Visit the International Association for Greek Philosophy (IAGP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-09-25

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κατακόρυφη πτώση της ΧΑ αποτυπώνει δημοσκόπηση της Alco
  • [02] Δις ισόβια στους δολοφόνους της 67χρονης από τα Ιωάννινα
  • [03] Την εταιρεία Oliver Wyman προσέλαβε η ΕΚΤ, ως σύμβουλο για την αξιολόγηση των ευρωπαϊκών τραπεζών
  • [04] Οι αιγυπτιακές αρχες έκλεισαν τα γραφεία της εφημερίδας της Μουσουλμανικής Αδελφότητας
  • [05] Εγκαινιάζεται απόψε η έκθεση «Κ.Π. Καβάφης Ζωγραφισμένα» στο Ίδρυμα Θεοχαράκη
  • [06] «Τα αποκηρυγμένα» του Καβάφη, μια επετειακή έκδοση με τα ποιήματα που δεν ... αναγνώριζε
  • [07] Άλλαξε επίσημα το ατομικό βάρος 19 χημικών στοιχείων του Περιοδικού Πίνακα
  • [08] Υπό κράτηση τέθηκε το πλήρωμα του παγοθραυστικού Arctic Sunrise της Greenpeace
  • [09] Πρωτοποριακή επέμβαση σε έφηβη χωρίς αυτί, στην Κύπρο
  • [10] Τα αντικαταθλιπτικά αυξάνουν τον κίνδυνο για εμφάνιση διαβήτη

  • [01] Κατακόρυφη πτώση της ΧΑ αποτυπώνει δημοσκόπηση της Alco

    Πτώση της Χρυσής Αυγής κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες, μετά τη δολοφονία στο Κερατσίνι, αποκαλύπτει δημοσκόπηση, που διενήργησε η εταιρεία Alco στο διάστημα 20-23 Σεπτεμβρίου και δημοσιεύεται σήμερα στον ιστότοπο NewsΙt.

    Εξάλλου, υπεροχή της ΝΔ (21%) έναντι του δεύτερου κόμματος, του ΣΥΡΙΖΑ (19,2%), αποτυπώνει η ίδια δημοσκόπηση σε ό,τι αφορά την πρόθεση ψήφου.

    Ειδικότερα, η ΧΑ εμφανίζεται να συγκεντρώνει ποσοστό 6,8%, σε σχέση με το 10,8%, που είχε καταγραφεί σε αντίστοιχη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας τον Ιούνιο. Επιπλέον, οι ερωτηθέντες σε ποσοστό 81% εκτιμούν ότι δεν πρόκειται περί δημοκρατικού κόμματος. Σε ποσοστό, δε, 69% διατυπώνουν την πεποίθηση ότι είναι κόμμα που κομίζει ναζιστική ιδεολογία. Μάλιστα, σε ποσοστό 74% οι ερωτηθέντες εκτιμούν πως τα περιστατικά βίας του τελευταίου χρονικού διαστήματος αποτελούν τμήμα οργανωμένου σχεδίου.

    Όπως προκύπτει από τη δημοσκόπηση, 39 στους εκατό ερωτηθέντες - ψηφοφόρους της ΧΑ δήλωσαν ότι κριτήριο για την επιλογή τους ήταν η οργή προς το υφιστάμενο πολιτικό σύστημα. Πλέον των 20 στους εκατό (21%), ωστόσο, δήλωσαν πως εκτιμούν ότι η ΧΑ είναι ναζιστικό κόμμα και πως συνειδητά την ψήφισαν ως τέτοιο.

    Στη δημοσκόπηση πρώτο κόμμα εμφανίζεται η ΝΔ με ποσοστό 21%, που πιστώνεται τις πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της ΧΑ και δεύτερο ο ΣΥΡΙΖΑ με 19,2%, τρίτη έρχεται η ΧΑ με 6,8% και ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ με 6%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 5%, το ΚΚΕ με 4,9% και η ΔΗΜΑΡ με 3,6%.

    [02] Δις ισόβια στους δολοφόνους της 67χρονης από τα Ιωάννινα

    Ποινή δύο φορές ισόβια επέβαλε αργά χθες βράδυ, το Μικτό Ορκωτό Κακουργιοδικείο Πρέβεζας, στους τέσσερις από τους πέντε κατηγορουμένους Γεωργιανούς για την άγρια δολοφονία της 67χρονης Καίτης Δούβλη, που είχε συγκλονίσει την τοπική κοινωνία των Ιωαννίνων τον Μάιο του 2012.

