό της επιτόκιο, κατά τη σημερινή συνεδρίαση του διοικητικού της συμβουλίου, ανακοίνωσε εκπρόσωπός της.

    Η απόφασή της, η οποία εθεωρείτο αναμενόμενη από τη συντριπτική πλειονότητα των αναλυτών, εδράζεται στην εύθραυστη εικόνα που εξακολουθεί να δίνει η διαδικασία ανάκαμψης στην ευρωζώνη.

    [12] Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αξιολογήσει τα "κλειστά επαγγέλματα"

    Τα εμπόδια που περιορίζουν την πρόσβαση σε νομοθετικώς κατοχυρωμένα επαγγέλματα ("κλειστά επαγγέλματα") αποφάσισαν να αξιολογήσουν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη.

    Νομοθετικώς κατοχυρωμένα είναι τα επαγγέλματα στα οποία η πρόσβαση προϋποθέτει την απόκτηση καθορισμένων επαγγελματικών προσόντων ή για τα οποία προστατεύεται η χρήση ενός συγκεκριμένου τίτλου, π.χ. φαρμακοποιοί ή αρχιτέκτονες.

    Με τη σημερινή ανακοίνωση της Επιτροπής υλοποιούνται οι απαιτήσεις που καθορίζονται στην αναθεωρημένη οδηγία για τα επαγγελματικά προσόντα, η οποία αποτελεί μια από τις προτεραιότητες της Πράξης για την Ενιαία Αγορά. Σε πρώτη φάση προβλέπεται μια άσκηση διαφάνειας, δηλαδή κάθε κράτος μέλος θα πρέπει να κοινοποιήσει τον κατάλογο των επαγγελμάτων που είναι νομοθετικώς κατοχυρωμένα, ακόμη και σε περιφερειακό επίπεδο. Στη συνέχεια, η Επιτροπή θα δημοσιεύσει αυτόν τον κατάλογο με τη μορφή ενός ευρωπαϊκού χάρτη νομοθετικώς κατοχυρωμένων επαγγελμάτων, ο οποίος θα δείχνει σαφώς ποια επαγγέλματα είναι νομοθετικώς κατοχυρωμένα, και σε ποιες χώρες. Χάρη σε αυτόν το χάρτη, ένας επαγγελματίας που επιθυμεί να εργαστεί σε άλλο κράτος μέλος θα γνωρίζει τις προϋποθέσεις που ισχύουν σε κάθε χώρα όσον αφορά τη θέση εργασίας για την οποία θέλει να υποβάλει αίτηση.

    Οι όροι πρόσβασης στα επαγγέλματα μπορεί να διαφέρουν σημαντικά μεταξύ των χωρών της ΕΕ. Οι λόγοι στους οποίους οφείλονται οι διαφορές αυτές συχνά δεν είναι απόλυτα κατανοητοί. Σύμφωνα με τη διαδικασία που δρομολογήθηκε σήμερα, σε δεύτερη φάση τα κράτη μέλη θα πρέπει να πραγματοποιήσουν εντός των επόμενων δύο ετών αμοιβαία αξιολόγηση των εμποδίων που περιορίζουν σε καθένα από αυτά την πρόσβαση σε ορισμένα επαγγέλματα. Προβλέπεται ένα φιλόδοξο πρόγραμμα εργασίας για την Επιτροπή και τις εθνικές διοικήσεις που συμμετέχουν στην αμοιβαία αξιολόγηση. Στη διαδικασία αυτή θα συμμετάσχουν πλήρως οι ενδιαφερόμενοι, ιδίως εκείνοι που εκπροσωπούν τους επαγγελματίες. Με τον τρόπο αυτό θα καταστεί δυνατός ο διάλογος μεταξύ κρατών μελών που ακολουθούν διαφορετικές προσεγγίσεις, στο πλαίσιο του οποίου θα εξεταστούν οι επιπτώσεις όλων των ειδών επίσημων και ανεπίσημων περιορισμών πρόσβασης σε επαγγελματικές δραστηριότητες.

    Σύμφωνα με την Επιτροπή, η βελτίωση της πρόσβασης σε επαγγέλματα, ειδικότερα μέσω ενός πιο αναλογικού και διαφανούς κανονιστικού πλαισίου στα κράτη μέλη, θα διευκόλυνε την κινητικότητα ειδικευμένων επαγγελματιών εντός της ενιαίας αγοράς, καθώς και τη διασυνοριακή παροχή επαγγελματικών υπηρεσιών. Θα μπορούσε επίσης να επηρεάσει θετικά την απασχόληση και να συμβάλει στην τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης, εάν ληφθεί ιδίως υπόψη ότι οι επαγγελματικές υπηρεσίες μόνον αντιστοιχούν περίπου στο 9% του ΑΕΠ της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    [13] Μειώθηκαν τα επιτόκια καταθέσεων, άνοιξε η ψαλίδα με τα επιτόκια χορηγήσεων, τον Αύγουστο

    Υποχώρησαν τα επιτόκια καταθέσεων τον Αύγουστο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, το μέσο επιτόκιο όλων των κατηγοριών καταθέσεων μειώθηκε κατά 0,16% στο 2,10%. Ωστόσο, το αντίστοιχο μέσο επιτόκιο των χορηγήσεων τον ίδιο μήνα έμεινε ουσιαστικά αμετάβλητο, με αποτέλεσμα να διευρυνθεί το επιτοκιακό περιθώριο (διαφορά μεταξύ επιτοκίων καταθέσεων- χορηγήσεων) κατά 0,15% και να διαμορφωθεί στο 3,44%.

