Visit the Hellenic Biomedical Scientists of the Diaspora Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-09-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νέος γύρος συσκέψεων στο υπουργείο Οικονομικών για την τύχη των ΕΛΒΟ, ΕΑΣ και ΛΑΡΚΟ
  • [02] Τζ. Κέρι: Η λύση στη Συρία δεν μπορεί να είναι στρατιωτική, παρά μόνο πολιτική
  • [03] Αποκλείει νέα δημοσιονομικά μέτρα ο Γιάννης Στουρνάρας
  • [04] Αποπληθωρισμός 1,3% αλλά και αυξήσεις στο «καλάθι της νοικοκυράς»
  • [05] Πυρκαγιά σε εξέλιξη στη Σάμο
  • [06] Πρόοδος στην εξομάλυνση των σχέσεων
  • [07] "Καθ'οδόν" και η 12η παρτίδα εκκαθαριστικών της εφορίας
  • [08] Μόσχα και Δαμασκός κάλεσαν τις ΗΠΑ να μην πραγματοποιήσουν επιθέσεις

  • [01] Νέος γύρος συσκέψεων στο υπουργείο Οικονομικών για την τύχη των ΕΛΒΟ, ΕΑΣ και ΛΑΡΚΟ

    Νέος γύρος συσκέψεων για την τύχη των δύο αμυντικών βιομηχανιών της χώρας, ΕΛΒΟ και ΕΑΣ, αλλά και της ΛΑΡΚΟ, αρχίζει σήμερα στο υπουργείο Οικονομικών, μετά από τη θέση της τρόικας για «λουκέτο» στις επιχειρήσεις αυτές, με «την αποζημίωση των εργαζομένων να μην υπερβαίνει τα νόμιμα όρια», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο σχετικό ηλεκτρονικό μήνυμά της (e-mail) προς τη γγ του υπουργείου Χρ. Παπακωνσταντίνου.

    Έτσι, στις 13.00, θα υπάρξει συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, με εκπροσώπους του υπουργείου Εθνικής 'Αμυνας, για την ΕΛΒΟ.

    Στις 16.00, θα μεταβεί στο υπουργείο Οικονομικών, η αναπληρώτρια υπουργός Εθνικής 'Αμυνας, Φώφη Γεννηματά (με αντικείμενο τα ΕΑΣ), και αμέσως μετά, ο κ. Στουρνάρας θα συναντηθεί με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος, Ασημάκη Παπαγεωργίου, με θέμα το μέλλον της ΛΑΡΚΟ.

    [02] Τζ. Κέρι: Η λύση στη Συρία δεν μπορεί να είναι στρατιωτική, παρά μόνο πολιτική

    Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Τζον Κέρι δήλωσε σήμερα ότι μια διευθέτηση της συριακής σύρραξης θα πρέπει να είναι πάνω απ' όλα «πολιτική» και δεν μπορεί να είναι «στρατιωτική», ενώ η κυβέρνηση των ΗΠΑ ετοιμάζεται να διατάξει τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις να εξαπολύσουν πλήγματα εναντίον των δυνάμεων του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ.

    «Οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο πρόεδρος Ομπάμα, εγώ προσωπικά και άλλοι, συμφωνούμε στην άποψη ότι το τέλος της σύγκρουσης στη Συρία απαιτεί μια πολιτική λύση. Δεν υπάρχει στρατιωτική λύση, δεν έχουμε καμιά ψευδαίσθηση ως προς αυτό», δήλωσε ο Κέρι κατά την διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον Βρετανό ομόλογό του Ουίλιαμ Χέιγκ.

    Από την πλευρά του, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών διαβεβαίωσε τον αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι για τη "διπλωματική υποστήριξη της Βρετανίας" στις ΗΠΑ όσον αφορά το σχέδιό τους για στρατιωτική δράση κατά της Συρίας.

    Ο βρετανός υπουργός υπενθύμισε ωστόσο ότι η κυβέρνησή του "σέβεται" το όχι του βρετανικού Κοινοβουλίου, στα τέλη Αυγούστου, σε μια βρετανική συμμετοχή σε ενδεχόμενες επιθέσεις κατά της Δαμασκού.