    Σύμφωνα με το δικαστήριο, οι τέσσερις Γεωργιανοί, είχαν άμεση συμμετοχή στη δολοφονία και τη ληστεία της άτυχης 67χρονης. Το πέμπτο μέλος της ομάδας των κατηγορουμένων, μία γυναίκα, τιμωρήθηκε σε ισόβια κάθειρξη συν ακόμη 13 χρόνια, για τα αδικήματα της συμμετοχής στη δολοφονία και τη ληστεία. Σε όλους τους καταδικασθέντες, προστέθηκε ένας χρόνος για τη σύσταση συμμορίας.

    Το έγκλημα είχε γίνει τον Μάιο του 2012. Η άτυχη γυναίκα, που νοίκιαζε το διαμέρισμα ιδιοκτησίας της, άνοιξε την πόρτα στους δολοφόνους της για να το δουν. Οι δράστες την χτύπησαν πολλές φορές στο κεφάλι, την έδεσαν και τη φίμωσαν με μονωτική ταινία. Από την αστυνομική έρευνα, προέκυψε ότι δράστες ήταν μία πολυμελής σπείρα αλλοδαπών από την Γεωργία.

    [03] Την εταιρεία Oliver Wyman προσέλαβε η ΕΚΤ, ως σύμβουλο για την αξιολόγηση των ευρωπαϊκών τραπεζών

    Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ανακοίνωσε ότι προσέλαβε την εταιρεία Oliver Wyman ως σύμβουλο για την προετοιμασία και υλοποίηση της αξιολόγησης των σημαντικών τραπεζών, οι οποίες θα εποπτεύονται άμεσα από την κεντρική τράπεζα.

    Η Oliver Wyman θα ενισχύσει τη διαχείριση και τον συντονισμό της ΕΚΤ και θα παρέχει υπηρεσίες χρηματοπιστωτικού συμβούλου για το έργο αυτό, ιδιαίτερα όσον αφορά την επεξεργασία της μεθοδολογίας για την αξιολόγηση.

    Η ΕΚΤ σημειώνει ότι στις επόμενες εβδομάδες θα δώσει περαιτέρω πληροφορίες για το χρονοδιάγραμμα και τη μεθοδολογία της άσκησης.

    [04] Οι αιγυπτιακές αρχες έκλεισαν τα γραφεία της εφημερίδας της Μουσουλμανικής Αδελφότητας

    Οι αιγυπτιακές αρχές έκλεισαν τα γραφεία της εφημερίδας Ελευθερία και Δικαιοσύνη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στο Κάιρο, σε μια τελευταία κίνηση με στόχο τη συντριβή του ισλαμικού κινήματος, ανακοίνωσε σήμερα η Μουσουλμανική Αδελφότητα.

    "Εμείς οι δημοσιογράφοι της εφημερίδας Ελευθερία και Δικαιοσύνη καταδικάζουμε τις δυνάμεις ασφαλείας για το κλείσιμο των γραφείων της εφημερίδας", τονίζει η Μουσουλμανική Αδελφότητα σε ανακοίνωσή της στη σελίδα της στο Facebook.

    Η αστυνομία έκανε έφοδο τη νύχτα στο κτίριο και αφαίρεσε ό,τι υπήρχε μέσα σ΄αυτό. Πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας στο Κάιρο δήλωσε ότι η έφοδος ακολούθησε την απόφαση του δικαστηρίου τη Δευτέρα, ν' απαγορευτεί η Μουσουλμανική Αδελφότητα και να κατασχεθούν τα περιουσιακά της στοιχεία.

    Ο στρατός ανέτρεψε τον πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι τον Ιούλιο και από τότε εκατοντάδες μέλη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας έχουν χάσει τη ζωή τους και χιλιάδες έχουν συλληφθεί.

    Η εκστρατεία αυτή ανάγκασε πολλούς από τους 50 δημοσιογράφους της καθημερινής εφημερίδας Ελευθερία και Δικαιοσύνη να εργάζονται κρυφά για ν' αποφύγουν τη σύλληψη.

