Read the Council of Europe European Convention on Human Rights (4 November 1950) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-09-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συμβολική κατάληψη της γέφυρας Σερβίων από εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ
  • [02] Από τα μέσα Οκτωβρίου η πληρωμή τελών ΙΧ
  • [03] Τριμερής συνάντηση Μπραχίμι-Κέρι-Λαβρόφ στη Γενεύη
  • [04] Τραγικές στιγμές μετά από πυρκαγιά σε ψυχιατρείο στη Ρωσία
  • [05] Αφιερωμένη στον Κάρολο Κουν είναι σήμερα η πρώτη σελίδα της Google
  • [06] Οι ήρωες λιγοστεύουν, λέει ο σκηνοθέτης Στ. Λιβαθινός με αφορμή την Ιλιάδα
  • [07] Ένα ποντίκι επιζεί ύστερα από μπάι πας ακούγοντας όπερα
  • [08] Θα τρυπήσουν τον γήινο φλοιό της Ιαπωνίας για να προσδιορίσουν την προέλευση των σεισμών
  • [09] Ατμός επανεμφανίσθηκε πάνω από τον αντιδραστήρα 3, ανακοίνωσε η ιαπωνική Tepco

  • [01] Συμβολική κατάληψη της γέφυρας Σερβίων από εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ

    Σε συμβολική κατάληψη και κλείσιμο της γέφυρας Σερβίων προχώρησαν εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ που διαμαρτύρονται για τα σχέδια διάλυσης και κλεισίματος της εταιρείας.

    Στη γέφυρα έχουν συγκεντρωθεί εργαζόμενοι με δεκάδες οχήματα καθώς και δυνάμεις της Τροχαίας, ενώ στην κινητοποίηση το "παρών" έδωσαν ακόμη βουλευτές της περιοχής και εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

    Σε ανακοίνωσή τους, οι εργαζόμενοι κάνουν λόγο για ξεπούλημα της περιουσίας του ελληνικού λαού και υπογραμμίζουν το κόστος που θα επέλθει στην ελληνική κοινωνία από την έξοδο πλήθους ανθρώπων στην ανεργία.

    [02] Από τα μέσα Οκτωβρίου η πληρωμή τελών ΙΧ

    Από τα μέσα Οκτωβρίου θα μπορούν οι κάτοχοι αυτοκινήτων να εκτυπώνουν από την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ), τα ειδοποιητήρια για τα τέλη κυκλοφορίας του 2014, προκειμένου να τα εξοφλήσουν στις τράπεζες ή στα ΕΛΤΑ.

    Παράλληλα, όμως, είναι πιθανόν να χρειαστεί, για όσους κατέχουν οχήματα μεγάλου κυβισμού (άνω των 1.929 κ. εκ.), να εκτυπώσουν και το ειδοποιητήριο για τον φόρο πολυτελείας- καθώς υπάρχει πιθανότητα να μην αποσταλούν τα σχετικά ειδοποιητήρια από το υπουργείο Οικονομικών- και να εξοφλήσουν τον φόρο μαζί με τα τέλη κυκλοφορίας.

    Ο φόρος πολυτελείας υπολογίζεται σε ποσοστό 5% επί του ετήσιου τεκμηρίου διαβίωσης για οχήματα έως 2.500 κυβικών εκατοστών και με συντελεστή 10% για αυτοκίνητα μεγαλύτερου κυβισμού, αλλά και πισίνες. Τα οχήματα που κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά από το 2008 έως και το 2012, δεν έχουν έκπτωση στο τεκμήριο, ενώ τα αυτοκίνητα που κυκλοφόρησαν από το 2003 έως και το 2007 έχουν έκπτωση 30% στο τεκμήριο και κατά συνέπεια έκπτωση 30% στον φόρο πολυτελούς διαβίωσης. Τα αυτοκίνητα που κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά πριν από το 2003, δεν επιβαρύνονται με φόρο πολυτελούς διαβίωσης, αλλά μόνο με τα τέλη κυκλοφορίας.

    Ταυτόχρονα, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, στο υπουργείο Οικονομικών μελετούν τη δημιουργία ενός ειδικού τηλεφωνικού κέντρου, μέσω του οποίου θα ειδοποιούνται οι φορολογούμενοι για τις επικείμενες υποχρεώσεις και τις εκκρεμότητές τους (πχ μη υποβολή εγκαίρως της φορολογικής δήλωσης ή της περιοδικής δήλωσης απόδοσης ΦΠΑ, μη καταβολή του φόρου εισοδήματος και ακινήτων ή των δόσεων των ρυθμισμένων οφειλών).

