Browse through our Interesting Nodes of Greek Newspapers & Magazines Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-09-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δημοσκόπηση RASS: Υποχώρηση των ποσοστών της ΧΑ
  • [02] Τριμερής υπουργική συνάντηση Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου
  • [03] Νέα εβδομάδα απεργιών κατά της διαθεσιμότητας
  • [04] Ο ευρωπαϊκός Τύπος χαιρετίζει τον θρίαμβο της Α. Μέρκελ
  • [05] Οι Σομαλοί ισλαμιστές απειλούν να σκοτώσουν τους ομήρους που κρατούν
  • [06] Η πρόταση να τεθούν τα χημικά όπλα υπό διεθνή έλεγχο «δεν τον αφορά» λέει ο Άσαντ
  • [07] Φονικό πέρασμα τυφώνα στην Κίνα
  • [08] «Breaking Bad» και «Modern family» οι μεγάλοι νικητές των βραβείων Emmy
  • [09] Το κόψιμο του τσιγάρου βελτιώνει τον ύπνο

  • [01] Δημοσκόπηση RASS: Υποχώρηση των ποσοστών της ΧΑ

    Yποχώρηση των ποσοστών της Χρυσής Αυγής, κατά 2,5 ποσοστιαίες μονάδες, σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση, καταγράφει η δημοσκόπηση της RASS που δημοσιεύεται σήμερα στον Ελεύθερο Τύπο.

    Στη δημοσκόπηση που διενεργήθηκε μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, το τριήμερο από 19-21 Σεπτεμβρίου, σχεδόν 8 στους 10 ερωτηθέντες, χαρακτηρίζουν τη Χρυσή Αυγή, "φασιστική" ή "εγκληματική οργάνωση", ενώ 77% πιστεύουν ότι είναι απαραίτητο, η κυβέρνηση να προβεί άμεσα σε νομοθετικές αλλαγές για να αντιμετωπιστεί η εγκληματική δράση της ΧΑ.

    Αναλυτικά, στην πρόθεση ψήφου, η ΝΔ προηγείται με 25,4%, έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, που συγκεντρώνει 22,7%. Ακολουθούν, το ΠΑΣΟΚ με 5,3%, οι ΑΝΕΛ με 4,3%, η Χρυσή Αυγή με 5,8%, η ΔΗΜΑΡ με 2,5% και το ΚΚΕ με 5,7%.

    Στην παράσταση νίκης η ΝΔ, προηγείται με 55,2%, έναντι του ΣΥΡΙΖΑ με 37,3%.

    [02] Τριμερής υπουργική συνάντηση Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου

    Ζητήματα οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών των τριών χωρών, Ευάγγελου Βενιζέλου, Ιωάννη Κασουλίδη και Ναμπίλ Φάχμι, αντίστοιχα, στο περιθώριο της 68ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, στη Ν. Υόρκη. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Αιγύπτου, σήμερα το πρωί (ώρα Ελλάδας).

    Ο κ. Βενιζέλος επισήμανε πως «Η Ελλάδα, ως προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το επόμενο εξάμηνο, είναι έτοιμη να μεταφέρει ανάγκες και αιτήματα της αιγυπτιακής πλευράς. Και σε συνεργασία με την Κυπριακή Δημοκρατία μπορούμε να πάρουμε πολύ συγκεκριμένες πρωτοβουλίες στον τομέα της οικονομίας, των επενδύσεων, όπως και σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα. Επίσης, τα διάφορα σχήματα της ευρωμεσογειακής συνεργασίας μας επιτρέπουν να βρούμε πόρους για θέματα κρίσιμα για τις κοινωνίες μας, όπως είναι η εκπαίδευση, η ανεργία -κυρίως η ανεργία των νέων- που είναι ένα κοινό πρόβλημα για όλες τις κοινωνίες. Επίσης, έχει πολύ μεγάλη σημασία να προωθήσουμε τη συνεργασία μας στον τομέα της πολιτικής προστασίας, στον τομέα της έρευνας και της διάσωσης, ζητήματα που ενδιαφέρουν όλες τις χώρες της Μεσογείου.