    Ειδικότερα, επιτόκιο καταθέσεων από νοικοκυριά με συμφωνημένη διάρκεια έως ένα έτος (το οποίο αντιστοιχεί περίπου στο επιτόκιο ταμιευτηρίου) μειώθηκε περαιτέρω κατά 0,19% και διαμορφώθηκε στο 3,29%.

    Όσον αφορά στα δάνεια, το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια (κατηγορία που περιλαμβάνει τα δάνεια μέσω πιστωτικών καρτών, τα ανοικτά δάνεια και τις υπεραναλήψεις από τρεχούμενους λογαριασμούς) διαμορφώθηκε στο 14,68%, τον Αύγουστο του 2013, από 14,64% τον προηγούμενο μήνα. Το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων καθορισμένης διάρκειας με επιτόκιο κυμαινόμενο ή σταθερό μέχρι ένα έτος παρουσίασε άνοδο κατά 91 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 8,41%.

    [14] Τελευταία στιγμή ο Μπερλουσκόνι αποφασίζει να στηρίξει την κυβέρνηση Λέτα

    Προχωρώντας σε άρδην αλλαγή στάσης την τελευταία στιγμή, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι ανακοίνωσε στη γερουσία πριν από λίγο ότι "η κεντροδεξιά, δεδομένης της ανάγκης μεταρρυθμίσεων της Ιταλίας, αποφάσισε, τελικά, να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση (του πρωθυπουργού Ενρίκο) Λέτα".

    Με τον τρόπο αυτό και την ξαφνική "ανατροπή", ο Μπερλουσκόνι σύμφωνα με αναλυτές, προσπαθεί να αποφύγει την διάσπαση της νέας Φόρτσα Ιτάλια, μετά την ρήξη στο κόμμα του, ανάμεσα στους μετριοπαθείς, που τάσσονται υπέρ της κυβέρνησης Λέτα, και τους πιστούς στον ίδιο.

    [15] Μαζικό κύμα αποσκιρτήσεων από τις τάξεις τού κόμματος του Μπερλουσκόνι

    Είκοσι τρεις γερουσιαστές της κεντροδεξιάς εξέφρασαν γραπτώς σήμερα υπογράφοντας σχετικό κείμενο την υποστήριξή τους στην κυβέρνηση του Ενρίκο Λέτα, την ώρα που τα στελέχη της Φόρτσα Ιτάλια τα οποία παραμένουν πιστά στον Σίλβιο Μπερλουσκόνι (έπειτα από μια συνεδρίαση που μόλις ολοκληρώθηκε) έκαναν σαφές ότι δεν θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην ιταλική κυβέρνηση ευρείας συμμαχίας.

    «Το μέλλον είναι πλέον σαφές, πρόκειται να δημιουργηθεί χωριστή κοινοβουλευτική ομάδα των αντιφρονούντων της κεντροδεξιάς», δήλωσε πριν λίγο η Μαρία Στέλλα Τζελμίνι, πρώην υπουργός Παιδείας επί κυβέρνησης Μπερλουσκόνι.

    Σύμφωνα με τον συντηρητικό πρώην περιφερειάρχη του Μιλάνου, Ρομπέρτο Φορμιγκόνι, οι «αντάρτες» μπορεί να φτάσουν τους 35.

    [16] Όλη η ελληνική χλωρίδα σε ένα βιβλίο

    «Συνέλεξαν» ένα - ένα τα φυτά της Ελλάδας και δημιούργησαν τον πρώτο ολοκληρωμένο κατάλογο για τη χλωρίδα της χώρας μας που περιλαμβάνει 6600 φυτά!

    «Πρόκειται για μια ιστορική έκδοση, αν αναλογισθούμε ότι η τελευταία πλήρης, "Χλωρίδα της Ελλάδας", χρονολογείται περισσότερο από έναν αιώνα πριν. Ήταν ο Eugen von Halacsy, ένας Ούγγρος φυσικός στη Βιέννη, που συνόψισε στο έργο του Conspectus Florae Graecae (Halacsy 1900-1904, με συμπληρώματα το 1908 και το 1912), μια προσεκτική και ακριβή εργασία για τη χλωρίδα της Ελλάδας. Η χλωρίδα, όμως, του Halacsy κάλυπτε την Ελλάδα, με τα εθνικά της σύνορα που τότε έφταναν μέχρι τη Θεσσαλία και δεν περιλάμβαναν τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου» εξηγεί στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο συντονιστής της επιτροπής έκδοσης, καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών Παναγιώτης Δημόπουλος.

    Σύμφωνα με τον καθηγητή, η Ελλάδα διαθέτει υψηλή βιοποικιλότητα ειδών φυτών και ζώων, αλλά και οικοτόπων -τοπίων, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα κέντρα βιοποικιλότητας στην Ευρώπη και το σημαντικότερο κέντρο ενδημισμού στην Ευρώπη και τη Μεσόγειο.

    «Αναλογικά με την έκτασή της», διευκρινίζει, «διαθέτει μια βιοποικιλότητα από τις υψηλότερες ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 2 October 2013 - 12:30:25 UTC