    [03] Τριμερής συνάντηση Μπραχίμι-Κέρι-Λαβρόφ στη Γενεύη

    Ο απεσταλμένος της διεθνούς κοινότητας για τη Συρία Λαχντάρ Μπραχίμι θα έχει συνομιλίες με τους υπουργούς Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Ρωσίας Τζον Κέρι και Σεργκέι Λαβρόφ σήμερα στη Γενεύη, ανακοίνωσαν τα Ηνωμένα Εθνη.

    "Θα πραγματοποιηθεί τριμερής συνάντηση στο Μέγαρο των Εθνών...στις 09.30", αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΟΗΕ.

    Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών άρχισαν χθες τις συνομιλίες τους για την επιβολή διεθνούς ελέγχου επί του χημικού οπλοστασίου της Συρίας, αλλά κατεγράφη διάσταση απόψεων επί της διατήρησης από την Ουάσινγκτον της επιλογής χρήσης στρατιωτικής βίας κατά της Δαμασκού.

    Ο Λαχντάρ Μπραχίμι, ο οποίος επιδιώκει τη σύγκληση διεθνούς διάσκεψης για τη Συρία υπό την ονομασία "Γενεύη 2", συναντήθηκε χθες με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ.

    Δεν έχει γίνει γνωστό αν σήμερα θα έχει διμερή συνάντηση και με τον ρώσο υπουργό Εξωτερικών.

    [04] Τραγικές στιγμές μετά από πυρκαγιά σε ψυχιατρείο στη Ρωσία

    Δεκάδες άνθρωποι αγνοούνται μετά την πυρκαγιά που κατέστρεψε ολοσχερώς το ψυχιατρείο της πόλης Λούκα στο Νοβγκορόντ. Η αστυνομία αναζητεί στα κοντινά δάση επιζήσαντες που ενδεχομένως διέφυγαν μόνοι τους από το φλεγόμενο κτίριο.

    Μία νοσοκόμα έχασε τη ζωή της στην προσπάθειά της να βοηθήσει ασθενείς να απομακρυνθούν από το ψυχιατρείο, ενώ σύμφωνα με τον κυβερνήτη του Νοβγκορόντ ανασύρθηκε και δεύτερος νεκρός.

    Οι αγνοούμενοι ανέρχονται σε περισσότερους από τριάντα.

    Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε στις 3 τη νύκτα στην ανδρική πτέρυγα του ψυχιατρείου που ήταν κατασκευασμένο από ξύλο.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, η φωτιά ξεκίνησε από το κρεβάτι ασθενούς που κάπνιζε, σύμφωνα με ορισμένες πηγές, ή που έβαλε σκοπίμως φωτιά στο κρεβάτι του, σύμφωνα με άλλες πηγές.

    Η φωτιά επεκτάθηκε με ταχύτητα σε ολόκληρο το κτίριο.

    Το κτίριο είχε πρόσφατα κριθεί ακατάλληλο από τις αρμόδιες αρχές, οι οποίες προσπάθησαν να κλείσουν το ψυχιατρείο για λόγους ασφαλείας.

    Ωστόσο το κτίριο παρέμεινε σε λειτουργία με απόφαση δικαστηρίου, το οποίο έδωσε εντολή για επισκευές και τροποποιήσεις που έπρεπε να πραγματοποιηθούν μέχρι τον Αύγουστο.

    Ο κυβερνήτης του Νοβγκορόντ Σεργκέι Μιτίν διευκρίνισε ότι το ψυχιατρείο, που περιελάμβανε εννέα πτέρυγες, προοριζόταν για βαριά ψυχιατρικά περιστατικά, γεγονός που καθιστούσε δύσκολη την εκκένωσή του.

    [05] Αφιερωμένη στον Κάρολο Κουν είναι σήμερα η πρώτη σελίδα της Google

    Αφιερωμένο στον κορυφαίο Έλληνα θεατρικό σκηνοθέτη, Κάρολο Κουν, που γεννήθηκε σαν σήμερα, πριν από 105 χρόνια (13 Σεπτεμβρίου του 1908), στην Προύσα, είναι το σημερινό «Google Doodle» στην πρώτη σελίδα της δημοφιλούς μηχανής αναζήτησης.

    Yπήρξε κοσμοπολίτης. Είχε γερμανοπωλονοεβραϊκές ρίζες. Μεγάλωσε στην Κωνσταντινούπολη σε αστικό περιβάλλον και έμαθε τα πρώτα του γράμματα από κατ΄οίκον διδασκάλους.

    Το 1928 παρακολούθησε μαθήματα αισθητικής στη Σορβόννη και έναν χρόνο μετά, εγκαταστάθηκε στην Αθήνα.