    Στην ερώτηση αν ενημερώσει τον Τούρκο ομόλογό του κ. Νταβούτογλου, κατά τη σημερινή συνάντησή τους στη Νέα Υόρκη, ο κ. Βενιζέλος απάντησε ότι «με τον κ. Νταβούτογλου είμαι έτοιμος να συζητήσω για όλα τα θέματα, βεβαίως και για την Αίγυπτο, όπως θα συζητήσουμε και για τις διμερείς μας σχέσεις και για την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη Συρία» και πρόσθεσε: «και εδώ, στην τριμερή συνάντηση σήμερα, μας απασχόλησε πάρα πολύ το ζήτημα της Συρίας γιατί -όπως καταλαβαίνετε- και ως χώρα αυτοτελώς, αλλά και μέσω του αραβικού συνδέσμου, η Αίγυπτος παίζει καθοριστικό ρόλο στην εφαρμογή μιας διαδικασίας που μπορεί να οδηγήσει σε πολιτική λύση, βιώσιμη λύση στη Συρία».

    Στη συνέχεια, σε ερώτηση για το θέμα της Χρυσής Αυγής και κατά πόσο, όπως γράφτηκε στην Αθήνα, σε επαφές που είχε στον ΟΗΕ κάποιοι συνομιλητές του το έθεσαν, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε:

    «Όχι στον ΟΗΕ. Είχα στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης, στο περιθώριό της και οι συνομιλητές μου μού θίγουν το ζήτημα της Χρυσής Αυγής. Είναι ένα θέμα που τους απασχολεί πάρα πολύ, σχεδόν όσο και η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, η οικονομική κρίση. Διότι το να έχεις ένα απροκάλυπτα ναζιστικό κόμμα μέσα στη Βουλή και οι δημοσκοπήσεις να δείχνουν άνοδο ενός τέτοιου κόμματος, είναι πρόβλημα. Είναι πρόβλημα για την Ελλάδα, για τους θεσμούς της, για τη δημοκρατική της παράδοση και πρόβλημα για την ελληνική κοινωνία. Το θέμα της Χρυσής Αυγής το θέτω εδώ και μήνες, ήδη, προεκλογικά, πριν από τον Ιούνιο του 2012. Και αν αυτά που έλεγα όλους αυτούς τους μήνες τα είχαν ακούσει οι άλλες πολιτικές δυνάμεις, θα είχαμε αποφύγει γεγονότα δυσάρεστα, δραματικά, απαράδεκτα. Κάλλιο αργά παρά ποτέ. Το συνταγματικό τόξο στην Ελλάδα πρέπει να ενεργοποιηθεί. Και αυτό ήταν το αντικείμενο της συνομιλίας που είχα, τηλεφωνικά, σήμερα (χθες) με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όπου του ζήτησα να θέσει υπό την αιγίδα του τις αντιδράσεις και τις κινητοποιήσεις της κοινωνίας των πολιτών. Οι δε πολιτικοί αρχηγοί, τα πολιτικά κόμματα του συνταγματικού τόξου, πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε καλύτερο εντός και εκτός Βουλής χωρίς μικροκομματικές αντιδράσεις και υστεροβουλίες. Διότι δεν είναι αυτό το ζήτημα τώρα. Δεν έχουμε συμβατικές πολιτικές σχέσεις, έχουμε μια κατάσταση η οποία προσβάλλει τη δημοκρατία στον πυρήνα της».

    [03] Νέα εβδομάδα απεργιών κατά της διαθεσιμότητας

    Με γεμάτο το απεργιακό δελτίο ξεκινά η εβδομάδα, κατά των απολύσεων και της εφαρμογής του μέτρου της διαθεσιμότητας. Οι καθηγητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης συνεχίζουν της κινητοποιήσεις τους με 48ωρη απεργία, σήμερα και αύριο, ενώ στις 12:30 το μεσημέρι θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας, στο υπουργείο Παιδείας.