    Επιμέλεια: Κ. Λευτάκη

    [05] Εγκαινιάζεται απόψε η έκθεση «Κ.Π. Καβάφης Ζωγραφισμένα» στο Ίδρυμα Θεοχαράκη

    Εγκαινιάζεται απόψε η έκθεση Κ.Π. Καβάφης Ζωγραφισμένα, στο Ίδρυμα Θεοχαράκη, με έργα 40 σύγχρονων Ελλήνων δημιουργών, εμπνευσμένα από ποιήματα του μεγάλου Αλεξανδρινού.

    Για τις ανάγκες της έκθεσης, που πραγματοποιείται με αφορμή τον εορτασμό των 150 χρόνων από την γέννηση του ποιητή, συγκεντρώθηκαν από ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές, περισσότερα από εκατό έργα - λάδια, γλυπτά, σχέδια, χαρακτικά-, κορυφαίων Ελλήνων εικαστικών, οι οποίοι επέλεξαν ποιήματα του Κ.Π. Καβάφη για την απόδοση του δικού τους οραματικού κόσμου.

    Η οικουμενική διάσταση της ποίησης του Κ.Π. Καβάφη αναδύεται μέσα από τους πίνακες του Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα και του Γιάννη Τσαρούχη. Ο Παναγιώτης Τέτσης εμπνεύστηκε από το ποίημα «Αλεξανδρινοί Βασιλείς», ο Κώστας Τσόκλης και ο Χρήστος Μποκόρος από τα «Κεριά», ο Κωνσταντίνος Ξενάκης από την «Ιθάκη», ο Εδουάρδος Σακαγιάν από τις «Επιθυμίες», η Βάνα Ξένου από «Τα τείχη», ο Γιάννης Ψυχοπαίδης από το ποίημα «Μακρυά.

    [06] «Τα αποκηρυγμένα» του Καβάφη, μια επετειακή έκδοση με τα ποιήματα που δεν ... αναγνώριζε

    «Τα αποκηρυγμένα» του Καβάφη κυκλοφόρησαν οι εκδόσεις vakxikon.gr, με προλογικό σχόλιο του ποιητή Γιώργου Μπλάνα, ως συμβολή στη μνήμη του μεγάλου Αλεξανδρινού, καθώς διανύουμε το Έτος Καβάφη και γιορτάζουμε τα 150 χρόνια από τη γέννηση του ποιητή που πέθανε την ημέρα των γενεθλίων του (29 Απριλίου 1933 ).

    Το εξώφυλλο του βιβλίου των 56 σελίδων κοσμείται από φωτογραφία των νεανικών του χρόνων και η υπογραφή είναι Κ. Φ. ΚΑΒΑΦΗΣ, δηλαδή Κωνσταντίνος Φωτιάδης Καβάφης, τα ποιήματα του οποίου αποκήρυξε ο Κωνσταντίνος Πέτρου Καβάφης λέγοντας ... χωρίς άλλες εξηγήσεις, ότι ανήκαν σε κάποιον εξάδελφό του.

    Η ιστορία της ποίησης, γράφει ο Γιώργος Μπλάνας, είναι γεμάτη με παραδείγματα αποκηρυγμένων ποιημάτων. Νεανικές αδεξιότητες, συναισθηματικές εκτροπές, ιδεολογικές αστοχίες. Υπάρχουν χίλιοι δύο λόγοι για τους οποίους ένας ποιητής που ενδιαφέρεται για την εικόνα του έργου του μπορεί να οδηγηθεί στην αποκήρυξη ορισμένων συνθέσεών του. Ακόμη και οι μεγαλύτεροι ποιητές μπορούν να κάνουν λάθη. Φυσικά -συνεχίζει- δεν χάθηκε ο κόσμος αν μερικά ποιήματα ξαστοχήσουν. Η ποίηση είναι τέχνη και μια τέχνη δεν μαθαίνεται ποτέ μονομιάς. Ένας σπουδαίος ποιητής πρέπει να ωριμάσει αργά, κατά προτίμηση ακολουθώντας τη ράθυμη κριτική. Τα αποκηρυγμένα του, μάλιστα, μπορούν να αποθηκευτούν ως τεκμήρια του σπουδαίου αγώνα που έδωσε για να πλουτίσει τη γλώσσα.

