Browse through our Interesting Nodes of Military & Security in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-09-25

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ευ. Βενιζέλος: «Βρισκόμαστε στην τελική φάση, πριν την έξοδο από την κρίση»
  • [02] Πιθανή παράταση του σχολικού έτους για καταλήψεις
  • [03] Κλειστοί, από τις 11:30, οι σταθμοί του μετρό Σύνταγμα, Ευαγγελισμός και Πανεπιστήμιο
  • [04] Προς συμφωνία με την τρόικα για το πρωτογενές πλεόνασμα
  • [05] Στο υπουργείο Ανάπτυξης η τρόικα
  • [06] Μικρά διπλωματικά βήματα μεταξύ Ουάσινγκτον και Τεχεράνης
  • [07] Μεγάλες μουσικοθεατρικές παραγωγές στο Μπάντμιντον
  • [08] Ανανέωσε ο Ιμπραΐμοβιτς στην Παρί Σεν Ζερμέν

  • [01] Ευ. Βενιζέλος: «Βρισκόμαστε στην τελική φάση, πριν την έξοδο από την κρίση»

    "Τώρα, βρισκόμαστε στην τελική φάση, πριν την έξοδο από την κρίση. Χρειάζεται, πρωτίστως, εθνική ενότητα. Πρώτος μας στόχος είναι να διαφυλάξουμε την κοινωνική συνοχή, να στηρίξουμε τους πιο αδύναμους" τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας σήμερα το πρωί (ώρα Ελλάδας) στο Γενικό Προξενείο της χώρας μας στη Νέα Υόρκη, με την ευκαιρία της συμμετοχής του, ως επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας, στην 68η Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. Επανέλαβε ότι δεν βοηθάει την οικονομία, η λήψη νέων μέτρων και οι περικοπές μισθών και συντάξεων, αλλά σημείωσε ότι πρέπει να προχωρήσουν οι διαρθρωτικές αλλαγές, για "να αποχτήσει η Ελλάδα ένα κανονικό ευρωπαϊκό κράτος, μια ανταγωνιστική οικονομία, ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης και παραγωγής".

    Στη συγκέντρωση είχαν προσκληθεί πρόεδροι και στελέχη ελληνοαμερικανικών φορέων. Τον κ. Βενιζέλο καλωσόρισε ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Γιώργος Ηλιόπουλος. Ανάμεσα στους παριστάμενους ήταν ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Κούρκουλας, ο πρέσβης της Ελλάδας στις ΗΠΑ Χρίστος Παναγόπουλος, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΗΕ, πρέσβης Μιχάλης Σπινέλλης και ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας, Νίκος Παπακωνσταντίνου.

    "Προσπαθούμε να κρατήσουμε αλώβητη την εξωτερική μας πολιτική και την πολιτική ασφάλειας και άμυνας όλο αυτό το διάστημα της κρίσης", ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Βενιζέλος, και σημείωσε χαρακτηριστικά: "σας διαβεβαιώνω ότι κανείς εταίρος μας δεν έθεσε ζήτημα σχετικό με την εξωτερική πολιτική και την ασφάλεια της χώρας σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση ή με την οικονομική βοήθεια. Κανείς δεν άσκησε πίεση υπό την απειλή της οικονομικής κρίσης για θέματα που μας απασχολούν και που είναι ο γνωστός κατάλογος των μεγάλων εθνικών θεμάτων. Αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία. Και εμείς ούτε επιτρέψαμε, ούτε θα επιτρέπαμε ποτέ, ούτε θα επιτρέψουμε να συνδεθούν θέματα οικονομικής πολιτικής και οικονομικής βοήθειας με θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας. Αντιθέτως, ακριβώς επειδή ο λαός μας υπέστη και υφίσταται μεγάλες πιέσεις και ταπεινώσεις στο γήπεδο της οικονομικής πολιτικής, νιώθει την ανάγκη να υπερασπιστεί με ακόμη μεγαλύτερο σθένος τα ζητήματα εθνικής ανεξαρτησίας, κυριαρχίας και ασφάλειας".

