Browse through our Interesting Nodes on Transportation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-09-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Με στελέχη του οίκου Moody's συναντάται ο Ιω. Στουρνάρας
  • [02] Νέες διαπραγματεύσεις με την τρόικα
  • [03] ΗΠΑ: Aρκετοί τραυματίες από πυρά σε πάρκο στο Σικάγο
  • [04] Πλησιάζουν τους 100 οι νεκροί από τη θεομηνία στο Μεξικό
  • [05] Οι ΗΠΑ καταδικάζουν τα επεισόδια βίας στην Ελλάδα
  • [06] Συνεδριάζουν στη Χάγη για το συριακό χημικό οπλοστάσιο
  • [07] Κορυφαία διάκριση του ΟΗΕ για την ελληνική ταινία «Drop it»

  • [01] Με στελέχη του οίκου Moody's συναντάται ο Ιω. Στουρνάρας

    Με στελέχη του οίκου αξιολόγησης Moody's θα συναντηθεί σήμερα στο υπουργείο Οικονομικών, ο υπουργός Γιάννης Στουρνάρας, στο πλαίσιο της ενημέρωσης για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Όπως εκτιμούν παράγοντες του υπουργείου, η συνάντηση αυτή προοιωνίζεται την επί τα βελτίω αναθεώρηση των προβλέψεων των Moody's για την πορεία του ΑΕΠ και τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, ενώ αναμένουν να ακολουθήσει η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου από την τρόικα.

    'Αλλωστε, ο κ. Στουρνάρας αναμένεται να «επιστρατεύσει» την εκτίμηση ότι «τα σημάδια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας γίνονται πλέον εμφανή» (την οποία διατύπωσε χθες), στον νέο γύρο διαπραγματεύσεων με τους επικεφαλής της τρόικας, ο οποίος αρχίζει μεθαύριο Κυριακή, προκειμένου να αποφύγει τον «σκόπελο» των νέων δημοσιονομικών μέτρων.

    Σύμφωνα με τον έως τώρα προγραμματισμό, ο νέος έλεγχος της ελληνικής οικονομίας, θα πραγματοποιηθεί σε τρία στάδια: Έως τις 10 Οκτωβρίου, κύριο αντικείμενο θα είναι η πορεία υλοποίησης των προαπαιτούμενων για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ (οριστικοποίηση σχεδίων αναδιάρθρωσης ΕΑΣ, ΕΛΒΟ και ΛΑΡΚΟ, εκκαθάριση οφειλών του Δημοσίου προς ΕΥΔΑΠ- ΕΥΑΘ, ένταξη 12.500 δημοσίων υπαλλήλων στο καθεστώς της κινητικότητας έως το τέλος Σεπτεμβρίου, ψήφιση νέου Κώδικα Δικηγόρων).

    Οι διαπραγματεύσεις θα διακοπούν για την ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ (11- 13 Οκτωβρίου) και τη συνεδρίαση του Eurogroup (14 Οκτωβρίου) και θα ακολουθήσει το δεύτερο στάδιο των διαβουλεύσεων στα τέλη Οκτωβρίου. Αυτή τη φορά, αντικείμενο θα είναι η επικαιροποίηση του Μνημονίου και η κάλυψη του δημοσιονομικού κενού της διετίας 2015- 2016 (η τρόικα το υπολογίζει στα 4- 5 δισ. ευρώ, ενώ η ελληνική πλευρά στα 2,5 δισ. ευρώ).

    Το «καυτό» θέμα του χρηματοδοτικού κενού (έχει υπολογιστεί από το ΔΝΤ στα 10,9 δισ. ευρώ) θα εξεταστεί τον ερχόμενο Νοέμβριο- Δεκέμβριο, στο τρίτο στάδιο του ελέγχου της τρόικας.

