Visit our Treaty, Convention & International Organization Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-10-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Χρ. Μαρκογαννάκης: «Δεμένη υπόθεση» η κατηγορία εναντίον στελεχών της ΧΑ για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση
  • [02] Στον ανακριτή οδηγούνται οι τέσσερις βουλευτές της Χρυσής Αυγής
  • [03] Η ΔΗΜΑΡ στηρίζει τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για τη Χρυσή Αυγή
  • [04] Ελεύθερος υπό όρους, ο ένας εκ των τριών μελών της Χρυσής Αυγής
  • [05] Δεν αποκλείει συζήτηση για επιστροφή νοσηλίων σε ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ, ο Αδ. Γεωργιάδης
  • [06] Σε διαθεσιμότητα αστυνομικός της ομάδας "Ζ", στο σπίτι του οποίου βρέθηκαν χρήματα και όπλα
  • [07] Νεκρή αγγλίδα τουρίστρια, από πτώση σε χαράδρα
  • [08] Οι σειρήνες συναγερμού της Πολιτικής Άμυνας, θα ηχήσουν αύριο δοκιμαστικά σε όλη τη χώρα
  • [09] Αδιευκρίνιστο παραμένει, σύμφωνα με την "Κομισιόν", πότε θα επιστρέψει η τρόικα
  • [10] Εμμένει η τρόικα στην απελευθέρωση των εμπορικών μισθώσεων
  • [11] Σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών για τα ασφαλιστικά ταμεία
  • [12] Στο 12,0% η ανεργία στην ευρωζώνη τον Αύγουστο
  • [13] Ο Ντ. Κάμερον προειδοποιεί για τους κινδύνους που δημιουργεί η αμερικανική δημοσιονομική κρίση
  • [14] Χωρίς μηχανοκίνητα τμήματα η στρατιωτική παρέλαση για την 53η επέτειο της Ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας
  • [15] «Τον φασισμό βαθιά κατάλαβέ τον δεν θα πεθάνει μόνος τσάκισέ τον». Πολλοί νόμιζαν ότι ανήκε στον Μπρέχτ, λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Φώντας

  • [01] Χρ. Μαρκογαννάκης: «Δεμένη υπόθεση» η κατηγορία εναντίον στελεχών της ΧΑ για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση

    «Οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής διατηρούν την ιδιότητα του βουλευτού, μέχρις ότου υπάρξει απόφαση επί της κατηγορίας, η οποία θα απαγγελθεί. Θα πρέπει να είναι και καταδικαστική και ταυτόχρονα να απαγγελθεί αποστέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων. Βεβαίως πρέπει να είναι και αμετάκλητη, δηλαδή να πάει και στον Άρειο Πάγο. Λογικά μιλάμε για μια περίοδο 2- 3 ετών», εξήγησε ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής της ΝΔ Χρήστος Μαρκογιαννάκης, μιλώντας στον ραδιοσταθμό «Βήμα».

    Σύμφωνα με τη νομική ερμηνεία του κ. Μαρκογιαννάκη, «θα είναι βουλευτές και θα έχουν δικαίωμα να ξαναθέσουν υποψηφιότητα, εφόσον δεν υπάρχει καταδικαστική απόφαση και στο μεταξύ έχουν προκηρυχθεί εκλογές».

    Ο αντιπρόεδρος της Βουλής σημείωσε πως σε ό,τι αφορά την κατηγορία για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση «είναι δεμένη υπόθεση».

    [02] Στον ανακριτή οδηγούνται οι τέσσερις βουλευτές της Χρυσής Αυγής

    Ελεύθερος αφέθηκε, με την επιβολή της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και ο δεύτερος κατηγορούμενος, μέλος της Χρυσής Αυγής, μετά την απολογία του στον ανακριτή.

    Ο κατηγορούμενος, σύμφωνα με πληροφορίες, αρνείται το αδίκημα της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση που του αποδίδεται.