    Οι δάσκαλοι θα συμμετάσχουν στη 48ωρη απεργία, αύριο και μεθαύριο, της ΑΔΕΔΥ, ενώ για σήμερα το ΔΣ της ΔΟΕ έχει κηρύξει 3ωρη στάση εργασίας (τις τρεις τελευταίες διδακτικές ώρες του πρωινού και τις τρεις πρώτες του απογευματινού κύκλου) για τη διευκόλυνση της συμμετοχής των δασκάλων στη συγκέντρωση της ΟΛΜΕ, στο υπουργείο Παιδείας. Επίσης, νέα πενθήμερη απεργία πραγματοποιούν από σήμερα οι εργαζόμενοι ΑΕΙ-ΤΕΙ.

    Σε πανελλαδική 48ωρη απεργία κατέρχονται σήμερα και αύριο οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Στις 11 το πρωί, θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Καραϊσκάκη και θα ακολουθήσει πορεία προς το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

    Επίσης, σε νέες 48ωρες κυλιόμενες απεργίες προχωρούν από σήμερα και οι εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά ταμεία.

    Υπενθυμίζεται ότι η ΑΔΕΔΥ έχει προκηρύξει νέα 48ωρη απεργία, για αύριο Τρίτη 24 και Τέταρτη 25 Σεπτεμβρίου 2013. Η ΑΔΕΔΥ βρίσκεται σε συνεννόηση με τη ΓΣΕΕ για την μετατροπή της Τρίτης σε γενική απεργία, ενώ τα συνδικάτα του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα θα πραγματοποιήσουν την Τρίτη κοινό συλλαλητήριο στην πλατεία Κλαυθμώνος, στις 10.30 το πρωί.

    Η ΓΣΕΕ αναμένεται να λάβει οριστικές αποφάσεις κατά τη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής, σήμερα το πρωί.

    [04] Ο ευρωπαϊκός Τύπος χαιρετίζει τον θρίαμβο της Α. Μέρκελ

    Ο θρίαμβος στις γερμανικές εκλογές της καγκελαρίου 'Αγγελα Μέρκελ, η οποία επανεξελέγη για μια "ιστορική" τρίτη θητεία, χαιρετίστηκε από το σύνολο του ευρωπαϊκού Τύπου, ο οποίος διερωτάται ωστόσο για το χρώμα του μελλοντικού συνασπισμού.

    "Η Μέρκελ αγγίζει την απόλυτη πλειοψηφία" είναι ο τίτλος της ισπανικής κεντροαριστερής εφημερίδας El Pais, η οποία κάνει λόγο για ένα "χωρίς προηγούμενο αποτέλεσμα από την εποχή του καγκελαρίου Κόνραντ Αντενάουερ (CDU) πριν από 50 χρόνια. Η κεντροδεξιά El Mundo αναφέρεται σε μια "ιστορική νίκη". "Θρίαμβος της Μέρκελ, η οποία ελπίζει να κυβερνήσει μόνη", γράφει η συντηρητική ABC.

    Για την ιταλική Corriere della Sera, η νίκη της 'Αγγελα Μέρκελ είναι "ιστορική", ενώ η Stampa αναφέρει ότι η Γερμανία "έστεψε την 'Αγγελα Μέρκελ".

    Στη Βρετανία, η συντηρητική Daily Mail εκτιμά ότι εξασφαλίζοντας μια τρίτη θητεία η Μέρκελ "έγινε η (Μάργκαρετ) Θάτσερ της Γερμανίας".

    Στη Γαλλία, η Le Figaro χαιρετίζει "το θρίαμβο της Μέρκελ":"Με πάνω από το 42% των ψήφων, η καγκελάριος της Γερμανίας ήταν πολύ κοντά χθες στην εξασφάλιση της απόλυτης πλειοψηφίας των εδρών της Μπούντεσταγκ", γράφει η γαλλική εφημερίδα. "Θριαμβευτική", είναι ο τίτλος της οικονομικής εφημερίδας Les Echos.

    Στην Ιταλία, η εφημερίδα La Repubblica υπογραμμίζει ότι "ο θρίαμβος της Μέρκελ" συνοδεύεται από τον αποκλεισμό των αντι-ευρώ και των φιλελευθέρων από το κοινοβούλιο.

