Read about Imvros and Tenedos: Violations of the Lausanne Treaty Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-09-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Άμεση ψήφιση νέου αντιρατσιστικού νόμου ζήτησε από το βήμα της ΚΕ της ΔΗΜΑΡ, ο Φ. Κουβέλης
  • [02] Ευ. Βενιζέλος: Η δράση εγκληματικών οργανώσεων δεν πρόκειται να γίνει ανεκτή
  • [03] Προφυλακιστέος ο 45χρονος, για τη δολοφονία στο Κερατσίνι
  • [04] Εξαρθρώθηκε τετραμελής σπείρα που είχε διαρρήξει τουλάχιστον 45 σπίτια στη Θεσσαλονίκη
  • [05] Χιλιάδες κόσμου φώναξαν "μπλόκο στον φασισμό" στη Νίκαια
  • [06] Με 48ωρη απεργία, Δευτέρα και Τρίτη, συνεχίζουν οι καθηγητές τις κινητοποιήσεις τους
  • [07] Σκάφος με μετανάστες αναχαιτίσθηκε στ' ανοικτά της Σικελίας
  • [08] Η τουρκική αστυνομία σκότωσε ένα άτομο σε επίθεση εναντίον αστυνομικού τμήματος
  • [09] Η συριακή αντιπολίτευση απέρριψε την πρόταση του Ιράν να διευκολύνει τον διάλογο μεταξύ ανταρτών και καθεστώτος
  • [10] Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολουθεί η Άγκυρα τις πολιτικές εξελίξεις στη Γερμανία
  • [11] Σημαντικά ευρήματα έφεραν στο φως ανασκαφές στην Πάφο
  • [12] Αύριο, υποδεχόμαστε επισήμως το ...φθινόπωρο

  • [01] Άμεση ψήφιση νέου αντιρατσιστικού νόμου ζήτησε από το βήμα της ΚΕ της ΔΗΜΑΡ, ο Φ. Κουβέλης

    Έκκληση σε όλα τα κόμματα του Δημοκρατικού τόξου να συμφωνήσουν στη συγκρότηση ενός μετώπου υπεράσπισης της ομαλότητας και της Δημοκρατίας, απέναντι στους δολοφόνους νεοναζιστές, απηύθυνε από το βήμα της ΚΕ της ΔΗΜΑΡ, ο Φώτης Κουβέλης γιατί όπως τόνισε «η Δημοκρατία πρέπει να αμυνθεί».

    Ο κ. Κουβέλης πρόσθεσε ότι καμία πολιτική διαφορά και αντίθεση δεν πρέπει να εμποδίσει την ενότητα απέναντι στο «απόλυτο κακό» και ζήτησε την άμεση ψήφιση νέου αντιρατσιστικού νόμου.

    «Η ψήφιση του αντιρατσιστικού νόμου, που ματαίωσαν κύκλοι της Νέας Δημοκρατίας και η εξάρθρωση των παρακρατικών μηχανισμών της Χρυσής Αυγής, πρέπει άμεσα να υπάρξουν. Η απομόνωσή της, κοινωνικά και πολιτικά, είναι δημοκρατική υποχρέωση», ανέφερε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και επισήμανε ότι ο νεκρός αντιφασίστας Παύλος Φύσσας στο Κερατσίνι και η δολοφονική επίθεση κατά μελών του ΚΚΕ στα Πέραμα, μεγαλώνουν επικίνδυνα τον κύκλο αίματος στη χώρα και απειλούν τη Δημοκρατία και την ομαλότητα.

    [02] Ευ. Βενιζέλος: Η δράση εγκληματικών οργανώσεων δεν πρόκειται να γίνει ανεκτή

    Η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει την αποσταθεροποίηση της Ελλάδας τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, επισημαίνοντας ότι «η δράση εγκληματικών οργανώσεων που τροφοδοτούν το φαύλο κύκλο της βίας δεν πρόκειται να γίνει ανεκτή από τη συντεταγμένη ελληνική Πολιτεία».

    Επίσης, σχολιάζοντας την προσπάθεια κάποιων να συνδέσουν τη δράση της Χρυσής Αυγής με την επικείμενη Ελληνική Προεδρία στην ΕΕ υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα είναι πλήρως έτοιμη να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της ως Προεδρία. Οποιαδήποτε άλλη συζήτηση είναι εκ του περισσού».