    [02] Πιθανή παράταση του σχολικού έτους για καταλήψεις

    Με παράταση του σχολικού έτους σε όσα σχολεία τελούν υπό κατάληψη για περισσότερο από τρεις ημέρες, προσανατολίζεται να απαντήσει το υπουργείο Παιδείας στους καταληψίες μαθητές.

    Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, ο αρμόδιος υπουργός, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, έχει ζητήσει από τις αρμόδιες υπηρεσίες να επεξεργαστούν σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, το οποίο θα ορίζει ότι «στα σχολεία που γίνεται κατάληψη πάνω από 3 ημέρες θα παρατείνεται αντίστοιχα το διδακτικό έτος».

    «Στόχος του υπουργείου είναι να αναπληρώσουν οι μαθητές τις ώρες που έχουν χάσει, ώστε να μην αναγκάζονται να καταφεύγουν στην παραπαιδεία» τόνισε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ στέλεχος του υπουργείου Παιδείας, που δεν θέλησε να κατονομαστεί, καθώς το Προεδρικό Διάταγμα βρίσκεται ακόμη στη φάση της επεξεργασίας.

    Σύμφωνα με στοιχεία των περιφερειακών διευθύνσεων, υπό κατάληψη βρίσκεται το 10% με 15% πανελλαδικά. Τα υπό κατάληψη σχολεία στην Αττική είναι περίπου 70 και στο νομό Θεσσαλονίκης 40. Επίσης, καταλήψεις έχουν πραγματοποιηθεί σε σχολεία των νομών Μεσσηνίας, Κορινθίας, Αρκαδίας, Μαγνησίας, Πέλλας, Κιλκίς, Ρεθύμνου κ.α.

    [03] Κλειστοί, από τις 11:30, οι σταθμοί του μετρό Σύνταγμα, Ευαγγελισμός και Πανεπιστήμιο

    Με εντολή της αστυνομίας κλείνουν, από τις 11:30, οι σταθμοί του μετρό, Σύνταγμα, Ευαγγελισμός, Πανεπιστήμιο.

    Οι σταθμοί θα λειτουργήσουν με νεότερη σχετική οδηγία.

    [04] Προς συμφωνία με την τρόικα για το πρωτογενές πλεόνασμα

    Προς συμφωνία και για το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος στον φετινό προϋπολογισμό, οδεύουν το υπουργείο Οικονομικών και οι επικεφαλής της τρόικας, μετά τη σύγκλιση των δύο πλευρών στο ύψος της ύφεσης. Εάν δεν υπάρξουν ανατροπές στα έως τώρα δεδομένα του προϋπολογισμού, το πρωτογενές πλεόνασμα θα διαμορφωθεί σε επίπεδο κατά τι χαμηλότερο των 500 εκατ. ευρώ και οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να καταλήξουν έως το τέλος της εβδομάδας, προκειμένου να αρχίσει και η συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2014.

    Σημειώνεται ότι, ανώτερος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών έχει προϊδεάσει για την επίτευξη «μικρού, ρεαλιστικού και βιώσιμου πρωτογενούς πλεονάσματος», γεγονός που θα επιτρέψει την, με καλύτερους όρους, διαπραγμάτευση για το όποιο χρηματοδοτικό και δημοσιονομικό κενό της επόμενης διετίας, αλλά και για το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους.