    Τέλος, η επίσημη ρωσική εφημερίδα Rossiiskaia Gazeta χαιρετίζει τον αγώνα της Μέρκελ "η οποία πολέμησε για κάθε ψήφο".

    Επιμέλεια: Κ. Λευτάκη

    [05] Οι Σομαλοί ισλαμιστές απειλούν να σκοτώσουν τους ομήρους που κρατούν

    Οι Σομαλοί ισλαμιστές σεμπάμπ απειλούν να σκοτώσουν τους ομήρους που κρατούν στο εμπορικό κέντρο Westgate του Ναϊρόμπι, δήλωσε εκπρόσωπός τους.

    «Δίνουμε την άδεια στους μουτζαχεντίν που βρίσκονται εντός του κτιρίου "να ενεργήσουν κατά" των ομήρων» δήλωσε ο εκπρόσωπος των σεμπάμπ, ο σεΐχης Αλι Μουχάμουντ Ραζ, σε μήνυμά του που αναρτήθηκε σε ισλαμιστικό ιστότοπο.

    Η ομάδα των ενόπλων σεμπάμπ έχει οχυρωθεί από το Σάββατο στο εμπoρικό κέντρο του Ναϊρόμπι και κρατά αδιευκρίνιστο αριθό ομήρων. Tουλάχιστον 68 άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά την επίθεση κατά του Westgate.

    Επιμέλεια: Ε. Κωτσάκη

    [06] Η πρόταση να τεθούν τα χημικά όπλα υπό διεθνή έλεγχο «δεν τον αφορά» λέει ο Άσαντ

    Ο πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ αλ-Άσαντ, δήλωσε ότι «δεν τον αφορά» η πρόταση των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γαλλίας που έχει υποβληθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ώστε να τεθούν τα χημικά όπλα της Συρίας υπό διεθνή έλεγχο, μετέδωσε σήμερα το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της Κίνας.

    Ο Άσαντ φέρεται πως δήλωσε στην κρατική τηλεόραση, CCTV, κατά τη διάρκεια συνέντευξης, ότι με την υποβολή της πρότασης «οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Βρετανία προσπαθούν να αναδειχτούν νικητές σε ένα πόλεμο κατά της Συρίας, η οποία για αυτές αποτελεί ένα πλασματικό εχθρό».

    Ο Άσαντ είπε επίσης ότι η Κίνα και η Ρωσία «παίζουν ένα θετικό ρόλο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για να διασφαλίζουν ότι οποιαδήποτε δικαιολογία για στρατιωτική επέμβαση κατά της Συρίας δεν θα είναι ανεκτή».

    Επιμέλεια: Φ. Καμπάση

    [07] Φονικό πέρασμα τυφώνα στην Κίνα

    Τουλάχιστον 20 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας του τυφώνα Ουσάγκι που πλήττει το Χονγκ Κονγκ και τις ανατολικές ακτές της Κίνας. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα έχουν προκαλέσει διακοπές στην ηλεκτροδότηση και πλημμύρες σε πολλές περιοχές.

    Ο Ουσάγκι έφτασε το απόγευμα της Κυριακής πάνω από το Χονγκ Κονγκ με αποτέλεσμα τουλάχιστον 370 πτήσεις από και προς την περιοχή να ακυρωθούν και το χρηματιστήριο να παραμείνει κλειστό για πολλές ώρες. Το Εθνικό Μετεωρολογικό Κέντρο της Κίνας εξέδωσε προειδοποιήσεις και περισσότεροι από 80.000 άνθρωποι μεταφέρθηκαν στην επαρχία Φουτζίγια, αναφέρει το κινεζικό πρακτορείο Ειδήσεων.

    Τουλάχιστον 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν στις νότιες ακτές τις Κίνας, μετάδωσαν τα τοπικά τηλεοπτικά δίκτυα, συμπεριλαμβανομένων 13 ατόμων στην Σανγούει, στις ανατολικές παρυφές της επαρχίας Γκουανγκντόνγκ. Πολλά από τα θύματα πνίγηκαν, ενώ ορισμένοι καταπλακώθηκαν από κατολισθήσεις που προκλήθηκαν από τις πλημμύρες.

