Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Communities of the Diaspora Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-09-27

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνάντηση Ευ. Βενιζέλου με Τζ. Κέρι
  • [02] Στον ανακριτή της «υπόθεσης Τσοχατζόπουλου» οδηγήθηκε ο Μιχάλης Μιχαηλίδης
  • [03] Μετατέθηκε στέλεχος της ΕΥΠ που ερευνούσε τυχόν έκνομες ενέργειες της Χρυσής Αυγής
  • [04] Σε εξέλιξη η συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με την τρόικα
  • [05] Κένυα: Οι αρχές κρατούν 8 υπόπτους για την επίθεση στο εμπορικό κέντρο
  • [06] Η ισπανική κυβέρνηση ενέκρινε προϋπολογισμό «αναγκαίας λιτότητας»

  • [01] Συνάντηση Ευ. Βενιζέλου με Τζ. Κέρι

    Το Κυπριακό και η ονομασία της ΠΓΔΜ βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης που είχε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι.

    Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο του διατλαντικού δείπνου εργασίας των υπουργών Εξωτερικών ΕΕ- ΗΠΑ, το οποίο πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Νέα Υόρκη.

    Σύμφωνα με ελληνική διπλωματική πηγή, ο κ. Βενιζέλος ενημέρωσε τον κ. Κέρι για τις ελληνικές θέσεις ως προς τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, καθώς και για τις θέσεις της χώρας μας ως προς το ζήτημα του ονόματος της ΠΓΔΜ, όπως τις παρουσίασε στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ και στον Μάθιου Νίμιτς.

    Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών ολοκληρώνει σήμερα τις επαφές του στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, ως επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στην 68η Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του διεθνούς οργανισμού και απόψε θα πραγματοποιήσει την ομιλία του από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

    [02] Στον ανακριτή της «υπόθεσης Τσοχατζόπουλου» οδηγήθηκε ο Μιχάλης Μιχαηλίδης

    Ενώπιον της ελληνικής δικαιοσύνης βρίσκεται ο Μιχάλης Μιχαηλίδης, γιος του Κύπριου πρώην υπουργού Ντίνου Μιχαηλίδη, προφυλακισμένου στην υπόθεση των παράνομων αμοιβών του Άκη Τσοχατζόπουλου, που κατηγορείται για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα για την προμήθεια των TORM1.

    Ο Μιχάλης Μιχαηλίδης, μετά την αποδοχή της κυπριακής δικαιοσύνης στο αίτημα των ελληνικών αρχών για έκδοση του, μεταφέρθηκε χθες το βράδυ στην Αθήνα και σήμερα οδηγήθηκε στον Γαβριήλ Μαλλή, ανακριτή της υπόθεσης Τσοχατζόπουλου, ζήτησε δε κι έλαβε προθεσμία για να απολογηθεί την Τετάρτη.

    Μέχρι τότε θα παραμείνει υπό κράτηση.

    Η κατηγορία σε βάρος του Μιχάλη Μιχαηλίδη, όπως και σε βάρος του πατέρα του, αφορά εμπλοκή τους σε διακίνηση μεγάλων χρηματικών ποσών που φέρονται να δόθηκαν για την προμήθεια από το υπουργείο Άμυνας του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος TOR M1, επί υπουργίας 'Ακη Τσοχατζόπουλου.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία του κατηγορητηρίου, που έχει συνταχθεί σε βάρος των δύο Κύπριων κατηγορουμένων, προέκυψαν στοιχεία για μεταφορά χρημάτων μέσω υπεράκτιας εταιρείας σε λογαριασμό στην Κύπρο του Μιχάλη Μιχαηλίδη, στον οποίο συνδικαιούχος ήταν ο πατέρας του.