    Από λεπτό σε λεπτό αναμένεται να μεταχθούν ενώπιον των ανακριτών της υπόθεσης οι τέσσερις βουλευτές του κόμματος Γιάννης Λαγός, Ηλίας Κασιδιάρης, Ηλίας Παναγιώταρος και Νίκος Μίχος.

    Ο γγ του κόμματος Νίκος Μιχαλολιάκος έχει ζητήσει να βρεθεί ενώπιον του ανακριτή αύριο, ενώ ο βουλευτής Επικρατείας Χρήστος Παππάς θα απολογηθεί την Πέμπτη.

    Εν τω μεταξύ,ογραμματέας της ΚΟ της Χρυσής Αυγής Πολύβιος Ζησιμόπουλος, απέστειλε επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής Ευ. Μεϊμαράκηκαι του ζητεί «να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να καταστεί εφικτό να παραβρεθούν και να τοποθετηθούν στη σημερινή συνεδρίαση της Βουλής, τα δύο μέλη της ΚΟ του κόμματος και μέλη του Γ΄ Θερινού Τμήματος της Βουλής, ο βουλευτής Α΄Αθηνών Νικόλαος Μιχαλολιάκος και ο βουλευτής Επικρατείας Χρήστος Παππάς οι οποίοι βρίσκονται κρατούμενοι στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής για λόγο που αφορά τη Δικαιοσύνη».

    Στον κ. Ζησιμόπουλο απάντησε ο προϊστάμενος της Ειδικής Γραμματείας του προέδρου της Βουλής Σπύρος Κοτσορώνης ότι «δεν προβλέπεται οποιαδήποτε διαδικασία παρέμβασης του προέδρου της Βουλής στο συγκεκριμένο ζήτημα».

    [03] Η ΔΗΜΑΡ στηρίζει τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για τη Χρυσή Αυγή

    «Στηρίζουμε την κυβέρνηση και για νομοθετική πράξη, αν χρειαστεί, για τις παραιτήσεις βουλευτών», δήλωσε στον ραδιοσταθμό «Βήμα» το στέλεχος της ΔΗΜΑΡ Θόδωρος Μαργαρίτης.

    Ο κ. Μαργαρίτης είπε χαρακτηριστικά:

    «Φυσικά θα ψηφίσουμε την τροπολογία για τη χρηματοδότηση της Χρυσής Αυγής και τις αποζημιώσεις των βουλευτών της, όπως θα ψηφίσουμε και οποιαδήποτε νομοθετική ρύθμιση προβλέπει το να μην πάμε σε επαναληπτικές εκλογές, από καταχρηστικές παραιτήσεις βουλευτών.

    Σε αυτά τα ζητήματα θα στηρίξουμε την κυβέρνηση, γιατί μας ενδιαφέρει να έχουμε ένα αρραγές μέτωπο απέναντι στη φασιστική απειλή για την εξάρθρωση της Χρυσής Αυγής».

    [04] Ελεύθερος υπό όρους, ο ένας εκ των τριών μελών της Χρυσής Αυγής

    Ελεύθερος με την επιβολή όρου, αφέθηκε ο πρώτος από τους τρεις κατηγορούμενους, μέλη της Χρυσής Αυγής, μετά την απολογία του στον ανακριτή για την υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης.

    Στον κατηγορούμενο, ο οποίος αρνείται όσα του αποδίδει η Δικαιοσύνη, ανακριτής και εισαγγελέας επέβαλαν τον όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.

    Ο δεύτερος, από τα τρία μέλη του κόμματος, ζήτησε και έλαβε προθεσμία για να απολογηθεί την Πέμπτη, ενώ ο τρίτος λογοδοτεί ενώπιον του ανακριτή.

    Μετά την ολοκλήρωση της απολογίας του, θα οδηγηθούν στον ανακριτή οι κατηγορούμενοι βουλευτές της Χρυσής Αυγής.

    Εν τω μεταξύ, στη μια το μεσημέρι της προσεχούς Πέμπτης θα γίνει τελικά η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Χρυσής Αυγής.