    Επιμέλεια: Φ. Καμπάση

    [08] «Breaking Bad» και «Modern family» οι μεγάλοι νικητές των βραβείων Emmy

    Οι τηλεοπτικές σειρές "Modern Family" και Breaking Bad" κέρδισαν χθες τα κορυφαία βραβεία Emmy της αμερικανικής τηλεόρασης κατά την 65η τελετή απονομής των βραβείων αυτών που θεωρούνται τα τηλεοπτικά 'Οσκαρ.

    Η τελετή πραγματοποιήθηκε στο Nokia Theater του Λος 'Αντζελες.

    Στη σειρά "Modern Family" του ABC απενεμήθη για τέταρτη συνεχή χρονιά το βραβείο καλύτερης κωμικής σειράς, ενώ το βραβείο της καλύτερης δραματικής σειράς κέρδισε το "Breaking Bad" που μεταδίδεται από το AMC.

    H υπόθεση του "Breaking Bad"περιστρέφεται γύρω από έναν καθηγητή χημείας που αντιμετωπίζει οικογενειακά προβλήματα και προβλήματα υγείας και ο οποίος για να εξασφαλίσει το οικονομικό μέλλον της οικογένειάς του γίνεται έμπορος ναρκωτικών.

    [09] Το κόψιμο του τσιγάρου βελτιώνει τον ύπνο

    Αμερικανοί επιστήμονες ανακάλυψαν άλλον έναν λόγο για να κόψει κανείς το κάπνισμα: θα κοιμάται καλύτερα. Είναι η πρώτη μελέτη που εξέτασε συστηματικά τη σχέση του τσιγάρου με τον ύπνο και το κεντρικό μήνυμα είναι ότι οι μη καπνιστές κοιμούνται περισσότερο και καλύτερα από τους καπνιστές. Μεταξύ άλλων, η έρευνα διαπίστωσε ότι για κάθε τσιγάρο που καπνίζει κανείς μέσα στη μέρα, η διάρκεια του βραδινού ύπνου μειώνεται κατά 1,2 λεπτά κατά μέσο όρο.

    Οι ερευνητές του πανεπιστημίου της Φλόριδα, με επικεφαλής τον ψυχίατρο Τζόζεφ ΜακΝαμάρα, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό "Psychology, Health & Medicine", διαπίστωσαν ότι το 11,9% των καπνιστών δυσκολεύονται να κοιμηθούν, το 10,6% ξυπνάνε μέσα στη νύχτα και το 9,5% ξυπνάνε πολύ νωρίς το πρωί.

    Τα αντίστοιχα ποσοστά προβληματικού ύπνου για τους μόνιμους μη καπνιστές είναι πολύ χαμηλότερα (4,8%, 5,3% και 4,6% αντίστοιχα), ενώ, όπως διαπίστωσε η έρευνα, όσοι σταματούν το κάπνισμα, βλέπουν γρήγορα βελτίωση στον ύπνο τους (οι πρώην καπνιστές εμφανίζουν αντίστοιχα ποσοστά δυσκολίας στον ύπνο 7%, 7,8% και 6,3%).

    Το κάπνισμα θεωρείται βασική αιτία διαφόρων ασθενειών και πρόωρου θανάτου, κυρίως από καρκίνο των πνευμόνων. Από την άλλη, ο ανεπαρκής ύπνος, όπως έχουν δείξει προηγούμενες έρευνες, σχετίζεται με ποικίλα σωματικά και ψυχικά προβλήματα, όπως κατάθλιψη, διαβήτη, υψηλό σάκχαρο κ.α. Σύμφωνα με τη νέα μελέτη, οι καπνιστές είναι πιο ευάλωτοι στις διάφορες ασθένειες που σχετίζονται με τον ελλιπή και κακό ύπνο.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 23 September 2013 - 6:30:21 UTC