    Καθηγητής αγγλικών στο Κολλέγιο Αθηνών, δραστηριοποιήθηκε στο ερασιτεχνικό θέατρο των καθηγητών της αγγλοαμερικανικής παροικίας και το 1930 υπέγραψε την πρώτη του σκηνοθεσία.

    Μετά τη συνάντησή του με τον Φώτη Κόντογλου, ο Κάρολος Κουν μαζί με τον Γιάννη Τσαρούχη και τον Διονύσιο Δεβάρη ίδρυσαν τη Λαϊκή Σκηνή (1934-1936) με ηθοποιούς παιδιά του λαού που «βιοπαλαίουν», ένα πρωτοποριακό σχήμα που επιχειρούσε να εκφράσει το μοντέρνο μέσα από την ελληνική ταυτότητα.

    Ύστερα από σύντομη θητεία, ως σκηνοθέτης στους θιάσους της Κατερίνας Ανδρεάδη και της Μαρίκας Κοτοπούλη, το 1942 ίδρυσε το Θέατρο Τέχνης.

    [06] Οι ήρωες λιγοστεύουν, λέει ο σκηνοθέτης Στ. Λιβαθινός με αφορμή την Ιλιάδα

    Σε μία εποχή που «οι ήρωες λιγοστεύουν», όπως ο ίδιος τονίζει, ο Στάθης Λιβαθινός επέλεξε ν' ανεβάσει την Ιλιάδα.

    «Η έννοια του ήρωα σήμερα είναι μία βασανισμένη έννοια, γιατί ο ήρωας έχει κάτι που το χρειαζόμαστε όλοι από μικρά παιδιά. Είναι κάτι που μας συνδέει πάρα πολύ με την παιδική μας ηλικία και είναι ένα πρόβλημα της εποχής μας καθώς ισοπεδώνονται οι άνθρωποι, ισοπεδώνονται τα όνειρά τους. Και οι ήρωες λιγοστεύουν...» λέει.

    Θεωρεί ότι το θέμα του ηρωισμού «το διαπραγματεύεται πολύ όμορφα η Ιλιάδα, όχι το πώς κάποιος είναι ήρωας, αν γεννιέται, αλλά το πώς γίνεται ήρωας. Αυτή είναι μία ενδιαφέρουσα προοπτική που βρίσκεται μέσα στην Ιλιάδα και που την εξετάζει η παράσταση. Δηλαδή, πώς σιγά σιγά ένας άνθρωπος μετατρέπεται σε ήρωα, χωρίς να χάνει τα ανθρώπινά του χαρακτηριστικά. Πώς ξεχωρίζει, δηλαδή, από τον μέσο όρο και δεν είναι μέτριος» εξηγεί.

    Μετά τις sold out παραστάσεις τον Ιούνιο, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, η «Iλιάδα», παρουσιάζεται και πάλι στην «Πειραιώς 260» για λίγες μόνο παραστάσεις, έως τις 22 Σεπτεμβρίου (εκτός Δευτέρας 16/9).

    [07] Ένα ποντίκι επιζεί ύστερα από μπάι πας ακούγοντας όπερα

    Σκαθάρια που μελετούν τα άστρα για να προσανατολιστούν, ποντίκια που ζουν περισσότερο μετά από μια καρδιοχειρουργική επέμβαση όταν ακούνε όπερα, καθώς και η δυνατότητα βαδίσματος πάνω στο νερό σε άλλους πλανήτες είναι ανάμεσα στις πιο αστείες, αιρετικές ή και περιττές επιστημονικές έρευνες που βραβεύτηκαν με τα φετινά βραβεία Ig, τα θεωρούμενα εναλλακτικά «Νόμπελ του τρελού επιστήμονα».

    Κάθε νικητής θα πάρει 10 τρισεκατομμύρια δολάρια Ζιμπάμπουε, που δυστυχώς αντιστοιχούν σε μόλις τέσσερα δολάρια ΗΠΑ.

    Τα δέκα Ig Νόμπελ 2013 -που αποτελούν τον πρόδρομο των κανονικών Νόμπελ τον επόμενο μήνα- απονεμήθηκαν χθες το βράδυ για 23η χρονιά σε μια τελετή στο αμερικανικό πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, η οποία παραδοσιακά οργανώνεται από το χιουμοριστικό επιστημονικό περιοδικό "Annals of Improbable Research" (Χρονικά της Απίθανης Έρευνας), σύμφωνα με το "New Scientist" και τη βρετανική «Γκάρντιαν». Στόχος των βραβείων Ig, που απονέμονται από πραγματικούς κατόχους Νόμπελ, είναι να αναδείξουν έρευνες και ανακαλύψεις που «πρώτα κάνουν τους ανθρώπους να γελάσουν και μετά τους κάνουν να σκεφτούν».