    Όσον αφορά στην ύφεση, οι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν χθες ότι κυβέρνηση και τρόικα συμφώνησαν πως το ΑΕΠ θα μειωθεί εφέτος κατά 4%. Η προηγούμενη πρόβλεψη της τρόικας ήταν για ύφεση 4,2%, ενώ το υπουργείο Οικονομικών εκτιμούσε, μέσω του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου, ότι το ΑΕΠ θα μειωθεί κατά 4,5%. Στην παρούσα διαπραγμάτευση, το υπουργείο είχε προσέλθει με την αισιόδοξη πρόβλεψη για ύφεση 3,8% (λόγω, κυρίως, της πολύ καλής πορείας του τουρισμού), αλλά, σύμφωνα με κοινοτικούς παράγοντες, η τρόικα θέλησε, από την πλευρά της, να αποστείλει το μήνυμα ότι δεν πρέπει να υπάρξει «χαλάρωση» στο μέτωπο της δημοσιονομικής προσαρμογής.

    Οι δύο πλευρές δεν έχουν καταλήξει ακόμη σε οριστική συμφωνία για τον ρυθμό μεγέθυνσης της ελληνικής οικονομίας το 2014, αλλά αρμόδια στελέχη αναφέρουν ότι είναι πολύ πιθανόν να επέλθει συμφωνία για αναστροφή της ύφεσης και αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,6%.

    [05] Στο υπουργείο Ανάπτυξης η τρόικα

    Mε τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου συναντάται σήμερα το πρωίο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κωστής Χατζηδάκης.

    Η απελευθέρωση των επαγγελματικών μισθώσεων, η λειτουργία του ανταγωνισμού, η πορεία του ΕΣΠΑ αλλά και η ρευστότητα στην αγορά θα αποτελέσουν αντικείμενο της συνάντησης.

    [06] Μικρά διπλωματικά βήματα μεταξύ Ουάσινγκτον και Τεχεράνης

    Ο Μπαράκ Ομπάμα και ο Χασάν Ροχανί εξέφρασαν χθες, Τρίτη, τη βούλησή τους να δώσουν μια ευκαιρία στη διπλωματία στο ζήτημα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, όμως οι προσδοκίες για μια συνάντηση ανάμεσα στους προέδρους των ΗΠΑ και του Ιράν διαψεύσθηκαν και η αποτυχία της προσπάθειας να κανονιστεί έστω και μια απλή χειραψία ανάμεσα στους δύο ηγέτες υπογραμμίζει τη δυσπιστία η οποία επιμένει και θα είναι δύσκολο να ξεπεραστεί.

    Από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, ο πρόεδρος των ΗΠΑ εξέφρασε την ευχή να έχει μια εποικοδομητική σχέση με τον ιρανό ομόλογό του, ο οποίος ανέλαβε πρόσφατα τα καθήκοντά του έχοντας την "εντολή να ακολουθήσει ένα πιο μετριοπαθή δρόμο" από τον υπερσυντηρητικό προκάτοχό του Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ.

    "Τα εμπόδια μπορεί να αποδειχθούν πολύ δύσκολο να ξεπεραστούν (...) Όμως είμαι πεπεισμένος πως πρέπει να δοκιμάσουμε τη διπλωματική οδό", δήλωσε ο Ομπάμα. Ζήτησε "διαφανείς και επαληθεύσιμες πράξεις" και έκανε λόγο για "μια διαφορετική σχέση, βασισμένη στα αμοιβαία συμφέροντα και τον αμοιβαίο σεβασμό" ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ιράν, χώρες που εδώ και ένα τρίτο του αιώνα δεν διατηρούν διπλωματικές σχέσεις.

    Μερικές ώρες αργότερα, από το ίδιο βήμα, ο Ροχανί, ο οποίος έκανε την πρώτη μεγάλη διεθνή έξοδό του μετά την εκλογή του στις 14 Ιουνίου, υποστήριξε κι αυτός ότι είναι δυνατή μια εξέλιξη στις σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες. "Αν (οι ΗΠΑ) αποφύγουν να ακολουθήσουν τα βραχυπρόθεσμα συμφέροντα των φιλοπόλεμων ομάδων πίεσης, μπορούμε να βρούμε ένα πλαίσιο μέσα στο οποίο να διαχειριστούμε τις διαφορές μας", δήλωσε.