    Με την ευκαιρία της επίσκεψής του στη Νέα Υόρκη, ως επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στην 68η Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, παραχώρησε συνέντευξη στην ημερήσια ομογενειακή εφημερίδα «Εθνικός Κήρυκας».

    Ο κ. Βενιζέλος αναμένεται να φθάσει στην αμερικανική μεγαλούπολη απόψε και αύριο ξεκινά το πρόγραμμα των επαφών του με συνάντηση που θα έχει με το γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν.

    [03] Προφυλακιστέος ο 45χρονος, για τη δολοφονία στο Κερατσίνι

    Προφυλακιστέος κρίθηκε, με σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα, ο 45χρονος δράστης της δολοφονικής επίθεσης εναντίον του 34χρονου Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι.

    Ο εισαγγελέας άσκησε δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση, παράνομη οπλοφορία, οπλοχρησία και οπλοκατοχή. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κατηγορούμενος μεταφέρθηκε με ισχυρή δύναμη αστυνομίας στη ΓΑΔΑ. Από εκεί θα μεταφερθεί στο Μεταγωγών και στη συνέχεια στις φυλακές Κορυδαλλού, σε χρόνο που θα κρίνει η αστυνομία.

    Ο 45χρονος, κατά την κατάθεσή του στην ανακρίτρια, φέρεται να είπε ότι έχει μετανιώσει για την πράξη του, ενώ τόνισε ότι είχε μια "χαλαρή" σχέση με τη Χρυσή Αυγή. Τη μοναδική του σχέση με την οργάνωση, ο ίδιος τη συνέδεε μόνο μια διανομή τροφίμων στην οποία, όπως υποστήριξε, είχε πάρει μέρος. Σ΄αυτό τη σημείο πρόσθεσε, μάλιστα, ότι παλαιότερα ήταν ενταγμένος σε αριστερό κίνημα.

    Αναφορικά με το τραγικό συμβάν στο Κερατσίνι, ο κατηγορούμενος υποστήριξε ότι έπινε τον καφέ του σε μια καφετέρια της περιοχής και στη συνέχεια προσπάθησε να φύγει με το αυτοκίνητό του. Τη στιγμή εκείνη, όπως ισχυρίστηκε, του επιτέθηκαν δύο ομάδες από άγνωστα άτομα και ασυναίσθητα χρησιμοποίησε το μαχαίρι. Συμπλήρωσε, επίσης, ότι την ώρα του τραγικού γεγονότος ήταν μόνος του και δεν υπήρχαν άλλοι γνωστοί του.

    Ο 45χρονος είπε, επίσης, ότι το θύμα δεν είχε στοχοποιηθεί, ενώ αναφορικά με το τηλεφώνημα που δέχθηκε τη στιγμή που βρισκόταν στην καφετέρια, ήταν από κάποιον γνωστό του που δεν είχε καμία σχέση με το περιστατικό.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κατηγορούμενος κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του, έβαλε τα κλάματα."Εκλεισα δύο σπίτια, το δικό μου και του άτυχου παιδιού" φέρεται να είπε.

    Ο 45χρονος είναι παντρεμένος και πατέρας δύο παιδιών και εργαζόταν στην ιχθυόσκαλα και σαν οδηγός σε εταιρεία βυτιοφόρων.

    [04] Εξαρθρώθηκε τετραμελής σπείρα που είχε διαρρήξει τουλάχιστον 45 σπίτια στη Θεσσαλονίκη