    [07] Άλλαξε επίσημα το ατομικό βάρος 19 χημικών στοιχείων του Περιοδικού Πίνακα

    Τελικά τίποτε δεν μένει αιώνιο σε αυτό τον κόσμο, ούτε καν η «ιερή αγελάδα» της Χημείας, ο Περιοδικός Πίνακας των χημικών στοιχείων. Όπως ανακοίνωσε η Διεθνής Ένωση Καθαρής και Εφαρμοσμένης Χημείας (IUPAC), προχώρησε σε μια νέα αναπροσαρμογή στο ατομικό βάρος 19 στοιχείων (μεταξύ των οποίων του χρυσού), μετά από νέες ακριβέστερες μετρήσεις και υπολογισμούς που έχουν κάνει οι επιστήμονες κατά τα τελευταία χρόνια.

    Αναλυτικότερα, τα γνωστά και πιο άγνωστα στοιχεία που αλλάζουν ατομικό βάρος είναι τα εξής: μολυβδαίνιο, κάδμιο, σελήνιο, θόριο, βηρύλλιο, φθόριο, αργίλλιο, φώσφορος, σκάνδιο, μαγγάνιο, κοβάλτιο, αρσενικό, ύττριο, νιόβιο, καίσιο, πρασεοδύμιο, χόλμιο, θούλιο και χρυσός.

    Το ατομικό βάρος (όποιος δεν θυμάται από τα σχολικά χρόνια του!) είναι η μέση μάζα του ατόμου κάποιου στοιχείου μετρημένη σε μονάδες ατομικής μάζας και ισούται με τη μάζα σε γραμμάρια που περιέχει ένα mol ατόμων του ισοτόπου ή του στοιχείου. Το ατομικό βάρος προκύπτει από τον μέσο όρο των ατομικών βαρών των σταθερών ισοτόπων του εν λόγω στοιχείου (τα ισότοπα είναι άτομα του ίδιου στοιχείου με ίδιο αριθμό πρωτονίων αλλά διαφορετικό αριθμό νετρονίων). Οι αλλαγές θα δημοσιευθούν επισήμως στο «Νέο Πίνακα Ατομικών Βαρών 2013» που θα δημοσιευθεί στο περιοδικό χημείας "Pure and Applied Chemistry" το 2014 και ήδη έχουν αναρτηθεί στον ιστότοπο της αρμόδιας επιτροπής της IUPAC.

    [08] Υπό κράτηση τέθηκε το πλήρωμα του παγοθραυστικού Arctic Sunrise της Greenpeace

    Τα 30 μέλη του πληρώματος του παγοθραυστικού Arctic Sunrise της Greenpeace, το οποίο έχει ακινητοποιήσει η ρωσική ακτοφυλακή από την περασμένη εβδομάδα με την κατηγορία της "πειρατείας", τέθηκαν υπό κράτηση, ανακοίνωσε σήμερα η μη κυβερνητική οργάνωση.

    "Μεταφέρθηκαν σε κέντρα προσωρινής κράτησης" αφού νωρίτερα είχαν οδηγηθεί στην ξηρά στο Μουρμάνσκ, στη βορειοδυτική Ρωσία, για να ανακριθούν, δήλωσε τηλεφωνικά στο Γαλλικό Πρακτορείο η Ευγενία Μπελιάκοβα, ακτιβίστρια της Greenpeace στην περιοχή.

    Οι 30 ακτιβιστές οδηγήθηκαν σε διάφορα κέντρα κράτησης στο Μουρμάνσκ και στα περίχωρά του", πρόσθεσε.

    Η ρωσική επιτροπή έρευνας επιβεβαίωσε, σε ανακοίνωση, ότι "τα 30 μέλη του πληρώματος του πλοίου Arctic Sunrise τέθηκαν υπό κράτηση ως ύποπτοι".

    Το όργανο αυτό, αρμόδιο για τη διεξαγωγή ποινικών ερευνών, διευκρίνισε ότι τρεις Ρώσοι, μέλη του πληρώματος, ανακρίθηκαν ήδη.

    Οι ξένοι υπήκοοι θα ανακριθούν μόλις οι μεταφραστές μεταβούν στο σημείο αυτό, διευκρίνισε η ίδια πηγή.

    Οι ρωσικές αρχές ανακοίνωσαν χθες την έναρξη έρευνας για "πειρατεία", ένα αδίκημα που επισύρει ποινή κάθειρξης 15 ετών σε βάρος των ακτιβιστών της Greenpeace που επιχείρησαν να ανεβούν σε εξέδρα άντλησης του ρωσικού κολοσσού φυσικού αερίου Gazprom στην Αρκτική.