    Σήμερα το απόγευμα, ο υπουργός Οικονομικών θα έχει και μια δεύτερη κρίσιμη συνάντηση, αυτή τη φορά για τα σχέδια αναδιάρθρωσης των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ), της ΕΛΒΟ και της ΛΑΡΚΟ, αλλά και τις κρατικές ενισχύσεις προς αυτές τις τρεις επιχειρήσεις. Στη συνάντηση, εκτός του κ. Στουρνάρα και των συναρμοδίων υπουργών, θα μετάσχει ο Γκερτ Γιαν Κούπμαν, υψηλόβαθμο στέλεχος της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    [02] Νέες διαπραγματεύσεις με την τρόικα

    Την Κυριακή, 22 Σεπτεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, με τους επικεφαλής της τρόικας, οι οποίοι επανέρχονται για τον νέο έλεγχο της ελληνικής οικονομίας.

    Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, οι διαπραγματεύσεις κυβέρνησης- τρόικας θα πραγματοποιηθούν σε τρία στάδια, καθώς αρχικά αναμένεται να εξεταστεί η πορεία υλοποίησης των τεσσάρων προαπαιτούμενων για την εκταμίευση τον Οκτώβριο της δόσης ύψους 1 δισ. ευρώ (αμυντικές βιομηχανίες και ΛΑΡΚΟ, οφειλές του Δημοσίου προς ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, κώδικας δικηγόρων, διαθεσιμότητα δημοσίων υπαλλήλων).

    Επίσης, αναμένεται να προσδιοριστεί το ύψος της ύφεσης εφέτος (το χαμηλότερο ποσοστό επηρεάζει θετικά το έλλειμμα και το χρέος), αλλά και να οριστικοποιηθεί η δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, θα υπάρξει, έστω και μικρό, πλεόνασμα.

    Στη συνέχεια, οι εκπρόσωποι των δανειστών αναμένεται να επανέλθουν μετά τις 15 Οκτωβρίου, προκειμένου να τεθούν τα ζητήματα του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου, του δημοσιονομικού κενού και της επικαιροποίησης του Μνημονίου. Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, στο τρίτο στάδιο, που προσδιορίζεται χρονικά για τους δύο τελευταίους μήνες του έτους και θεωρείται το πλέον κρίσιμο, θα γίνει η διαπραγμάτευση για το χρηματοδοτικό κενό και τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους.

    [03] ΗΠΑ: Aρκετοί τραυματίες από πυρά σε πάρκο στο Σικάγο

    Αρκετοί άνθρωποι τραυματίστηκαν όταν πυροβολισμοί σημειώθηκαν στο πάρκο της νότιας πλευράς του Σικάγο το βράδυ της Πέμπτης, ανακοίνωσε σήμερα η αστυνομία.

    Ένας αστυνομικός διευκρίνισε νωρίς σήμερα το πρωί ότι "πολλοί άνθρωποι τραυματίστηκαν από σφαίρες", την Πέμπτη, γύρω στις 22.15' τοπική ώρα (06.15 ώρα Ελλάδος σήμερα).

    "Δεν υπάρχουν νεκροί και ένα άτομο συνελήφθη", πρόσθεσε.

    Σύμφωνα με τα τοπικά μμε, δέκα ενήλικες τραυματίστηκαν από τα πυρά όπως και ένα παιδί. Η αστυνομία ωστόσο δεν επιβεβαίωσε τον απολογισμό αυτό.

    Οι πυροβολισμοί σημειώνονται την ώρα που η πόλη του Σικάγο καταβάλλει προσπάθειες να περιορίσει τα βίαια επεισόδια από συμμορίες κακοποιών: 504 άνθρωποι ήταν τα θύματα δολοφονικών επιθέσεων το 2012, σύμφωνα με έκθεση του FBI που δημοσιοποιήθηκε αυτή την εβδομάδα.

    Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είχε απευθύνει έκκληση πέρυσι στις αρχές της πόλης να μεριμνήσουν για να τερματιστεί το κύμα βίας που σαρώνει το Σικάγο. Ο Ομπάμα επιδιώκει τη λήψη μέτρων για τον έλεγχο των πυροβόλων όπλων αλλά προσκρούει στην αντίδραση του Κονγκρέσου.

    [04] Πλησιάζουν τους 100 οι νεκροί από τη θεομηνία στο Μεξικό

    Διασώστες ξεκίνησαν την Πέμπτη την έρευνα για τους περίπου 68 αγνοούμενους σε ένα χωριό στο νότιο Μεξικό, που καταπλακώθηκε από τόνους λάσπης, ενώ οι καταιγίδες που έπληξαν τη χώρα από το περασμένο Σαββατοκύριακο ανέβασαν τον αριθμό των θυμάτων κοντά στους εκατό. «Προς το παρόν έχουμε καταγράψει 97 θανάτους στην ανατολική και τη δυτική ακτή» δήλωσε το Λουίς Φελίπε Πουέντε, συντονιστής της υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας στην τηλεόραση Foro TV.

    Η πολιτεία Γκερέρο χτυπήθηκε περισσότερο από τον κυκλώνα Μάνουελ που έπληξε το Μεξικό την Πέμπτη το πρωί στη βορειοδυτική ακτή του, προτού υποβιβαστεί κατά τη διάρκεια της ημέρας σε τροπική θύελλα, ενώ τα προηγούμενα 24ωρα καταστροφικό ήταν και το πέρασμα του τυφώνα Ίνγκριντ.

    «Οι πιο σοβαρές συνέπειες του Μάνουελ έγιναν αισθητές στην Λα Πιντάδα», ένα χωριό δυτικά του Ακαπούλκο στις ακτές του Ειρηνικού, δήλωσε σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό ο υπουργός Εσωτερικών, Μιγκέλ Άνχελ Οσόριο Τσόνγκ. Η κατολίσθηση έθαψε ένα μεγάλο μέρος του χωριού, σπίτια, το σχολείο και την εκκλησία, σημείωσε ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

    Σύμφωνα με το "Κέντρο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα" μια τοπική ένωση της πολιτείας Γκερέρο, «εκατοντάδες απομακρυσμένες κοινότητες δεν έχουν πρόσβαση ούτε μπορούν να έρθουν σε επικοινωνία λόγω των κακών καιρικών συνθηκών».

    Επιμέλεια:Κ. Καλέτσιος

    [05] Οι ΗΠΑ καταδικάζουν τα επεισόδια βίας στην Ελλάδα

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδικάζουν τα επεισόδια βίας στην Ελλάδα. Η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μαρί Χαρφ, απαντώντας σε ερώτηση για τη δολοφονία αριστερού ακτιβιστή από οπαδό της Χρυσής Αυγής, δήλωσε ότι είναι ενήμεροι για την πρόσφατη δολοφονία και για τις διαδηλώσεις που ακολούθησαν ως ένδειξη διαμαρτυρίας.

    Η κ. Χαρφ εξέφρασε τα ειλικρινή συλλυπητήριά της στην οικογένεια του θύματος.

    [06] Συνεδριάζουν στη Χάγη για το συριακό χημικό οπλοστάσιο

    Ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) θα συνεδριάσει σήμερα στη Χάγη για να συζητήσει την καταστροφή των συριακών χημικών όπλων, σύμφωνα με επίσημα έγγραφα που δημοσιοποίησε ο οργανισμός. Η συνεδρίαση που θα αρχίσει στις 16:00 τοπική ώρα (17:00 ώρα Ελλάδος) στην έδρα του οργανισμού στην Χάγη, θα επιτρέψει στις 41 χώρες μέλη του εκτελεστικού συμβουλίου του οργανισμού να εξετάσουν την ένταξη της Συρίας στη συνθήκη για τα χημικά όπλα και την έναρξη του προγράμματος καταστροφής των όπλων αυτών.

