Browse through our Interesting Nodes about Agriculture in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-09-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο Ομπάμα φέρεται να πείθει το Κογκρέσο για επίθεση στη Συρία. Αποφασίζει σήμερα η Γαλλία για το θέμα
  • [02] Συναντήσεις Α. Σαμαρά με φορείς ενόψει ΔΕΘ
  • [03] Τετράωρη στάση εργασίας των γιατρών
  • [04] Γενικό μπλακ άουτ παρέλυσε τη Βενεζουέλα
  • [05] Έρχεται το νέο iPhone 5S της Apple
  • [06] Αυτοκτόνησε ο "βασανιστής του Κλίβελαντ"
  • [07] Ένα εμφύτευμα ανοίγει... «παράθυρο» στον εγκέφαλο
  • [08] Ισχυρή σεισμική δόνηση, μεγέθους 6,9 βαθμών, ταρακούνησε την Ιαπωνία

  • [01] Ο Ομπάμα φέρεται να πείθει το Κογκρέσο για επίθεση στη Συρία. Αποφασίζει σήμερα η Γαλλία για το θέμα

    Η αμερικανική κυβέρνηση κέρδισε πόντους στην εκστρατεία της με στόχο να πείσει το Κογκρέσο ότι πρέπει να γίνει στρατιωτική επέμβαση στη Συρία, επισημαίνοντας την ιρανική απειλή λίγο πριν αρχίσει σήμερα μια συζήτηση για τη Συρία στο γαλλικό κοινοβούλιο.

    Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε λίγο πριν αναχωρήσει για τη Σουηδία πως πιστεύει ότι οι αμερικανοί κοινοβουλευτικοί θα ψηφίσουν, ίσως και την ερχόμενη εβδομάδα, μια απόφαση που θα του επιτρέπει να πλήξει το καθεστώς του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ ως αντίποινα για τη χρήση χημικών όπλων.

    Για να ικανοποιηθούν οι πιο απρόθυμοι μεταξύ αυτών, εκπονήθηκε από την αμερικανική Γερουσία μια νέα απόφαση που περιορίζει σε 60 ημέρες τη χρονική διάρκεια οποιασδήποτε επέμβασης στη Συρία, με δυνατότητα παράτασης μέχρι τις 90 ημέρες, και απαγορεύει στον πρόεδρο να αναπτύξει αμερικανούς στρατιώτες "με στόχο επιχειρήσεις μάχης" στη Συρία, μια διατύπωση που δίνει, για παράδειγμα, τη δυνατότητα διεξαγωγής επιχειρήσεων αρωγής προς αμερικανούς πιλότους. Μια επιτροπή της Γερουσίας θα ψηφίσει αυτό το νέο κείμενο σήμερα στις 18:30 (ώρα Ελλάδας).

    Η έκβαση των ψηφοφοριών την ερχόμενη εβδομάδα στα δύο σώματα του Κογκρέσου παραμένει εντούτοις αβέβαιη, έστω κι αν ο Μπαράκ Ομπάμα δέχθηκε χθες, τη σημαντική υποστήριξη του κύριου πολιτικού αντιπάλου του, του ρεπουμπλικανού προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Τζον Μπένερ.

    Η αμερικανική κοινή γνώμη, όπως και οι αιρετοί αντιπρόσωποί της, δεν έχει ακόμη πειστεί. Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση των ABC/Washington Post που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, 59% των Αμερικανών αντιτίθενται σε πλήγματα με πυραύλους κρουζ στη Συρία ενώ 48% δηλώνουν αντίθετοι στα πλήγματα αυτά (29% τάσσονται υπέρ) σε μια άλλη έρευνα του ινστιτούτου Pew.

    Στη Γαλλία, όπου το κοινοβούλιο ετοιμάζεται σήμερα να συζητήσει μια επέμβαση στη Συρία, η κοινή γνώμη είναι επίσης διστακτική. Περίπου 74% των Γάλλων θέλουν να υπάρξει ψηφοφορία πριν από οποιαδήποτε στρατιωτική δράση εναντίον της Συρίας. Μετά τη σημερινή συζήτηση δεν θα πραγματοποιηθεί ψηφοφορία.

    Ο πρωθυπουργός Ζαν-Μαρκ Ερό πρόκειται να επιβεβαιώσει ενώπιον των βουλευτών, στη διάρκεια της συνεδρίασης που θα αρχίσει στις 17:00 (ώρα Ελλάδας), τη γαλλική διπλωματική γραμμή: δημιουργία ενός διεθνούς συνασπισμού για να "τιμωρηθεί" ο Μπασάρ αλ-Άσαντ.

