Browse through our Interesting Nodes on Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-08-31

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Έγκριση του Κογκρέσου για επέμβαση στη Συρία θα ζητήσει ο Μπ. Ομπάμα
  • [02] Παναθηναϊκός - Βέροια στη Λεωφόρο

  • [01] Έγκριση του Κογκρέσου για επέμβαση στη Συρία θα ζητήσει ο Μπ. Ομπάμα

    Ο Αμερικανός Πρόεδρος δήλωσε ότι αν και έλαβε απόφαση για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης, θα ζητήσει την έγκριση του Κογκρέσου.

    Ο Μπαράκ Ομπάμα τόνισε ότι υπάρχουν «αδιάψευστα στοιχεία» για τα χημικά όπλα που χρησιμοποίησε το καθεστώς 'Ασαντ και ότι «δεν μπορούμε να είμαστε τυφλοί μπροστά σ' αυτό που έγινε στη Δαμασκό, που πρόκειται για το χειρότερο έγκλημα τέτοιου είδους του 21ου αιώνα», όπως επισήμανε.

    Ο Αμερικανός ηγέτης υπογράμμισε ότι η χρήση χημικών όπλων από «έναν αδίστακτο δικτάτορα αποτελεί προσβολή για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια» και ότι «δεν μπορούμε να μένουμε απαθείς».

    Επίσης, σημείωσε ότι ως διοικητής των ενόπλων δυνάμεων έλαβε την απόφαση για στρατιωτική δράση «περιορισμένης ισχύος» και ότι είτε σήμερα, ή αύριο, ή την επόμενη εβδομάδα, ή τον άλλο μήνα εκδηλωθεί η επίθεση, το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο, όπως είπε, σύμφωνα με την ενημέρωση της στρατιωτικής ηγεσίας των ΗΠΑ.

    Στη συνέχεια, τόνισε ότι έλαβε και μια δεύτερη απόφαση «ως κάποιος που σέβεται το σύνταγμα», διατυπώνοντας την άποψη ότι θα πρέπει να έχουν λόγο οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι του Αμερικανού λαού. Γι' αυτό το λόγο, όπως επισήμανε, συζήτησε το θέμα με τους ηγέτες του Κογκρέσου και όλοι συμφώνησαν ότι όταν επιστρέψουν τα μέλη του από τις διακοπές την επόμενη εβδομάδα θα συζητηθεί το θέμα και θα πραγματοποιηθεί σχετική ψηφοφορία. Αν και εξέφρασε την άποψη ότι έχει τη δυνατότητα να δώσει την εντολή για στρατιωτική επίθεση και χωρίς την έγκριση του Κογκρέσου, σημείωσε ότι θέλει πρώτα να πραγματοποιηθεί συζήτηση με βάση τα στοιχεία, πιστεύοντας ότι είναι «τρανταχτές αποδείξεις» για τη χρήση χημικών όπλων από το καθεστώς της Συρίας.

    Τέλος, τόνισε ότι γνωρίζει ότι ο Αμερικανικός λαός είναι κουρασμένος από τους πολέμους, υπογραμμίζοντας όμως ότι «η χώρα θα είναι ισχυρότερη αν δοθεί έγκριση από το Κογκρέσο», που θα αποφασίσει με βάση τα αμερικανικά συμφέροντα. Επίσης, πρόσθεσε ότι «οι ΗΠΑ θα πρέπει να δείξουν σε όλο τον κόσμο ότι κρατάνε το λόγο τους και τις υποχρεώσεις τους».

    Την ίδια ώρα δεκάδες στελέχη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών έχουν ήδη εγκαταλείψει τη Συρία, ενώ πολλές χώρες προειδοποίησαν τους υπηκόους τους να αποφύγουν να μεταβούν και στο γειτονικό Λίβανο, καθώς η ένταση στην περιφέρεια κλιμακώνεται εν αναμονή μιας πιθανής επίθεσης υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

    Εκπρόσωπος του ΟΗΕ απέρριψε τις πληροφορίες ότι ο διεθνής οργανισμός αποσύρει το προσωπικό του για να επιτρέψει να διεξαχθούν οι αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ στη Συρία κι επεσήμανε ότι το ανθρωπιστικό του έργο στην καθημαγμένη από την εμφύλια σύρραξη θα συνεχιστεί.

    Ο συριακός στρατός «έχει κινητοποιηθεί, έχει το δάκτυλο στη σκανδάλη», δήλωσε σήμερα στη συριακή κρατική τηλεόραση ο πρωθυπουργός της Συρίας Ουάελ αλ Χάλκι.