    [09] Πρωτοποριακή επέμβαση σε έφηβη χωρίς αυτί, στην Κύπρο

    Με επιτυχία στέφθηκε η πλαστική επέμβαση στην Κύπρο, σε κορίτσι ηλικίας 14 χρονών, το οποίο είχε γεννηθεί χωρίς το εξωτερικό αριστερό αυτί. Η επέμβαση έγινε στο Αμερικανικό Ιατρικό Κέντρο Λευκωσίας από την ομάδα του ιατρού δρ. Γιώργου Ψαρά.

    Ο δρ. Γιώργος Ψαράς, διευθυντής και συνιδρυτής του μη κερδοσκοπικού ιδρύματος «Smile» στην Νότια Αφρική, ανέφερε ότι μερικά παιδιά μπορεί να γεννηθούν με ελαττωματικό το εξωτερικό μέρος του αυτιού τους, δηλαδή με πρόβλημα στον χόνδρο του αυτιού ή σε κάποιες περιπτώσεις χωρίς καθόλου αυτί, όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση. Προκειμένου να μπορεί να γίνει οποιαδήποτε επέμβαση σε αυτά τα άτομα, πρέπει να έχουν συμπληρώσει το 6ο τουλάχιστον έτος της ηλικίας τους.

    Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Αμερικανικού Ιατρικού Κέντρου, κατά τη διάρκεια της επέμβασης, που έγινε στην Κύπρο, η ιατρική ομάδα πήρε μέρος του χόνδρου από την 6η, 7η και 8η πλευρά. Ο χόνδρος αυτός «χαράχτηκε», ούτως ώστε να είναι πανομοιότυπος με το εξωτερικό αυτί. Στην αριστερή πλευρά της κεφαλής δημιουργήθηκε υποδόριος θύλακας, όπου τοποθετήθηκε ο τεχνητός «σκελετός» του αυτιού. Στη φάση αυτή, προστίθεται, ολοκληρώθηκε το πρώτο στάδιο της αποκατάστασης του αυτιού και υπολείπονται ακόμη δυο, οι οποίες θα ακολουθήσουν τους επόμενους 6 μήνες.

    [10] Τα αντικαταθλιπτικά αυξάνουν τον κίνδυνο για εμφάνιση διαβήτη

    Οι άνθρωποι που παίρνουν αντικαταθλιπτικά φάρμακα, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα. Οι ερευνητές του πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον, με επικεφαλής τον καθηγητή Ρίτσαρντ Χολτ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα διαβήτη "Diabetes Care", σύμφωνα με το BBC, αξιολόγησαν συγκριτικά (μετα-ανάλυση) 22 δημοσιευμένες μελέτες πάνω στο ζήτημα και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι υπάρχει σχέση ανάμεσα στα αντικαταθλιπτικά και στο διαβήτη τύπου 2, αν και τόνισαν ότι δεν υπάρχει απόδειξη πως τα πρώτα προκαλούν άμεσα τον δεύτερο.

    Όπως είπαν, είναι πιθανό πως όσοι παίρνουν αντικαταθλιπτικά, βάζουν παραπάνω κιλά και το αυξημένο βάρος, με τη σειρά του, αυξάνει τον κίνδυνο για διαβήτη, χωρίς πάντως να αποκλείουν ότι τα ίδια τα ψυχοφάρμακα παρεμβαίνουν και διαταράσσουν τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα. Οι ερευνητές είπαν ότι δεν επιδρούν όλα τα αντικαταθλιπτικά με τον ίδιο τρόπο, αλλά δεν ξεχώρισαν κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αντικαταθλιπτικών ή ασθενών ως υψηλότερου κινδύνου.

    Οι βρετανοί επιστήμονες ανέφεραν πως χρειάζεται περαιτέρω μελέτη του θέματος και κάλεσαν τους γιατρούς που συνταγογραφούν αντικαταθλιπτικά, να έχουν το νου τους μήπως οι ασθενείς τους εμφανίσουν προειδοποιητικά συμπτώματα διαβήτη. Ο διαβήτης μπορεί να διαγνωστεί με τεστ αίματος και να αποφευχθεί με την κατάλληλη διατροφή, τον έλεγχο του βάρους και τη σωματική άσκηση. Η χρήση των αντικαταθλιπτικών έχει σημειώσει σημαντική άνοδο διεθνώς τα τελευταία χρόνια.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 25 September 2013 - 8:30:23 UTC