    [03] Μετατέθηκε στέλεχος της ΕΥΠ που ερευνούσε τυχόν έκνομες ενέργειες της Χρυσής Αυγής

    Μετατέθηκε σήμερα το πρωί σύμφωνα με έγκυρες πηγές, ο προϊστάμενος της Γ' Διεύθυνσης Αντικατασκοπείας της ΕΥΠ, η οποία είναι αρμόδια για τις έρευνες και τη συλλογή στοιχείων σχετικά με το οργανωμένο έγκλημα και την τρομοκρατία αλλά και τυχόν έκνομες ενέργειες της Χρυσής Αυγής.

    Από την ΕΥΠ δεν έχει δοθεί εξήγηση για τον λόγο της μετάθεσης.

    [04] Σε εξέλιξη η συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με την τρόικα

    Σε εξέλιξη βρίσκεται στο υπουργείο Οικονομικών, η διαπραγμάτευση της ηγεσίας του υπουργείου και των επικεφαλής της τρόικας, με αντικείμενο το δημοσιονομικό πρόγραμμα της χώρας.

    Ειδικότερα, στο τραπέζι των συζητήσεων έχει τεθεί η εκτίμηση του οικονομικού επιτελείου ότι θα επιτευχθεί εφέτος «μικρό, ρεαλιστικό και βιώσιμο πρωτογενές πλεόνασμα», χωρίς τη λήψη νέων μέτρων. Σύμφωνα με οικονομικούς παράγοντες, το πρωτογενές πλεόνασμα δεν αναμένεται να υπερβεί το 0,3% του ΑΕΠ, κινούμενο μεταξύ 300- 500 εκατ. ευρώ.

    Παράλληλα, οι διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών αφορούν και στον προϋπολογισμό του 2014 (το προσχέδιο, βάσει συνταγματικής υποχρέωσης, θα κατατεθεί στη Βουλή έως την 1η Δευτέρα του Οκτωβρίου), με κοινοτικούς παράγοντες, πάντως, να επισημαίνουν ότι «δύσκολα θα κλείσει οριστικά σε αυτό το στάδιο το 2014», καθώς η τρόικα φέρεται να ζητεί πρόσθετα στοιχεία και διασφαλίσεις, ειδικά στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και στο σκέλος των εσόδων.

    Εξάλλου, στην επόμενη επίσκεψή τους στην Ελλάδα, θα απαντήσουν οι εκπρόσωποι της τρόικας για το αν θα υπάρξει παράταση σχετικά με το «δεύτερο κύμα» της διαθεσιμότητας των 12.500 υπαλλήλων, όπως και στα υπόλοιπα ζητήματα που έθεσε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη σημερινή δίωρη συνάντηση των δύο πλευρών.

    Συνεργάτες του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης αρκέστηκαν να πουν, μετά τη σημερινή συνάντηση, ότι «σημειώθηκε πρόοδος» στις συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών και πως οι εκπρόσωποι της τρόικας αναγνώρισαν την αξιοπιστία και τη βούληση του υπουργείου να προωθήσει τις μνημονιακές δεσμεύσεις και παράλληλα να «τρέξει» τις μεταρρυθμίσεις για ένα καλύτερο και πιο αποτελεσματικό δημόσιο.

    [05] Κένυα: Οι αρχές κρατούν 8 υπόπτους για την επίθεση στο εμπορικό κέντρο

    Οι κενυατικές αρχές κρατούν οκτώ ανθρώπους σε σχέση με την επίθεση το περασμένο Σαββατοκύριακο από ισλαμιστές μαχητές στο εμπορικό κέντρο Ουέστγκεϊτ του Ναϊρόμπι, ενώ τρεις άλλοι αφέθηκαν ελεύθεροι μετά την ανάκρισή τους, δήλωσε σήμερα ο Κενυάτης υπουργός Εσωτερικών Τζόζεφ Όλε Λένκου.

    Οι ύποπτοι κρατούνται βάσει του αντιτρομοκρατικού νόμου, το οποίο σημαίνει ότι μπορούν να παραμείνουν υπό κράτηση "για μεγαλύτερη χρονική περίοδο προτού τους απαγγελθούν κατηγορίες", πρόσθεσε ο ίδιος χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω.