    Σε μια γραπτή δήλωση την οποία μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της Συρίας, ο αλ Χάλκι πρόσθεσε ότι ο στρατός της Συρίας «είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει όλες τις προκλήσεις και όλα τα σενάρια».

    Ανώτατος αξιωματικός των συριακών υπηρεσιών ασφαλείας είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η Δαμασκός περιμένει «μια επίθεση ανά πάσα στιγμή» και πρόσθεσε ότι η χώρα του είναι «επίσης έτοιμη να ανταποδώσει (το χτύπημα) ανά πάσα στιγμή».

    Ως «παντελή ηλιθιότητα» χαρακτήρισε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν τους ισχυρισμούς ότι ο 'Ασαντ χρησιμοποίησε χημικά όπλα, «τη στιγμή, που ο στρατός της Συρίας πραγματοποιούσε επίθεση», μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Βλαδιβοστόκ. Η τυχόν πολεμική επιχείρηση στη Συρία θα έχει σκοπό να βοηθήσει τους ενόπλους εξεγερθέντες στον αγώνα τους με το καθεστώς του Μπασάρ 'Ασαντ με τη χρήση σύγχρονου εξοπλισμού, δήλωσε.

    Μια αμερικανική επίθεση στη Συρία θα προκαλέσει αντιδράσεις «πέραν» της χώρας αυτής, προειδοποίησε ανώτατος αξιωματικός των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης, των επίλεκτων δυνάμεων του ιρανικού στρατού.

    Το Μπαχρέιν, το Κουβέιτ, η Βρετανία και η Γαλλία εξέδωσαν ταξιδιωτικές οδηγίες καλώντας τους υπηκόους τους να μην μεταβούν στο Λίβανο, οι διχασμένες κοινότητες του οποίου συμπαρασύρονται στη σύγκρουση που μαίνεται στη Συρία και έχει προσλάβει θρησκευτικά χαρακτηριστικά.Η Αυστρία εξάλλου κάλεσε τους πολίτες της να έρχονται σε επαφή με την πρεσβεία της στο Λίβανο πριν ταξιδέψουν στη χώρα.

    Σύμφωνα με μια πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας του Λιβάνου περίπου 14.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τη χώρα μόνον την Πέμπτη, στην πλειονότητά τους Ευρωπαίοι.

    Τουλάχιστον 100.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην ένοπλη σύρραξη στη Συρία, ενώ τουλάχιστον 2 εκατομμύρια έχουν γίνει πρόσφυγες.

    [02] Παναθηναϊκός - Βέροια στη Λεωφόρο

    Σε εξέλιξη είναι η αναμέτρηση του Παναθηναϊκού με τη Βέροια, με την οποία πέφτει η αυλαία της πρώτης ημέρας της 3ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος. Σε αγώνες που διεξήχθησαν νωρίτερα, Ξάνθη-Εργοτέλης 0-0 και Καλλονή-ΠΑΣ Γιάννινα 1-0.

    Την Κυριακή, οπρωτοπόρος και αήττητος Ολυμπιακός, φιλοξενείται από το Λεβαδειακό και είναι το φαβορί για τη νίκη που θα τον διατηρήσει στην κορυφή χωρίς βαθμολογική απώλεια. Παράλληλα, ο Αστέρας Τρίπολης θα υποδεχθεί τον Απόλλωνα Σμύρνης με στόχο την κατάκτηση των τριών βαθμών. Ακόμη, ο ΠΑΟΚ είναι το φαβορί υποδεχόμενος τον Πανιώνιο, ενώαμφίρροπη είναι η αναμέτρηση Πανθρακικού-Παναιτωλικού.

    Η τρίτη αγωνιστική ολοκληρώνεται τη Δευτέρα με τις αναμετρήσεις ΟΦΗ -Πλατανιά και Ατρόμητου - Άρη

    Το πρόγραμμα (σ.σ. όλοι οι αγώνες θα μεταδοθούν από την NOVA)

    Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου Αστέρας Τρίπολης-Απόλλων Σμύρνης 19:15 Ατρόμητος-Αρης 19:15 ΠΑΟΚ-Πανιώνιος 19:15 Πανθρακικός-Παναιτωλικός 19:15 Λεβαδειακός-Ολυμπιακός 21:30

    Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου ΟΦΗ-Πλατανιάς 21:30 Ατρόμητος-Αρης 19:15


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 31 August 2013 - 20:30:21 UTC