    Τουλάχιστον 45 σπίτια στη Θεσσαλονίκη είχε διαρρήξει τετραμελής σπείρα, που εξαρθρώθηκε μετά από πολύμηνη έρευνα της αστυνομίας. Οι διαρρήκτες έμπαιναν κυρίως σε μονοκατοικίες , τις νυχτερινές ώρες που οι ιδιοκτήτες κοιμόνταν και τα «άδειαζαν» από χρήματα, τιμαλφή, κοσμήματα και ηλεκτρονικές συσκευές. Και δεν περιορίζονταν μόνο στα σπίτια αλλά είχαν κλέψει και 23 αυτοκίνητα των ιδιοκτητών τους. Είχαν επίσης αποπειραθεί να διαρρήξουν άλλα 8 σπίτια σε διάφορες περιοχές της πόλης. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αστυνομίας η συνολική αξία των κλαπέντων ανέρχεται στις 412.000 ευρώ. Από τα 23 αυτοκίνητα εντοπίστηκαν τα 11 ενώ τα υπόλοιπα 12 , όπως προέκυψε από την προανάκριση, διοχετεύτηκαν στην Αλβανία προκειμένου να πουληθούν για 500 ευρώ το καθένα.

    Όπως προέκυψε από τη συστηματική έρευνα, οι τέσσερεις διαρρήκτες, εκ των οποίων έχουν συλληφθεί μόνο οι δύο ενώ οι άλλοι δύο αναζητούνται, είχαν συστήσει, από τον Απρίλιο του 2009 εγκληματική οργάνωση με σκοπό την διάπραξη κλοπών, κυρίως σε μονοκατοικίες.

    [05] Χιλιάδες κόσμου φώναξαν "μπλόκο στον φασισμό" στη Νίκαια

    Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο, στην πλατεία Κρήνης στη Νίκαια, η πορεία των ναυτεργατικών σωματείων του Πειραιά που ξεκινώντας από την πλατεία Παιδικής Στέγης διέσχισε τους περισσότερους κεντρικούς δρόμους της περιοχής.

    Στην πορεία συμμετείχαν περίπου 3 χιλιάδες διαδηλωτές με σημαίες του ΠΑΜΕ και πανό της Κίνησης Ενάντια στον Φασισμό και την Ρατσιστική Απειλή, ενώ κυρίαρχησαν τα συνθήματα όπως "μπλόκο στους φασίστες", "οι εργάτες δεν φοβούνται τις απειλές".

    Τόσο στις ομιλίες, όσο και κατά τη διάρκεια της πορείας, συγκεντρωμένοι εξέφρασαν την απόφασή τους να μην επιτρέψουν στο μέλλον "φασιστικές εκδηλώσεις στις εργατογειτονιές".

    [06] Με 48ωρη απεργία, Δευτέρα και Τρίτη, συνεχίζουν οι καθηγητές τις κινητοποιήσεις τους

    Με 48ωρη απεργία, την προσεχή Δευτέρα και Τρίτη, συνεχίζουν οι καθηγητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης τις κινητοποιήσεις τους.

    Στη χθεσινή, κοινή συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ με τους προέδρους των ΕΛΜΕ, που ολοκληρώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες, απορρίφθηκαν οι προτάσεις για πενθήμερη και τριήμερη απεργία, ενώ η πρόταση για 48ωρη απεργία εγκρίθηκε με ποσοστό 82%.

    Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι η πρόταση για πενθήμερη απεργία υπερψηφίστηκε από το 65,7% των ψηφισάντων. Δεν υιοθετήθηκε, όμως, αφού δεν συγκέντρωσε το 66,6% που απαιτείται, σύμφωνα με το καταστατικό της ΟΛΜΕ.

    Οι καθηγητές θα επανεξετάσουν τη στάση τους σε νέες συνελεύσεις που θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη και την Τετάρτη, ενώ δεν αποκλείεται να παραταθεί η απεργιακή τους κινητοποίηση μέσω της ΑΔΕΔΥ, η οποία αναμένεται να κηρύξει απεργία για την προσεχή εβδομάδα.

    Οι συνδικαλιστές των καθηγητών θεωρούν φυσιολογική την κάμψη που καταγράφηκε την περασμένη βδομάδα στη συμμετοχή των καθηγητών στην απεργία, τονίζοντας ότι τα ποσοστά συμμετοχής της τάξης του 90% στις αρχές της κινητοποίησης ήταν «πρωτοφανή την τελευταία 20ετία».

    «Μια κινητοποίηση δεν κρίνεται μόνο από τη συμμετοχή στην απεργία, αλλά και από τη συμμετοχή στα συλλαλητήρια και τις εκδηλώσεις» τόνισε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Θέμης Κοτσιφάκης. «Σε απόλυτους αριθμούς, μιλάμε για δεκάδες χιλιάδες καθηγητές» πρόσθεσε ο ίδιος.