    Η Χρυσή Αυγή έχει ζητήσει να της διατεθεί η αίθουσα της Γερουσίας της Βουλής και σύμφωνα με πληροφορίες το αρχικό αίτημα εκ μέρους του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Δημήτρη Κουκούτση ήταν να διατεθεί η συγκεκριμένη αίθουσα για διευρυμένη συνεδρίαση (σ.σ. συμμετοχή και εξωκοινοβουλευτικών πολιτικών στελεχών του κόμματος).

    Η Βουλή αποδέχθηκε το αίτημα να διατεθεί αίθουσα για τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, δεν έχει ωστόσο απαντήσει ακόμη αν θα επιτρέψει διάθεση αίθουσας για διευρυμένη συνεδρίαση.

    [05] Δεν αποκλείει συζήτηση για επιστροφή νοσηλίων σε ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ, ο Αδ. Γεωργιάδης

    Δεν αποκλείεται να συζητηθεί η αναδρομική επιστροφή νοσηλίων και εξόδων σε ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ όταν καταβάλλουν αναδρομικά τις καθυστερούμενες εισφορές τους, δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στα γραφεία του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας με σκοπό την ενημέρωση των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου για ζητήματα της κυβερνητικής πολιτικής και ειδικότερα του τομέα ευθύνης του.

    Επίσης, ανέφερε ότι οι συγχωνεύσεις νοσοκομειακών μονάδων ήταν απαραίτητες γιατί πολλές ήταν περιττές και είχαν μεγάλο κόστος και σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι η χώρα με το μεγαλύτερο ποσοστό κενών κρεβατιών στα νοσοκομεία το οποίο φτάνει στο 35%.

    Σε παρατήρηση μέλους για τη μη επίλυση των προβλημάτων που προέκυψαν για χιλιάδες ασφαλισμένους των εταιρειών «Ασπίς» και «Commercial Value», ο κ. Γεωργιάδης αναγνώρισε το δίκαιο αίτημα να εφαρμοστεί η νομοθεσία για την προστασία τους και ανέλαβε τη δέσμευση να ασχοληθεί προσωπικά με το θέμα.

    [06] Σε διαθεσιμότητα αστυνομικός της ομάδας "Ζ", στο σπίτι του οποίου βρέθηκαν χρήματα και όπλα

    Σε διαθεσιμότητα τέθηκε, με απόφαση του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., ο αστυνομικός της ομάδας "Ζ" από τη Θεσσαλονίκη, που συνελήφθη, τα ξημερώματα της Δευτέρας, κατηγορούμενος ότι κατείχε πλήθος εξαρτημάτων οπλισμού. Σε βάρος του διατάχθηκε, επιπλέον, η διενέργεια ένορκης διοικητικής έρευνας, προκειμένου να αποδοθούν τυχόν πειθαρχικές ποινές.

    Πρόκειται για υπαρχιφύλακα, 41 ετών, ο οποίος συνελήφθη από συναδέλφους του της Υποδιεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων Βορείου Ελλάδος. Προηγήθηκε σχετική καταγγελία, σύμφωνα με την οποία, ο συγκεκριμένος αστυνομικός πραγματοποιούσε, μέσω διαδικτύου, παράνομες αγοραπωλησίες εξαρτημάτων, αξεσουάρ και ειδών οπλισμού, όπως κάνες όπλων, φακούς λέιζερ, γεμιστήρες κ.ά. Μάλιστα, κατά την καταγγελία, ο υπαρχιφύλακας πρόσκειται ιδεολογικά στη "Χρυσή Αυγή".

    Στη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης, βρέθηκε στο σπίτι του το χρηματικό ποσό των 106.800 ευρώ, την κατοχή του οποίου δεν μπορούσε να δικαιολογήσει. Παράλληλα, από τον έλεγχο των δηλώσεων της περιουσιακής του κατάστασης, προέκυψε ότι κατά το έτος 2007 αλλά και το διάστημα 2010 έως 2013 είχε υποβάλλει ελλιπείς δηλώσεις.

    Για την ίδια υπόθεση συνελήφθη ο 44 ετών αδελφός του, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης κτηνοτροφικής μονάδας στη Χαλάστρα Θεσσαλονίκης.