    Η ένταξη της Συρίας στη συνθήκη του 1993 για την απαγόρευση των χημικών όπλων αποτελεί μέρος του προγράμματος στο οποίο οι ΗΠΑ και η Ρωσία συμφώνησαν προκειμένου να καταστραφεί το συριακό χημικό οπλοστάσιο.

    Ομάδα επιθεωρητών του ΟΗΕ, εκ των οποίων έξι εμπειρογνώμονες του ΟΑΧΟ που πραγματοποίησαν έρευνα στη Συρία βρήκαν "κατάφωρες και πειστικές αποδείξεις" για την χρήση του αερίου σαρίν στην επίθεση της 21ης Αυγούστου κοντά στη Δαμασκό, σύμφωνα με την έκθεσή της που δημοσιοποιήθηκε τη Δευτέρα. Αυτό "το έγκλημα πολέμου", όπως δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, προκάλεσε τον θάνατο 1.429 ανθρώπων, σύμφωνα με την Ουάσινγκτον.

    Στο πλαίσιο της ρωσοαμερικανικής συμφωνίας, το πρώτο στάδιο για τη Δαμασκό είναι να δώσει έως το Σάββατο έναν πλήρη κατάλογο στοιχείων για το σύνολο του χημικού οπλοστασίου της: τα όπλα και τις εγκαταστάσεις όπου φυλάσσονται.

    Επιμέλεια: Α. Γεωργίου

    [07] Κορυφαία διάκριση του ΟΗΕ για την ελληνική ταινία «Drop it»

    Μια ακόμη ελληνική κινηματογραφική παραγωγή πέτυχε διεθνή διάκριση, και μάλιστα αυτή τη φορά όχι σε μία διοργάνωση προβολής εμπορικών ή ανεξάρτητων ταινιών αλλά στο φεστιβάλ PLURAL+ 2013 (http://pluralplus.unaoc.org) του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τη Συμμαχία των Πολιτισμών (UNAOC) και του Διεθνούς Οργανισμού για τη Μετανάστευση (IOM).

    Η ταινία μικρού μήκους «Drop it», με βασικούς συντελεστές νέους ηλικίας κάτω των 25 ετών, πέτυχε να διακριθεί μεταξύ 254 προτάσεων από 71 χώρες (http://pluralplus.unaoc.org/wp/wp-content/uploads/2013/08/FINALmap12.jpg) και να αποσπάσει το UNIVERSAL FORUM OF CULTURES FOUNDATION AWARD, η απονομή του οποίου θα γίνει την Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου, στο Paley Center for Media, στη Νέα Υόρκη. Η ελληνική ταινία, όπως και όλες οι βραβευμένες, θα μεταδοθούν από διεθνή δίκτυα, στο πλαίσιο της προσπάθειας του ΟΗΕ να ευαισθητοποιήσει τους λαούς απέναντι στα φαινόμενα κοινωνικής βίας και αποκλεισμού.

    Ο τίτλος, «Drop it» δεν επελέγη τυχαία: αξιοποιεί στην κυριολεξία την έννοια της λέξης "σταγόνα" (εν προκειμένω: σταγόνα αίματος), ενώ κατά τη μεταφορική χρήση της φράσης (slang) επιδιώκει την παύση οποιασδήποτε συζήτησης επάνω σε ένα θέμα ή σε μια διαμάχη, επισημαίνοντας πως όσοι είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν, ώστε να κινηθεί ο κόσμος προς την αλλαγή, την ανάπτυξη και την εξέλιξη, μακριά από στερεότυπα και διακρίσεις, θα πρέπει να απαλλαγούν από οτιδήποτε συνιστά τροχοπέδη. Η φράση λέγεται, ακόμη, όταν κάποιος δίνει το ρυθμό ή τη ρίμα, ενός μουσικού κομματιού.

    Όλοι οι συντελεστές της ταινίας εργάστηκαν αφιλοκερδώς.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 20 September 2013 - 6:30:21 UTC