    [08] Θα τρυπήσουν τον γήινο φλοιό της Ιαπωνίας για να προσδιορίσουν την προέλευση των σεισμών

    Μια ομάδα σεισμολόγων άρχισε σήμερα μια νέα αποστολή τεσσάρων μηνών για να τρυπήσει τον γήινο φλοιό στα ανοικτά της Ιαπωνίας, στο πλαίσιο μιας προσπάθειας να προσδιορίσουν την προέλευση των σεισμών.

    Οι επιστήμονες αυτοί βρίσκονται πάνω στο "Σικγιού" (η "Γη"), ένα πλοίο περίπου 57.000 τόνων εξοπλισμένο μ' ένα γεωτρύπανο ύψους 121 μέτρων και ικανό να σκάψει ως 7.000 μέτρα κάτω από το βυθό της θάλασσας.

    Οι ερευνητές θα σκάψουν προς το ρήγμα Νανκάι ("το ρήγμα της θάλασσας του νότου"), εκεί όπου η πλάκα της θάλασσας των Φιλιππίνων γλιστρά κάτω από την ευρασιατική πλάκα.

    Η έντονη γεωλογική δραστηριότητα αυτής της ζώνης θα μπορούσε να προκαλέσει περισσότερο ή λιγότερο μακροπρόθεσμα έναν εν δυνάμει καταστρεπτικό σεισμό, πολύ πιο ισχυρό από τη δόνηση μεγέθους 9 βαθμών της 11ης Μαρτίου 2011 που είχε σημειωθεί σε απόσταση χιλίων χιλιομέτρων βορειοανατολικά της περιοχής αυτής και είχε προκαλέσει ένα τεράστιο τσουνάμι.

    Η ιαπωνική κυβέρνηση αποκάλυψε πέρυσι ένα σενάριο καταστροφής, σύμφωνα με το οποίο μεγα-σεισμοί στο επίπεδο του ρήγματος Νανκάι, σε συνδυασμό με ένα τσουνάμι, θα μπορούσαν να σκοτώσουν περισσότερους από 320.000 ανθρώπους στην Ιαπωνία.

    Οι επιστήμονες, επιδιώκοντας να μάθουν λίγο περισσότερα για τους παράγοντες που προκαλούν αυτές τις κινήσεις, θέλουν στη διάρκεια της αποστολής αυτής να σκάψουν ως τα 3.600 μέτρα κάτω από το βυθό του ωκεανού.

    Η δουλειά αυτή θα προετοιμάσει μια νέα αποστολή γεώτρησης που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη χρονιά στο ίδιο σημείο και στη διάρκεια της οποίας ελπίζουν να φθάσουν ως τα 5.200 μέτρα, εκεί όπου οι πλάκες τρίβονται η μια στην άλλη.

    [09] Ατμός επανεμφανίσθηκε πάνω από τον αντιδραστήρα 3, ανακοίνωσε η ιαπωνική Tepco

    Ατμός έγινε ορατός και πάλι σήμερα το πρωί για άγνωστο λόγο πάνω από τον αντιδραστήρα αριθμός 3 του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα, στο κτίριο του οποίου είχε εν μέρει καταρρεύσει το Μάρτιο του 2011 εξαιτίας έκρηξης υδρογόνου, ανακοίνωσε η εταιρεία Tokyo Electric Power (Tepco).

    Ατμός είχε θεαθεί στις 18 Ιουλίου και είχε εξαφανισθεί, για να επανεμφανιστεί στη συνέχεια επανειλημμένα ως τις 7 Αυγούστου, ημερομηνία μετά την οποία δεν είχε ξαναφανεί.

    Όμως η παρουσία του διαπιστώθηκε και πάλι σήμερα το πρωί στις 08:00 (02:00 ώρα Ελλάδας) μέσω μιας κάμερας, διευκρίνισε η εταιρεία που διαχειρίζεται το πυρηνικό συγκρότημα που υπέστη καταστροφές από το σεισμό και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου 2011.

    Η ψύξη της πισίνας αποθήκευσης, η διοχέτευση νερού στον αντιδραστήρα και η εισαγωγή αζώτου συνεχίζονται σταθερά, διαβεβαίωσε η Tepco με ηλεκτρονικό μήνυμά της.

    Επίσης δεν εντοπίσθηκε καμιά αλλαγή στις μετρήσεις ραδιενέργειας στη γύρω περιοχή.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 13 September 2013 - 8:30:22 UTC