    Διαβάστε επίσης:

    Μόσχα και Δαμασκός κάλεσαν τις ΗΠΑ να μην πραγματοποιήσουν επιθέσεις

    [03] Αποκλείει νέα δημοσιονομικά μέτρα ο Γιάννης Στουρνάρας

    Δεν θα ληφθούν νέα δημοσιονομικά μέτρα στην περίπτωση υπογραφής νέου Μνημονίου, υποστήριξε και ο υπουργός Οικονομικών, Ιω. Στουρνάρας, μιλώντας σήμερα στον ραδιοφωνικό σταθμό Βήμα FM.

    Λίγα 24ωρα μετά την ομιλία τού πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, ο υπουργός Οικονομικών είπε πως σε περίπτωση τρίτου προγράμματος και υπογραφής νέου Μνημονίου η κυβέρνηση δεν θα εφαρμόσει νέα δημοσιονομικά μέτρα, αλλά θα συνεχίσει την υλοποίηση του υφιστάμενου προγράμματος διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

    Ανέφερε πως οι οικονομικές εξελίξεις δικαιώνουν τις προβλέψεις της κυβέρνησης αναφορικά με την ανάπτυξη και σημείωσε πως τα διαρθρωτικά μέτρα θα ενισχύσουν την αναπτυξιακή δυναμική. Έφερε, μάλιστα, ως παράδειγμα, την άρση του καμποτάζ, η οποία όπως υποστήριξε ήταν από τους λόγους που τα τουριστικά έσοδα αυξήθηκαν το 2013.

    Αναφορικά με την αμυντική βιομηχανία, είπε πως οι κρατικές επιχορηγήσεις που θεωρούνται από την ΕΕ ως παράνομες, θα μπορούσαν να δώσουν ακόμη ένα ΕΚΑΣ σε όσους έχουν ανάγκη, ενώ υπογράμμισε με νόημα ότι αναμένει ακόμη τις προτάσεις του υπουργείου Άμυνας για να καταθέσει την οριστική πρόταση στην τρόικα για το τμήμα της αμυντικής βιομηχανίας που θα διασωθεί.

    [04] Αποπληθωρισμός 1,3% αλλά και αυξήσεις στο «καλάθι της νοικοκυράς»

    Σε νέο αρνητικό επίπεδο κινήθηκε και τον Αύγουστο εφέτος ο πληθωρισμός, καθώς μειώθηκε κατά 1,3%, σε ετήσια βάση, από μείωση 0,7% τον Ιούλιο και έναντι αύξησης 1,7% που καταγράφηκε τον Αύγουστο 2012. Ενώ, σε μηνιαία βάση (σύγκριση Αυγούστου με Ιούλιο 2013), ο πληθωρισμός παρουσίασε μείωση 1,6% έναντι μείωσης 1% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.

    Πάντως, παρά το νέο αρνητικό πρόσημο του πληθωρισμού, υπήρξαν σημαντικές αυξήσεις σε είδη που συνθέτουν το «καλάθι της νοικοκυράς», αλλά και στο κόστος διαβίωσης των νοικοκυριών.

    Για παράδειγμα, ανατιμήθηκαν κατά 29,2% οι νωπές πατάτες, κατά 5,8% τα νωπά φρούτα και κατά 1,2% τα κρέατα, ενώ αυξήθηκαν κατά 18,7% οι λογαριασμοί της ΔΕΗ και κατά 25,1% οι τιμές του πετρελαίου θέρμανσης.

    [05] Πυρκαγιά σε εξέλιξη στη Σάμο

    Σε εξέλιξη βρίσκεται πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 8 το πρωί στην περιοχή της Ζερβού στον Άγιο Νεκτάριο της Σάμου.

    Επί τόπου, έσπευσαν όλα τα οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Σάμου, εθελοντικά κλιμάκια της ευρύτερης περιοχής, ενώ από αέρος επιχειρούν τα δύο αεροσκάφη που σταθμεύουν στο νησί και αναμένονται άλλα δύο αεροσκάφη από την Αθήνα και ένα ελικόπτερο από τη Χίο για να συνδράμουν στο έργο της πυρόσβεσης.

    Έως αυτή την ώρα η ένταση του ανέμου δεν έχει προκαλέσει ιδιαίτερα προβλήματα στα εναέρια μέσα, ωστόσο η ΕΜΥ προβλέπει για σήμερα ανέμους έντασης 7 μποφόρ.

    Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το ένα μέτωπο από τα δύο που είχαν αναπτυχθεί, έχει περιοριστεί και καταβάλλονται προσπάθειες και για το δεύτερο.