    Ο Λένκου επανέλαβε ότι η Κένυα είναι αποφασισμένη να μην αποσύρει τους στρατιώτες της από την Σομαλία, σημειώνοντας ότι πρόκειται για μια αποστολή "εθνικής ασφάλειας".

    Αναλαμβάνοντας την ευθύνη για την επίθεση αυτή, η οποία στοίχισε την ζωή σε τουλάχιστον 67 ανθρώπους, οι Σεμπάμπ δήλωσαν ότι ενήργησαν σε αντίποινα για την κενυατική στρατιωτική επέμβαση που εξαπολύθηκε στην Σομαλία στα τέλη του 2011.

    Οι ερευνητές της αστυνομίας, οι οποίοι προσπαθούν να βρουν την ταυτότητα των επιτιθέμενων, ψάχνουν στα συντρίμμια στο εμπορικό κέντρο, στο οποίοι τρεις όροφοι κατέρρευσαν έπειτα από μια σειρά από εκρήξεις και μια τεράστια πυρκαγιά, πρόσθεσε. Αυτοί σημειώνουν "σημαντική πρόοδο", υπογράμμισε.

    Την ίδια ώρα στρατιώτες που μετείχαν στις επιχειρήσεις στο Ουέστγκεϊτ δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι τελευταίοι από τους δράστες της επίθεσης, οι οποίοι είχαν οχυρωθεί σε μια θωρακισμένη αίθουσα, εξοντώθηκαν την περασμένη Δευτέρα από τα πυρά ενός αντιαρματικού όπλου, τα οποία προκάλεσαν πυρκαγιά.

    [06] Η ισπανική κυβέρνηση ενέκρινε προϋπολογισμό «αναγκαίας λιτότητας»

    Η ισπανική κυβέρνηση ενέκρινε σήμερα έναν προϋπολογισμό «αναγκαίας λιτότητας» και «στήριξης της ανάκαμψης» της οικονομίας της χώρας, τροποποιώντας επί τα βελτίω τις προβλέψεις της για το 2013 και το 2014 όσον αφορά την ανεργία και τον ρυθμό ανάπτυξης το επόμενο έτος.

    Το ποσοστό ανεργίας αναμένεται το 2013 να φθάσει το 26,6% (από 27,1% που προβλεπόταν ως τώρα) και το 2014 να μειωθεί στο 25,7%, από 26,7% βάσει των προηγούμενων προβλέψεων. Σήμερα η χώρα υπολογίζεται ότι έχει ποσοστό ανεργίας το οποίο ανέρχεται στο 26,3% του ενεργού πληθυσμού.

    Το ισπανικό Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν (ΑΕΠ), το οποίο αναμένεται να συρρικνωθεί κατά -1,3% φέτος, πρόκειται να αναπτυχθεί με ρυθμό +0,7% το 2014 και όχι +0,5%, όπως προέβλεπε ως τώρα η Μαδρίτη, ανέφερε ακόμη η κυβέρνηση, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις που είχε κάνει σε μια συνέντευξή του ο συντηρητικός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι.

    Η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοράγια Σάενθ δε Σανταμαρία έκανε τις ανακοινώσεις αυτές μετά την έγκριση από το υπουργικό συμβούλιο του προϋπολογισμού της Ισπανίας για το 2014. Πρόκειται για «έναν υπεύθυνο και ρεαλιστικό προϋπολογισμό στον οποίο αναζητούμε την ισορροπία ανάμεσα στην απαραίτητη λιτότητα και την υποστήριξη της ανάκαμψης» της ισπανικής οικονομίας, δήλωσε η ίδια.

    Η Ισπανία, τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, αναμένεται να βγει από μια διετία ύφεσης το τρίτο τρίμηνο του 2013, καταγράφοντας ανάπτυξη +0,1% ως +0,2%.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 27 September 2013 - 16:30:20 UTC