    Οι δύο συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην εισαγγελία Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, που απήγγειλε σε βάρος τους ποινική δίωξη για παράνομη οπλοκατοχή και τους παράπεμψε να δικαστούν στο Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης. Παράλληλα, από την εισαγγελία δόθηκε εντολή να γίνει προκαταρκτική έρευνα για να διαπιστωθεί εάν στοιχειοθετούνται περαιτέρω ποινικές ευθύνες, όπως παράνομη διακίνηση όπλων κ.ά.

    [07] Νεκρή αγγλίδα τουρίστρια, από πτώση σε χαράδρα

    Την τελευταία της πνοή άφησε σήμερα μια 55χρονη Αγγλίδα, στο δάσος του Ρούβα Ηρακλείου.

    Η 55χρόνη κάτω από αδιευκρίνιστες προς το παρόν συνθήκες, κατά τη διάρκεια πεζοπορίας που έκανε με την κόρη της, έπεσε σε χαράδρα χτύπησε στο κεφάλι με αποτέλεσμα να σκοτωθεί.

    'Αμεσα έσπευσε στο σημείο κλιμάκιο της Πυροσβεστικής με 1 όχημα και 3 άνδρες για τον εντοπισμό και την ανάσυρσή της από τη χαράδρα.

    Η επιχείρηση ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 13:00, όπου οι πυροσβέστες την ανέσυραν νεκρή.

    [08] Οι σειρήνες συναγερμού της Πολιτικής Άμυνας, θα ηχήσουν αύριο δοκιμαστικά σε όλη τη χώρα

    Το σύνολο των σειρήνων συναγερμού της Πολιτικής 'Αμυνας θα ηχήσει αύριο δοκιμαστικά σε όλη τη χώρα, στο πλαίσιο της τακτικής άσκησης μετά στρατευμάτων «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ 2013», που εξελίσσεται από χθες σε ολόκληρο τον ελλαδικό χώρο, επί 24ώρου βάσεως και σε ρεαλιστική βάση.

    Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση:

    Στις 11 τοπική ώρα θα πραγματοποιηθεί σήμανση συναγερμού αεροπορικής επίθεσης για χρονική διάρκεια εξήντα (60) δευτερολέπτων (διακοπτόμενος ήχος διαφορετικής έντασης). Στις 11:05 π.μ. θα σημάνει λήξη του συναγερμού, για χρονική διάρκεια εξήντα (60) δευτερολέπτων (συνεχής ήχος σταθερής έντασης).

    Η ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ 2013 είναι εθνική διακλαδική άσκηση μεγάλης κλίμακας, η οποία σχεδιάστηκε και διευθύνεται από το ΓΕΕΘΑ, με τη συνδρομή των Γενικών Επιτελείων.

    Διεξάγεται σε ολόκληρο τον ελλαδικό χώρο και εντός του FIR Αθηνών, επί βάσεως ΤΑΑΣ και ΤΑΜΣ.

    Η τελική φάση της άσκησης θα διεξαχθεί την Πέμπτη στη Θράκη και την Παρασκευή στη Λέσβο και θα την παρακολουθήσει η πολιτική και η στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής 'Αμυνας.

    [09] Αδιευκρίνιστο παραμένει, σύμφωνα με την "Κομισιόν", πότε θα επιστρέψει η τρόικα

    Αδιευκρίνιστο παραμένει, κατά τον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Σάιμον Ο Κόνορ, πότε θα επιστρέψει η τρόικα στην Αθήνα.

    Σε ό,τι αφορά την εκταμίευση της επόμενης δόσης, του Οκτωβρίου, ο ίδιος εκπρόσωπος της Επιτροπής, ανέφερε ότι για την έγκρισή της δεν χρειάζεται πολιτική απόφαση σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών και αρκεί η έγκριση της ομάδας εργασίας της ευρωζώνης (Euroworking Group). Πρόσθεσε, επίσης, ότι απομένει αρκετή δουλειά έως ότου υλοποιηθούν τα προαπαιτούμενα της δόσης που εκκρεμεί για τον Οκτώβριο, αλλά παρόλα αυτά η επιστροφή της Τρόικας, με πλήρη σύνθεση, στην Αθήνα δεν είναι απαραίτητη.