    Εξάλλου, έσβησε η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες το βράδυ στους Φούρνους και αποτέφρωσε 70 στρέμματα χορτολιβαδικής έκτασης.

    [06] Πρόοδος στην εξομάλυνση των σχέσεων

    Νέα πρόοδος στις συνομιλίες Σερβίας - Κοσόβου για την εξομάλυνση των σχέσεων επιτεύχθηκε στο χθεσινό, 16ο γύρο του διαλόγου των δύο πλευρών στις Βρυξέλλες, υπό την αιγίδα της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Άστον.

    Οι πρωθυπουργοί της Σερβίας και του Κοσόβου Ίβιτσα Ντάτσιτς και Χασίμ Θάτσι κατέληξαν σε συμφωνία στα θέματα των τηλεπικοινωνιών και της ηλεκτρικής ενέργειας, ανέφερε σε δήλωσή της η κ. Άστον.

    "Όσον αφορά τις δημοτικές εκλογές του Νοεμβρίου, εξετάσαμε την πρόοδο που έχει σημειωθεί και λάβαμε ορισμένες σημαντικές αποφάσεις για να διασφαλίσουμε δίκαιες εκλογές με την όσο δυνατόν πληρέστερη συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία" πρόσθεσε η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική και ασφάλεια.

    Οι κ. Ντάτιτς και Θάτσι συμφώνησαν ότι τις επόμενες μέρες θα συναντηθεί ξανά η ομάδα εργασίας για τις εκλογές με επικεφαλής τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, ώστε οι αποφάσεις που ελήφθησαν στη συνάντηση της Κυριακής να υλοποιηθούν εγκαίρως.

    [07] "Καθ'οδόν" και η 12η παρτίδα εκκαθαριστικών της εφορίας

    Άλλη μια παρτίδα εκκαθαριστικών, τη 12η κατά σειρά, για τις φορολογικές δηλώσεις που υποβλήθηκαν εφέτος, απέστειλε στους φορολογούμενους η γενική γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

    Στη συγκεκριμένη παρτίδα περιλαμβάνονται 780.495 εκκαθαριστικά σημειώματα, με αποτέλεσμα έως τώρα να έχουν εκκαθαριστεί 5.248.577 φορολογικές δηλώσεις συνολικά.

    Από το σύνολο των εκκαθαριστικών σημειωμάτων, τα 2.553.468 εκκαθαριστικά είναι χρεωστικά (προκύπτει μέσος πρόσθετος φόρος 1.285 ευρώ), τα 1.023.141 σημειώματα είναι πιστωτικά (προκύπτει μέσο επιστρεφόμενο ποσό 297,65 ευρώ), ενώ τα υπόλοιπα 1.671.968 εκκαθαριστικά είναι μηδενικά. Το υπουργείο Οικονομικών εισπράττει καθαρά περίπου 2,98 δισ. πρόσθετους φόρους.

    [08] Μόσχα και Δαμασκός κάλεσαν τις ΗΠΑ να μην πραγματοποιήσουν επιθέσεις

    Ρωσία και Συρία κάλεσαν σήμερα τις ΗΠΑ να επικεντρωθούν στις προσπάθειες σύγκλησης ειρηνευτικής διάσκεψης και όχι στη στρατιωτική δράση, δήλωσε σήμερα στη Μόσχα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ μετά τις συνομιλίες του με το Σύρο ομόλογό του Ουαλίντ Μουάλεμ.

    Ο Λαβρόφ προειδοποίησε ότι τυχόν επιθέσεις στη Συρία θα προκαλέσουν "έκρηξη τρομοκρατίας" σε όλη την περιοχή και τόνισε ότι το συριακό καθεστώς είναι "πάντα έτοιμο να συμμετάσχει σε ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις".

    "'Ολο και περισσότεροι πολιτικοί άνδρες συμμερίζονται την άποψή μας ότι ένα σενάριο βίας θα οδηγήσει σε μια έκρηξη τρομοκρατίας στη Συρία και στις γειτονικές χώρες και σε ένα μαζικό κύμα προσφύγων", τόνισε ο Λαβρόφ.

    Από την πλευρά του ο Μουάλεμ κατηγόρησε τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα ότι υποστηρίζει τους τρομοκράτες.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 9 September 2013 - 10:30:21 UTC