    Η πενθήμερη απεργία, που είχε εξαγγελθεί για τις 16 Σεπτεμβρίου, έληξε χθες με ποσοστά συμμετοχής της τάξης του 30% (20% σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας).

    Παράλληλα, το κύμα των καταλήψεων φαίνεται ότι έχει περιοριστεί σε λίγα σχολεία του λεκανοπεδίου, χωρίς να φτάσει ποτέ στην περιφέρεια.

    [07] Σκάφος με μετανάστες αναχαιτίσθηκε στ' ανοικτά της Σικελίας

    Μια 22χρονη γυναίκα βρέθηκε νεκρή σ' ένα σκάφος που μετέφερε περισσότερους από 300 μετανάστες και αναχαιτίσθηκε χθες το βράδυ από την ακτοφυλακή στ' ανοικτά της Σικελίας, αναφέρουν σήμερα τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης.

    Πάνω στο μήκους περίπου 15 μέτρων σκάφος βρίσκονταν 339 πρόσφυγες, οι περισσότεροι από τους οποίους είπαν πως είναι Αιγύπτιοι και Σύροι. Ανάμεσά τους ήταν 138 γυναίκες και παιδιά.

    Σύμφωνα με τον σύρο πατέρα του θύματος, η νεαρή γυναίκα, η οποία έπασχε από διαβήτη, ασθένησε στα μέσα της εβδομάδα και υπέκυψε.

    Ο Ερυθρός Σταυρός είχε επισημάνει την Πέμπτη την παρουσία του σκάφους, το οποίο είχε αποπλεύσει από την Αίγυπτο πριν από μια εβδομάδα, και είχε γνωστοποιήσει πως αντιμετωπίζει προβλήματα.

    Χάρη σ' ένα SOS που εστάλη από το δορυφορικό τηλέφωνο ενός από τους πρόσφυγες, η ακτοφυλακή μπόρεσε να εντοπίσει το σκάφος και να το συνοδεύσει ως το λιμάνι των Συρακουσών.

    Από τους πρόσφυγες αυτούς χρειάσθηκε να νοσηλευθούν προληπτικά τέσσερις γυναίκες, οι δύο από τις οποίες είναι έγκυες, και δύο παιδιά, το ένα από τα οποία είναι νεογέννητο.

    [08] Η τουρκική αστυνομία σκότωσε ένα άτομο σε επίθεση εναντίον αστυνομικού τμήματος

    Οι τουρκικές αρχές πυροβόλησαν και σκότωσαν έναν ύποπτο και τραυμάτισαν έναν άλλον έπειτα από επίθεση με ρουκέτα αργά χθες το βράδυ εναντίον αστυνομικού τμήματος στην Άγκυρα.

    Οι ύποπτοι πιστεύεται ότι είναι μέλη της ακροαριστερής οργάνωσης Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Κόμμα-Μέτωπο (DHKP-C), αναφέρει σε ανακοίνωσή της η διεύθυνση της Τουρκικής Εθνικής Αστυνομίας.

    Το DHKP-C είχε πραγματοποιήσει επιθέσεις στην Άγκυρα, μεταξύ των οποίων μια βομβιστική επίθεση καμικάζι στην αμερικανική πρεσβεία το Φεβρουάριο από την οποία σκοτώθηκε ο βομβιστής και ένας φρουρός.

    Ουδείς σκοτώθηκε ούτε τραυματίσθηκε κατά την επίθεση εναντίον του αστυνομικού τμήματος που πραγματοποιήθηκε αργά χθες το βράδυ.

    Στην ανακοίνωση αναφέρεται πως οι αρχές εξαπέλυσαν ανθρωποκυνηγητό στη διάρκεια της νύκτας αφού οι δράστες διέφυγαν πεζή από τον τόπο της επίθεσης και αντάλλαξαν πυρά με την αστυνομία.