    Ο Σ. Ο' Κόνορ υπενθύμισε ότι τον περασμένο Ιούλιο, το Eurogroup είχε εγκρίνει την επόμενη δόση των δανείων προς την Ελλάδα σε τρεις υποδόσεις.

    Σημειώνεται ότι η δόση του Οκτωβρίου που εκκρεμεί αφορά 1 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 0,5 δισ. ευρώ θα προέλθει από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και το υπόλοιπο 0,5 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα SMP (Securities and Market Program) της ΕΚΤ.

    [10] Εμμένει η τρόικα στην απελευθέρωση των εμπορικών μισθώσεων

    Αμετακίνητη στο θέμα της πλήρους απελευθέρωσης των επαγγελματικών μισθώσεων εμφανίζεται η τρόικα, μια εβδομάδα μετά την τελευταία συνάντηση που πραγματοποιήθηκε μεταξύ των εκπροσώπων της και της ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης.

    Η τρόικα είχε δεσμευτεί να εξετάσει την πρόταση της ελληνικής πλευράς για μια συμβιβαστική λύση στο θέμα αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες, τελικά γνωστοποίησε στο υπουργείο ότι εμμένει στην τοποθέτησή της για πλήρη απελευθέρωση όλων των επαγγελματικών μισθώσεων, νέων και παλαιών, με επιχείρημα ότι η προστασία που υπάρχει σήμερα δημιουργεί δυσκαμψίες στην αγορά των ακινήτων. Η ηγεσία του υπουργείου, σύμφωνα με πληροφορίες, θα συνεχίσει τη διαπραγμάτευση εμμένοντας κι αυτή από την πλευρά της στην επιχειρηματολογία ότι η ύφεση είναι ο βασικός λόγος που μένουν αρκετά μαγαζιά ξενοίκιαστα.

    Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο έχει προτείνει να μην πειραχθεί καμία από τις υπάρχουσες συμβάσεις, ούτε να υπάρξει τροποποίηση στον χρόνο ειδοποίησης για την έξωση και στο ύψος της αποζημίωσης του μισθωτή και όσον αφορά τις νέες μισθώσεις, το υπουργείο πρότεινε να υπάρχει προστασία του μισθωτή για τουλάχιστον τρία έτη.

    [11] Σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών για τα ασφαλιστικά ταμεία

    Δίωρη σύσκεψη, με αντικείμενο τον προϋπολογισμό των ασφαλιστικών ταμείων, εν όψει της κατάθεσης του κρατικού προϋπολογισμού 2014 στη Βουλή, πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών, με τη συμμετοχή των υπουργών, Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα και Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, του υπουργού αναπληρωτή Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα και του διοικητή του ΙΚΑ, Ροβέρτου Σπυρόπουλου.

    Σημειώνεται ότι, η τρόικα, κατά τον πρόσφατο έλεγχο της ελληνικής οικονομίας, αναγόρευσε σε ύψιστη δημοσιονομική προτεραιότητα τον αυστηρό έλεγχο των δαπανών στο ασφαλιστικό σύστημα, καθώς, όπως εκτιμούν οι εκπρόσωποι των δανειστών, η «τρύπα» στα ταμεία υπερβαίνει κατά πολύ το 1 δισ. ευρώ.

    Ενώ, καθ' όλο το προσεχές διάστημα, ο κ. Στουρνάρας θα έχει ηλεκτρονική επικοινωνία με τους επικεφαλής της τρόικας, σε μια προσπάθεια να κλείσουν εξ αποστάσεως τα περισσότερα θέματα, ώστε όταν επαναληφθούν οι κατ' ιδίαν συνομιλίες στα τέλη Οκτωβρίου, να έχει καλυφθεί ένα μεγάλο μέρος της απόστασης που χωρίζει σήμερα τις δύο πλευρές.