    Στο μεταξύ, την παραμονή της συνόδου κορυφής της Ομάδας των Είκοσι (G20) που θα διεξαχθεί αύριο, Πέμπτη, στην Αγία Πετρούπολη --και στη διάρκεια της οποίας δεν έχει προγραμματιστεί καμιά ιδιαίτερη συνάντηση ανάμεσα στον Βλαντίμιρ Πούτιν και τον Μπαράκ Ομπάμα-- η Ρωσία επανέλαβε την αντίθεσή της σε πλήγματα εναντίον του σύρου συμμάχου της.

    [02] Συναντήσεις Α. Σαμαρά με φορείς ενόψει ΔΕΘ

    Σήμερα, στις 12 το μεσημέρι, στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με εκπροσώπους παραγωγικών φορέων της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας, οι οποίοι θα τον ενημερώσουν για τα θέματα που τους απασχολούν, ενόψει και των εγκαινίων της 78ης ΔΕΘ, το Σάββατο, στη συμπρωτεύουσα.

    Παρών στη συνάντηση θα είναι και ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης θεόδωρος Καράογλου, ενώ θα εκπροσωπηθούν οι Σύνδεσμοι Βιομηχανιων και Εξαγωγέων Β. Ελλάδας (ΣΒΒΕ, ΣΕΒΕ) και τα Επιμελητήρια Θεσσαλονίκης (Εμποροβιομηχανικό, Επαγγελματικό, Βιοτεχνικό).

    [03] Τετράωρη στάση εργασίας των γιατρών

    Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις στον χώρο της Υγείας, κατά της κινητικότητας και της αλλαγής χρήσης νοσοκομείων.

    Η ΠΟΕΔΗΝ και η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) έχουν κηρύξει τετράωρη πανελλαδική στάση εργασίας, από τις 11:00 έως τις 15:00 και συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Υγείας στις 11:30, ενώ στην περιφέρεια οι εργαζόμενοι θα συγκεντρωθούν έξω από τα γραφεία των Υγειονομικών Περιφερειών.

    [04] Γενικό μπλακ άουτ παρέλυσε τη Βενεζουέλα

    Διακοπή ρεύματος σημειώθηκε σε μεγάλο μέρος της Βενεζουέλας χθες, που "χτύπησε" ακόμη και την πρωτεύουσα Καράκας, αλλά δεν επηρέασε τη βαριά βιομηχανία της χώρας, τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις και τα διυλιστήρια, τα οποία όπως ανακοινώθηκε εξυπηρετούνται από ξεχωριστές μονάδες και γιγαντιαίες γεννήτριες.

    Σύμφωνα με την κυβέρνηση η παροχή ρεύματος αναμένεται να αποκατασταθεί εντός των επομένων ωρών, -χωρίς να διευκρινιστεί πότε ακριβώς- σε όλη τη χώρα και ειδικά στο Καράκας, το οποίο παρέλυσε από την διακοπή του ηλεκτρικού.

    Ένας ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου Ενέργειας ανέφερε ότι το μπλακ αουτ προκλήθηκε από πρόβλημα στις γραμμές του εθνικού δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, προκαλώντας την απότομη πτώση της ενέργειας στα δυτικά και στα κεντρικά της χώρας.

    Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νίκολας Μαδούρο είπε ότι διέταξε τις ένοπλες δυνάμεις να εγγυηθούν την ασφάλεια της χώρας, έως ότου αποκατασταθεί η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας και κατηγόρησε τους πολιτικούς αντιπάλους του ότι μπορεί να κρύβονται πίσω από το γενικό μπλακ αουτ.

    «Αυτή τη στιγμή, τα πάντα φαίνεται να δείχνουν ότι η ακροδεξιά επανέλαβε το σχέδιό της για ένα ηλεκτρικό μπλακ αουτ ενάντια στη χώρα», ανέφερε ο Μαδούρο στο Twitter.

    [05] Έρχεται το νέο iPhone 5S της Apple

    Η αμερικανική εταιρεία Apple απέστειλε προσκλήσεις σε εκπροσώπους του Τύπου για εκδήλωση που θα διοργανώσει στα κεντρικά της γραφεία στην Καλιφόρνια στις 10 Σεπτεμβρίου, «φουντώνοντας» τις φήμες ότι κατά τη διάρκειά της θα γίνει η παρουσίαση του νέου της μοντέλου iPhone 5S, σύμφωνα με τις εξειδικευμένες σε θέματα τεχνολογίας διαδικτυακές πύλες mashable και cnet.