    [09] Η συριακή αντιπολίτευση απέρριψε την πρόταση του Ιράν να διευκολύνει τον διάλογο μεταξύ ανταρτών και καθεστώτος

    Δεκαπέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν από σφαίρες ή μαχαιρώθηκαν κατά τη διάρκεια μιας επιχείρησης του συριακού στρατού και παραστρατιωτικών δυνάμεων σε ένα σουνιτικό χωριό της κεντρικής Συρίας, όπως έγινε γνωστό σήμερα από το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

    Μεταξύ των νεκρών υπάρχουν δύο γυναίκες και ένα παιδί.

    Άλλοι δέκα άνθρωποι τραυματίστηκαν.

    Σύμφωνα με την ίδια πηγή στην περιοχή αυτή διεξάγονταν σφοδρές μάχες μεταξύ των ανταρτών και των δυνάμεων του συριακού καθεστώτος. Οι αντάρτες κατάφεραν να θέσουν υπό τον έλεγχό τους το χωριό Τζέλμα, σε μικρή απόσταση από το Σέιχ Χαντίντ.

    Εν τω μεταξύ, οΣυνασπιμός της συριακής αντιπολίτευσης απέρριψε την πρόταση του Ιράν να διευκολύνει τον διάλογο μεταξύ των ανταρτών και του καθεστώτος, θεωρώντας την μη αξιόπιστη δεδομένου ότι προέρχεται από τον βασικό σύμμαχο του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ στην περιοχή.

    [10] Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολουθεί η Άγκυρα τις πολιτικές εξελίξεις στη Γερμανία

    Παρά το γεγονός ότι η ατζέντα εξωτερικής πολιτικής της Άγκυρας έχει μεταμορφωθεί τα τελευταία χρόνια, με τα ευρωπαϊκά θέματα να χάνουν έδαφος προς όφελος των Μεσανατολικών, οι εκλογές στη Γερμανία έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και για την Τουρκία, εξαιτίας της σημασίας που έχει η χώρα αυτή ως προς τις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ.

    Οι επανειλημμένες δηλώσεις που έχει κάνει η 'Αγγελα Μέρκελ από το 2005 που ανέλαβε καγκελάριος για τη θέση της περί «ειδικών σχέσεων» της Τουρκίας με την ΕΕ και όχι ένταξη, έχουν προκαλέσει αρκετές φορές τη δυσαρέσκεια της 'Αγκυρας. Εκνευρισμό έχουν προκαλέσει κατά καιρούς στην 'Αγκυρα και οι δηλώσεις της Μέρκελ για το Κυπριακό.

    Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια υπογράμμισε τις θετικές απόψεις που είχε εκφράσει στο παρελθόν για την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας σοσιαλδημοκράτης Γκέρχαρντ Σρέντερ.

    Η επιλογή αυτή της 'Αγκυρας είχε εκφραστεί και στην εκλογική συμπεριφορά των Τούρκων μεταναστών στη Γερμανία στις εκλογές του 2009. Θεωρείται ότι οι Τούρκοι ψηφοφόροι στη Γερμανία, που υπολογίζεται ότι αριθμούν 600-800.000, κατά 50% τάσσονται υπέρ του σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος. Αν και τον τελευταίο καιρό αναφέρεται μια τάση αύξησης της δύναμης των Χριστιανοδημοκρατών.

    Δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι Τούρκοι προτιμούν σήμερα κατά 42,9% τους Σοσιαλδημοκράτες, ενώ παρατηρείται αύξηση στο ποσοστό που έχουν οι Χριστιανοδημοκράτες στις τουρκικές ψήφους. Το 11% που είχαν οι Χριστιανοδημοκράτες από τους Τούρκους ψηφοφόρους το 2009, εμφανίζεται σήμερα στις δημοσκοπήσεις να έχει ανέβει στο 20,3%.

    Πάντως στις εκλογές του 2009 η συμμετοχή των Τούρκων ψηφοφόρων ήταν της τάξης του 30%, τη στιγμή που η γενική συμμετοχή στις εκλογές ήταν 81,5%.

    Σημειώνεται ότι υπάρχουν 60 Τούρκοι υποψήφιοι για την ανάδειξη των μελών της Μπούντεσταγκ. Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης υποστηρίζουν ότι 6 από αυτούς μπορεί να εκλεγούν. Το 2009 είχαν μπει στη Βουλή 4 Τούρκοι υποψήφιοι.