    [12] Στο 12,0% η ανεργία στην ευρωζώνη τον Αύγουστο

    Στο 27,9% του ενεργού πληθυσμού και σε απόλυτους αριθμούς τα 1,4 εκατ. άτομα, ανήλθε η ανεργία στην Ελλάδα τον Ιούνιο, έναντι 27,6% που ήταν τον Μάιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Eurostat.

    Η Ελλάδα εμφανίζει τη χειρότερη επίδοση στην ΕΕ, ενώ ακολουθεί η Ισπανία (26,2%).

    Όπως προκύπτει από τα εποχικά προσαρμοσμένα στοιχεία της Eurostat, η μέση ανεργία στην ευρωζώνη κυμάνθηκε τον Αύγουστο στο 12,0% του ενεργού πληθυσμού και στο σύνολο της ΕΕ στο 10,9%, ενώ παρέμεινε αμετάβλητη και στις δύο περιπτώσεις σε σχέση με την Ιούλιο.

    Αναφορικά με τις επιμέρους επιδόσεις της Ελλάδας, το ποσοστό ανεργίας στους άνδρες ήταν 24,9%, στις γυναίκες 31,9% και στους νέους κάτω των 25 ετών 61,5%. Ο μέσος όρος ανεργίας στην Ευρωζώνη στους άνδρες ήταν 11,9%, στις γυναίκες 12,3% και στους νέους κάτω των 25 ετών στο 23,7%.

    Στις γυναίκες και τους νέους η Ελλάδα εμφανίζει την ψηλότερη ανεργία στην ΕΕ.

    [13] Ο Ντ. Κάμερον προειδοποιεί για τους κινδύνους που δημιουργεί η αμερικανική δημοσιονομική κρίση

    Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον προειδοποίησε σήμερα εναντίον του "κινδύνου" που δημιουργεί η αμερικανική δημοσιονομική κρίση για την παγκόσμια οικονομία και υπερασπίσθηκε εν παρόδω την πολιτική της δραστικής λιτότητας που εφαρμόζει.

    "Υπάρχει ένας κίνδυνος για την παγκόσμια οικονομία, αν οι ΗΠΑ δεν καταφέρουν να τακτοποιήσουν όπως πρέπει τα σχέδιά τους για τις δαπάνες και τη μείωση του ελλείμματος", δήλωσε ο συντηρητικός ηγέτης μιλώντας στο ραδιοσταθμό BBC 4 στο περιθώριο του ετήσιου συνεδρίου του κόμματός του στο Μάντσεστερ (βόρεια Αγγλία).

    "Είναι μια υπενθύμιση προς όλους εμάς: πρέπει να έχουμε συστήματα δαπανών, φόρους, σωστά σχεδιασμένα προγράμματα μείωσης του ελλείμματος", πρόσθεσε υπερασπιζόμενος την πολιτική της δραστικής λιτότητας που εφαρμόζει αφότου ανέβηκε στην εξουσία, το 2010.

    Έπειτα από χρόνια λιτότητας, ο υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όζμπορν υποσχέθηκε χθες, Δευτέρα, πως οι συντηρητικοί δεσμεύονται να δημιουργήσουν δημοσιονομικό πλεόνασμα, αν επανεκλεγούν στις επόμενες βουλευτικές εκλογές το 2015, μια δήλωση που δημιούργησε φόβους για νέες δημοσιονομικές περικοπές ως το 2020, έτος λήξης της θητείας της επόμενης βουλής.

    [14] Χωρίς μηχανοκίνητα τμήματα η στρατιωτική παρέλαση για την 53η επέτειο της Ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας

    Χωρίς μηχανοκίνητα τμήματα της Εθνικής Φρουράς πραγματοποιήθηκε η σημερινή στρατιωτική παρέλαση για την 53η επέτειο της Ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, λόγω της οικονομικής κρίσης.