    Μάλιστα, εκτός από τη σειρά σχετικών δημοσιεύσεων που κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο, το φως της δημοσιότητας είδαν και φωτογραφίες που έδειχναν ότι εκτός του νέου iPhone 5S, η Apple θα λανσάρει και μια δεύτερη φθηνότερη έκδοση της συσκευής με την ονομασία iPhone 5C.

    [06] Αυτοκτόνησε ο "βασανιστής του Κλίβελαντ"

    Ο Άριελ Κάστρο, ο οποίος είχε καταδικαστεί σε ισόβια επειδή είχε απαγάγει και βίαζε επί μια δεκαετία τρεις γυναίκες, βρέθηκε αργά χθες το βράδυ νεκρός μέσα στο κελί του, μετέδωσαν σήμερα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

    Ο Άριελ Κάστρο, ο οποίος είχε επονομαστεί ο "βασανιστής του Κλίβελαντ", είχε καταδικαστεί την 1η Αυγούστου σε ισόβια κάθειρξη. Είχε συλληφθεί στις αρχές Μαΐου αφού ένα από τα θύματά του κατάφερε να δραπετεύσει από το σπίτι στο Κλίβελαντ όπου ο 53χρονος αυτός πρώην οδηγός σχολικού λεωφορείου κρατούσε κλειδωμένες τις τρεις γυναίκες.

    Ο Κάστρο κρατούνταν σε φυλακή του Όριεντ, στο Οχάιο, απομονωμένος από τους άλλους εγκλείστους για να μην κινδυνεύσει απ' αυτούς.

    Βρέθηκε από το προσωπικό της φυλακής απαγχονισμένος στο κελί του.

    [07] Ένα εμφύτευμα ανοίγει... «παράθυρο» στον εγκέφαλο

    Ένα εμφύτευμα που ανοίγει «παράθυρο» στον εγκέφαλο, ανακάλυψαν αμερικανοί ερευνητές, εμφύτευμα το οποίο θα επιτρέπει στους γιατρούς να δουν μέσα από το κρανίο και, ενδεχομένως, αυτό να συμβάλλει στη θεραπεία των ασθενών.

    Η ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας υποστηρίζει ότι θα μπορούσε το εμφύτευμα αυτό να επιτρέπει τις λέιζερ θεραπείες στο εγκέφαλο για τις νευρολογικές διαταραχές.

    Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι οι αναδυόμενες λέιζερ θεραπείες για τα εγκεφαλικά επεισόδια και τον καρκίνο, καθώς και η απεικόνιση του εγκεφάλου, απαιτούν την πρόσβαση στον εγκέφαλο. Ωστόσο, η πρόσβαση με τα μέχρι τώρα μέσα είναι περιορισμένη, καθώς ένα μέρος του κρανίου πρέπει να αφαιρεθεί και να αντικατασταθεί, κάθε φορά που εκτελείται μια θεραπεία.

    Αντ 'αυτού, η ομάδα των επιστημόνων επινόησαν ένα διαφανές εμφύτευμα που θα αντικαταστήσει ένα μικρό τμήμα του κρανίου.

    [08] Ισχυρή σεισμική δόνηση, μεγέθους 6,9 βαθμών, ταρακούνησε την Ιαπωνία

    Ένας ισχυρός σεισμός μεγέθους 6,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ συγκλόνισε την νότια Ιαπωνία κατά μήκος της νότιας ακτής του Ειρηνικού, ανακοίνωσε η ιαπωνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Δεν υπήρξαν άμεσες αναφορές για τραυματισμούς ή ζημιές, ενώ όπως μεταδόθηκε δεν εκδόθηκε καμία προειδοποίηση για τσουνάμι.

    Από την πλευρά του το αμερικανικό Γεωφυσικό Ινστιτούτο (USGS) ανακοίνωσε ότι το μέγεθος του σεισμού είναι 6,5 βαθμοί της κλίμακας Ρίχτερ. Σύμφωνα, με τη δημόσια ιαπωνική ραδιοτηλεόραση (NHK) ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός στο Τόκιο όπου κουνήθηκαν τα κτίρια.

    Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίσθηκε σε απόσταση 580 χιλιομέτρων νότια της ιαπωνικής πρωτεύουσας και το εστιακό του βάθους ήταν στα 400 χιλιόμετρα από την επιφάνεια της θάλασσας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 4 September 2013 - 6:30:22 UTC