    [11] Σημαντικά ευρήματα έφεραν στο φως ανασκαφές στην Πάφο

    Περίτεχνα κατασκευασμένα επιχρισμένα δάπεδα, κεραμικά, και άλλα αντικείμενα, όπως λίθινα εργαλεία που χρησιμοποιούνταν για την επεξεργασία τροφής, λίθινα παιχνίδια, χάλκινα εργαλεία, και περίαπτα και χάντρες από όστρεα, οστά και λίθο, βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, στις ανασκαφές του 2013 στον οικισμό της Εποχής του Χαλκού στην περιοχή Κισσόνεργα-Σκαλιά στην Πάφο.

    Σύμφωνα με το Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου, που ανακοίνωσε και τη λήξη της ανασκαφικής περιόδου 2013, οι εργασίες διεξήχθησαν κατά τον μήνα Ιούλιο από ομάδα του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ, υπό τη διεύθυνση της δρος Lindy Crewe.

    Η ομάδα συνέχισε να αποκαλύπτει κατάλοιπα ενός μεγάλων διαστάσεων κτιριακού συμπλέγματος, που χρονολογείται στο κατώφλι της Ύστερης Εποχής του Χαλκού (περ. 1750-1600 π.Χ.), τα οποία είχαν μερικώς αποκαλυφθεί κατά τις προηγούμενες ανασκαφικές περιόδους. Επίσης, διερευνήθηκε διαδοχική σειρά δαπέδων σε ένα πρωιμότερο οικιστικό τμήμα που χρονολογείται στην Πρώιμη Εποχή του Χαλκού (περ. 2300 - 1900 π.Χ.).

    [12] Αύριο, υποδεχόμαστε επισήμως το ...φθινόπωρο

    Λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Κυριακής 22 Σεπτεμβρίου, στις 23:44 ώρα Ελλάδος, το βόρειο ημισφαίριο, στο οποίο ανήκει και η χώρα μας, υποδέχεται επισήμως το φθινόπωρο, καθώς την ώρα εκείνη θα λάβει χώρα η φετινή φθινοπωρινή ισημερία. Αντίστοιχα στο νότιο ημισφαίριο θα εγκαινιασθεί η άνοιξη με την εαρινή ισημερία.

    Αν και υπάρχει η πεποίθηση ότι κατά την φθινοπωρινή ισημερία η διάρκεια της ημέρας και της νύχτας είναι ίσες, στην πραγματικότητα αυτό συμβαίνει μόνο στους τόπους που βρίσκονται ακριβώς πάνω στον Ισημερινό της Γης. Σύμφωνα με τον διευθυντή του Ευγενιδείου Πλανηταρίου Διονύση Σιμόπουλο, στις περιοχές που βρίσκονται είτε πάνω είτε κάτω από τον Ισημερινό, η «ίση μέρα-ίση νύχτα» συμβαίνει μερικές ημέρες πριν ή μετά από την ημερομηνία της «ισημερίας».

    Έτσι, στην Αθήνα, που βρίσκεται 38 περίπου μοίρες βόρεια του Ισημερινού, η πραγματική «ίση ημέρα - ίση νύχτα» θα συμβεί στις 26 Σεπτεμβρίου. Έκτοτε, σταδιακά οι νύχτες (Ήλιος κάτω από τον ορίζοντα) θα αρχίσουν να διαρκούν περισσότερο από τις ημέρες (Ήλιος πάνω από τον ορίζοντα), έως το χειμερινό ηλιοστάσιο της 21ης Δεκεμβρίου φέτος, οπότε η διάρκεια της νύχτας θα βρεθεί στο ζενίθ της.

    Τόσο οι ισημερίες, όσο και τα ηλιοστάσια, αποτελούν περιοδικά (ανά εξάμηνο) αστρονομικά φαινόμενα που σχετίζονται με την περιφορά της Γης γύρω από τον Ήλιο, καθώς και την περιστροφή γύρω από τον άξονά της που βρίσκεται υπό κλίση περίπου 23,5 μοιρών.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 21 September 2013 - 10:30:23 UTC