    Στην παρέλαση πήραν μέρος μόνο πεζοπόρα τμήματα της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής και της Πολιτικής Άμυνας. Επίσης, παρήλασε τμήμα της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου (ΕΛΔΥΚ), ενώ έκαναν πτήσεις ελικόπτερα ΜI της Εθνικής Φρουράς και ελικόπτερα έρευνας και διάσωσης. Για πρώτη φορά παρήλασε τμήμα του συγκροτήματος μάχης της Ευρωπαικής Ένωσης, «Χέλπροκ». Ακόμη, παρήλασαν οι σημαίες όλων των χωρών μελών της Ένωσης.

    Ο Πρόεδος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, σε δηλώσεις του μετά την παρέλαση, έστειλε μήνυμα ενότητας και αγωνιστικότητας. Σημείωσε ότι η φετινή επέτειος βρίσκει την Κύπρο με δύο βαθιές πληγές, τη συνεχιζόμενη κατοχή και την οικονομική κρίση. Όπως τόνισε, αυτό «ατσαλώνει τη βούληση και την αποφασιστικότητα να συνεχίσουμε τον αγώνα για να προασπίσουμε όσα έχουμε παραλάβει, αλλά και για την επίτευξη συμφωνίας που θα απαλλάσσει την πατρίδα από τα κατοχικά στρατεύματα, θα την απελευθερώνει και θα την επανενώνει και θα απολαμβάνουμε τις ίδιες αρχές και αξίες με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

    Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, δήλωσε ότι η συγκυρία είναι δύσκολη και για την Κύπρο και για την Ελλάδα και διαβεβαίωσε ότι «η Αθήνα στέκεται πάντα δίπλα στον κυπριακό Ελληνισμό».

    [15] «Τον φασισμό βαθιά κατάλαβέ τον δεν θα πεθάνει μόνος τσάκισέ τον». Πολλοί νόμιζαν ότι ανήκε στον Μπρέχτ, λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Φώντας Λάδης

    «Τον φασισμό βαθιά κατάλαβέ τον δεν θα πεθάνει μόνος τσάκισέ τον»,ένας στίχος που έχει πλημμυρίσει πλακάτ, πανώ,τοίχους και κυρίως συνειδήσεις το τελευταίο διάστημα με αφορμή και τις δραματικές εξελίξεις με τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και τις αποκαλύψεις για τη δράση της Χρυσής Αυγής.

    Πολλοί είχαν τη γνώμη ότι ο στίχος αυτός ανήκε στον Μπέρτολτ Μπρεχτ. Είδαμε μάλιστα και τεράστια πανώ σε αντι-ρατσιστικές συγκεντρώσεις τον στίχο με την υπογραφή Μπ. Μπρεχτ. Και όμως πρόκειται για την κατάθεση ψυχής ενός μεγάλου'Ελληνα ποιητή που γράφτηκε πριν από 36 χρόνια.

    Στιχουργός ο Φώντας Λάδης, που τις τελευταίες δεκαετίες έδωσε υπέροχους στίχους και ποιήματα. Στίχους που μελοποιήθηκαν από τον Μικη Θεωδοράκη, τον Μάνο Λοίζο και άλλους Έλληνες συνθέτες.

    Η κάμερα του ΑΠΕ -ΜΠΕ συνάντησε τον Φώντα Λάδη στο«ησυχαστήριό»του, στο κέντρο της Αθήνας, σε μια γειτονιά, όπως αυτές που συνηθίζουμε να αποκαλούμε«γειτονιά μεταναστών»,τις οποίες συνήθιζε να λυμαίνεται η Χρυσή Αυγή.

    Ερ: Ένα ποίημα σας για τον φασισμό που γράψατε το 1977, μελοποιήθηκε από τον Θάνο Μικρούτσικο και τραγουδήθηκε από την αλησμόνητη Μαρία Δημητριάδη, έχει έρθει σήμερα με δραματικό τρόπο στο φως της επικαιρότητας με αφορμή και τα γεγονότα της ΧρυσήςΑυγής. Το τραγούδι άκρως επίκαιρο το τραγουδήσαμε όλοι, αφύπνισε συνειδήσεις. Θυμίστε μας αν θέλετε αυτούς τους στίχους.