    ?πιμέλεια: Γ. Αγγελόπουλος

    [07] Μεγάλες μουσικοθεατρικές παραγωγές στο Μπάντμιντον

    Μεγάλες μουσικοθεατρικές παραγωγές, μεταξύ των οποίων το αφιέρωμα στη ζωή της Σοφίας Βέμπο, η παράσταση «Cats» που έχει «σπάσει» διεθνώς τα ταμεία, αλλά και η ελληνική εκδοχή του πολυβραβευμένου μιούζικαλ «Priscilla. Η βασίλισσα της ερήμου», περιλαμβάνει το φετινό πρόγραμμα του θεάτρου Μπάντμιντον συνεχίζοντας την παράδοση που έχει δημιουργήσει ο θεατρικός οργανισμός τα τελευταία οκτώ χρόνια.

    «Κάνουμε μεγάλες παραστάσεις για όλη την οικογένεια, ενώ έχουμε προσαρμόσει τις τιμές μας αναλογικά με τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που επικρατούν» τόνισε σε συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση του προγράμματος ο διευθυντής του θεάτρου Μιχάλης Αδάμ. Δεκαοχτώ παραγωγές, μεταξύ των οποίων και πολλές επαναλήψεις, περιλαμβάνει το πρόγραμμα της νέας σεζόν, το οποίο σηκώνει αυλαία σήμερα με τους «βασιλιάδες του ρυθμού», τους δημοφιλείς στο αθηναϊκό κοινό Stomp (24-29/9). Χρησιμοποιώντας σκούπες, μπάλες, νεροχύτες, τενεκέδες, εφημερίδες και άλλα αντικείμενα καθημερινής χρήσης οι περκασιονίστες Stomp υπόσχονται να ξεσηκώσουν το κοινό.

    Από φέτος το loft του θεάτρου έχει διαμορφωθεί κατάλληλα για να φιλοξενήσει θεατρικές παραστάσεις. Η αρχή θα γίνει με την ποπ ρομαντική κομεντί «(ΔΕ) ΣΕ ΘΕΛΩ» σε σκηνοθεσία Φωκά Ευαγγελινού (από 11/11) και θα ακολουθήσουν το «Γάμοι, Κηδείες και δεν έχω τίποτα να φορέσω» της Άννας Χατζησοφιά (από το Δεκέμβριο) και το «Ο Αλέκος βγήκε απ΄ τον παράδεισο» του Δημήτρη Μαλισσόβα (από 5/11 και κάθε Τρίτη).

    [08] Ανανέωσε ο Ιμπραΐμοβιτς στην Παρί Σεν Ζερμέν

    Η Παρί Σεν Ζερμέν ανακοίνωσε επίσημα την επέκταση του συμβολαίου του Ζλάταν Ιμπραϊμόβιτς μέχρι το 2016 (σ.σ. το προηγούμενο έληγε το 2015). Ο Σουηδός επιθετικός δήλωσε σχετικά μετά την υπογραφή του νέου του συμβολαίου: «Δεν βλέπω να υπάρχει άλλη ομάδα στην Ευρώπη με τις φιλοδοξίες της Παρί. Έχει την ίδια φιλοσοφία με μένα που πιστεύω πως τα όνειρα δεν είναι ποτέ πολύ μεγάλα. Η επιθυμία μου είναι η Παρί να είναι η τελευταία μεγάλη ομάδα που θα αγωνιστώ.»

    Από την πλευρά του ο πρόεδρος του παριζιάνικου συλλόγου, Νασέρ Αλ Κελαϊφί, δήλωσε: «Η επιθυμία του Ζλάταν, ενός από τους καλύτερους παίκτες στον κόσμο, να παραμείνει για πολλά χρόνια στην Παρί είναι ένα πολύ δυνατό σημάδι. Έχουμε την ίδια φιλοδοξία να πάμε δηλαδή την ομάδα στην κορυφή της Ευρώπης».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 25 September 2013 - 6:30:21 UTC