    Απ:«Ο φασισμός δεν έρχεταιαπό το μέλλον

    καινούργιο τάχα κάτι να μας φέρει

    τι κρύβει μές΄τα δόντια του το ξέρω

    καθώς μου δίνει γελαστός το χέρι

    οι ρίζες του το σύστημα αγκαλιάζουν και χάνεται βαθιά στα περασμένα

    οι μάσκες του με τον καιρό αλλάζουν μα όχι και το μίσος του για μένα

    Το φασισμό βαθιά καταλαβέ τον δεν θα πεθάνει μόνος τσάκισέ τον,

    ο φασισμός δεν έρχεται από μέρος που λούζεται στον ήλιο και στ΄αγέρι

    το κουρασμένο βήμα του το ξέρω και την περίσσια νιότη μας την ξέρει

    μα πάλι θε να απλώσει σα χολέρα πατώντας πάνω στην ανεμελιά σου.

    Και δίπλα σου θα φτάσει κάποια μέρα αν έχασες τα ταξικά γιαλιά σου».

    Ερ:Είδαμε προφανώς από παρανόηση τις τελευταίες ημέρες οι στίχοι σας αυτοί να αποδίδονται στον Μπέρτολτ Μπρεχτ.

    Απ:Πράγματι γράφτηκαν 35 χρόνια πριν αυτοί οι στίχοι. Είναι μια σειρά από στίχους που έμειναν στο συρτάρι, αρχικά είχε μελοποιήσει -μεγάλο μέρος- είναι γύρω στα 40 τραγούδια με το γενικό τίτλο«καθημερινός φασισμός».Τότε είχαν αρχίσει να εμφανίζονται οι πρώτες νεοφασιστικές ομάδες, να βάζουν βόμβες κλπ. Δεν αμφιβάλλω μάλιστα ότι και κάποιοι που κατέληξαν στη Χρυσή Αυγή ξεκίνησαν την«καριέρα»τους εκείνη την εποχή .

    Με αφορμή αυτά, αλλά και τη χούντα που είχε πέσει λίγα χρόνια πριν, τις στρατιωτικές δικτατορίες στη Λατινική Αμερική προσπαθώντας να εντοπίσω τις ρίζες του φασισμού που έρχεται, φεύγει και ξανάρχεται ,έγραψα αυτά τα τραγούδια. Κάποια τραγούδια τα μελοποίησε ο Γιώργος Τσαγκάρης ,αλλά δεν τα έβγαζε καμιά εταιρία -τα εύρισκαν πολύ πολιτικά και σκληρά- μετά όμως ήρθε ο Θάνος Μικρούτσικος ,που μελοποίησε κάποιους στίχους μου και κυρίως το«φασισμό»που το έβαλε πρώτο στο δίσκο :«Τα τραγούδια της λευτεριάς».Υπάρχουν και κάποια άλλα τραγούδια στην πίσω πλευρά του δίσκου- το«Αννα μην κλαίς»του Μπρεχτ, ένα του Γιάννη Ρίτσου, δύο του Μανώλη Αναγνωστάκη. Προφανώς από εκεί ξεκίνησε η παρανόηση. Κάποιος είδε το όνομα του Μπρεχτ στο δίσκο, το έγραψε στο διαδίκτυο ήταν ας πούμε«Μπρεχτικό»το ύφος, γιατί ήταν απόλυτα πολιτικό το τραγούδι.

    Όλα αυτά τα χρόνια δημιουργήθηκαν μάλιστα πολλά βιντεοκλίπ στο διαδίκτυο απόανώνυμους δημιουργούς με αποτέλεσμακάποιοι να λένε ότι ήταν του Μπρεχτ. Για μένα ήταν φυσικά άκρως τιμητικό, αλλά επειδή τις τελευταίες ημέρες με τα γεγονότα της Χρυσής Αυγής οι στίχοι άρχισαν να γράφονται σε τοίχους, θεώρησα καλό να αποκατασταθεί η ιστορική αλήθεια.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 1 October 2013 - 12:30:24 UTC